Å bygge på hytta kan være en fornuftig investering, både med tanke på livskvalitet og lønnsomhet. I denne artikkelen skal vi se på hvor mye det koster å bygge tilbygg på hytta. Vi skal også ta for oss fagfolk og materialer, se på finansiering, og gi noen tips om hvordan man kan holde kostnadene i sjakk.
For å få en idé om hvor mye det vil koste å gjennomføre ens planlagte prosjekt, kan man bruke kalkulatoren under. Merk at alle prosjekter er forskjellige, og at befaring må gjennomføres før man kan få et konkret prisoverslag.
Grad av kompleksitet vil ha mye å si for sluttsummen på prosjektet. I denne sammenhengen vil kompleksitet i stor grad si det samme som vanskelighetsgrad. Det vil koste mer å gjennomføre et hytteprosjekt, desto større vanskelighetsgrad det har. Noen av faktorene som spiller inn inkluderer:
Merk at disse faktorene i stor grad er gitt av omstendighetene. Man har begrenset påvirkningskraft på grad av kompleksitet. Det er gjerne høyere kompleksitet på hytteprosjekter enn boligprosjekter på grunn av tilgang og grunnforhold. Til gjengjeld kan man gjøre besparelser på standard.
Hva slags standard man velger når man skal anlegge tilbygg på hytta vil ha betydelig innvirkning på pris. Man kan selv velge hvilken prisklasse man ønsker at materialer og produkter som inngår i arbeidet skal ha. Før i tiden ville man ofte velge enkle løsninger for å innrede og utruste en hytte. Nå velger mange vel så høy standard for hytta som på huset. Hva man prioriterer er opp til den enkelte.
Man vil neppe tjene på å velge de billigste løsningene for alle typer produkter. Det gjelder særlig for elementer som skal beskytte strukturen fra vær og vind, slik som taktekke og vinduer. For slike produkter bør kvalitet prioriteres over pris.
Hva slags fagfolk som behøves for et tilbygg på hytta avhenger av prosjektets omfang og omstendigheter. Man har hovedsakelig tre fremgangsmåter å velge blant:
Tilbygg: Man bygger en ny struktur på egen grunnmur som kobles på den eksisterende hytta.
Påbygg: Man fjerner taket og bygger en ny etasje på hytta. Vær obs på at dette arbeidet ofte vil medføre arbeider for å styrke de bærende elementer.
Underbygg: Man graver ut kjelleren under hytta for å få mer plass. Denne løsningen medfører pigging og støpning i betong.
Forskjellige fagfelt vil være nødvendig for de forskjellige alternativene. Hvor mye man kan bidra med selv, avhenger av egne kunnskaper, og hvor mye tid man har å avse. Husk at alt arbeid med hyttas bærende elementer og fundament bør overlates til fagfolk. Alt elektrisk arbeid, og alt av rørleggerarbeid skal utføres av godkjente håndverkere.
I gjennomføringen har man valget mellom delt entreprise eller totalentreprise. Vi ser at de fleste hytteeiere velger totalentreprise. Da får man én bedrift til å ta seg av ansvar for alle fagområder (enten selv eller gjennom underentreprenører), samt prosjektorganisering. Skal man bygge i større format, kan det være lurt å benytte seg av en arkitekt. Dette gjelder særlig for tilbygg på over 70 kvm. For slike prosjekter må man få en fagperson til å søke kommunen om tillatelse. Det er noe man som regel får en arkitekt til å ta seg av. En bygningsingeniør eller byggmester kan også utføre oppgaven.
Ved tilbygg på en hytte er det viktig å finne en entreprenør som har riktig kompetanse og erfaring til å ta oppdraget. Gode referanser og riktige godkjenninger er påkrevet. Husk at det er viktig å påse at alt arbeid utføres i henhold til gjeldende regler og forskrifter. Mange velger derfor å benytte seg av markedsplassen Byggstart.no. Ved å legge ut sitt prosjekt på deres nettsider, vil man bli matchet med kvalifiserte fagfolk.
Sammenlignet med kvadratmeterprisen for en gjennomsnittlig hytte, er det ikke alltid lønnsomt å bygge ut, rent økonomisk. Men de fleste som bygger på hytta gjør dette heller for å øke bruksverdien og kunne være flere sammen på én gang.
Videre bør man vurdere kompleksiteten i prosjektet. Blir man nødt til å gjennomføre kostbare grunnarbeider i fjellgrunn, med pigging og sprenging, eller det er svært krevende adkomst, kan prosjektet bli så dyrt at det ikke vil svare seg. Det samme gjelder dersom bærende elementer må forsterkes i så betydelig grad at man nesten må bygge hele hytta fra grunnen av.
Også materialer spiller inn på kostnaden av et prosjekt som dette. Dersom man har tilgang på rabatter, er det lønnsomt å kjøpe store mengder av samme produkt fra en leverandør. Dette kan man sjelden dra nytte av som privatperson, og neppe for et hytteprosjekt. En entreprenør kan derimot oppnå prisreduksjoner på rundt 10% - 40% på denne måten.
En entreprenør kan også enklere ta seg av bestilling av materialer og frakt av disse til byggeplass. Dette er tidkrevende og komplekst arbeid som ofte kan gå galt dersom du som byggherre skal stå ansvarlig.
For alle slags byggeprosjekter er det viktig å ha finansieringen på plass så tidlig som mulig. Uten finansiering vil ingenting kunne gjennomføres. Derfor er det ikke klokt å gå i gang med prosjektering eller gjennomføring før man har finansiering på plass.
Når det gjelder tilbygg på hytta, vil byggherrer flest velge mellom tre hovedsakelige finansieringsmetoder:
Det finnes måter å holde prisen nede, uten at det går utover kvaliteten:
Gjør smarte boligvalg