Lurer du på hva en elbillader fra Salto koster? Lurer du på hva de tekniske spesifikasjonene til en slik ladeboks er, og hva du må betale for installasjonen? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på Salto elbillader til privat bruk, inkludert kostnadene for montering og annet nødvendig utstyr. Dessuten gir vi deg en innføring i ladeboksens unike spesifikasjoner og kommer med nyttige tips og triks på veien. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Vurderer du å kjøpe din første elbil? I så fall må du også tenke over hvor og hvordan du skal lade den. Det er særlig tre faktorer som er viktig når man skal velge lademetode. Det skal være sikkert, praktisk, og økonomisk.
Salto Ladestasjoner AS var en av Nordens største leverandører av ladestasjoner og annet ladeutstyr til elbil. De hadde mange ulike ladebokser til elbil som ble solgt under merkenavnet “Saltoboks” og gjerne med spesifikasjonen “type2-uttak”, derunder modellene 502, 522, 552C, 5B2, 582 og 572. Selskapet ble kjøpt av DEFA AS i 2017, og de selger i dag laderne med lignende spesifikasjoner under merkenavnet eRange. Elbilladere fra DEFA til hjemmebruk koster gjerne et sted mellom 7.000 og 9.000 kroner, eller opp mot 31.000 kroner inkludert montering. DEFA-ladere i kategorien eRange er populære og enkle å få tak i, og i denne serien kan man også finne ladere i alle prisklasser. Husk imidlertid på at ikke alle ladere passer til alle biler, så det er viktig å forsikre seg om at den laderen man kjøper, passer til den eller de bilen(e) man har. Om man er interessert i for eksempel å kjøpe en Saltoboks brukt eller finner en eldre modell til en gunstig pris hos en trygg forhandler, er det viktig å sette seg inn i denne ladeboksens tekniske spesifikasjoner og sjekke at den ikke er utdatert i forhold til elbilmodellen man har kjøpt.
Fordelen med Saltoboksene er likevel at de, med sitt universelle Type2-ladeuttak, passer til alle (europeiske) biltyper, uavhengig av modell. Dette forutsatt at bilen som skal lades, har medbragt Mode 3-ladekabel som passer til den angitte biltypen. Saltoboksen krever alltid en egen separat kabel, noe du kan lese mer om i avsnittet “Inkludert i prisen”.
Dersom man kun kjøper ladeboks og kabel, må man også regne med utgifter til montering, da det ikke er tillatt å installere ladeboks på egen hånd. Gjennomsnittsprisen for både ladeboks og montering ligger på rundt 18.000-20.000 kroner. Prisen for montering er imidlertid avhengig av hvor mye arbeid som må gjøres. Elementer som kan trekke prisen opp, er for eksempel tilrettelegging av egen kurs for lading av elbil, trekking av kabel, eller graving av grøft til underjordisk kabel.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Er man ny bruker av elbil og lader er det mye å sette seg inn i. Nedenfor følger en liten oversikt over noen begreper som benyttes i forbindelse med lading av elbil:
Ladeboks, vegglader og hjemmeladestasjon er ulike betegnelser som brukes om elbilladere. Selv om navnet eller leverandør varierer, vil definisjonen imidlertid være den samme; en fastmontert og spesialtilpasset lader for elbiler og ladbar hybrid. Saltoboksen har en ladeeffekt på mellom 7,3 kW og 22 kW, og er stillbar fra 16A eller 32A ned til 6A, avhengig av modell. Den har en vekt på rundt 3 kg. Den har et standard Type2-uttak, og krever en egen Mode 3-ladekabel. Litt mye nytt på én gang? La oss forklare!
For å lade elbil må man koble bilen til laderen med en kabel. Det finnes flere typer kabler, og de ulike kablene passer til ulike biler. De fleste elbiler kommer med en ladekabel som passer til en vanlig stikkontakt. Denne er ment som en portabel nødløsning, og bilprodusentene anbefaler ikke at man bruker denne til daglig lading. Når man skal koble seg til en dedikert ladeboks, må man finne ut hvilken type ladekontakt man har i bilen, og deretter benytte seg av en Type 1- eller Type 2-kabel. Dette er spesialkontakter som er utviklet og standardisert til lading av elbil. Type 1 brukes til å mate bilens lader med énfase-vekselstrøm og er hovedsakelig kompatibel med asiatiske bilmodeller. Type 2 passer til alle europeiske biler og er den mest fleksible varianten. Den støtter like- og vekselstrøm samt både én- og trefase.
