Lurer du på hva lamellgardiner koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å skaffe seg denne moderne formen for innvendig solskjerming, inkludert ulike metoder for betjening og prisen for alternative løsninger. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Lamellgardiner er en elegant form for innvendig solskjerming som med sine brede tekstillameller henger fritt og loddrett ned over vinduet ved hjelp av små lodd eller et bunnkjede som går fra lamell til lamell. De kommer i en rekke farger og modeller, og de styres enten med kulekjeder, snorer, stang eller automatisk med bryter, fjernkontroll eller app. Med et lett drag i kjede, for eksempel, settes automatikken i gang og beveger lamellene til siden, eller tilbake. Den tilhørende skinnen kan fås i lakkert aluminium, og også denne kan leveres i flere konstruksjonsfarger.
Noen varianter er lystette, andre igjen mer transparente. Uansett gir denne typen gardiner deg effektiv og ønsket grad av solskjerming, enten ved at du justerer vinkelen på lamellene, som kan vendes i alle retninger, eller trekker tilbake hele gardinen. Her får du god balanse mellom lysinnslipp og skjerming, og en god måte å skape stemningsfullt lys.
Lamellgardiner egner seg særlig godt til høye eller generelt store vinduer. De kan også tilpasses skråvinduer, ja de fleste typer asymmetriske vinduer. De kan enkelt justeres til å dekke enten hele eller deler av vinduet etter behov. Og de kan faktisk brukes som romdelere.
Blant spesialistene på området finner du Solskjerming AS, Markisehuset, Luxaflex og Markisemannen. Dette er aktører som kan måltilpasse og skreddersy løsninger for akkurat ditt hjem, noe som riktignok gjør at solskjermingen de tilbyr vi koste noe mer enn den du kan få tak i i lavpriskjeder og nettbutikker.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Nedenfor ser vi på veiledende priser for ulike lamellgardiner og tilleggsutstyr til disse:
Lamellgardinene i det laveste prissjiktet er generelt de som fås kjøpt i butikker som Ikea, Jysk, Kid og i nettbutikken Gardinshoppen, blant andre. For elektriske løsninger må du gjerne til en solskjermingsspesialist. Disse koster naturlig nok mer.
De dyrere modellene har gjerne flammehemmende egenskaper, noe som ikke vil si at de ikke vil begynne å brenne, men at det tar lenger tid før de tar fyr.
Alternativene til lamellgardiner er klassiske gardiner eller persienner, rullegardiner, liftgardiner, plisségardiner og screens, som vi skriver mer om i vår artikkel om innvendig solskjerming. Du kan også velge utvendig solskjerming. Under følger omtrentlige priser på noen av de innvendige alternativene:
Benytt gjerne muligheten for gratis befaring fra spesialistene til å sammenligne pristilbud fra to-tre aktører, og bruk det til eventuelt å forhandle om prisen. Ellers kan du bruke priskalkulator som er å finne på nettsidene til mange av solskjermingsspesialistene. Disse lar deg plotte inn informasjon om det produktet du ønsker deg, i tillegg til postnummeret ditt, slik at du kan få generert en omtrentlig pris. Her har du også muligheten til å få bedre overblikk over hva som er inkludert i produktprisen, og å velge om du ønsker å legge til motorisert betjening for eksempel.
Hovedregelen er at lamellene, festemateriell og metode for betjening er inkludert i produktprisen. Samtidig er 2 års garanti og reklamasjonsrett vanlig.
Du får tak i lamellgardiner med automatisk styring integrert og dermed inkludert i produktprisen, og du må gjerne da oppsøke solskjermingsspesialister. Bryter eller fjernkontroll kan komme til egne priser, altså gi økning i totalprisen. App-styring vil gi ytterligere økning, også fordi du da er avhengig av å kjøpe inn en egen styringsenhet - en nett liten boks. Somfy er en fransk solskjermingsleverandør og spesialist på motoriserte løsninger som det er verdt å nevne i den sammenheng.
