Lurer du på hva en pergola koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for de ulike variantene av pergola, inkludert motoriserte løsninger, og ser på hvordan du går frem for å skaffe deg en som passer for deg. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
En pergola er en type utendørs terrassebygg, et ekstra rom eller sone i hagen, og hører til under kategorien for utendørs solskjerming. Byggestilen er opprinnelig italiensk. Teknisk sett er den et rammeverk av stolper eller søyler, overbygget med bjelker, bygd enten i tre eller aluminium, eller lignende. Som tak til selve pergolaen brukes stramme markiseduker, solseil, duk/foldetak, lameller - tak som kan åpnes opp. Lamellene kan vendes på og justeres etter hvor mye sol du ønsker å slippe inn, samtidig som de i lukket tilstand gjør taket vanntett.
Det er også mulig å legge tilpassede takplater i hard, gjennomsiktig plast, bølgeplater eller glass, og eventuelt å kombinere skjermingsløsninger: Under slike plater kan du for eksempel henge et solskjermingsseil. Pergolataket kan være tilnærmet flatt, eller det kan bygges med samme takvinkel, og tekking, som resten av boligen.
I stedet for en mer moderne konstruksjon i aluminium og glass kan du gå for en mer naturnær stil med trebjelker som kan utgjøre et luftig klatrestativ for planter, for eksempel eføy. Disse kan få slynge seg rundt og henge ned fra sperrebjelkene i taket. En slik trekonstruksjon vil i utgangspunktet ikke holde deg tørr når det regner, men du kan velge ytterligere skjerming i form av takløsningene nevnt ovenfor.
Det er også mulig å montere sidevegger, levegger, eller vegger som går halvveis opp til taket, enten som bevegelige eller permanente løsninger: De kan bygges i glass eller tre, eller du kan benytte solskjermingsløsninger som sidemarkiser, lameller eller screens som er en moderne og effektiv solskjermingsduk du kan se ut gjennom og som samtidig hindrer innsyn. Du kan velge å betale for automatisk trukket duk eller lameller som kan åpnes og lukkes eller kjøres helt inn. Både vegger og tak kan automatiseres. Vi har en egen artikkel om levegger som også kan være verdt å titte innom.
En pergola utgjør en mer permanent terrasseløsning, og den trenger ikke tas ned selv om sesongene endrer seg. Unntaket er solskjermingsduker som bør tas inn i vinterhalvåret. Pergolaene på det norske markedet er ellers tilpasset værforholdene her i nord. De kan bygges inntil husveggen, eller stå fritt, og kan tilpasses de fleste bygg - leilighet, rekkehus, enebolig eller en restaurant med tanke på uteservering.
For å skaffe deg pergola kan du ta kontakt med spesialister som Solskjermingsgruppen, Celcius og Utedesign. Butikker som Byggmakker, Maxbo og Byggmakker har pergolaer i det rimeligste prissjiktet.
Det finnes, som du skjønner, massevis av varianter, modeller og tilleggsfunksjoner å velge mellom. Det gjør det vanskelig å gi et enkelt og konkret svar på spørsmålet “hva koster pergola”. Det positive er at alle valgene du har, gir deg gode muligheter til å finne en løsning som passer ditt budsjettet. Og etter å ha lest denne guiden, vil du ha et overblikk over hvilke valg du har, samt hva de ulike komponentene og valgene ligger på prismessig.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Prislappen på en pergola kan være så lite som 5.000 kroner og helt opptil 80.000 kroner, og alt midt imellom. Det finnes også pergolabygg til nærmere 100.000 kroner. Prisene varierer såpass mye fordi det finnes så mange ulike løsninger: Produktprisene varierer blant annet i henhold til type, størrelse, valg av materialer, funksjoner og leverandør. Om vi skal komme med et svært veiledende prisestimat, kan vi nevnte at mange av pergolaene fra spesialistleverandører som Agripa, Pergolux og Celsius ligger i prissjiktet 30.000 - 50.000 kroner, for en pergola på mellom 3x3 og 3x6 meter.
Du kan kjøpe pergola med ferdig integrert solskjerming, eller kjøpe vegger og tak til egne priser og ettermontere dem. Automatisk styring av solskjermingen vil øke prisen på produktet - som altså kan kjøpes ferdig motorisert. Om automatisk solskjerming kjøpes separat, kan komponentene komme til egne priser. Her kan vi nevne at fjernkontroll og brytere fås til alt fra 600 til 1.300 kroner. App-styring med styringsenhet vil koste deg mellom 2.000 og 3.000 kroner.
En enklere og rimeligere pergola kan komme i form av en nett metallkonstruksjon med fire ben og stram duk til tak. Den kan stå ute så og si hele utesesongen, men om været er veldig dårlig, bør slike “lettvektere” tas inn. Generelt er takløsninger med markise rimeligere enn dem med lameller eller foldetak. Slike og andre typer pergola i standardstørrelser finner du hos kjeder som Maxbo, ObsBygg og Plantasjen.