Lading av elbil er delt inn i ulike nivåer kalt modes. “Mode” beskriver sikkerhetsnivået og den tekniske utførelsen for ladingen.
Salto var et av de mest populære elbillader-merkene i Norge, og etter navnebyttet fortsetter de å være et merke som føres av mange ulike leverandører og verksteder. En ladestasjon er et elektrisk apparat, så kun autoriserte elektrikerfirmaer har lov til å installere dem, og dette er viktig å ha i bakhodet. Å installere ladestasjonen selv kan medføre brannfare, elektrisk støt og annen svært alvorlig risiko, og det frarådes på det sterkeste. Alle autoriserte elektrikere er registrert i, og kan spores opp via, Elvirksomhetsregisteret.
Når man kjøper elbil, er det lurt å undersøke tilbud på ladebokser samtidig. Det finnes flere ulike ladere der ute, og dersom man ikke er sikker på hvilket behov man har, kan det være greit å få litt veiledning. Forhandlere av elbiler selger gjerne ladebokser også, og vil mest sannsynlig kunne anbefale både egnet utstyr og installatører. Ladeboksene kommer med både fastmontert kabel og uttak for egen ladekabel, og med ett eller to uttak for lading av én eller to biler. Man må først og fremst skaffe en ladeboks som er kompatibel med den bilen man har, men dersom man ser for seg at det vil være aktuelt å skifte bil i løpet av de neste fem til ti årene, kan det være lurt å vurdere ens fremtidige ladebehov i tillegg. Man må også vite hva slag strømnett man har samt størrelsen på hovedsikringen. Montering av ladeboks og tilknyttet arbeid er installasjonspliktig, noe som innebærer at man må få en sertifisert elektriker til å utføre arbeidet.
Installasjon av en ladeboks krever følgende:
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Prisene for ladeboks til privat bruk varierer veldig, og de er gjerne basert på hvor avansert ladeboksene er og om de er tilpasset lading av én eller to biler. Det viktigste du bør og må sjekke, er om prisen på ladeboksen du bestiller, inkluderer montering, siden dette er den uten tvil største ekstrakostnaden.
Det er påbudt å få en sertifisert elektriker til å installere ladeboks for lading av elbil. Det er derfor vanlig at både utstyr og montering er inkludert i prisen. Det er verdt å merke seg at prisen for montering vil være avhengig av hva som skal gjøres. I noen tilfeller vil ikke den endelige prisen bli satt før elektriker har vært på befaring for å undersøke forholdene. Det er heller ikke alltid montering er inkludert i prisen, så det er lurt å dobbeltsjekke hva man betaler for før man legger inn en bestilling.
Det er som regel behov for en ny kabel, oftest Type 2, og denne følger sjelden med ladeboksen. Prisen for en Type 2-kabel ligger i 2022 på rundt 2.000 kroner.
Når man vurderer å kjøpe en elbil kan det være lurt å tenke over mulighetene for lading. Nedenfor følger en oversikt over fordeler og ulemper ved de mest vanlige alternativene for lading av elbil.
Det er mulig å lade elbil via vanlig stikkontakt, og det følger som regel med kabel til vanlig stikkontakt når man kjøper en elbil. Denne kabelen blir gjerne referert til som nødkabel, da den i hovedsak er tiltenkt å brukes til lading når bilen ikke står på fast parkering. Maksgrensen for lading på denne måten er 10 ampere, og man må forsikre seg om at kursen som benyttes, har jordfeilbryter type B. Å lade via stikkontakt kan ta alt fra 8 til 40 timer, avhengig av størrelse på batteriet, og kan derfor være aktuelt dersom man har egen garasje med innlagt strøm. Det er imidlertid viktig å være klar over at lading via stikkontakt er risikofylt, og det er derfor flere ting man må passe på når man lader på denne måten. Man kan ikke benytte skjøteledning, og kontakten kan kun brukes av én bil om gangen. Hvis man bruker kabelsnelle må hele kabelen trekkes ut av snellen for å forhindre overoppheting.
Fordel: Ingen kostnader knyttet til utstyr.
Ulemper: Det tar lang tid å lade via stikkontakt. Det kan være brannfarlig da stikkontakt ikke er tilpasset høy belastning over lang tid.
