Takstein har lange tradisjoner både i Norge og resten av verden. Mange lurer på hva det koster å legge om taket med ny takstein. Hvilke faktorer påvirker totalkostnaden på et slikt prosjekt? Hvordan finner man dyktige fagfolk til å legge takstein? Hva er inkludert i tilbudet fra entreprenør? I denne artikkelen gir vi svar på disse spørsmålene, i tillegg til annen informasjon som kan være nyttig når man skal legge nytt tak med takstein.
Nedenfor finner du en priskalkulator som lar deg estimere omtrent hvor mye det kan koste å legge tak med takstein på din bolig. Kalkulatoren er basert på prisstatistikk fra markedsplassen Byggstart.no. Merk at summen du får oppgitt er basert på gjennomsnittspriser og at det forekommer store variasjoner mellom ulike prosjekter. Kalkulatoren gir derfor kun en indikasjon på hvor mye et slikt prosjekt kan komme til å koste. Ønsker man et presist estimat, må man få en fagperson på befaring.
Kalkulatoren tar utgangspunkt i to variabler som er avgjørende for hva det koster å legge nytt tak med takstein: kompleksitet og standard. Kompleksitet beskriver hvor omfattende og krevende arbeidet er. Dette en variabel byggherre har liten mulighet til å påvirke, ettersom den i stor grad avhenger av utformingen og standen på det eksisterende taket. Standard er en variabel byggherre derimot vil ha mulighet til å påvirke i stor grad.
Under finner du en oversikt over hvilke faktorer som påvirker de to variablene.
Den mest åpenbare prisdriveren er størrelsen på taket. Å legge takstein på et stort tak vil naturlig nok koste mer enn å legge det på et mindre tak. Kvadratmeterprisen kan imidlertid bli noe lavere på større tak. Dette skyldes at enkelte utgifter knyttet til transport, planlegging, rigg og drift er de samme uavhengig av størrelsen på taket. Noen tak er imidlertid mer komplekse enn andre. Mange ulike flater og kompliserte vinkler gjør arbeidet vanskeligere vanskelig å utføre. Dette vil resultere i flere arbeidstimer og dermed en høyere totalsum. Ofte koster det også mer å legge nytt tak på høye hus. Dette har å gjøre med takets tilgjengelighet. Om huset er høyt, kan det medføre ekstrakostnader knyttet til stillas. I noen tilfeller vil det også være behov for lift. Dette kan gjøre prosjektet langt dyrere enn om taket er lett tilgjengelig for håndverkerne.
Takstein er et tungt tekke som krever en robust takstruktur med tilstrekkelig bæreevne. Dersom nåværende tak ikke er i stand til å bære takstein, må den underliggende strukturen bygges om og forsterkes. Dette arbeidet vil gjøre prosjektet betydelig dyrere.
Takstein finnes innenfor en rekke prisklasser. Hvilke produkter man velger vil derfor kunne ha stor effekt på prisen. En takstein kan koste alt fra 10 kroner til 100 kroner per stk. Teglstein er som regel noe dyrere enn takstein av betong, men det finnes store prisvariasjoner innenfor begge kategorier. Takstein av betong kan være blant de rimeligste formene for taktekke, mens andre varianter av betongstein er av høy kvalitet og kan koste langt mer. Teglstein varierer også noe i pris. Blant annet er uglasert teglstein noe rimeligere enn glasert teglstein.
Det er også verd å merke seg at betongstein er noe enklere å legge ettersom det er et støpt produkt og alle steiene er like. Teglstein derimot, produseres av leire som brennes. Taksteinene kan derfor variere noe i fasong. Dette gjør at timeprisen kan være litt høyere når man skal legge teglstein.
Også takrenner og beslag varierer mye i pris, så her lønner det seg å få noen ulike alternativer fra entreprenøren som du bestemmer deg for å bruke.
Når man skal ta stilling til hvilken standard man ønsker på taket, kan det også være lurt å huske på at standarden vil påvirke verdien på boligen. Derfor kan de dyreste løsningene vise seg å være det mest lønnsomme valget på sikt.
Når du mottar tilbud fra entreprenører, vil alt av materialer og arbeid være inkludert i prisen. For prosjekter der man også planlegger å skifte undertak, pipe, lekter, renner og beslag, inkluderer prisen følgende arbeider:
Husk på at prisen ikke inkluderer eventuelle uforutsette utgifter. Dette kan for eksempel være ekstrautgifter knyttet til utbedring av råteskader. I slike tilfeller må entreprenøren legge inn et nytt tilbud for reparasjon av disse. Eventuelt kan arbeidet med skadene skje i henhold til timeprisen som allerede er fastsatt.
Taket spiller en avgjørende rolle når det kommer til å opprettholde standen på boligen. Derfor er det helt sentralt at taksteinen blir lagt av kompetente og erfarne håndverkere. Det kan imidlertid være vanskelig å finne den rette entreprenøren. Under finner du en liste over grep du kan ta for å kvalitetssikre aktuelle kandidater i anbudsprosessen:
Referanser: Undersøk hva tidligere kunder mener om bedriften. Dette kan du gjøre ved å søke opp omtaler på nettet eller be om å få tilsendt referanser du kan kontakte direkte. På den måten kan du danne deg et realistisk bilde av hvordan entreprenøren er å jobbe med og kvaliteten på arbeidet den leverer. Sørg for å undersøke referanser fra nylige prosjekter.
