Vil du vite mer om å montere solcellepanel? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva solcellepanel er og hvordan de kan monteres, hva det koster, hvilke støtteordninger du kan søke på, om det lønner seg å ha solcellepanel i Norge, og mye mer. Visste du at du kan montere solcellepanel på både bobil, båt og hytte? Og er du klar over at plasseringen av solcellepanelet har stor betydning for hvor mye strøm det klarer å produsere? Lurer du på hva du kan gjøre selv, og hva du må overlate til fagfolk? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Solceller er enkelt forklart en teknologi som samler inn energi fra sollys og omdanner denne til elektrisitet. Teknologien er fornybar og miljøvennlig, da den ikke produserer klimagasser eller forurenser miljøet på andre måter under energiproduksjonen. Hver solcelle har to sett med metalliske ledere, og disse fungerer på samme måte som et batteri. Hvis du vil vite mer om denne prosessen, finner du en enda mer detaljert forklaring i vår hovedartikkel om solcellpanel. Hovedpoenget her er at jo flere solceller du har, jo større spenning får du, og jo mer strøm blir produsert.
Dersom man kobler sammen mange solceller, utgjør dette er solcellepanel; et slags brett som kan festes på tak, vegger eller bakken, eller andre steder der solen slipper til, for å produsere strøm til hjem og hytte; og det er montering av disse vi skal fokusere på i denne guiden. Solcellepaneler finnes i flere ulike varianter, og det finnes også en rekke ulike løsninger for montering. Når det gjelder solcellepaneler i private hjem, er det som regel snakk om montering enten på veggen eller på taket.
Montering på vegg er en praktisk løsning som vil fungere godt også på vinterstid. Panelene kan monteres både vertikalt og horisontalt, og vinkelen vi ha mye å si for hvor mye solenergi som fanges opp.
Montering på tak har flere fordeler. For det første er taket det stedet som ofte har de beste solforholdene, i tillegg til at solcellepanelene er mindre utsatt for skader på taket enn de er på veggen. Også her vil vinkelen har stor betydning, og det er vanlig å benytte stativ for å oppnå riktig helning.
Her har vi samlet våre beste tips til deg, angående både montering, plassering og vedlikehold av solcellepanelene dine:
Monteringen kan være både vertikal og horisontal, og det er viktig at det benyttes utstyr og kabler som er egnet for utendørsbruk. Et godt tips er å bruke silikonfett på alle koblingspunkter.
Plasseringen er avgjørende for hvor mye strøm du kan produsere, og hovedregelen er at solcellepanelene alltid plasseres mot sør. Det viktigste er imidlertid å unngå skygge, da selv en liten skygge vil ha stor påvirkning på strømproduksjonen. Det finnes mange nyttige solkart på nettet du kan sjekke ut, dersom du er usikker på solforholdene i nabolaget ditt.
Vinkelen er en del av plasseringen, men fortjener et eget punkt. Hva som er den optimale vinkelen, vil variere med årstidene og solens plassering på himmelen. Dermed vil det kunne lønne seg å ha et anlegg med justeringsmuligheter, slik at du alltid kan sikre seg optimal strømproduksjon.
Vedlikehold av solcellepanelene begrenser seg stort sett til å fjerne snø, løv og annet som kan blokkere sensorene. Du kan gjerne bruke en ren klut for å tørke støv av panelet ved behov, men dette er ikke noe du skal trenge å gjøre ofte. Hos forskning.no kan du lese mer om viktigheten av rengjøring som en del av det faste vedlikeholdet av solcellepanelene dine.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Montering og innkjøp av solcellepaneler til en privatbolig, kan koste et sted mellom 150.000 og 250.000 kroner, og monteringen utgjør omtrent halvparten av prisen. Det er flere faktorer som vil ha stor betydning for prisen, blant annet hvor mange paneler du skal ha, hvilken type paneler du velger, og ikke minst hvor mye montøren tar for å installere panelene.
På hytta trenger du kanskje bare ett panel, gjerne av den frittstående typen, og dette vil som regel ikke koste mer enn mellom 4.000 og 5.000 kroner, litt avhengig av hvor mye du gjør selv. Du kan nemlig installere solcellepaneler selv så lenge du ikke skal koble deg til strømnettet, men da må du også være oppmerksom på at du ikke kan søke om støtte fra Enova. Vi redegjør nærmere for Enovatilskuddet i neste seksjon.
