Det finnes en rekke grunner til at boligeiere velger å skifte tak. I noen tilfeller er hensikten å utbedre eller forebygge skader knyttet til fukt og råte. Andre skifter tak for å endre det estetiske uttrykket eller øke boligens verdi. Uansett hensikt, er det lurt å sette seg inn prisene for takskifte. En realistisk prisantydning får man først når en fagperson har vært på befaring. Du kan imidlertid få et inntrykk av prisen ved å benytte kalkulatoren du finner i denne artikkelen. I tillegg kan du lese mer om hva som driver prisen på et slikt prosjekt.
Ved hjelp av denne kalkulatoren kan du regne ut omtrent hvor mye det vil koste å bytte tak på din bolig. Kalkulatoren er basert på prisstatistikk fra markedsplassen Byggstart.no, der byggherrer finne egnede entreprenører til sitt prosjekt. Du kan justere antall kvadratmeter tak og kompleksitet/standard for få en estimert totalpris. Merk imidlertid at kalkulatoren baserer seg på gjennomsnittspriser. Prosjekter kan bli både dyrere og rimeligere enn estimatet tilsier.
Prisen på takskiftet avhenger av kompleksiteten på arbeidet. Dersom du har fukt eller råteskader, vil det gjøre prosjektet mer krevende å gjennomfør. Slike skader kan ødelegge den bærende konstruksjonen, og må repareres før man kan gå i gang med å skifte taket. Dette kan være omfattende arbeid og vil resultere i at prisen blir høyere. Det er vanskelig å forutsi om det foreligger råte. Det er først når man åpner taket man kan kartlegge det eventuelle omfanget av slike skader.
En annen faktor som påvirker prosjektets kompleksitet, er hvor vanskelig det er å komme til på taket. Er bygning svært høy, kan det medføre ekstra arbeid knyttet til stillas. I noen tilfeller kan det også være behov for å bruke lift for å komme til. Antall flater og vinkler er også avgjørende for kompleksiteten.
Prosjektets kompleksitet avhenger av boligens nåværende stand og konstruksjon. Derfor har byggherre liten mulighet til å påvirke denne variabelen.
Standard er en variabel byggherre har langt større mulighet til å påvirke. Dette avhenger i stor grad av standarden og varene man velger å benytte. Det finnes flere forskjellige taktyper i en rekke ulike prisklasser. I Norge er de vanligste taktypene saltak, valmtak og flatt tak. Dersom du ønsker å bygge om fra en taktype til en annen, må den underliggende strukturen på taket endres. Dette vil medføre betydelige ekstrakostnader.
Valget av taktekke vil også ha stor betydning for totalprisen. Noen typer taktekke er rimeligere enn andre. Her er det imidlertid viktig å huske at ulike typer taktekke har forskjelligere fordeler og bruksområder. Derfor er det ikke nødvendigvis slik at det rimeligste alternativet vil være det mest økonomiske på lang sikt. Velger du taktekke med lang holdbarhet, vil det gå lang tid før du trenger å bytte tak. Dessuten stiller de typer taktekke forskjellige krav til vinkler og vedlikehold. Du bør derfor ta deg tid til å finne ut hvilken type taktekke som passer best til din bolig, både praktisk og estetisk. Her er en oversikt over de mest utbredte typene tekke for norske hjem:
Taktekke er den største materialutgiften i forbindelse med skifte av tak. Ditt valg av taktekke vil derfor påvirke totalkostnadene i stor grad. I tillegg kommer takrenner og beslag i ulike prisklasser, og vil påvirke totalprisen.
Når du skal skifte tak, er det viktig å finne dyktige fagfolk til å utføre jobben. Dette er ikke alltid like lett. Dessverre finnes det en rekke useriøse aktører på markedet, og det kan potensielt bli dyrt å velge feil. Det finnes imidlertid noen forholdsregler man kan ta for å finne seriøse og kompetente aktører:
Det er altså en rekke kriterier å vurdere når man skal finne den rette entreprenører. Ofte kan det være krevende for boligeiere å gjennomføre en så omfattende kvalitetssikring. Derfor velger stadig flere byggherrer å benytte markedsplassen Byggstart.no. Byggstart er en plattform der boligeiere kan finne egnede fagfolk til sitt prosjekt. Det er gratis å legge ut prosjektet sitt, og pristilbudene man mottar er uforpliktende.
Når man kjøper byggevarer og produkter til et så omfattende prosjekt som takskifte, finnes det gode muligheter for å få rabatter. Rabatter gis som regel når en kjøper større mengder materialer. Vær imidlertid obs på at det kan lønne seg å overlate innkjøpet til entreprenøren. Håndverkeren ofte har egne rabatter på rundt 10-40%. I tillegg har de god kjennskap til hvilke produkter som passer sammen. En håndverker har dessuten kompetanse på å gjøre presise oppmålinger, noe som reduserer risikoen for at man bestiller feil mengde materialer.
For å holde prisen nede må du se på hvilke kostnadsdrivere du kan påvirke. Hvis du velger en rimelig taktype og taktekke, vil det bidra til å redusere kostnadene til selve prosjektet. Vær imidlertid obs på at det ikke nødvendigvis er mer økonomisk å velge de rimeligste produktene. Dersom kvaliteten ikke holder mål, og du som konsekvens må reparere skader etter kort tid, kan det fort bli svært dyrt. Det samme gjelder ved valg av entreprenør. Velger man en entreprenør som priser seg betydelig lavere enn de øvrige aktørene, risikerer man at arbeidet blir dårlig utført. Sørg for å bruke god tid på å sammenligne pristilbud fra konkurrerende entreprenører.
Det kan også være noe å spare på å velge riktige finansieringsmetoder. Dersom du allerede har midlene som trengs for å finansiere takskiftet, kan det lønne seg å benytte egenkapital. På den måten slipper man å betale renteutgifter. Det finnes også flere typer lån man kan vurdere.
Det finnes også muligheter for å få støtte fra Enova dersom takskiftet gjør boligen mer energieffektiv, og man utfører bytte av tak som en del av et større prosjekt med bytte av vinduer og etterisolering av fasaden og grunnmuren. For å finne ut om du kan få støtte til ditt takskifte, kan du kontakte Enova.
Mange tror at det å skifte tak er et sommerprosjekt. Det er imidlertid ikke noe problem å skifte tak om vinteren. Taktekkere opplever betydelige variasjoner i etterspørsel i løpet av året. Mest pågang er det tidlig på våren og sent på høsten. På vinterstid derimot, er det som regel lav etterspørsel, og det vil derfor være gode muligheter til å skifte tak til en rimelig pris.
I anbudsprosessen er det viktig å hente inn tilbud fra flere entreprenører. På den måten kan du sammenligne tilbudene og finne ut hvem som tilbyr konkurransedyktige priser. Det er imidlertid viktig å sammenligne mer enn bare totalprisen. Det er ingen selvfølge at innholdet i tilbudene er likt. Ulik pris kan derfor komme av at entreprenørene har inkludert ulike poster i tilbudene. Derfor kan det lønne seg å føre tilbudene inn i et regneark, slik at man kan sammenligne hver enkel post. Da kan du få oversikt over hvilken entreprenør som tilbyr de arbeidene du ønsker å få utført, til en pris du opplever som rimelig.
Gjør smarte boligvalg