Vannbåren varme blir et stadig mer populært alternativ blant dem som ønsker å gjøre boligen mer energieffektiv. Slike oppvarmingssystemer reduserer strømregningen, skaper et bedre inneklima og jevnere temperatur i hjemmet. Ved hjelp av denne kalkulatoren kan du regne ut omtrent hvor mye det vil koste å installere vannbåren varme i din bolig. Du kan også lese om hvordan man går frem, og mulighetene for økonomisk støtte fra Enova.
Ved justere spakene under kan du regne ut omtrent hvor mye det vil koste å installere vannbåren varme i din bolig. Tallene i kalkulatoren under forutsetter installering av vannbåren gjennom renovering av eksisterende bolig, og inkluderer riving av eksisterende parkett, legging av trinnlydsplater og varmefordelingsplater, legging av rør og montering av fordeler, samt ny parkett og legging av denne.
Prosjektets kompleksitet beskriver hvor krevende arbeidet er. Noen viktige faktorer er grunnforhold, endring i rørføring og antall etasjer. Slike forhold er vanligvis gitt på forhånd. Man har altså liten mulighet til å påvirke kompleksiteten.
Vannbåren varme krever en varmekilde for å få varmet opp vannet som sendes rundt i boligen. Hva slags løsning som vil være mest effektiv er avhengig av grunnforholdene. En væske-til-vann-varmepumpe henter energi berg- eller jordvarme, og er for mange et godt valg. Her vil imidlertid grunnforhold og adkomst på tomten kunne ha innvirkning på pris.
Når man legger vannbåren varme under parkett, er det vanlig å legge inn trinnlydsplater og varmefordelingsplater. Dette gjør prosjektet dyrere, men er i mange tilfeller helt nødvendig.
I utgangspunktet er det ikke noe problem å frakte vann mellom etasjer. Det er imidlertid enklest å føre vannrørene mellom nærliggende rom enn gjennom etasjeskiller. Mange etasjer vil derfor gjøre prosjektet med komplekst, og dermed dyrere.
Her vil særlig prisen på den nye parketten være avgjørende for sluttprisen. Merk at man trenger en solid parkett for å tåle varmen, så man havner automatisk i de høyere sjiktene av parketter. I tillegg er valg av varmekilde avgjørende for totalprisen, her finnes det flere eksempler:
Det finnes flere måter å varme opp vannet som skal fraktes rundt i boligen. Løsningene er ofte miljøvennlige, og i de fleste tilfeller kan man få støtte av Enova i forbindelse med installasjonen. Hvilken løsning som vil være mest effektiv avhenger av lokale forhold. Derfor er det lurt å rådføre seg med en fagperson.
Denne løsningen bruker elektrisitet som kilde for oppvarming. Den er derfor relativt lite miljøvennlig, og er heller den varmekilden med lengst levetid. Det er den rimeligste kilden å installere, men vil medføre vesentlig høyere strømregning enn en varmepumpe. Selve kassetten vil normalt koste mellom 20.000 og 30.000 kroner.
En varmepumpe av denne typen utnytter energi i uteluften for å vame opp varnnet. Pumpene er ofte tilpasset nordisk klima, og kan hente ut energi fra uteluften helt ned mot -25 grader. Du vil få igjen 2,5-3,5 ganger så mye varme som den strømmen varmepumpen bruker. Denne løsningen kan derfor redusere strømregningen betydelig. Utedelen av pumpen støyer noe, men ved riktig installasjon og plassering burde ikke dette være sjenerende. Prisen på en luft-til-vann-pumpe kan variere fra 70.000 til 150.000 kroner. Kostnader til installasjon kommer i tillegg.
Denne pumpen utnytter varme i grunnen, og baserer seg på berg, jord, sjø eller grunnvann. Disse energikildene holder en jevnere temperatur enn uteluften. Denne løsningen og gir dermed en høyere energibesparelse enn luft-til-vann-varmepumper. Det er et godt alternativ om man har stort oppvarmingsbehov. Pumpen kan også brukes til kjøling om sommeren hvis boligen har viftekonvektorer. Den er lydløs, og har ingen synlig utedel. Pumpen koster gjerne fra 130.000 kroner og oppover, men på grunn av reduserte fyringskostnader kan man spare inn dette ila noen år.
