Vil du vite mer om solceller på tak? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva solceller til tak koster, hvilke typer som finnes der ute, hvem som kan få solceller på taket og mye mer. Visste du at du kan få utbetalt statlig støtte for å produsere din egen strøm? Og er du klar over at solceller fungerer helt utmerket i Norge, selv på vinteren? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Solcellepanel er lysfølsomme plater bestående av halvlederdioder, som omdanner lys til elektrisk strøm. De benyttes som kraftforsyning til satellitter og romfartøy, men også i stadig større utstrekning til strøm til private hjem, basert på solenergi. Solcellene baserer seg på fotovoltaisk effekt eller fotoemisjon. Eller enklere forklart: Med solceller på taket fanges solstrålene opp, og omdannes til elektrisk energi som brukes i boligen. Hvor mye strøm du kan produsere med solceller på taket, avhenger av flere faktorer: hvor stor del av taket som er dekket med solceller, hvor mye sol det er der du bor, og hvordan solen treffer solcellene.
Her til lands kan du velge mellom solcellepanel og solcelletakstein, og det er solcellepaneler som er mest utbredt. Bakgrunnen for dette er at det er disse som har vært tilgjengelige for privatpersoner, og de er både billigere og lettere å montere enn solcelletakstein. For den som er opptatt av fasaden på boligen vil solcelletakstein imidlertid kunne være et bedre valg, da disse monteres som vanlig takstein, og dermed ikke forandrer utseendet på boligen i nevneverdig grad.
Uansett om det er solcelletakstein eller solcellepanel du er ute etter, er det viktig at du finner en seriøs leverandør, og aller helst noen med lang erfaring i det norske markedet. Som regel vil det være nødvendig å få fagfolk på befaring før du kan få et realistisk prisestimat. I neste seksjon skal vi si litt mer om hvordan prisen beregnes.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Jevnt over vil det koste litt mer for solcelletakstein enn for solcellepanel. Grunnen til dette er først og fremst at solcelletakstein er en litt nyere teknologi med mindre konkurranse på markedet, og selve arbeidet med å montere taksteinen er også litt mer omfattende.
Husk at solcelleanlegget må monteres av fagfolk dersom du skal koble deg til strømnettet. Dette er også et av kriteriene for å få utbetalt støtte fra Enova, og kan også bli et tema når du skal ha forsikring. Det er dermed begrenset hvor mye du kan spare på å ta deg av installasjonen selv.
Det som vil ha mest å si for prisen på solcelletakstein er naturlig nok størrelsen på taket, i tillegg til prisvariasjoner mellom leverandørene. Som regel vil det koste mellom 4.000 - 5.000 kroner per kvadratmeter. Dette inkluderer taksteinen, montering, installasjon og merverdiavgift. Dette prisestimatet forutsetter at du får innvilget støtte fra Enova.
Med solcellepanel kan du ende opp med en totalkostnad på alt fra 150.000 - 250.000 kroner. Her er det først og fremst antall paneler du skal ha som vil ha mest å si for prisen. Du kan velge mellom enten utenpåliggende paneler - de klassiske solcellepanelene, og integrerte panel som ligger fordypet i taktekke.
Enova har en støtteordning for privatpersoner som gjennomfører klimavennlige tiltak og utbedringer i hjemmet, og dette inkluderer også installasjon av solcelleanlegg for strømproduksjon.
Du kan få inntil 32.500 kroner for tiltak som gjør at du produserer din egen strøm ved hjelp av en fornybar energikilde. Installasjonen av anlegget gir 7.500 kroner i støtte, i tillegg til at du får 1.250 kroner per kW installert effekt, helt opp til 20 kW. Dersom du kombinerer solcelleanlegget med andre tiltak, som solfangere eller varmepumpe, kan du få enda mer utbetalt i støtte. Les mer om Enovatilskuddet for privatpersoner på hjemmesiden til Enova.
Det er i utgangspunktet veldig lett å søke om støtte gjennom Enova. Alt du trenger å gjøre er å registrere solcelleanlegget ditt på nettsiden til Enova, etter at det er ferdig montert. Du trenger alle fakturaer knyttet til prosjektet ditt, både for utstyr og for arbeidet som har blitt gjort. Behandlingstiden er normalt maks et par uker.
Det er flere kriterier du må oppfylle for å få støtte fra Enova:
Dersom du ønsker å spare miljøet ved å produsere din egen strøm, vil solcelletak absolutt kunne være et godt tiltak. Som fornybar energikilde produserer solenergi ingen klimagasser, og forurenser heller ingen vannkilder. I tillegg vil du på sikt spare penger ved at du får lavere strømutgifter.
Ikke all bygninger eller boformer er forenlig med solceller på taket, og i med mindre du bor i enebolig må du også mest sannsynlig kontakte kommunen for å forhøre deg om hvilke regler som gjelder der du bor.
For deg som skal bygge nytt tak vil det sannsynligvis være mest kostnadseffektivt med solcelletakstein. Grunnen til dette er du da får to funksjoner i ett, både takstein og solceller.
For deg som allerede har et akseptabelt tak på boligen, vil det være litt billigere å montere solcellepanel på toppen, men dette vil også i større grad forandre utseende til bygningen.
Det er viktig at du benytter deg av kompetansen til fagfolk når du skal kjøpe og installere solceller på taket. De kan vurdere hvor stort anlegg du trenger, hvor mye strøm det vil produsere i løpet av et år i forhold til hvor mye strøm du forbruker, om taket ditt tåler vekten av anlegget du ønsker å installere, og hvor anlegget burde plasseres for å få best mulig effekt.