Det har blitt ganske vanlig med smarthus-systemer som lar deg styre solskjermene dine fra nettbrett og smarttelefon. Med disse lure systemene kan du få stemmestyring, synkron styring om du har flere solskjermer, legge inn forholdsinnstillinger etter tidspunkter og rutinene dine, og få fjernstyring via WiFi - også når du ikke er hjemme. Det er også mulig å installere tillegg som temperatursensor: en sensor som kjører lamellgardiner opp og igjen etter behov. Og med egen timer kan du altså programmere lamellgardinene til å justere seg etter bestemte tidspunkter.
Dersom det kreves ekstra arbeid i forbindelse med installering elektrisk betjening - kanskje du ikke har strømtilgang der lamellgardinene skal monteres - må du regne med at det vil medføre ekstrautgifter.
Ellers er det vanlig at frakt og hjemlevering kommer i tillegg til produktprisen. Du kan eventuelt velge å hente produktene selv om du bor i nærheten av et lager. Monteringshjelp sender prosjektet opp i prisklassene, men de fleste lamellgardiner, i det fleste hjem, vil du riktignok kunne montere enkelt på egen hånd.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Den billigste måten å skaffe seg lamellgardiner på er å ta mål selv for så å kjøpe produkter i standardstørrelser - typisk i kjede- og lavprisbutikker som Jysk, Kid og Ikea, over disk eller på nettet. Om du i tillegg velger god, gammeldags manuell betjening, trenger du ikke tømme sparegrisen. Det hender jo dessuten at de ulike aktørene har lamellgardinene sine ute for salg. Videre skriver nettbutikken Gardinshoppen.no at de kan gi 29 prosent rimeligere priser enn konkurrentene, det vil si i forhold utsalgspris på gardiner av samme kvalitet. Her går ingenting “tapt” til butikkpersonale, lokaler, lager eller annet. Salget foregår via nettsiden deres og sendes direkte fra fabrikken.
Du vil kunne spare endel på å montere lamellgardinene selv. Monteringsanvisning er tilgjengelig på leverandørenes nettsider, og ikke er det rakettforskning heller. Det viktigste er at du er nøye når du tar vindusmålene. Med bredden menes den totale bredden til systemet, altså den totale lengden til området der skinnen skal gå. Her skal det trekkes fra en klaring på 10 millimeter, fra det oppgitte målet. Det er vanlig at det er leverandøren som justerer for dette. Videre måles høyden fra toppen av skinnen og ned til gulvet, eller den typen flate lamellene henger over. Her er den anbefalte klaringen på 15 millimeter. Selve monteringen utføres ved først å feste brakettene (vinkelrette fester), til taket eller veggen. Deretter skal skinnen klipses på, før lamellene henges opp.
Som nevnt tilbyr de aller fleste aktørene på markedet å komme på gratis befaring hjemme hos deg, og dét uten kjøpsforpliktelser. Det er en anledning du godt kan bruke til å sammenligne pristilbud. Sjekk også hva hver aktør inkluderer i tilbudet sitt: garantitid, monteringshjelp, service, metode for betjening, fjernkontroll, bryter, festemateriell, frakt eller annet? Her kan det være variasjoner - som du kan bruke som forhandlingsgrunnlag.
Benytt deg av digitale designverktøy! Det kan du finne på blant andre Markisemannens nettside, og her kan du sammenligne farger, stiler og interiør så du kan velge en løsning som passer perfekt hjemme hos deg. Vit også at flere leverandører tilbyr å sende deg gratis fargeprøver. Slik blir det lettere å ta et valg du vil kunne være fornøyd med i lang tid.
Ved å velge god solskjerming vil du kunne spare penger som ellers ville ha gått til nedkjøling av rommene dine med air-condition eller vifter. For lamellene reduserer også solvarme. På den måten er de energibesparende i seg selv. De lar deg også utnytte og regulere det naturlige lyset og senker dermed behovet for kunstig belysning i gitte situasjoner.
I enkelte tilfeller kan det oppstå sprekkdannelser i vindusglasset ved bruk av innvendige solskjermingsprodukter som følge av spenninger. Slike spenninger kan oppstå ved høye nok temperaturforskjeller. Det gjelder særlig når sterk sol treffer glasset og det samtidig er tildekket med tekstiler som slipper gjennom lite lys - det tildekkede glasset vil kunne bli veldig varmt, samtidig som den udekkede delen vil være kjølig i kontrast. Men slike sprekker vil som regel ikke kunne oppstå uten at det allerede finnes en synlig eller usynlig skade i ruten fra før av. Konklusjonen er at det kan være lurt å forhøre seg med vindusleverandøren: Vil vinduet ditt tåle den typen solskjermingsprodukt du vurdrerer? Det er nemlig du og ikke solskjermingsleverandøren som vil stå økonomisk ansvarlig dersom det oppstår behov for reparasjon eller nytt vindu etter en slik skade; reklamasjonsretten vil med andre ord ikke gjelde i slike tilfeller.
