Lurer du på hva solskjerming koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisene på ulike solskjermingsløsninger, inkludert prisestimater på innvendig og utvendig solskjerming, hva som er mest vanlig å inkludere i prisen, hvorvidt monteringen kan gjøres billigere og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Solskjerming er den perfekte løsning på varme sommerdager, hvor solen er på sitt sterkeste og lyset kan bli blendende skarpt. Dersom du benytter deg av solskjermingsløsninger, kan du selv bestemme nøyaktig hvor mye sollys som skal slippe inn i hjemmet ditt eller hvor mye sollys som skal få prege uteplassen, og du kan også forhindre at solen varmer opp hjemmet til en uutholdelig grad.
Det finnes flere løsninger for solskjerming, og markedet får stadig nye produkter som er bedre og bedre tilpasset til det norske klimaet. Siden det er så stor variasjon innenfor området solskjerming, kan det være vanskelig å finne ut nettopp hvilken solskjermingsløsning du skal gå for. Nedenfor skal vi se på en oversikt over de mest relevante løsningene for solskjerming som finnes på markedet i dag:
Screens, eller ZIP screens som det også ofte blir kalt, er rullegardiner som festes i en kassett på utsiden av hjemmet ditt. Det er vanlig at de har en duk laget av glassfiber med PVC, og at det benytter en glidelås-løsning for å holde duken fast ved kraftig vind. De hindrer innsyn, men bevarer utsikten i stor grad.
Utvendige persienner er nettopp det det høres ut som; persienner som monteres på utsiden av hjemmet. De kommer i både manuelle og motoriserte utgaver, og har lameller som gjør at du selv får muligheten til å bestemme hvor mye sollys du ønsker å slippe inn.
Markiser er solskjermer i ordets riktigste forstand, og er mest kjent for å være en type solskjerming som bevarer utsikten i stor grad. I motsetning til for eksempel screens kan markiser derimot gi noe innsyn fra naboer. Dersom du velger en markise ment for bruk på terrassen, kan du likevel få god nytte av skyggen den lager over uteplassen, og det samme gjelder markiser over vinduer der det slipper inn svært mye sollys.
Rullegardiner er en av de kanskje vanligste formene for solskjerming på markedet, og disse kan kjøpes med og uten motor. Rullegardinen gir hverken innsyn eller utsyn når den er trukket helt ned, iallfall ikke de fullstendig mørkleggende versjonene, og er dermed et populært valg for soverom, hvor man gjerne vil ha det mørkt om natten.
Panelgardiner og lamellgardiner er vertikale gardiner som henger som overlappende striper. Dette kan gi et mer estetisk og moderne uttrykk enn for eksempel rullegardiner og screens.
Plisségardiner er en av de mest fleksible solskjermingsløsningene, siden de kan plasseres hvor som helst i vinduet, alt etter hvilke behov du har. De er derimot ikke like gode på å holde varmen fra solen ute.
Persienner er et klassisk valg for innvendig solskjerming. De holder ikke varmen ute like godt som utvendige persienner, men de leveres med både snor og motor hvis ønskelig, og du kan velge nøyaktig hvor mye lysinnslipp du ønsker til enhver tid.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Solskjerming kan koste alt fra 200 kroner for en enkel rullegardin til 100.000 kroner for en avansert pergolamarkise. Det er altså svært store prisforskjeller mellom de vanligste typene solskjerming. Mange, som persienner og rullegardiner, koster ikke mer enn rundt 1.000 kroner på det dyreste per vindu som skal dekkes til, men om du for eksempel ønsker en variant med motor, kan prisen skyte opp over 10.000 kroner.
Nedenfor kommer vi med et prisestimat for noen av de mest vanlige løsningene:
Det varierer hva som påvirker prisene for hvert enkelt produkt, men de samme faktorene går gjerne igjen når det gjelder de fleste solskjermingsprodukter. For eksempel er fargen noe som kan påvirke den endelige prislappen. De fleste solskjermingsløsninger produseres i standardfarger som hvit, svart, grå, brun og beige, mens andre kan fås i et videre utvalg farger, hvilket kan være dyrere å produsere - kanskje må produktene også spesialbestilles - hvilket kan legge en ekstrakostnad til totalbeløpet du må betale.
