Lurer du på hva vindusmarkiser koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på markiser til vinduene dine, derunder hvilke muligheter du har og hvordan du kan skaffe deg solskjerming som passer til ditt budsjett. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Markiser er en klassisk form for utvendig solskjerming til vinduer og terrasser. Terrassemarkisene egner seg for oppholdssteder utendørs og har typisk støttearmene gjemt oppunder duken. Disse finnes i store størrelser, så store som åtte meter i bredden, med fire meters utfall. Vindusmarkisene er derimot mindre og har synlige armer, som nødvendigvis gjør at de opptar litt plass i hagen din. Til gjengjeld er vindusmarkisene rimeligere.
Dukene kommer i et rikt utvalg farger og mønstre. Men de er ikke bare pene å se på: Markiser er laget for å vare og tåle vårt røffe klima. De har UV-filter, er vanntette og har vann- og smussavvisende egenskaper - i varierende grad, selvsagt, ut ifra leverandør, kvalitet og pris.
I dag har vindusmarkiser med motor blitt mer og mer vanlig. De kan da kjøpes som ferdige motoriserte løsninger, altså elektriske markiser, eller du kan oppdaterer en manuell markise du allerede har ved å kjøpe markisemotor separat. Denne kan i ettertid konverteres og kobles opp til app-styring ved å kjøpe en styringsenhet, for eksempel fra Somfy. Utfra hvor mye du er villig til å betale kan du altså velge betjening på gamlemåten med sveiv eller snor, eller du kan skaffe deg solskjerming med trådløs styring slik at du kan bruke mobilen, nettbrettet eller pc-en.
Med app kan du stille inn markisen din i henhold til ukedager, klokkeslett, værmeldingen eller etter dine ønsker i gitte situasjoner. Noen systemer har dessuten stemmestyring, deriblant Google Home, men også mange andre digitale “butlere”. Andre kommer med solføler og vindmåler, som også kan kjøpes separat og installeres i etterkant. Det gjør at solskjermingen kan trekkes inn hvis det blåser for mye, eller kjøres ut om solen steker - uten at du trenger å ofre det en tanke. De ulike følerne kan dessuten kommunisere på en måte som gjør at den viktigste funksjonen under de gjeldende omstendighetene overstyrer den andre.
Vindusmarkiser kan kjøpes i standardstørrelser i butikker som Maxbo, Jula og Biltema, for å nevne noen. Under spesialister på feltet kan vi nevne Kjells markiser, Solskjerming AS, Scandic Markiser og Markisehuset.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Under følger en oversikt over omtrentlige produktpriser på markiser med ulike former for justering:
I det billigste sjiktet finner du ferdigproduserte markiser til salgs i butikk, og i det dyreste tilpassede markiser fra solskjermingsspesialistene.
Alternativt koster gjerne persienner et sted mellom 5.400 og 6.700 kroner, med motor. For utvendige persienner med manuell betjening kan nok se for deg en pris på rundt 3.000 kroner per vindu. Men for nøyaktige priser er det best å ta kontakt med en solskjermingsspesialist. Slik får du tilbud på akkurat ditt prosjekt. Det kan være vanskelig å finne kjedebutikker som selger utvendige persienner, og like vanskelig er det å finne informative prislister på nett for denne typen solskjerming.
Tilbake til markiser: Ofte har solskjermingleverandørene en egen priskalkulator på nettsidene sine. Der plotter du typisk inn mål, antall, modell og annet, og får generert en omtrentlig pris. Som regel kan du også legge inn postkoden din og få opp fraktkostnadene.
Det koster jo ekstra å bestille hjelp fra solskjermingsspesialistene. Men kanskje har du vinduer med avvikende form og trenger mer avanserte løsninger, ønsker måltilpasset eller kreativ solskjerming, eller vil ha hjelp med montering og installasjon av det elektriske. Det er ikke uvanlig at leverandørene av solskjermingsproduktene har faste og gunstige avtaler med elektrofagarbeidere og profesjonelle montører.
Solskjerming beskytter ikke bare mot uønsket sollys, men også mot høye temperaturer innendørs. Vindusmarkiser hindrer nemlig solvarmen i å nå inn i boligen din, og slik vil du kunne spare strømutgifter til elektrisk avkjøling når det er varmt ute. Samtidig unngår du sterke solstråler - irriterende blending, gjenskinn i skjermer, solbrente planter og blekede møbler. Terrassemarkisene kan, på sin side, gjøre uteplassen din lun og god ved å beskytte mot regn og vind, i tillegg til å gi solbeskyttelse. Markiser hindrer også innsyn, om enn ikke fullstendig fordi det nødvendigvis vil oppstå glipper på sidene når duken er kjørt ned. Persienner er mer effektive her.
