Med takopplett kan man øke boarealet på en enkel og praktisk måte, uten at det går på bekostning av utearealene. I denne artikkelen gir vi en kort innføring i hva takopplett er, hva det koster å gjennomføre takopplett, hvordan en skal gå frem for å finne riktige fagfolk, og andre forhold knyttet til søknadsprosess hos kommunen.
Innledningsvis er det nødvendig å skille mellom noen ulike begreper. Et takopplett betyr at takhøyden i en loftsetasje heves, samtidig som husets høyeste punkt (mønen) forblir det samme. Taket kan heves på begge sider, eller på en av sidene. I noen tilfeller er det aktuelt å utføre takopplett kun på deler av taket.
Takheving og påbygg er mer omfattende, og innebærer ofte mer inngripende strukturelle endringer. Både ved påbygg og takheving øker man både mønehøyden og gesimshøyden, og ved påbygg har man ikke noen loftsetasje å bygge fra. Påbygg og takheving vil altså være mer kostbare og omfattende prosjekter, mens takopplett innebærer et mindre inngrep.
I priskalkulatoren nedenfor kan du finne ut omtrentlig hva det vil koste med takopplett på taket ditt. Prisen vil variere fra prosjekt til prosjekt. Når det kommer til takopplett, er det lettere å snakke om totalkostnader for prosjektet i stedet for kvadratmeterpris. I følge markedsplassen Byggstart.no ligger prisen på takopplett i gjennomsnitt rundt 600.000 kroner med alle kostnader inkludert. Mer omfattende prosjekter som omfatter en hel etasje på rundt 100 kvadratmeter kan imidlertid komme helt opp i to millioner kroner. På arker ligger gjennomsnittsprisen på cirka 200.000 kroner, men den kan komme helt ned i 120.000 kroner, og så høyt som 300.000 kroner, avhengig av kompleksiteten på arbeidet og standarden som velges.
Man må søke godkjenning hos kommunen når man skal utføre takopplett. Dette vil også medføre utgifter. Søknadsgebyret til kommunen vil i seg selv kunne komme på alt fra 4.000 til 15.000 kroner avhengig av hvilken kommune du bor i. I tillegg vil det påløpe kostnader til arkitekt for arbeid knyttet til søknadsprosessen. En arkitekt vil vanligvis koste mellom 900 og 1.800 kroner per time.
Totalprisen på prosjektet vil kunne variere som konsekvens av ulike faktorer. Disse faktorene har enten med arbeidets kompleksitet å gjøre, eller standarden man velger.
Den mest åpenbare prisdriveren er størrelsen på takopplettet eller arken. Jo flere kvadratmeter, desto mer kostbart vil prosjektet bli. Takets tilgjengelighet vil også spille en rolle. Dersom det er vanskelig fremkommelighet, kan det bidra til at prisen øker. I tillegg er det vanlig å legge inn nye vinduer når man utvider huset med takopplett, og prisen vil også variere i takt med størrelsen på de nye vinduene.
Når man utfører takopplett på huset, vil det også medføre en renovering på innsiden av etasjen. Her vil man til en viss grad kunne styre prisnivået selv når man velger hvilken standard man ønsker på materialene. Det anbefales å ikke velge de aller rimeligste alternativene, ettersom kvaliteten på taket er viktig.
I tillegg vil forskjellige entreprenører variere i pris. Igjen vil det være lurt å velge kvalitet, men man kan få god kvalitet til en fornuftig pris dersom man henter inn flere tilbud fra ulike entreprenører. Ved å sammenligne tilbudene med hverandre, vil man kunne engasjere en entreprenør til konkurransedyktig pris.
Det er også vanlig å legge om taket i forbindelse med takopplett. Man kan da velge mellom et stort utvalg av ulike takstein eller andre taktekker.
Ved denne type prosjekter er det viktig å gjøre grundig research før man engasjerer en entreprenør. Ikke alle har tilstrekkelig kompetanse på takopplett, og bedriften du velger bør helst ha dette som sitt spesialfelt. På den måten kan du være helt trygg på at entreprenøren har både kompetanse og erfaring.
Du bør også be entreprenøren om referanser fra tidligere prosjekter og følge opp disse. Undersøk hvilke opplevelser tidligere kunder hadde med entreprenøren, og spør om noe kunne vært gjort bedre. Hvis ikke entreprenøren vil gi noen referanser, bør du se etter en annen.