Størrelsen er kanskje den viktigste indikatoren på pris. Solskjerming i mindre størrelser, og da primært standardstørrelse, vil koste deg mindre, mens svært store vinduer eller vinduer med underlige former kan bli dyrere å kjøpe solskjerming til. Det vanlige er for eksempel at du kan kjøpe persienner med en lengde og bredde på opptil 3 meter, med noen få unntak.
Hvorvidt du ønsker innvendig eller utvendig solskjerming kan påvirke prisen drastisk. På grunn av høyere risiko for slitasje fra vind og vær, med mer, vil utvendige solskjermingsløsninger trenge lameller eller duker som er ekstra slitesterke. Det betyr at utvendige løsninger ofte er mye dyrere. I tillegg er det vanligere at utvendig solskjerming kjøpes med motor. Motorisering kan også trekke opp prisen på innvendig solskjerming.
Monteringen vil påvirke prisen til en viss grad. Vanligvis er ikke monteringen automatisk inkludert i produktet, siden mange typer solskjerming kan monteres uten profesjonell hjelp. For noen typer solskjerming (spesielt utvendige varianter) kan det være anbefalt at du benytter en profesjonell montør, og det må legges til etter at du har valgt hvilke produkter du skal ha.
Annet utstyr og detaljer kan også påvirke prisen. Kassetter til for eksempel markiser kan kjøpes i flere farger og modeller, og prisen påvirkes deretter. Eventuelle lister eller underprofiler, som er vanlig på innendørs solskjerming, kan påvirke prisen om du velger å inkludere dette.
Solskjerming er et variert tema, og siden de ulike løsningene er såpass forskjellige - her snakker vi om alt fra pergolaer i hagen til en liten kassettmarkise foran et vindu til 3 meter lange lamellgardiner på et kontor - er det ekstremt store forskjeller på hva som er inkludert i prisen for de ulike variantene. Det viktigste å vite er at de billigste standardmodellene ofte ikke inkluderer mer enn det som er høyst nødvendig for at solskjermen skal fungere og gjerne har svært enkel funksjonalitet, som en snor til å heve/senke lameller heller enn motor, og er laget av enklere materialer.
Like fullt, om vi ser på det grunnleggende som ofte er inkludert i prisen, finner vi:
For utvendige solskjermingsløsninger er motoren gjerne automatisk en del av produktet, og dermed også den endelige prisen. Det er derimot mulig å velge modeller som ikke har motor, eller velge bort motoren som har blitt inkludert. Innvendinge solskjermingsløsninger som leveres med motor, som rullegardiner og persienner, selger for seg, som egne produktpakker separat fra andre innvendige solskjermingsløsninger, og motoren blir da automatisk en del av prisen.
Dersom du et produkt med motor, kommer fjernkontroll og/eller bryter med. Vanlige fjernkontroller er mest vanlig, men mange modeller leveres også med en bryter. De aller fleste slike løsninger inkluderer også app-styring, slik at du ikke engang trenger å være i samme rom som solskjermen når du hever og senker den, så sant du har tilgang til Wi-Fi.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Når du ser på listen over hva de enkelte typene solskjerming koster, kan det være lett å tenke at den letteste måten å spare penger på rett og slett ligger i å velge den aller billigste løsningen. Klarer jeg meg ikke med en rullegardin til 200 spenn, liksom? Vel. Dessverre er ikke det aller billigste nødvendigvis det aller beste valget, da det ikke er sikkert du får de funksjonene du faktisk trenger fra solskjermingen, eller kvaliteten du higer etter. Kanskje ønsker du å beholde litt utsikt, selv om du stenger solen ute? Kanskje trenger du motor på terrassemarkisen? Hvordan kan du likevel spare noen kroner?
Hvis du vet at du må ut med en større sum for å sikre deg den løsningen som funker best for deg, kan du spare penger på sikt på å velge solskjerming som er ment å vare i mange år. Om du har en bolig som du vet du kommer til å bo i en lang stund, kan det være verdt å investere i screens, for eksempel, selv om dette kan virke som en dyr investering i begynnelsen. Dette fordi screens er laget for å tåle mye mer enn vanlige solskjermer, og dermed ikke må vedlikeholdes like ofte. Om du derimot bare leier en leilighet over kort tid, kan prisgunstig innvendig solskjerming være et godt valg, og det vil oftest være unødvendig for deg å bruke mye penger på solskjerming som du uansett må etterlate når du flytter ut.
