Isolering av tak kan utgjøre en lønnsom investering. Dette er med på å redusere varmetapet i boligen, samtidig som man vil oppleve å få et bedre inneklima. I denne artikkelen kan du lese om fordelene ved å isolere, hvordan man finansierer sitt prosjekt, og hvordan man sammenligner tilbud fra ulike fagfolk.
Det er flere faktorer som avgjør kostnaden når man skal isolere sitt tak.
For å få en indikasjon på hvor mye ditt prosjekt vil koste, kan du benytte deg av priskalkulatoren nedenfor. Denne prisen er basert på prisstatistikk fra Byggstart.no. For å få en konkret prisantydning er man nødt til å få utført en befaring.
Noen av faktorene som er med på å drive kompleksitet og standard på prosjektet:
Det er viktig at man engasjerer dyktige håndverkere når man skal isolere taket. Om man velger å gjøre det selv, eller engasjerer useriøse håndverkere, kan dette få alvorlige følger i etterkant av prosjektgjennomføringen. Om isoleringen ikke blir utført på riktig måte, kan man risikere å få fuktskader, som mugg og råte. Dette vil være svært kostbart å endre på i ettertid.
Når man skal engasjerer håndverkere til prosjektet er det viktig å se etter fagfolk som har god kompetanse på området. Man bør kontrollere at firmaet har god økonomi, og at de har gode referanser fra andre lignende prosjekter. Stadig flere kommer i kontakt med kvalitetssikrede håndverkere via markedsplassen Byggstart.no.
Har man et dårlig isolert tak, vil dette føre til store varmetap. Dette gjør at strømregningene blir høye. Derfor er det viktig å beregne hvilke innsparinger man kan forvente på sikt når man skal isolere taket. Selv om isoleringen vil medføre utgifter, vil det gjøre boligen mer energieffektiv og senke kostnadene på strømregningene. Denne innsparingen tar i noen tilfeller kun et par år. Dette avhenger blant annet av strømprisene, lokalt klima, nåværende isolering, husets byggeår, og kostnadene på prosjektet.
Man ser at eldre boliger ofte er dårligere isolert. Grunnen til dette er at kravet for isolering har økt betydelig med årene. Dette resulterer i at de eldre boligene har langt lavere standard på isoleringen enn de boligene som blir installert i dag. Frem til 1955 var det nærmest ingen krav til isolasjon. Boliger bygget etter 1995 er ofte isolert med mineralull, men tykkelsen oppfyller som regel ikke dagens krav. Jo mindre isolasjon som allerede eksisterer i taket, desto mer kan man inntjene ved å etterisolere. Man kan spare flere tusen kroner ved å etterisolere eldre hus med lite eller ingen isolasjon. Man ser også at man som regel sparer betydelige summer ved å etterisolere boliger som ble bygd frem til 90-tallet.
Det er mange som velger å utføre isoleringen i sammenheng med andre tiltak. Er man f.eks. nødt til å fjerne eksisterende kledning for å utføre en utvendig isolering, vil dette bli fordyrende om man kun skal isolere. Da vil prosjektet være mindre lønnsomt. Flere velger også å installere varmestyringssystem og lavenergivinduer i samme sleng.
Én ting er å isolere for økonomisk gevinst, men isolering av taket har også flere andre gevinster. Når man isolerer taket endrer man forholdene for ventilasjonen og temperaturen. Har man dårlig isolering, vil sjansene øke for at fuktskader oppstår, som kan forårsake mugg og råte. Dette kan være svært helseskadelig, og sjansen øker for at sykdommer som eksem, bronkitt eller pustebesvær oppstår. Har man en godt isolert bolig vil man kunne forsikre seg mot dette. Det gjør at man får et bedre inneklima og økt bokvalitet.
Isolering av tak vil også være mer miljøvennlig. Det at man reduserer boligens varmetap, gjør boligen mer bærekraftig. Et slikt tiltak kan få støtte fra Enova. Enova arbeider for mer bærekraftige energiløsninger og for å redusere utslipp av CO2. Det kan være lurt å undersøke dette når man skal isolere taket. Enova gir ikke støtte til enkelttiltak, men om man planlegger å gjøre flere tiltak med, kan man få betydelige midler i støtte. For å få boligen mer energieffektiv kan man f.eks. installere vannbåren varme, lavenergivinduer eller mer balansert ventilasjon.
Det finnes flere måter å isolere sitt tak på. Hvilken isolasjonstype man bør velge, blir bestemt ut fra byggets konstruksjon, U-verdien (isolasjonsevnen) som er nødvendig, og om man skal utføre en innvendig eller utvendig isolering. Når man skal isolere taket skiller man mellom disse typene isolering:
Når man skal gå til innkjøp av materiale for prosjektet, er det anbefalt at man lar de profesjonelle håndverkerne stå for innkjøpet. De har god kompetanse og erfaring på området, og vet hvilken isolasjonstype som egner seg best for din bolig.
Som byggherre kan det være vanskelig å vite hvor store mengde materiale man behøver, hvor man skal kjøpe materialet fra, og hvilken U-verdi man trenger. Lar man håndverkerne stå for innkjøpet vil de har rede på alt dette, samtidig som de vil stå ansvarlig for at alt er på plass til prosjektets startdato.
Skal man kjøpe inn materialet selv er det viktig å vite at håndverkere kan nekte å jobbe eller gi garanti for arbeidet om det ikke er høy nok kvalitet på materialet. Hvis man ønsker å kjøpe inn materialene selv er det anbefalt at man forhører seg med håndverkerne på forhånd, slik at man vet at man kjøper inn materialet som stemmer overens med konstruksjonen av bygget.
Når man skal sette i gang med et prosjekt, er det viktig å ha en strukturert budsjettplan. Dette er for å forsikre seg om at man har råd til prosjektet, og at man velger den mest gunstige finansieringsmåten. Når man skal finansiere et prosjekt av denne størrelsen, blir det skilt mellom 4 ulike finansieringsmåter:
1. Egenkapital: Om man har nok oppsparte midler, kan man bruke dette til å finansiere sitt prosjekt. På den måten slipper man å nedbetale et lån, og man vil ikke få renter.
2. Fleksilån: Skal man ta opp et lån, er fleksilån et gunstig lån. Da får man en rente som tilsvarer sitt boliglån. Man kan låne opptil 60% av boligens verdi.
3. Økt boliglån: I likhet med et fleksilån, gir dette lånet samme rente som det eksisterende boliglånet. Her kan man låne opptil 85% av boligens verdi, men man er nødt til å få innvilget en egen søknad.
4. Forbrukslån: En annen mulighet er å ta opp et forbrukslån. Dette lånet gir høyere rente enn de nevnte løsningen ovenfor. Fordelen med et forbrukslån er at det ikke krever noen form for sikkerhet, og at man får pengene umiddelbart inn på kontoen.
Det er anbefalt at du henter inn tilbud fra tre ulike aktører når du skal engasjere håndverkere til ditt prosjekt. På den måten kan du sammenligne tilbud fra de ulike aktørene. Dermed kan du velge en aktør som tilbyr konkurransedyktig pris, og som virker godt egnet for ditt prosjekt.
Når man sammenligner de ulike tilbudene er det viktig å se om de samme postene er inkludert i de ulike tilbudene, hvilke forbehold som er tatt med, om det er tilbudt fastpris, estimat, eller uforpliktende kalkyle, og om det er store variasjoner på enkelte poster.
Husk at hvis man er usikker på noe angående de ulike tilbudene, kan man ringe aktørene for å be om ytterligere informasjon.
Gjør smarte boligvalg