For solcellepanel montert på private hjem må du regne med en kostnad på rundt 2.500 - 4.000 kroner per kvadratmeter. Dersom du heller vil ha solcelletakstein må du regne med at det blir litt dyrere enn paneler. Det kan du lese mer om i guiden vår til solcelletakstein.
Solcelleanlegg kommer som regel med en produksjonsgaranti på mellom 20 - 30 år, og de moderne anleggene er så og si vedlikeholdsfrie i denne perioden. Det kan likevel være lurt å ta høyde for enkelte vedlikeholdskostnader, da det ikke er uvanlig at enkelte deler må byttes ut. For å være på den sikre siden anbefales det å budsjettere med omtrent 10.000 kroner for vedlikehold i løpet av anleggets levetid. Forventet levetid vil være litt lengere enn produksjonsgarantien, og for de fleste anlegg vil levetiden være mellom 30 - 40 år.
Det er mange dyktige og aktuelle leverandører på markedet, og ofte vil de kunne strekke seg litt ekstra for å få deg som kunde dersom du er åpen om at du sammenligner flere tilbud. Det er med andre ord lov å prute, og selv en reduksjon på fem prosent av opprinnelig pris kan gi relativt stort utslag.
For å spare både tid og penger kan du registrere behovene dine hos oss i Boligsmart, slik at vi kan sette deg i kontakt med aktuelle tilbydere i nærområdet ditt. På den måten kan du få oversikt over det lokale markedet, uten å bruke tid på selv å ringe rundt til potensielle montører og leverandører.
Enova støtter nå tiltak til el-produksjon i private hjem. Det vil si: Når du produserer din egen strøm ved hjelp av en fornybar energikilde, kan du potensielt få inntil 32.500 kroner i støtte fra Enova, gjennom Enovatilskuddet. For installasjonen av anlegget, altså innkjøpet og monteringen av solcellepanelene, kan du få 7.500 kroner i støtte. Deretter vil resten av støtten være avhengig av kapasiteten til anlegget, det du kan få 1.250 kroner per kW, opp til 20 kW.
Dette tilskuddet er ment for private husholdninger, men det er et viktig krav at solcelleanlegget er installert av sertifiserte fagfolk. Dette må du kunne dokumentere, i tillegg til at du må ha dokumentasjon av alle kostnader, i samsvar med norske lover og forskrifter.
Du må registrere oppdraget ditt i Enovas tilskuddsportal innen 12 måneder etter installasjonen, og hele tiltaket må være startet, gjennomført og betalt av deg som privatperson.
Selv om du kvalifiserer til Enovatilskuddet, anbefaler vi også at du undersøker om kommunen din tilbyr egne støtteordninger for fornybare energikilder i private hjem. Her er det imidlertid viktig å være oppmerksom på at du som regel må velge mellom Enovatilskuddet og lokale støtteordninger, så du burde ta deg tid til å regne litt på hva som vil være mest lønnsomt.
For deg som vil installere solceller i borettslag eller i sameie vil det som regel være lettere å få støtte fra kommunen enn fra Enova. Oslo kommune har for eksempel et støttetilbud som gir 2.000 kroner per installerte kWp, opp til 30 prosent av totalkostnadene, for sameier og borettslag.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Som energikilde er solen helt overlegen, og selv i Norge får vi enormt mye mer energi fra solen enn det vi klarer å utnytte. Det er rett og slett en seiglivet myte at vi ikke har nok sol i Norge til å benytte oss av solenergi for strømproduksjon. Husk at det ikke er varmen fra solen eller solstrålene i seg selv som produserer strøm, men lyset. Det vil si at anlegget ditt produserer strøm selv på dager med overskyet og kaldt vær. Faktisk er det slik at anlegget yter maksimalt når det er omtrent 5 minusgrader ute, og denne kan synke ned mot 65 prosent dersom det blir varmere enn 25 plussgrader.
Anlegget vil nødvendigvis produserer mindre strøm om vinteren, og da spesielt i perioden fra desember til januar. Men dette har altså ingenting med temperaturen utendørs å gjøre, det skyldes helt enkelt at det er mindre dagslys i denne perioden, og dette vil ha større betydning jo lengre nord i landet du befinner deg. Snø på bakken vil derimot ha en gunstig effekt på strømproduksjonen, siden snøen reflekterer enda mer av lyset til solcellepanelene.