De ulike metodene for oppbevaring av markiseduken, kassett, halvkassett eller åpen rull, er inkludert i produktprisen. Vegg- og/eller takbraketter er som regel også inkludert. Det samme er de ulike formene for manuell betjening. Du kan også få tak i motoriserte vindusmarkiser hvor bryter og fjernkontroll hører med. Eventuelt kan du be en solskjermingsspesialist om et pakketilbud for hele prosjektet, inkludert montering - som ellers bestilles til egne priser. Om det trengs elektrisk arbeid som tilrettelegging for strømtilførsel, vil det koste ekstra. Det vil det også gjøre om du ønsker hjelp med oppmålingen i forkant.
Om du derimot tenker å montere markisen selv, må du likevel beregne ekstra utgifter til frakt - om du ikke selv henter produktet hos produsenten. Reisevei for leverandøren er en faktor som vil kunne spille inn på totalkostnaden. Ellers er det vanlig med fem til sju års garanti ved kjøp av elektrisk markise. Reklamasjonsfristen er også vanligvis på fem år. Men forhør deg med hver enkelt leverandør.
Mange aktører tilbyr å sende deg gratis dukprøver slik at du lettere kan finne en dukfarge som passer hjemme hos deg. Du kan velge mellom flere ulike konstruksjonsfarger på stenger og kassett, vanligvis uten tillegg i prisen, selv om noen farger kun kan velges til visse modeller, muligens til økt pris.
Hver modell har en viss kvalitet på duken og på overflatebehandling som lakkering av metallet i konstruksjonen, som ofte leveres i pulverlakkert aluminium. Du kan velge deg dukstoff i akryl, et syntetisk, kunstig tekstilfiber, som gir god fargebestandighet over tid samt god motstandsdyktighet mot UV-stråler. Lysektheten, det vil si hvor mye duken falmer, varierer fra type til type. For øvrig er det ikke falming som er den vanligste årsaken til duken slites ut, men at sømmene rakner; forhør deg gjerne om forventet levetid på markiseduken med dette i bakhodet.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Montér, betjen og hent selv: Du kan kjøpe vindusmarkise i en lavpriskjede, velge manuell betjening og montere den selv. Det vil kunne spare deg for omtrent 25 prosent av kostnadene sammenlignet med å bestille profesjonell hjelp. Dersom du bor i nærheten av et lager og kan hente produktene dine selv, vil du kunne spare tilleggskostnader i form av frakt eller hjemkjøring.
Spar strøm: Solskjerming er energibesparende i seg selv. Med markiser stoppes nemlig solstrålene på utsiden av boligen din, slik at du unngår oppvarming av rommene innenfor. Dermed kan du spare utgifter som ellers ville ha gått til nedkjøling med air-condition eller vifter.
Lang levetid: Godt vedlikehold gir markisen lenger levetid, og deg mer for pengene. Det gjelder å holde duken fri for mugg og å hindre at skitt fester seg, slik at det kan gå mange år før du eventuelt må bruke penger på en ny duk (20 år, eller deromkring). Aller helst bør du la duken få tørke før den kjøres inn etter å ha vært våt. Følg veiledningen som finnes i medfølgende dokumentasjon. Her finner du informasjon om korrekt bruk, ettersyn, vask og vedlikehold. For å beskytte duken ekstra godt, velger du modeller med kassett eller halvkassett, selv om det generelt koster noe mer enn om du velger åpen rull.
Sa du gratis? Benytt muligheten til å få gratis befaring fra fagpersoner (dette tilbys ofte av leverandører som Solskjerming AS, Kjells markiser, Fasadeprodukter med flere). For å sørge for at du får det beste tilbudet, kan du da sammenligne pristilbud fra to-tre tilbydere, og forhåpentligvis forhandle frem en pris etter ditt budsjett. Gratis er det også ofte å få tilsendt dukprøver, så du lettere kan ta et godt stilvalg, stilbevisst som du er!
Vindusmarkiser kan du få billigst i butikker som Maxbo, Jula og Biltema. Da kan du velge å kjøpe produkter i standardstørrelser over disk eller på gjennom tilbydernes nettbutikker. Om du i stedet har et litt større budsjett og ønsker måltilpassede og skreddersydde løsninger, kan du ta kontakt med solskjermingsspesialister som Solskjerming AS, Kjells markiser, Fasadeprodukter og Markisehuset. De tar betalt gjennom sine nettsider direkte ved forskuddsbetaling. Du kan også få regningen på andre måter ved å ta kontakt på med dem e-post eller telefon.
Betaling på leverandørenes nettsider foregår ved at du plotter inn informasjon om mål, antall, modell, farger, stil, ønsket system for opprulling av duken (med eller uten kassett), bosted og metode for betjening.