Visste du forresten at du kan registrere behovene dine hos oss i Boligsmart? La oss hjelpe deg med å finne gode aktører i nærområdet ditt, slik at du slipper å sitte på nettet og lete når du har bedre ting å gjøre - som å velge farge på drømmegardinen!
Solskjermingsspesialistene tar betalt gjennom sine nettsider direkte, og som regel for hele summen ved forskuddsbetaling. Bestilling og betaling foregår da gjerne ved at du plotter inn informasjon om mål, antall, modell, farger, ønsket betjeningssystem og eventuelt tilbehør som fjernkontroll. Om ikke via nettskjema, kan du kontakte den aktuelle bedriften på e-post eller telefon. I andre tilfeller ordnes betaling i etterkant av befaring og etter avtale med leverandøren. Under befaringen kan du eventuelt be om å få en faktura med utgifter for hele prosjektet, inkludert montering. Noen aktører tilbyr gratis frakt ved kjøp av produkter over enn viss pris, andre gir mulighet for delbetaling og betalingsutsettelse.
Solskjermingsspesialistene har gjerne egne, gunstige avtaler med fagfolk innen montering, og med elektrikere. Dette er ordninger som er aktuelle dersom det er snakk om mer avanserte solskjermingsprosjekter og for eksempel installering av elektriske løsninger der det i utgangspunktet ikke finnes strømuttak. Bestilling og betaling kan da ordnes gjennom én enkelt aktør, for enkelhets skyld.
Hva du ender opp med å betale og hvordan kommer an på disse valgene:
Det kan også være lurt å tenke gjennom følgende:
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Om du har små to- eller firbente i hus, anbefaler vi at du velger andre metoder for betjening enn snorer - så unngår du farlige forviklinger, bokstavelig talt. Alternativt kan du velge stryingsstang eller automatisk styring. Når det gjelder brannsikkerhet kan vi fortelle at det finnes lamellgardiner, blant de mer kostbare, med brannhemmende egenskaper.
For deg som er opptatt av bærekraft: Det finnes lamellprodukter laget med tanke på miljøet. Noen typer er for eksempel laget med et vev produsert med 50 prosent resirkulert plast ryddet opp av havet.
Et produkts verdi bestemmes jo også av dets varighet. Du kan ta ekstra godt vare på lamellene ved å kjøpe tekstiler med et beskyttende overflatelag som motvirker at skitt fester seg. For øvrig er lamellgardiner enkle å rengjøre. Du vasker dem forsiktig, en lamell av gangen, med en bløt børste dyppet i såpevann. De tar heller ikke skade av litt forsiktig støvsuging. Ikke bruk strykejern - nei, nei - det vil ødelegge lamellene.
Visste du forresten at lamellgardiner gjør godt for akustikken? De kan faktisk absorbere så mye som 60 prosent av lyden i et rom og slik hindre irriterende gjenklang og dermed fungere behagelig lyddempende.
Lav sol i vinterhalvåret og lange, lyse sommerdager gjør at god solskjerming er ekstra nyttig her i Norge. Lamellgardiner er en effektiv og fleksibel måte å løse denne utfordringen på, samtidig som de stenger for uønskede nysgjerrige blikk. Med god solskjerming beskytter du møbler og planter mot bleking og skader, og unngår å bli blendet og få gjenskinn i skjermene dine. I motsetning til for eksempel gardiner lar de deg se ut ved delvis tildekking av vinduet. Utover funksjonaliteten kan lamellgardiner utgjøre et estetisk element i hjemmet ditt som du lett kan få til å stå til det øvrige interiøret. Som du skjønner finnes det flere argumenter for at lamellgardiner er verdt pengene dine, og prisnivået kan du i ganske stor grad velge selv.
Gjør smarte boligvalg