Vi anbefaler også at du lar fagfolk ta seg av monteringen, da effekten i anlegget er veldig avhengig av at det installeres på riktig måte. Det er vanlig med alt fra 16 til 32 paneler i en vanlig bolig, og med 32 paneler produseres det omtrent 12.000 kWh i året. Noe som dekker mellom 10 - 50 prosent av gjennomsnittlig strømforbruk i en husstand. Her vil det imidlertid kunne være relativt store forskjeller fra bolig til bolig, så vi anbefaler at du skaffer deg oversikt over ditt eget strømforbruk, slik at du kan regne på lønnsomheten.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Til tross for at vi ikke har like mye sol i Norge som i mange andre Europeiske land lengre sør, er det absolutt gode nok solforhold til at du kan få mye ut av solcelleanlegget ditt store deler av året. Faktum er at kalde solceller produserer strøm mer effektivt enn varme solceller, og den eneste grunnen til at produksjonen er dårligere om vinteren er at solen står vesentlig mye lavere på himmelen. Kulden i seg selv er ikke et problem.
Innad i landet vil det være store naturlige variasjoner i hvor mye sol du kan forvente i løpet av året. Sørlandet og Østlandet har desidert mest sol, men du kan også ha solceller på taket om du bor i vest eller i nord. Enda viktigere enn hvor du bor i landet er nemlig hvordan huset ditt er plassert i forhold til solen. Det hjelper ikke å bo i det fylket i landet som har mest soldager, dersom huset ditt ligger i skyggen av en skog, eller et stort fjell store deler av dagen. Det finnes flere aktører som har digitale solkart du kan benytte. Da kan du søke opp adressen din for å se hvordan solforholdene er der du bor.
Det norske klimaet kan være tøft, spesielt om vinteren. Solcellepaneler og solcelletakstein tåler imidlertid både regn, snø, hagl og kulde. Snøen vil som oftest skli av uten at du trenger å gjøre noe, og moderne solceller er selvrensende de første 12 - 13 årene. Dersom du bor et sted med mye veistøv eller lignende, kan det likevel lønne seg å spyle av støv og møkk som samler seg opp over tid.
Når du skal gå til innkjøp av solcelletak har du to varianter å velge mellom, og det kan lønne seg å bruke litt tid på å vurdere hva som er det beste alternativet for din bolig. Både Otovo og Sun-Net leverer solceller for tak i Norge, i tillegg til at Tesla er i gang med å rulle ut sine løsninger i det norske markedet.
Solcelletakstein monteres slik at de erstatter vanlige taksteiner på taket, og fungerer dermed både som takstein og som solceller. De blir altså en del av takets konstruksjon, og er et godt valg dersom du skal legge hele taket på nytt. Forventet levetid på solceller med takstein er omtrent 40 år totalt, og de skal yte minst 80 prosent selv etter 25 års levetid.
Med solcelletakstein vil det ofte være litt lettere å utnytte all plassen du har på taket, siden du i teorien kan fylle hele taket. Det gjør at du i mange tilfeller kan få plass til flere solceller enn du ville gjort med solcellepanel. På en annen side er du litt begrenset når det kommer til vinkel, siden taksteinen må ligge på en måte som passer med resten av takkonstruksjonen. Det gjør at du ikke kan plassere taksteinen helt optimalt i forhold til solen, og du får dermed ikke utnyttet hele effekten.
På den positive siden finnes det svært mange ulike design å velge i, og flere av dem kan til forveksling ligne på skifter. Det gjør at solcelletakstein ofte vil se bedre ut enn solcellepaneler, siden de ser mer ut som en naturlig del av boligen.
Solcellepanel er fortsatt den varianten som er mest utbredt her til lands, og er litt mer lettvint å montere enn solcelletakstein. Solcellepaneler festes til det eksisterende taket, altså på toppen av eventuell takstein eller takplater. I likhet med solcelletakstein har også solcellepanelene en forventet levetid på 40 år, og ytelsen skal være minimum 80 prosent etter 25 års levetid.
En stor fordel med solcellepanelene er at de kan monteres og justeres slik at de fanger opp mest mulig sollys. Montøren kan i stor grad utnytte omgivelsene med tanke på både vinkel og himmelretning for å gjøre solcellepanelet mest mulig effektivt. De kan i tillegg monteres på så og si alle typer tak, både skråtak og flate tak, og også på for eksempel bobilen, campingvogna eller båten.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Hva som er mest lønnsomt eller best egnet vil være veldig individuelt, og det er viktig at du tar deg tid til å vurdere de ulike løsningene nøye. Husk at pris ikke er alt. Det viktigste er tross alt at du får en løsning du kan leve med over flere år. Dersom du synes at solcellepaneler ødelegger fasaden, er det kanskje bedre å gå for takstein med en gang, og dermed renovere taket ditt i samme slengen. Da vil du få et penere ytre med en gang, og du slipper å vurdere å bytte ut panelene med takstein innen et par år, bare fordi du er lei av hvordan det ser ut.
Vi anbefaler at du innhenter pristilbud fra flere ulike leverandører, slik at du kan sammenligne både pris og kvalitet fra ulike tilbydere. Husk å les disse pristilbudene nøye, slik at du har helt klart for deg hva som er inkludert i prisen.
En av de største fordelene med å produsere din egen strøm, er at du kan selge overflødig strøm tilbake til strømnettet, via en såkalt plusskundeavtale. På den måten kan du tjene penger på overskuddsstrøm, og heller kjøpe strøm fra strømleverandøren din når produksjonen din ikke er like effektiv.
Nå tenker du kanskje at du heller vil lagre strømmen selv, slik at du kan hente den ut ved behov, men dette er ikke et reelt alternativ for de fleste privatkunder. Du må ha et spesielt batteri for å kunne lagre strøm på den måten, og det vil som regel koste mer enn det er verdt.
Gjør smarte boligvalg