Videre kan det være lurt å sjekke om bedriften innehar noen sertifiseringer. Det foreligger ikke noe krav om å ha slike i Norge, men det kan likevel være et godt tegn dersom de har det. Det kan være lurt å sjekke om de har sentral godkjenning fra Direktoratet for Byggkvalitet, og om de er en mesterbedrift.
Noen ganger leser vi skrekkhistorier der bedriften forsvinner eller går konkurs underveis i arbeidet. Det er vanskelig å sikre seg helt mot dette, men et nyttig tiltak kan være å sjekke om bedriften har en sunn økonomi. I tillegg bør du ta kontakt med potensielle entreprenører for å se om dere har god kommunikasjon. Bra dialog er essensielt for å få gjennomført et vellykket prosjekt.
Det er mye som bør undersøkes og, det kan være vanskelig å finne de riktige fagfolkene. Derfor blir det stadig mer populært å bruke tjenester som gjør denne jobben for deg. Byggstart.no lar deg registrere prosjektet ditt på plattformen deres, før prosjektet blir sendt ut på anbud til potensielle entreprenører. Byggstart har på forhånd kvalitetssikret alle entreprenørene ut fra en rekke kriterier slik at forbrukeren kan være trygg på å få kvalitet.
Når du skal engasjere fagfolk, må du ta stilling til om prosjektet skal utføres som en delt entreprise eller som totalentreprise. Ved delt entreprise, vil du som byggherre stå ansvarlig for gjennomføring av prosjektet. Du må også skaffe fagfolk innen de ulike fagfeltene. Ved totalentreprise engasjerer man én bedrift som tar på seg det overordnede ansvaret med å gjennomføre prosjektet. Bedriften har gjerne underentreprenører innen alle nødvendige fagfelt i slike tilfeller.
Dersom du velger totalentreprise, vil du få et komplett tilbud som inkluderer alt av materialer og arbeidstimer. Tilbudet vil imidlertid ikke ta høyde for uforutsette kostnader (for eksempel utbedring av råteskader dersom dette skulle avdekkes). Derfor er det lurt å ta høyde for uforutsette utgifter når du setter opp budsjett.
Når det kommer til finansiering av takopplett, finnes det hovedsakelig fire alternativer. Hva som er det beste alternativet vil variere basert på ulike faktorer, for eksempel om man allerede har boliglån og hvor mye egenkapital en har. Dette er de vanligste måtene å finansiere takopplett på:
For å finne ut hvilken finansieringsform som passer best for ditt prosjekt, kan det være lurt å rådføre deg med banken.
Hvorvidt det vil lønne seg med takopplett eller ikke, avhenger av ulike faktorer. Klarer man å holde kostnadene nede, vil dette øke sjansen for at investeringen vil gi avkastning. Hvor du bor i landet vil også ha betydning. I byområder og plasser hvor boligprisene er høye, vil man kunne forvente en bedre avkastning. Til slutt vil stilen du velger også spille inn – en stil som appellerer til en større mengde potensielle kjøpere vil bidra til å øke verdien på boligen.
Det er ikke gitt at verdiveksten på boligen vil være like høy som kostnadene av prosjektet. Spørsmålet om det lønner seg eller ikke, handler imidlertid om mer enn penger. Dette må også sees i sammenheng med trivsel. For mange vil økt boareal, en penere loftetasje, og et penere ytre føre til at det lønner seg med takopplett, selv om det ikke nødvendigvis gir økonomisk avkastning.
Ved bygging av takopplett og arker, må man søke om tillatelse fra kommunen. Dette krever høy teknisk kompetanse, og det vil derfor være behov for bistand både fra en arkitekt og fra firmaet som utfører arbeidet. Arkitekten vil være den ansvarlige søkeren og vil derfor ta seg av arbeid knyttet til søkeprosessen hos Plan og Bygg. Firmaet som skal gjennomføre arbeidet betegnes som ansvarlig utførende foretak, og må i søknaden ta på seg ansvar for at prosjektet utføres i henhold til regelverket hos Plan og Bygg.
Vanligvis tar søknadsprosessen rundt 3 uker, men dersom det foreligger tvil kan behandlingstiden i noen tilfeller øke til 12 uker. Derfor lønner det seg å være tidlig ute med å søke.
Gjør smarte boligvalg