Vil du vite mer om montering av solcelleanlegg? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om du vurderer å få montert et solcelleanlegg: Hva det vil koste, hvilke regler som gjelder ved slik montering og hvilke krav må du oppfylle for å få støtte fra staten. Visste du at du kan få økonomisk hjelp fra Enova til solcelleanlegget ditt? Hva kan du egentlig gjøre selv, og hva bør utføres av fagfolk? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Du har sikkert sett enkeltstående blå solcellepaneler på hytter og bobiler. Det er et godt alternativ for å få tilført noe strøm på steder uten innlagt strøm, eller for å spe på med egenprodusert elektrisitet der strømkostnadene er dyre. Men man kan også installere slike paneler over hele - eller deler - av taket hjemme, og på den måten produsere en god del av husholdningens strøm selv.
Et solcelleanlegg omdanner sollys til elektrisitet via en den fotovoltaiske effekten, noe du kan lese mer om i vår komplette guide om solceller. Når anlegget først er installert, går det av seg selv og er verken avhengige av drivstoff eller batterier.
Å installere et solcelleanlegg er et konkret klimatiltak du kan gjøre selv. Mange er interessert i en slik løsning på grunn av klimahensyn, da solceller er et vesentlig mer miljøvennlig alternativ til andre energikilder.
Et solcelleanlegg kan øke verdien på boligen din om du skal selge den. Mange kan være interessert i et solcelleanlegg, men ønsker ikke å kaste seg ut i monteringsprosessen selv. Dermed blir en bolig med ferdiginstallerte solcellepaneler mer attraktiv.
En tredje grunn til å montere solceller er pengene man kan spare på strømregningen. Kostnadene ved å installere et solcelleanlegg dekkes i neste avsnitt, men når anlegget først er montert, produserer man sin egen strøm, gratis. Man kan rundt regnet si at et middels stort solcelleanlegg vil dekke 15-20 prosent av strømforbruket til en husholdning.
Man bør altså ha en strømavtale i tillegg til solcellepanelene. Mange strømleverandører tilbyr en såkalt “plusskundeavtale” for husstander med solcellepaneler. En plusskundeavtale går ut på at du selger strømmen du har til overs fra produksjonen til solcellepanelene dine, tilbake til strømselskapet.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Prisen for et solcelleanlegg til en privatbolig vil ligge et sted mellom 150.000 og 250.000 kroner. Faktorene som avgjør hva prisen kommer på er: Antall paneler du skal installere, prisen på panelene og prisen montørene tar for sitt arbeid. Ett enkelt solcellepanel til hytta vil komme på noen tusenlapper, mens et anlegg som skal bidra til å dekke en reell andel av husstands strømbehov, vil være en del dyrere.
Om lag halvparten av prisen utgjøres av kostnaden for monteringen, den andre halvparten er kostnaden for panelene. Solceller kommer i to ulike varianter. Variant nummer én er de velkjente, store, blå panelene, variant nummer to er solceller utformet til å se ut som vanlig takstein. Prisen på variant nummer én ligger på mellom 2.500 og 4.000 kroner per kvadratmeter, mens prisen for variant nummer to ligger på mellom 3.500 og 4.000 kroner per kvadratmeter.
De blå solcellepanelene monteres enten oppå taktekket du har fra før eller integrert i taktekke - dette krever imidlertid et takskifte. Det samme gjelder solcelletakstein. Solcellepanelene gir mer strøm, mens solcelletakstein er mindre sjenerende.
Mange leverandører har priskalkulatorer på nettsidene sine; dette er et nyttig verktøy når du skal vurdere hvilken leverandør du vil gå for.
For mange er løsningen å bake kostnaden til solcelleanlegget inn i boliglånet. Mange banker tilbyr grønne huslån. Grønne lån er forbeholdt energieffektive boliger og har ofte bedre betingelser enn vanlige huslån. Du kan med andre ord søke banken om å gjøre ditt eksisterende huslån om til et grønt huslån når du har montert solcelleanlegget. Dermed får du bedre betingelser på hele lånet.
Man kan også få noe statlig støtte når man installerer solcelleanlegg, noe du kan lese mer om lenger ned i artikkelen.
Når man har bestemt seg for å montere et solcelleanlegg, er tiden inne for å finne riktig leverandør. Å installere et solcelleanlegg krever teknisk kompetanse og er ikke noe som er anbefalt å gjøre på egen hånd. For å få støtte fra staten er det faktisk et krav at monteringen er utført av fagfolk. Du kan imidlertid spare tid og penger på å gjøre grundig forarbeid og sette deg inn i prosessen på forhånd, slik at den forløper mest mulig effektivt og sikkert.
Solceller har best effekt om de står på et sydvendt tak, uten for mye skygge. Vurder din bolig og finn ut hvilken del av taket som får mest sollys i løpet av en dag. Hvis det er mange høye trær, bygg eller annet som kaster skygge på taket ditt, kan du vurdere et stativ med solceller på en mer solrik del av tomten.
Et solcelleanlegg har en omtrentlig levealder på 30-40 år. Før anlegget installeres, bør du vurdere om det er på tide å oppgradere taket. Det blir mer kostbart å bytte taket etter at panelene er installert. Solcelleanlegget vil også holde seg i bedre stand om taket er i orden før det installeres.