Det kan være penger å spare gjennom å benytte nettbutikkene til bedrifter som har rabatter for kunder som handler over nett, såkalte “online exclusive offers”. Noen ganger kan det også være salg i slike nettbutikker som ikke er i de fysiske butikkene, så det kan være verdt å holde et øye med bedrifter du vurderer å kjøpe solskjerming fra. Rabattene ligger vanligvis på rundt 10% til 25%, men du kan også være heldig og sikre deg enda bedre avslag.
Solskjerming blir betydelig billigere dersom du velger vekk motoriserte alternativer. For utvendig solskjerming kan det bli vanskelig å velge bort motoren, men for innvendig solskjerming er motoren gjerne bare et tillegg som gjør noe som i utgangspunktet funker bra, enda litt bedre. Dersom du ser etter motorisert innvendig solskjerming på grunn av eventuell kvelningsfare fra snorene som brukes til å justere plissé- og rullegardiner, for eksempel, kan et billigere alternativ være en type barnesikring i form av en kloss som henges i bunnen av solskjermen. Dette er mest relevant for rullegardiner, men mange solskjermer har alternativer som gjør at kvelningsfaren minsker eller forsvinner helt, uten at du trenger å kjøpe en motorisert solskjerm.
Betalingsmodellen for solskjerming varierer, i motsetning til solskjermene selv, ikke så veldig fra modell til modell. Generelt sett vil du legge merke til at de fleste bedrifter benytter den samme betalingsmodellen som for eksempel en møbelbutikk ville gjort, ved at du legger til det du ønsker å kjøpe i en virtuell eller fysisk handlekurv, og ender opp med et totalbeløp å betale der og da. For de dyreste og mest avanserte modellene kan det være aktuelt med en nedbetalingsplan, og de aller fleste bedrifter har egne ordninger for slikt. På den måten kan du fordele et høyt beløp over flere måneder, fremfor å samle alt i én og samme betaling.
Prisen du må betale, spesielt i nettbutikker, avhenger av om du har lagt inn all nødvendig informasjon. Nødvendig informasjon vil som oftest si at du må skrive inn hvor mye du skal ha av det spesifikke produktet (basert på for eksempel antall vinduer eller dører som trenger solskjerming), og de forskjellige størrelsene du trenger (til de ulike skjermene, basert på vindusmål og andre areal). Dersom du har planlagt å kjøpe solskjermer på mål (det vil si skreddersydde størrelser), må du ha de nøyaktige målene klare på forhånd. Du kan få mål av en ansatt i bedriften dersom du bestiller en gratis og uforpliktende befaring. Det kan også hende at du får et pristilbud av bedriften når de har målt opp alle vinduene dine, men at du likevel må gå gjennom prosessen hvor du skriver inn alt manuelt på hjemmesiden deres eller tar det med til den fysiske butikken.
Når produktet er betalt eller en nedbetalingsavtale er inngått, vil du få produktet levert på døren. Du kan også velge å hente produktet selv, om bedriften har en fysisk butikk. Dersom du ønsker montering som en del av produktbestillingen, må du bestille dette på forhånd mens du betaler for produktet, hvorpå selve monteringen mest sannsynlig vil skje samtidig med leveransen.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Uansett om du velger en billig eller dyr solskjerming, vil man kunne påstå at det er vel verdt investeringen. Det finnes solskjerming som kan dekke de fleste behov, og det finnes få områder de ikke kan innfri på. Samtidig er det stadig nye løsninger ute på markedet, så ingen solskjermingsbehov går udekket for lenge!
De fleste solskjermingsløsninger, enten de er innendørs eller utendørs, er også designet for å være enkle å vedlikeholde, noe som også gjør dem til et godt valg. Alt en utvendig solskjerm (for eksempel en markise) trenger, er vask eller spyling en gang i blandt for å fjerne skitt. Det kan også lønne seg å sjekke solskjermen for objekter som kan ha satt seg fast i den - for eksempel løv fra trær eller løse pinner. Innvendige solskjermer trenger enda mindre vedlikehold, og det holder å tørke støv samtidig som man gjør unna annen husvask.
Om du trenger skjermer som stopper innsyn og samtidig beholder utsynet, solskjermer som mørklegger rommet totalt, eller solskjermer hvor du selv kan bestemme hvor mye lys som slippes inn; det finnes en solskjerm for de aller fleste, og det er sjelden noe man angrer på!
Gjør smarte boligvalg