Dersom man har mulighet, kan man installere ladeboks på egen eiendom som er tilpasset lading av elbil. Kursen som brukes er vanligvis mellom 16 og 32 ampere, men det avhenger av strømnettet. Ladetiden påvirkes blant annet av effekten (kW) på ombordladeren i elbilen, inntaket til huset, spenningen i nettet og strømstyrken i kursen. Saltobokser fungerer i temperature mellom -25 og +50°C, men dersom man lader bilen utendørs, vil svært kalde (og svært varme) temperaturer kunne forsinke ladingen. Installering av egen ladeboks vil først og fremst lønne seg for de som vet at de skal ha elbil i mange år fremover.
Fordeler: Sikker og stabil lading av elbil. Praktisk lading på parkering over natten. God oversikt over forbruk og pris ved bruk av digital teknologi.
Ulempe: Høy startkostnad ved innkjøp av utstyr og montering.
Offentlige ladestasjoner kan være en billig og praktisk løsning mens man løper ærend i byen. Enkelte kommunale ladestasjoner er til og med gratis, men ladingen går til gjengjeld ofte sakte.
Fordel: Billig eller gratis lading.
Ulempe: Vanskelig å finne ledig plass. Lading går sakte.
Hurtigladere er et alternativ hvis man har behov for å lade mens man er ute og kjører. Man kan ofte finne hurtigladere på bensinstasjoner eller andre steder det er naturlig å parkere, som ved kjøpesentre eller trafikk-knutepunkt. Hurtigladere driftes av ulike operatører, og priser og betalingsmetoder kan derfor variere.
Fordeler: Rekkevidden til elbilen blir lengre ved at man kan lade opp batteriet underveis. Den raskeste måten å lade på.
Ulempe: Ofte det dyreste alternativet for lading.
Dersom man bor i et borettslag eller sameie, eller på andre måter deler parkering med andre, bør man undersøke hvordan situasjonen er der man ønsker å parkere sin elbil. Det finnes flere ulike løsninger for elbillader i parkeringsanlegg, både når det gjelder utstyr, drift og betalingsmetoder. Dersom man ikke har noen ladebokser tilgjengelig, bør man ta kontakt med den som er ansvarlig for driften av parkeringen, og forhøre seg om mulighetene for å installere ladere. Dette gjelder spesielt for de som bor i borettslag, der det nå finnes utallige støtteordninger som kan hjelpe med finansieringen. Etter hvert som enda flere nordmenn skaffer seg elbil, vil også behovet for ladebokser øke, og det er nok bare et spørsmål om tid før det blir naturlig å tilby lading på alle parkeringsplasser.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Sammenligner man fordelene ved en egen ladeboks hjemme med andre alternativer for lading av elbil, vil det være vanskelig å argumentere mot å installere en hjemmelader hvis man har mulighet til dette. Å benytte en hjemmelader sørger for trygg, rask og stabil lading, og ikke minst er det praktisk - og effektivt. I gjennomsnitt lader man faktisk 60 % hurtigere med ladeboks enn med vanlig stikkontakt. Enda viktigere er det å understreke at det er den desidert beste måten å lade på, med tanke på brannsikkerhet.
Oppstartskostnadene er høye sammenlignet med andre alternativer for å lade, men har man allerede anskaffet en elbil, er kanskje ikke utgiftene til en ladeboks så overveldende sammenlignet med prisen på selve bilen. I tillegg vil en ladeboks kunne føre til verdiøkning på eiendommen dersom det er aktuelt å selge i nærmeste fremtid. Det er også viktig å huske at de fleste ladebokser har digitale løsninger som gjør at man kan få god oversikt over bruken. Mange ladere fra DEFA er såkalte “smart-ladebokser”, og kan kobles til en app på mobilen. Slik kan man følge med på både pris og strømforbruk. Denne typen ladebokser gjør det også mulig å stanse strømtilførselen automatisk når strømprisen er ekstra høy, eller når bilen er ferdig ladet.
Et argument mot å installere en ladeboks er at utviklingen innen elbil og tilhørende utstyr går veldig fort. Det kan derfor være en liten risiko knyttet til å forplikte seg til å bruke dette utstyret de neste fem eller ti årene, da det mest sannsynlig vil komme bedre løsninger i løpet av denne perioden. Dersom man har mulighet til å benytte seg av et fellesanlegg, vil det sannsynligvis være flere som deler kostnadene for å oppgradere utstyret, og man slipper å ta avgjørelsen om utskiftning på egen hånd!
Gjør smarte boligvalg