Vil du vite mer om solcellekalkulatorer? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om solcellekalkulatorer, inkludert hva solceller er, om solceller lønner seg for deg, og hva du kan få i økonomisk støtte til investering i dette. Visste du at det kalde klimaet i Norge faktisk er godt egnet for solceller? Og er du klar over at det finnes solkart som kan beregne hvor gunstig solcellepanel er for akkurat ditt hus? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
En solcellekalkulator hjelper deg å beregne hva du kan tjene på å installere solceller, solcellepanel, solpanel eller solcelleanlegg, og hvor mange år det vil ta deg å tjene inn kostnadene. Solcellekalkulatoren kan også beregne hvor mye strøm du kommer til å bruke per år, og hvor mye av strømmen du kan selge videre. Ofte bruker man ikke all strømmen solcellene produserer, så overskuddet kan derfor selges tilbake til strømnettet. Du får i tillegg en pekepinn på hvor mye du vil kunne spare på å forsyne huset ditt med strøm fra et solcelleanlegg.
Hvordan fungerer solcellekalkulator og solkart?
Det finnes per nå ikke så mange solcellekalkulatorer tilgjengelig på nettet, og de som finnes, fungerer på litt ulike måter. Noen krever at du legger inn mer detaljert informasjon enn andre. Under avnsittet “Eksempler på solcellekalkulatorer” vil vi presentere noen konkrete eksempler på kalkulatorer du kan bruke, og hvordan de fungerer. Under avsnittet “Solkart” får du vite mer om en tjeneste som kan være lur å bruke i tillegg til en solcellekalkulator. Solkart er kort fortalt en tjeneste som forteller deg om akkurat ditt tak er godt egnet for solceller, og hvor mange solceller du har plass til.
Hva er egentlig solceller og solcellepanel?
En solcelle består av noe som heter halvleder, som omdanner sollys til elektrisitet. De fleste solcellene på markedet er laget av silisium. Et solcellepanel, eller solpanel, består av en plate med flere solceller som er koblet sammen for å gi høyere spenning. Med tanke på at man her får elektrisitet gjennom oppdemmet varmeenergi fra sola, er solceller også et miljøvennlig tiltak, samtidig som det gir reduserte strømutgifter.
Tåler solceller Norges kalde klima?
Stadig flere nordmenn skaffer seg solcellepanel på takene sine, og det er forventet at langt flere vil gjøre det i årene fremover. Med kontinuerlig stigende strømpriser har mange innsett at det er en god investering å forsyne huset med gratis strøm fra sola. Norge er likevel kanskje ikke det første landet du tenker på som et solcellevennlig land? Det viser seg at solenergi faktisk lønner seg i Norge, til tross for store variasjoner i både geografi, vær og årstider. Vi har absolutt nok sol i Norge til å drifte solceller. Du kan lese mer om solceller i vårt norske klima under avsnittet “Norske forhold”.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det er fint å vite at man som regel kan oppnå reduserte strømutgifter ved å installere solceller, men det er også greit å være klar over at det er store forskjeller på hvor mye hver enkelt husstand kan spare. Det kommer helt an på hvor i landet du bor, hvordan solforholdene er der du bor, størrelsen på taket ditt, hva slags type tak du har og hvordan taket er plassert i forhold til været. I tillegg til solcellekalkulatorer kan det derfor være gunstig å bruke solkart. Dette er rett og slett et kart hvor du skriver inn adressen din, og etter noen sekunder får du vite hvor godt egnet taket ditt er for solceller, hvor mange solceller du har plass til og hvor mye det vil koste deg. Du får også vite hvilken konkret del av taket som egner seg best.
Solkart kan på mange måter også anses som en slags kalkulator. En solcellekalkulator beregner flere variabler for strømsparing og inntjening, mens solkart beregner det fulle potensialet for akkurat ditt hus, med utgangspunkt i husets beliggenhet. Kartet bruker avanserte teknikker for å estimere takets plassering og retning mot solen. Vær likevel oppmerksom på at disse beregningene kan avvike fra faktiske resultater. De skal kun brukes som et estimat.
Solkart finnes på flere nettsider, og hvordan resultatet blir presentert, er litt ulikt fra side til side. Noen gir direkte tilbud på solceller, solpanel og solcellepanel (ofte inkludert montering) basert på ditt potensial. Hva slags tilbud du får, kommer an på hvilken nettside du benytter.