En solfanger sender vannet gjennom rør som blir varmet opp av energi fra sollyset. Dette krever lite vedlikehold og er stort sett selvgående. Solfangere kan også integreres i tak og fasade, og på den måten erstatte andre bygningsmaterialer. Solfangeranlegg har som regel en tilbakebetalingstid på 5-15 år, mens levetiden er betraktelig lenger. Dermed gir det gratis varme i mange år etter at det er nedbetalt. Solfangere produserer ikke nok varme til å dekke alt av forbruksvann og oppvarming hele året. Den må derfor kombineres med en annen varmekilde.
Ettersom vannbåren varme skal legges ned i gulvet, er det vanlig å installere samtidig som man skifter gulv. Slikt rørleggingsarbeid krever kompetanse og erfaring. Derfor er det alltid anbefalt å overlate arbeidet til egnede fagfolk. Man må dessuten ha en egen godkjenning for å ha lov til å installere de fleste varmepumper. Det er derfor helt sentralt å engasjere en entreprenør med relevant kunnskap. Varmepumpen skal også være koblet til en jordet kurs med jordfeilbryter, noe som anses som krevende arbeid.
Det kan imidlertid være vanskelig å vite hva man skal se etter i anbudsprosessen. Det finnes dessverre en rekke useriøse aktører i bransjen, og det er en rekke kriterier å vurdere. Blant annet bør man undersøke omtaler fra tidligere kunder. På den måten kan man danne seg et bilde av hvilken erfaring bedriften har, og hvordan den er å jobbe med. Videre bør man undersøke at bedriften har en solid økonomi og alle nødvendige forsikringer.
For å finne fagfolk som har erfaring med installasjon av vannbåren velger stadig flere boligeiere å benytte markedsplassen Byggstart.no. Der kan byggherrer komme i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter, og motta uforpliktende pristilbud.
Man bør alltid hente pristilbud fra flere entreprenører i anbudsprosessen. Da kan man sammenligne både prisen og innhold, og velge det man mener passer best til prosjektet. Vær nøye når du sammenligner tilbudene. Det er viktig å fokusere på mer enn bare totalsummen. Ulike entreprenører kan også inkludere ulik innhold i tilbudene. I noen tilfeller kan dette også forklare variasjoner i prisen. Materialer er som regel inkludert i prisen, men det er uansett lurt å forsikre seg om dette.
Husk at installasjon av vannbåren varme er en langsiktig investering. Systemet man installerer skal stå for oppvarming av boligen mange år fremover. Derfor bør man alltid investere i kvalitet i den grad budsjettet tillater. De rimeligste løsninger kan ofte vise seg å bli dyre på sikt. Velger man derimot å investere litt ekstra i en løsning av høy kvalitet, kan man forvente å ha et system som fungerer i lang tid og krever lite vedlikehold.
På et så kostbart prosjekt som å installere vannbåren varme, er det viktig å ha kontroll på finansieringen. Finn ut tidlig hvordan du skal finansiere prosjektet, og sørg for at du holder deg til budsjettet underveis. I mange tilfeller inngår installasjon av vannbåren varme som en del av et større prosjekt. Da er det spesielt viktig å holde kostnadene adskilt og vite hvor mye penger hver enkel del av prosjektet skal koste.
Husk at mange av disse tiltakene kvalifiserer til økonomisk støtte fra Enova. Vannbåren varme alene kan gi støtte på opptil 10.000 kroner. Kombinerer man det med installasjon av varmepumpe og fjerning av oljefyr kan man motta ytterligere støtte. Støtten begrenser seg til 25% av de totale kostnadene. Besøk Enova.no for mer informasjon.
Lønnsomhet er et viktig spørsmål i forbindelse med de fleste bygge- og oppussingsprosjekter. Ofte dreier det seg om verdiøkninger som ikke vil bli realisert før man selger boligen. Energieffektive tiltak som vannbåren varme vil imidlertid ha fordeler også mens man selv bor i boligen. Strømregningen vil bli betydelig redusert. Avhengig av oppvarmingsbehov og valgte løsninger vil det ofte betale seg selv i løpet av 10 år. I tillegg er det mulig å motta støtte fra Enova til å finansiere prosjektet. Vannbåren varme byr også på en rekke fordeler knyttet til bokvalitet. Det gir økt komfort og bedre inneklima, og det er enklere å kontrollere temperaturen i boligen.
Gjør smarte boligvalg