Betalingen for eventuell monteringshjelp samt levering/frakt gjøres i etterkant og avtales med leverandøren. Under en eventuell befaring kan du likevel alltids be om å få en faktura med utgifter for hele prosjektet. Noen aktører tilbyr for øvrig også delbetaling, og noen har gjort det mulig med et visst antall måneders betalingsutsettelse - rundt fire måneder, som regel.
Det er vanlig at spesialistene har egne, gunstige avtaler med spesialister innen montering, og med elektrikere. Dette er ordninger som er aktuelle dersom det er snakk om mer omfattende solskjermingsprosjekter og for eksempel installering av elektriske markiser der det i utgangspunktet ikke finnes strømuttak. Bestilling og betaling kan likevel ordnes enkelt gjennom den solskjermingsaktøren du velger, slik at du som kunde slipper å forholde deg til flere aktører.
Husk at du likevel alltid muligheten til å være prisdetektiv selv: Kanskje finner du gode priser for selve markisen på den ene siden og rimelig monteringshjelp et annet sted? Kanskje finner du noen av produktene på salg? Disse prisene kan du da veie opp mot totalprisen fra solskjermingsleverandørene og sikre deg den mest økonomiske løsningen.
Ha i bakhodet at pris ikke nødvendigvis er pris; sjekk hva hver enkelt leverandør faktisk inkluderer i sitt tilbud, det vil si om prisen for eksempel gjelder selve markisen, motor, fjernkontroll, bryter, styringsenhet, monteringshjelp, service og/eller leveringskostnader. Det er vanlig med fem års garanti, men forhør deg gjerne også om dette, samt forventet varighet på produktene.
For at du skal få slippe å sitte for mye på nett å lete på egen hånd, kan du registrere behovene dine hos oss i Boligsmart. Da hjelper vi deg med å finne dyktige aktører i nærområdet ditt!
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Vi tror at de fleste her i Norge - hvor dagene i sommerhalvåret aldri tar slutt og solstrålene har god tid til å skade interiør og planter, og hvor vintersolen er lav, skarp og god til å blende og skape gjenskinn i skjermene våre - vil synes at god solskjerming er verdt pengene. Og om du er glad i monteringsprosjekter, behøver det heller ikke å koste for mye med nye vindusmarkiser.
Med automatisk styring kan du styre alle vindusmarkisene dine synkront - og dét fra sofaen. Du slipper å kave deg frem i snø eller gjennom tornekratt og spindelvev for å nå markisesveiven. Med intelligent app-styring og egne sensorer kan solskjermingen din tilpasse seg værforholdene, humøret ditt og rutinene dine. Via Wi-Fi kan du dessuten styre markisene selv om du er på spa i Vilnius. Visse forhåndsinnstillinger lar det dessuten se ut som om det alltid er noen hjemme slik at du kan føle deg tryggere på at ingen prøver å ta seg inn hos deg uinvitert. En annen sikkerhetsfordel ved motorisert styring er at du unngår snorer - snorene kan utgjøre en risiko om du bor sammen med barn eller kjæledyr.
Du står ganske fritt til å velge hvor avansert du ønsker at solskjermingen skal være, og dermed hvor mye skjerming med vindusmarkiser vil koste. Enkel motorisering med bryter eller fjernkontroll gjør fort livet mer komfortabelt, uten at du behøver å koste på deg fancy apper i tillegg. Og manuell betjening har jo fungert for mange, i mange år allerede; det gir deg frisk luft og gratis armtrening. Videre avgjør du selv om det er verdt å bruke tid på å undersøke priser på nettet selv og å utføre prosjektet på egen hånd. Du kan eventuelt bestille markise, motor, fjernkontroll og montering fra ulike tilbydere, dersom totalprisen ved å skaffe seg dette separat blir lavere enn en eventuell pakkepris fra en solskjermingsspesialist.
Når du kjøper en solid markise, investerer du uansett i en løsning som er ment å vare. Det finnes eksempelvis markiseduker sydd med tråd som brukes av seildukprodusenter og som tåler solstråler ekstra godt. Og for å holde markiseduken vanntett er det lurt å impregnere den med teltimpregnering. Det vil beskytte den mot vær og vind og gjøre den mer motstandsdyktig mot mugg og skitt. La også aller helst duken få tørke før den kjøres inn igjen etter at den har vært våt. Til slutt kan vi nevne at det er lurt å rengjøre markiseduken minst én gang i løpet av sesongen, med vanlig såpe, klut og vann. Slik sørger du for at vindusmarkisen holder lengst mulig og slik blir verdt kostnaden ved kjøp.
Gjør smarte boligvalg