Her er noen eksempler på aktører som har solkart på sine nettsider:
Otovo driver med salg og montering av solceller til private hjem og har siden oppstarten i 2016 solgt og ferdigstilt tusenvis av solcelleprosjekter over hele Europa. Etter at du har lagt inn adressen din i solkartet, bruker tjenesten noen sekunder på å sjekke tilgjengelige installatører i området ditt, samt beregne ditt sparepotensial og et prisoverslag. Du får en konkret oversikt over kostnadene du må ut med, hva du kan få i økonomisk støtte fra Enova, og hva du til sammen kan spare.
Solcellespesialisten holder til i Fredrikstad og har levert solcelleanlegg i over fem år. De både selger og installerer alle typer bygningsintegrerte solcelleløsninger. For å bruke solkartet deres skriver du inn adressen din og velger hvilket materiale taket ditt er tekket med. Du vil etter noen sekunder få flere ulike tilbud som passer til ditt tak, og priser (inkludert installasjon) per tilbud. Du får også oversikt over total årsproduksjon, strømpriser, grafer over estimert produksjon og solinnstråling, samt graf over solens gang over horisonten fra eiendommen din. De har også medregnet hva du kan få i støtte fra Enova.
Fjordkraft er en strømleverandør med hovedkontor i Bergen. Deres solkart fungerer slik at du legger inn adressen din og deretter får vite hvorvidt taket ditt er egnet for solceller og hvilken del av taket som er best egnet, samt får en oversikt over hvor mange paneler det er vanlig å ha for boliger av den aktuelle størrelsen. Du får også oversikt over hvor mye strøm som vil produseres hvert år, og hva kostnadene for strøm og nettleie reduseres med hvert år. Fjordkraft gir også en prosentvis beregning av hvor mye av normalt strømforbruk som vil dekkes. Fjordkraft har, i likhet med de to andre, medregnet hva du får i støtte fra Enova. i beregningene tar de utgangspunkt i at du har den vanligste taktypen i Norge (dobbelkrum takstein), men du har mulighet til å endre taktypen og beregne på nytt. Fjordkraft kommer også med pristilbud basert på sine tjenester.
Som nevnt innledningsvis i denne guiden, er solcellekalkulator et hjelpemiddel for å beregne om du kan tjene penger på å installere solceller, solcellepanel, solpanel eller solcelleanlegg på din bolig, og hva du isåfall vil kunne spare på dette i forhold til vanlig strøm. Vi har i dette avnsittet valgt ut to solcellekalkulatorer som konkrete eksempler. Det kan være lurt å benytte seg av et solkart før du benytter deg av en solcellekalkulator. Med solkartet vil du se om taket ditt i det hele tatt er egnet for å ha solceller, hvor mye “hjelp” du vil kunne få fra sola, og hvor mange solceller du har plass til.
Her er eksempler på aktører som tilbyr solcellekalkulator:
Før du bruker denne kalkulatoren, bør du finne ut prisen på solcelleanlegget du ønsker å investere i, da denne kostnaden skal legges inn i kalkulatoren. Her kan du også benytte et solkart for å finne konkrete tilbud til ditt hus. Kalkulatoren har lagt inn noen tall du ikke kan endre, mens andre tall må du fylle ut selv. For å gi deg en viss pekepinn har de likevel lagt inn eksempler i alle feltene.
Her er informasjonen du må legge inn i solcellekalkulatoren:
Midt Energi er en totalleverandør av solcelleanlegg. De leverer ulike typer solcellepaneler med variert utseende og ytelse. De har en enkel solcellekalkulator på sine nettsider. Her fyller du kun ut hvilket type tak du har, hvilke solcellepaneler du vil ha og hvor mange kvadratmeter det er snakk om.
Når alt er fylt ut, vil du få en lønnsomhetsberegning på følgende punkter:
Etter at solcellekalkulatoren har gjort en lønnsomhesberegning, har du også mulighet til å velge å få et “grønt lån” gjennom Midt Energi. Å investere i et solcelleanlegg kan være en inngripende kostnad for mange, så her får du altså mulighet til å låne penger til investeringen.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Bør jeg bruke solcellekalkulator og solkart før jeg investerer i solceller?