Utover forarbeidet er din viktigste jobb å finne en seriøs solcellemontør. Undersøk forskjellige nettsider, les brukeranmeldelser av firmaene og ta kontakt med flere aktører for å få en prisantydning. Mange leverandører tilbyr gratis befaring, og det er ingen skam i å bestille befaring fra flere firmaer. Det er også viktig at du finner et firma du synes det er lett å kommunisere med, noe som kan gjøre prosessen enklere og mer behagelig.
Å installere et enkelt solcelleanlegg til bobil, båt eller campingvogn er en enklere operasjon enn en installasjon på et hustak. Flere utstyrsbutikker selger solcellepakker bestående av ett eller to paneler, et 12v-batteri og utstyret du trenger for koble disse sammen og konvertere strømmen til riktig styrke for forbruk. Med en slik solcellepakke kan du produsere nok elektrisitet til små husholdningsartikler. Monteringen av et slikt solcelleanlegg kan du gjøre selv. Det gis ikke pengestøtte fra staten til denne typen anlegg.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det å installere et solcelleanlegg gagner ikke bare deg og din strømregning, det gir også en klimagevinst for resten av samfunnet. Derfor har staten vedtatt å ha en støtteordning for å oppfordre folk til å treffe slike tiltak. Det er det statseide foretaket Enova som gir økonomisk støtte ved installering av solcelleanlegg. Enova jobber med tiltak for å redusere Norges klimautslipp og støtter utvikling av miljøvennlig teknologi.
Enova gir et grunntilskudd på 7.500 kroner, og det regnes deretter ut et tillegg basert på hvor mye strøm anlegget ditt produserer (1.250 kroner per installert kW opp til 20 kW.) For et middels stort anlegg vil man få 20.000-25.000 kroner i støtte. Maksbeløpet man kan få er på 32.500 kroner.
Enovas grunntilskudd ble endret fra 10.000 kroner til 7.500 kroner den 1. juli 2021.
Det er viktig å være klar over at du ikke får pengetilskuddet på forhånd. Når solcelleanlegget er ferdig montert, går du inn på Enovas nettsider og registrerer solcelleanlegget ditt i et skjema. Det er visse krav som må oppfylles for å få støtte.
Du må blant annet bekrefte at:
Når søknaden er behandlet, får du utbetalt beløpet du har krav på, til din konto.
Man kan være skeptisk til hvorvidt det er nok sol i Norge til at solceller vil lønne seg, særlig i de mørke vintermånedene. I desember og januar vil det være mindre strømproduksjon; det er fordi solen står lavt på himmelen og ikke gir nok energi til panelene. I årets resterende måneder er det gode vilkår for å produsere strøm via solceller i Norge. Sør- og Østlandet er best egnet til strømproduksjon, men det er fortsatt mulig å få en gevinst fra solcellepaneler på Vestlandet og i Nord-Norge også. Kontakt en lokal montør for å få mer info om forholdene i ditt område.
Om sommeren har Norge lange, lyse døgn som gir god effekt av solcellepaneler. Om vinteren er det riktignok kortere dager, men Norge har en fordel som mange sydligere land ikke har, nemlig de lave temperaturene. Solcellepaneler er mer effektive ved kalde temperaturer, og maksimal effekt oppnås ved fem minusgrader. Om det i tillegg har falt snø på bakken som kan reflektere sollys tilbake til panelene, får man enda større effekt. Det er med andre ord ikke bare mulig å generere strøm via solcelleanlegg i Norge, det er faktisk gunstig.
Det viktigste er å plassere panelene riktig slik at de får maksimal effekt. En ideell posisjon for panelene er om de står sydvendt og ikke befinner seg i skygge over lengre tid i løpet av dagen.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Å montere et solcelleanlegg er en langsiktig investering. Det kan ta opptil 20 år før du har tjent inn kostnaden ved installasjon. Du vil tjene noe på strømmen du selger til strømnettet gjennom plusskundeavtalen din, men det du sparer på en billigere strømregning, er den største økonomiske gevinsten. Det kan derfor være lurt å kartlegge hvor mye strøm husholdningen benytter, og montere et anlegg tilpasset dette behovet. Installerer du et veldig stort, dyrt anlegg med ambisjoner om å tjene penger som strømprodusent, kan du bli skuffet.
I tillegg kan du følge med på solcelleanleggets produksjon gjennom dagen. Anlegget produserer mest strøm midt på dagen når solen er på sitt høyeste. Legger du bruken av energikrevende husholdningsartikler som oppvask- eller klesvaskemaskin til disse timene, er det mest å spare.
Du trenger som oftest ikke å søke kommunen du bor i, om fasadeendring når du skal montere solcelleanlegg. Hvis anlegget monteres i samme vinkel som taket på huset, vil det i de fleste tilfeller ikke være behov for noen søknad. Har du derimot flatt tak på huset ditt, bør du forhøre deg med kommunen om hvorvidt du må søke om tillatelse. Om huset ditt er verneverdig, kan solcellepaneler også ansees som vesentlig endring av husets karakter. Det viktigste er uansett at tar kontakt med kommunen før du begynner på prosessen og gjør de nødvendige forundersøkelsene.
Det kan også være lurt å ta en prat med naboen før du setter i gang. Noen vil synes det er skjemmende med solceller på nabotaket. Det har forekommet situasjoner der en nabo har klaget inn et solcelleanlegg til kommunen. Ta først direkte kontakt med naboen selv og sonder terrenget litt. Kanskje kan dere løse floken før den har oppstått, og kanskje kan du endog inspirere naboen til selv å vurdere solcelletak?
Gjør smarte boligvalg