Når man skal bygge hus, vil det dukke opp mange problemstillinger og valg man kanskje ikke var forberedt på i utgangspunktet. Det gjelder å ha kontroll over utgiftene hele veien. Med denne kalkulatoren blir det lettere for deg å beregne kostnader, og du er dermed bedre rustet til å ta fatt på prosjektet.
Juster spakene til å passe til ditt prosjekt, etter størrelse og kompleksitet/standard. Dette vil gi deg et bilde av hva du kan forvente av kostnader, og gjøre det enklere for deg å planlegge prosjektet i detalj. La oss ta en titt på de forskjellige kostnadsdriverne.
Dette gjelder ting du som regel ikke kan påvirke med egne valg. Når det er sagt, vil dette endre seg når du bygger nytt hus, ettersom det ofte er mulig å velge bort de fordyrende faktorene.
Når det kommer til overflatematerialer og boligens inventar, har du som byggherre stor påvirkningskraft på pris.
Bygging av hus er et omfattende prosjekt, uavhengig om huset er lite eller stort. For å sikre en komfortabel prosess og et tilfredsstillende resultat, er det avgjørende at du benytter deg av seriøse håndverkere som er kompetente og har erfaring fra lignende prosjekter. I en bransje hvor det finnes aktører av varierende kvalitet, er det viktig å være påpasselig når man skal inngå avtale med en entreprenør eller håndverkerfirma. Det er ofte vanskelig for en uerfaren byggherre å vurdere hvor dyktig en håndverker er på forhånd, og det er mange fallgruver du må unngå. Stadig flere utbyggere benytter seg av markedsplassen Byggstart.no når de skal finne fagfolk. Dette er en gratis tjeneste hvor du kan registrere prosjektet ditt, og du vil bli matchet med entreprenører og håndverkerfirmaer som har den nødvendige erfaringen og ekspertisen.
Pass på så du leser avtalen med entreprenøren grundig. Det kan variere hva som er inkludert i tilbudet, så det gjelder å være påpasselig med hva slags avtale du inngår. Normalt vil alt av arbeid og byggematerialer være inkludert, mens overflatematerialer og personlige løsninger kan komme utenom. Det er lurt å samle inn flere tilbud før du inngår en avtale. På den måten kan du sette tilbudene opp mot hverandre, se hva som er inkludert og velge den som kan tilby den beste prisen.
For et prosjekt av denne størrelsen er det nødvendig å ha kontroll på kostnadene. For å beholde oversikten er det viktig å være grundig med budsjettet, og føre alle utgifter så fort de påløper. Det lønner seg å dele budsjettet opp i flere poster, så har du kontroll over hvor mye hver del av prosjektet koster. Da vil du også fort oppdage om noe blir dyrere enn antatt, og om det blir nødvendig å gjøre justeringer andre steder.
For å vite hvor mye du kan budsjettere med, må du først vite hvor mye du har å gå på økonomisk. Derfor gjelder det å sikre finansieringen tidlig i prosessen. Det er flere måter å gjøre dette på. Hvilken finansieringsmåte som lønner seg, er avhengig av din økonomiske situasjon. Mens den enkleste og billigste måten å finansiere et byggeprosjekt er ved å bruke egenkapital, er det ikke alle som har tilstrekkelig med oppsparte midler. Dermed er det nødvendig å se seg rundt etter andre alternativer.
Dette er det mest aktuelle når det gjelder å bygge ny bolig. Dette fungerer som en kreditt du kan bruke til å dekke de løpende kostnadene underveis. For å få innvilget et boliglån kreves grundig dokumentasjon fra din side, og gjerne at det er budsjettert med en budsjettsmell på 10-15%. Banken tar tomten i pant, og har da rett til å ta over tomten og det som er bygget på den, dersom prosjektet skulle bli avbrutt underveis. Det er flere problemer som kan føre til dette, for eksempel at entreprenøren går konkurs før ferdigstilling, skilsmisse eller dødsfall. Ettersom det er en viss risiko fra bankens side tilknyttet et slikt lån, er også rentene høyere, normalt rundt 4-8 prosent. Om alt går som det skal, kan dette i mange tilfeller konverteres til et vanlig boliglån når byggeperioden er over.
Et fleksilån er et annet alternativ for å finansiere et byggeprosjekt, men det fordrer at du allerede har et verdiobjekt å stille som sikkerhet. Dette er da typisk en bolig, og normalt får du belåne omtrent 60% av boligens verdi. I motsetning til byggelån kan du her bruke pengene til det du vil. Dersom du har anledning til det er dette et godt alternativ, ettersom et fleksilån ofte har lavere rente enn byggelånet.
Et boliglån er et av de rimeligste lånene du kan ha, og dersom du har mulighet kan det være en god idé å øke lånet for å få penger til å bygge nytt hus. Det er ikke mulig å låne mer enn 85% av boligens verdi, og du kan ikke ta utgangspunkt i forventet prisstigning. Dermed vil ikke lånet gjelde for boligen som ennå ikke er bygget. Den lave renten gjør dette til et attraktivt lån. Samtidig er man avhengig av å ha rom innenfor lånerammen.
Det er stadig endringer i markedet, og mange materialer som tidligere ble sett på som gammeldags har utviklet seg til å bli attraktivt. I tillegg kommer det nye produkter og løsninger som kan passe din smak. Søk inspirasjon i interiørblader, oppussingsprogrammer på tv eller på internett. Mange blir overrasket over stuegulv i gummi eller vinyl på badet, men denne type materialer bli bare mer og mer populære. Det kan være gøy å eksperimentere med forskjellige uttrykk og løsninger, og det kan fort hende du ender opp med noe du ikke har tenkt på tidligere.
Mange tror det ikke kan bygges om vinteren, men dette stemmer ikke. Faktisk viser det seg at mange entreprenører og håndverkerfirmaer har mest å gjøre når været er varmere, og har dermed lediggang om vinteren. Derfor er det ofte mulig å få til en god avtale, og det er lettere å forhandle mellom forskjellige foretak for å få best mulig pris. Noen arbeider er imidlertid lettere å gjennomføre om sommeren. Det kan være vanskelig å gjennomføre gravearbeider når det er frost i bakken. Betongarbeider er også vanskeligere i minusgrader, ettersom betongen trenger varme for å herde. Mye snø kan også komplisere prosessen, men dersom grunnarbeidene blir unnagjort før det fryser til, vil ikke bygging om vinteren være noe problem.
Gjør smarte boligvalg