Før i tiden var solstrøm dyrt å produsere. Solceller og solcellepaneler kostet rett og slett for mye, og var noe de færreste ville investere i. I tillegg til selve investeringskostnaden produserte solcellene mindre strøm. Det var derfor lite å vinne på å skaffe seg solceller. I dag er situasjonen en annen; solcellene produserer mer strøm og koster mindre. Like fullt: kostnaden for et solcelleanlegg til et privat hjem kan fort komme opp i mellom 40.000 og 130.000 kroner, men dette er en kostnad man vil kunne tjene inn igjen gjennom en redusert strømregning, hvorpå solkraft i de fleste tilfeller definitivt er verdt investeringen. Klimakrisen har vært en viktig drivkraft til dette. Når det er sagt, er det varierende hvor mye hver enkelt av oss kan vinne på å velge solstrøm. Det vil derfor kunne lønne seg å bruke både solkart og solcellekalkulator for å få en pekepinn på om det er lønnsomt for akkurat deg, og om det er såpass lønnsomt at du synes det er verdt investeringen. Det vil tross alt være en stor investeringssum for de fleste.
Hva er ulempen ved å ikke bruke solkart og solcellekalkulator?
Ulempen med å ikke bruke disse hjelpemidlene, er at du risikerer å investere i flere solcellepanel enn du har plass til, eller at du ikke er klar over at taket ditt ikke vil gi god nok avkastning. Det kan for eksempel hende at solforhold, geografisk plassering og mengde skygge på huset ditt gjør at du ikke vinner like mye på det som naboen lenger ned i gata, som kanskje har en annen type tak eller bedre solforhold på sitt tak. Da kan det være lurt å sjekke et solkart først, for nettopp å få bukt med denne usikkerheten. Ulempen ved å ikke bruke solcellekalkulator, for eksempel den detaljerte kalkulatoren til Smarte Penger, er at du ikke vil ha en oversikt over hvor mye strøm du kommer til å bruke i forhold til hva du allerede bruker.
Hva kan jeg spare?
Generelt kan vi si at en vanlig husholdning kan forvente å dekke 10-20% av sitt årlige strømforbruk med et solcelleanlegg. Med tanke på at et solcelleanlegg har en levetid på cirka 25-35 år, sier det seg selv at dette generelt vil ha en stor verdi for de fleste. Det være seg hvis alle forhold ligger til rette for det. Når man bruker en kalkulator, må man likevel ta med i beregningen at det er vanskelig å spå hva strømprisene vil være over så mange år, så man får ingen fasit. Strømprisene er uforutsigbare, men tendensen er at strømmen blir dyrere, og at solceller derfor vil lønne seg i det lange løp. Noe en solcellekalkulator ikke beregner, er hva du kan spare på å planlegge andre strømsparende tiltak samtidig. For eksempel kan du installere varmepumpe, vannbåren varme og balansert ventilasjon, som alle er energieffektive tiltak som også vil spare deg for høye strømkostnader i det lange løp.
Er kaldt klima bra for solceller?
Mange tror at det ikke er gunstig å investere i solceller i Norge. Er det egentlig nok sol for slikt her oppe i nord? Og hva med mørketid og snø? Til tross for store variasjoner i både geografi, vær og årstider, går det fint å installere solcellepaneler i vårt langstrakte land. Vi har nok sol, i alle fall nok sol til å drifte solceller. Solcellene er faktisk mer effektive her enn i for eksempel Sør-Europa, av den grunn at solceller er mer effektive i kaldt vær enn i varmt vær - kulden øker nemlig spenningen i solcellepanelene, som i kombinasjon med mengden solstråling utgjør solcellenes effekt. Solceller i Sahara vil med andre ord fungere dårligere enn i Norge, i motsetning til hva mange tror.
Når på året produseres mest strøm?
Hele 90 prosent av strømproduksjonen skjer mellom februar og november, rett og slett fordi solen står for lavt om vinteren til å produsere nok strøm. Resten av året kan du derimot ha en riktig så god strømproduksjon. Det varierer likevel fra landsdel til landsdel hvor godt utbytte du vil få fra solcellepaneler. Enkelte steder kan det for eksempel være for mye skygge til at du vil vinne noe særlig på det. Vi anbefaler derfor å sjekke forholdene der du bor, før du bestiller. Det vil med andre ord være en stor fordel å benytte seg av et solkart for å finne ut dette.
Gjør snø at solceller fungerer dårlig?
For at solceller skal fungere optimalt, er en god kombinasjon faktisk sterk sol, kaldt vær og lysreflekterende snø. Panelet bør likevel ikke være dekket av snø og is, da dette vil gi en skygge-virkning. Regn er heller ingen hindring. Det har i Norge blitt gjort flere forsøk med lett regn. Det viser seg at både regn og snø gir positive resultater, snarere enn at det er en hindring.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Helt til slutt har vi samlet noen god råd, som kan være greit å ta med seg på veien mot et potensielt strømsparende liv:
Gjør smarte boligvalg