Pris: For å kunne forsikre deg om at du engasjerer en entreprenør som tilbyr konkurransedyktige priser, er det viktig å hente inn tilbud fra flere ulike aktører. Dersom alle tilbudene kommer fra seriøse og kompetente bedrifter, vil det vanligvis være nok å hente inn 3 tilbud. Sørg for å sammenligne innholdet i tilbudene, ikke bare totalprisen.
Kapasitet: Forhør deg om når bedriften kan sette i gang med arbeidet. Dyktige håndverkere er ofte populære og kan være opptatt flere måneder fremover. Derfor er det også grunn til å være skeptisk dersom en bedrift har mulighet til å starte på prosjektet umiddelbart.
Økonomi: Sjekk om selskapet er registrert i enhetsregisteret og om de har en solid økonomi. På den måten unngår du å engasjere en bedrift som står i fare for å gå konkurs i løpet av prosjektet eller den påfølgende garantiperioden.
Kommunikasjon: Ta kontakt med de aktuelle firmaene og vurder evnen deres til å kommunisere tydelig og profesjonelt. Spør gjerne spørsmål knyttet til kompetanse og erfaring. Dersom du føler at du får lite informasjon og dokumentasjon, er det grunn til å være skeptisk. Seriøse håndverkere vil helst dele informasjon om seg selv og tjenestene de tilbyr.
Godkjenninger: Det finnes ulike sertifiseringsordninger for forskjellige fagfelt. Selv om de fleste godkjenningsordninger i Norge er frivillige, fungerer de likevel som et kvalitetsstempel. Undersøk blant om bedriften er en mesterbedrift. I så fall kan du være sikker på at de ansetter fagfolk med mesterbrev og godkjent utdanning. Du kan også sjekke om de har sentral godkjenning fra Direktoratet for Byggkvalitet. Denne viser at firmaet betaler skatter og avgifter, og at de har riktig kompetanse og erfaring innen sitt fagfelt.
Kompetanse og erfaring: Det er også sentralt at fagfolkene du engasjerer har riktig kompetanse. Ikke alle håndverkere har kunnskapen som kreves for å legge takstein. Vær derfor på utkikk etter bedrifter som har utført lignende arbeid tidligere og kan vise til vellykkede resultater.
Det kan være tidkrevende å skulle kvalitetssikre alle aktørene man vurderer i anbudsprosessen. Derfor velger stadig flere byggherrer å finne fagfolk ved hjelp av markedsplassen Byggstart.no Dette er en plattform der boligeiere kan komme i kontakt med allerede kvalitetssikrede entreprenører og motta uforpliktende pristilbud.
Dersom det nåværende taket er i dårlig stand, er det svært sannsynlig at det vil lønne seg å skifte tak. Et tak vil forbedre husets funksjonalitet, isolasjonsevne og generelle utseende. Dette vil bidra til å øke verdien på boligen. Enkelte typer takstein vil bidra til sterkere verdivekst enn andre, og du bør derfor ta dette i betraktning når du skal velge takstein. Hvis ditt nåværende tak er dårlig isolert og slipper inn fukt, kan det bli dyrt å vente for lenge med å skifte tak. På sikt kan et nytt tak med bedre isolasjonsevne også bidra til å holde energiforbruket nede.
For å holde prisene nede, er det viktig at du gjør grundige undersøkelser på forhånd. Du bør helst hente inn pristilbud fra 3 ulike entreprenører.
Man kan også holde prisen nede ved å velge en rimelig takstein, beslag og renner. Husk imidlertid at pris og kvalitet ofte henger sammen. På sikt kan det derfor lønne seg å investere i en noe dyrere materialer.
Visse renoveringsprosjekter bidrar til å gjøre boligen mer energieffektiv. Dette kan redusere utgifter til oppvarming, og dermed være en lønnsom investering på sikt. I tillegg vil noen klimavennlige tiltak kvalifisere til økonomisk støtte fra Enova. Omlegging av taket alene vil ikke gi støtte fra Enova, men er takomleggingen en del av et større prosjekt med oppgradering av bygningskroppen, er det en mulighet for å få støtte. For å finne ut om du har rett på støtte til ditt prosjekt, kan du ta kontakt med Enova.
Det finnes hovedsakelig 4 ulike måter å finansiere et nytt tak på:
Egenkapital: Har man nok oppsparte midler vil det ofte lønne seg å bruke disse til finansiere prosjektet. På den måten slipper man å betale renteutgifter som vil følge med ethvert lån.
Forbrukslån: Dette er den dyreste finansieringsformen. Renten ligger vanligvis på mellom 10 og 20%. Man bør derfor har mulighet til å betale ned lånet i løpet av kort tid. Fordelen med forbrukslån er at det ikke krever noen sikkerhet og at man får pengene raskt inn på konto.
Øke boliglånet: På denne måten kan du låne opptil 85% av boligens verdi med samme rente som på boliglånet.
Fleksilån (rammelån): Lån opptil 60% av boligens verdi med samme rente som på boliglånet. Pengene vil være tilgjengelig til enhver tid og kan disponeres slik man selv ønsker.
Gjør smarte boligvalg