De klimatiske forholdene i Norge er dermed i utgangspunktet godt egnet til å produsere strøm ved hjelp av solcellepaneler.
Selv om solcellepanel på taket ikke nødvendigvis innebærer store inngrep på boligen, kan det være søknadspliktig i din kommune. Det innebærer at hvis du har satt opp solcellepaneler uten å ha søkt om lov, kan du bli pålagt å fjerne dem igjen. Grunnen til dette er at kommunen kan ha egne bestemmelser knyttet til utseendet på den aktuelle boligen, eller at det finnes reguleringer for hva slags materialer som kan brukes. Dermed burde du alltid sjekke kommunens reguleringsplaner før du bestiller og installerer solceller på eiendommen din.
Når du monterer solcelleanlegg, er det snakk om en langsiktig investering, og det kan ta over 20 år før du har tjent inn installasjonskostnadene. Du vil riktignok kunne tjene litt på å være plusskunde, men den største effekten vil du se på strømregningen. Det er derfor veldig lurt å kartlegge hvor mye strøm husholdningen bruker, slik at anlegget du monterer er tilpasset faktisk bruk. Det er rett og slett lite å tjene på å installere et stort og dyrt anlegg, med planer om å selge overskuddsstrøm.
Det kan være litt komplisert å regne ut lønnsomheten, da både solinnstråling, forbruk, strømpris, investeringskostnad og eventuelle støtteordninger vil ha betydning. I gjennomsnitt må du regne med at det tar mellom 17 og 20 år å tjene inn igjen kostnadene du har hatt til innkjøp og installasjon av solcellepanelene.
Det finnes imidlertid visse forenklede regnestykker man kan benytte seg av, for å komme frem til noen omtrentlige lønnsomhetsberegninger:
Her tar vi utgangspunkt i at du har kjøpt et anlegg med en totalkostnad på 60.000 kroner, etter at tilskudd fra støtteordningene er trukket fra. Anlegget produserer 4.000 kilowattimer med strøm i året, og vi tar utgangspunkt i at strømmen koster 90 øre per kWh.
Du vil dermed kunne spare 4.000 kWh x 0,90 kr/kWh = 3600 kroner inntjent i året.
Så hvis anlegget kostet deg 60.000 kroner og sparer deg for 3.600 kroner i året, kan vi regne ut lønnsomheten på denne måten:
60.000 kroner / 3600 kroner = 16,7, som vil vi at det vil ta omtrent 16 år å tjene inn igjen investeringen din.
Med en antatt levetid på 30 år vil du dermed ha rundt 14 år med “gratis” strøm fra solcellepanelene.
Regnestykket ovenfor er som sagt veldig forenklet, og tar ikke høyde for at strømutgiftene stiger i løpet av anleggets levetid. Det gjelder både nettleie og andre avgifter. Det vil si at den virkelige besparelsen kan vise seg å bli litt høyere. Det finnes flere kalkulatorer på nett der du kan fylle inn dine egne tall, for å sjekke hvor mye du potensielt kan spare over tid.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Dersom du ønsker å produsere din egen strøm, og er interessert i grønn teknologi, kan solcellepanel altså være svært godt egnet. De kan monteres på en rekke ulike ting, blant annet hus, hytte, båt og bobil. Installering av solcellepaneler er i utgangspunktet noe vi anbefaler at du overlater til fagfolk, og dette er også gjerne et krav for at du skal kunne søke om økonomisk støtte fra staten.
Et lite solcelleanlegg til bobil, båt eller campingvogn er imidlertid noe du godt kan gjøre selv, da det uansett ikke finnes støtteordninger for denne typen anlegg. Som regel vil du få kjøpt små solcelleanlegg i pakker som inneholder utstyret du trenger for å installere det selv. Slike små anlegg kan du også installere på hytta, så lenge du ikke har tenkt å koble det til strømnettet. Anlegg i denne størrelsen produserer ikke enorme mengder strøm, men du vil kunne drifte små husholdningsartikler, lade mobilen din og lignende.
Gjør smarte boligvalg