Takskifer er et naturprodukt med lange tradisjoner både i Norge og i resten av Europa. Det går for å være blant de mest slitesterke og visuelt tiltalende typene taktekke. I denne artikkelen får du vite hva slags priser du kan forvente når du skal legge nytt tak med skifer. I tillegg vil du få informasjon om de forskjellige faktorene som påvirker prisen, hva som er inkludert i tilbudet fra entreprenør, og tips til hvordan du kan finne dyktige fagfolk til å legge skifer på ditt tak.
Nedenfor finner du en priskalkulator som kan brukes til å estimere prisen for å legge nytt tak med skifer. Kalkulatoren er basert på en prisstatistikk fra markedsplassen Byggstart.no og tar utgangspunkt i variablene kompleksitet og standard. Merk at kalkulatoren kun gir et estimat basert på gjennomsnittspriser. Ønsker man et presist estimat, må man få en fagperson på befaring.
Prosjektets kompleksitet beskriver hvor omfattende og krevende arbeid håndverkerne skal utføre. Dette er en variabel byggherre har liten mulighet til å påvirke, ettersom det i stor grad avhenger av boligen og tomtens nåværende utforming og stand.
Flere flater og særegne vinkler medfører mer krevende arbeid, og kan bidra til at prisen trekkes opp. Det samme gjelder dersom det er vanskelig å komme til på taket, enten fordi bygningen er spesielt høy, eller om huset står vanskelig til (for eksempel i en skråning). Dette vil ofte medføre kostnader knyttet til stillas. I noen tilfeller vil det også være behov for lift. Derfor må man i slike tilfeller beregne ekstra kostnader.
Adkomsten er også viktig. Dersom huset er på flere etasjer og med vanskelig adkomst, kan dette gjøre prosjekter dyrere, pga høyere kostnader til rigg og drift.
Skifer er et tungt materiale som kan veie fra 50 til 150 kilo per kvadratmeter. Derfor er det helt sentralt at man har en takkonstruksjon med tilstrekkelig bæreevne. Om taket ikke er i stand til å bære skiferen, må takkonstruksjonen styrkes før skiferen kan legges på. Dette vil i så fall medføre betydelig kostnader. Det kan også være behov for utbedring av takkonstruksjonen dersom man avdekker råteskader. Råteskader vil på sikt gjøre store skader og må utbedres før man kan legge nytt skifertak.
Selve skiferplatene utgjør en vesentlige del av totalkostnadene når man skal legge nytt skifertak. Disse kommer i en rekke ulike prisklasser. Hvilken skifertype man velger kan derfor få stor effekt på totalprisen. Skifer kommer fra ulike skiferbrudd rundt om i landet og vil variere i både kvalitet, tykkelse, størrelse og farge. I tillegg vil ulike leverandører også kunne variere noe i pris. Derfor er det lurt å sammenligne prisnivået hos flere leverandører.
Entreprenører varierer også i pris. Det er derfor viktig å hente inn flere tilbud for å få en konkurransedyktig pris. Vær imidlertid obs på at det å legge skifer ofte krever høyere kompetanse sammenlignet med andre typer taktekke. Man bør derfor være på utkikk etter entreprenører som har erfaring fra lignende prosjekter.
Det kan være krevende å finne de rette fagfolkene til å legge nytt tak. Særlig ved legging av skifertak bør man vurdere de kandidatene nøye ettersom ikke alle taktekkere har tilstrekkelig kompetanse til å gjøre en tilstrekkelig jobb med denne type tak. I tillegg finnes det useriøse aktører på markedet, og man bør ta enkelte grep for å unngå disse. Her er noen kriterier å vurdere i anbudsprosessen:
Det er også mulig å komme i kontakt med entreprenører som allerede har blitt kvalitetssikret. På markedsplassen Byggstart.no kan du legge ut prosjekter for å motta pristilbud fra flere egnede bedrifter.
En viktig avgjørelse i forbindelse med å skulle legge nytt skifertak, er hvordan man skal organisere prosjektet. Her har man to alternativer: delt entreprise eller totalentreprise. Delt entreprise betyr at du som byggherre står ansvarlig for gjennomføringen av prosjektet og koordinering av ulike fagfelt. Med totalentreprise vil én entreprenør ta på seg ansvaret for dette. Entreprenøren vil da utføre arbeidet på de fagfeltene den har kompetanse, og hente inn de nødvendige underentreprenørene til å utføre det resterende arbeidet.
Hvis du velger totalentreprise, vil tilbudet være komplett. Det vil si at både materialer og arbeidstimer for både taktekker, tømrer og blikkenslager vil være inkludert.
Dersom man avdekker råte når man fjerner det eksisterende taket, må dette utbedres før nytt taket kan legges. Kostnadene til dette vil ikke være inkludert i entreprenørens tilbud. Det samme gjelder dersom takkonstruksjonen må styrkes for at den skal være sterk nok til å bære skifertakets tyngde.
Taket spiller en svært viktig rolle i å opprettholde husets generelle stand. Det skal beskytte huset mot vind og nedbør, isolere mot kulde og forhindre brannspredning. Derfor er det viktig å prioritere kvalitet når man skal legge nytt tak. Det finnes imidlertid noen tiltak som kan bidra til å holde prisen nede uten at det går på bekostning av kvalitet:
Hvorvidt det lønner seg å legge nytt skifertak, vil i stor grad avhenge av standen på det nåværende taket. Har man et tak som begynner å bli gammelt, vil det lønne seg å legge nytt skifertak. Gamle tak er sårbare for fukt- og råteskader, noe som kan medføre betydelige kostnader i fremtiden. Dessuten er skifertak blant de aller mest slitesterke typene taktekke, noe som reflekteres i skiferens lange levetid. Legger en tak med skifer, vil det som regel ikke være behov for å skifte tak før om minst 100 år. Undertaket må imidlertid skiftes cirka hvert 50 år, men skiferen kan brukes igjen etter man har skiftet undertaket.
Skifertakets praktiske funksjoner, slitestyrke og estetiske preg vil dessuten bidra til å øke verdien på de aller fleste boliger. Derfor kan det også være en fornuftig investering å legge nytt skifertak dersom man planlegger å selge eller leie ut boligen.
Det lønner seg å få kartlagt de økonomiske rammene tidlig i prosessen. Få en fagperson til å estimere hvor mye det vil koste å legge nytt tak med skifer på boligen din. Sett opp budsjett og undersøk hvor mye du har mulighet til å spare hver måned. Jo mer egenkapital man har, desto rimeligere blir det å legge nytt tak. Det finnes i hovedsak fem forskjellige finansieringsmuligheter:
Gjør smarte boligvalg