Om du ønsker en mer avansert pergolaløsning og går opp i pris, kan du alltids få hjelp til å finne den beste løsningen for deg: måltilpassede og skreddersydde løsninger er solskjermingspesialistenes bord. Kanskje ønsker du en unik hagestue, og kreative og fornuftige tips og råd fra fagfolk. For å få et konkret pristilbud tar du da kontakt med den enkelte bedriften direkte - det er ikke alltid de har tilgjengelige prislister, selv om nettsidenes deres ofte har egne priskalkulatorer hvor du kan få generert en omtrentlig pris.
Rammeverket, i aluminium, stål eller tre, med integrert takløsning og festemateriell er som regel inkludert i prisen. Men dette avhenger av modellen: Du kan også få tak i rammeverket til pergolaen til egne priser, eller altså en som leveres med tak, eller med både tak og integrert skjerming til én eller flere av veggene.
Ellers gjelder produktprisen for pergola også metoden for betjening. Her kan du velge mellom håndtak, sveiv eller snorer, eller motorisert pergola (teknisk sett motoriserte solskjerming til pergolaen) som kan styres med fjernkontroll eller bryter. Det koster ekstra med tilleggsfunksjoner i form av sensorer som tilrettelegger for automatisk styring etter værforholdene, og app-styring som krever en egen styringsenhet.
Om du kjøper produkter i butikk eller i nettbutikk og ønsker å få dem levert hjem, kan du regne med at frakten vil gi tillegg i prisen. Solskjermingsspesialistene kan gi deg tilbud hvor både pergolaen, levering og montering er inkludert. Eksempelvis kan du gå ut fra at en pergola i dimensjonene 3 x 4 meter vil koste mellom 60.000 og 90.000 kroner alt inkludert. Dersom det kreves elektrisk i arbeid i forbindelse med montering av motoriserte løsninger til pergolaen, vil dette arbeidet bli utført til egne priser.
Tilleggssolskjerming til pergolaens tak og/eller vegger kan som nevnt kjøpes separat og finnes med ulike kvaliteter, med tilhørende variasjoner i prisen. Om vi går ut fra at du ønsker én vegg, kan du ha nytte av å se på følgende priseksempler, som indikerer omtrentlige priskategorier: vegg i form av screen får du til et sted mellom 13.000 til 40.000 kroner, sidemarkise til rundt 5.000, skillevegg i form av lameller til rundt 15.000 kroner, og sidevegg i form av duk i polyester til 6.000 kroner.
Det er vanlig med fem års produktgaranti, men forhør deg gjerne om dette, og gjerne også om forventet varighet på pergolaen og dens deler.
En pergola er i utgangspunktet ikke søknadspliktig. Men, når det monteres tak på et slikt rammeverk, skal det medregnes i bebygd areal på tomten. Det gjør at det er ekstra viktig å sette seg inn i lover og forskrifter før du bygger eller setter opp et slikt terrassebygg. Da kan du være trygg på at du unngår eventuelle konflikter med naboer og kommunen.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Om du har snekkererfaring, i alle fall til en viss grad, og nok tid, kan du snekre deg en pergola selv. Maxbo og Byggmakker har lagt ut video på sine nettsider som viser deg hvordan du går frem. Du kan kjøpe materialer i form av modulbaserte byggesett hos blant andre Byggmakker. Slik kan du lage en rimeligere løsning, etter egne ønsker, og for eksempel få hjelp av en seilmaker til å sy et solskjermende seilduk-tak!
Videre vil du kunne spare penger dersom du har mulighet til å hente produktene selv fra leverandørenes lager, siden det er vanlig å måtte betale ekstra for frakt og levering. Det samme gjelder om du velger å montere pergolaen selv (det forutsetter at du kjøper en modell som kan håndteres av ufaglærte).
De aller fleste solskjermingsspesialistene tilbyr gratis befaring helt uten kjøpsforpliktelser. Ved å benytte deg av det, kan du hente inn pristilbud fra flere ulike leverandører, få råd, bli kjent med de alternativene du har og slik finne den løsningen som passer best for deg. Ha i bakhodet at pris ikke nødvendigvis er pris; sjekk hva hver enkelt leverandør faktisk inkluderer i sitt tilbud, det vil si om prisen for eksempel gjelder selve pergolaen, motor, fjernkontroll, bryter, styringsenhet, monteringshjelp, garanti, service og/eller leveringskostnader.
Hvordan du betaler for en pergola, og hvor mye, kommer hele veien av på disse (forenklede) valgene:
Som et alternativ til pergola kan du gå for en terrassemarkise, eventuelt i kombinasjon med en levegg. Terrassemarkiser koster gjerne et sted mellom 10.000 og 20.000 kroner, men du finner også både billigere og dyrere varianter. Du kan beregne at prisforskjellen for motorisert betjening vil kunne legge til omtrent 3.500 kroner. For et beskyttende aluminiumstak til markiseduken, som er ganske vanlig, og vindsensor som sørger for at markiseduken trekkes inn om det blåser for mye, må du ut med omtrent 25.000 til 30.000 kroner for et ferdig montert prosjekt.
Ikea og Biltema, blant andre, selger hagetelt - fire ben med tak - om du finner ut at det du ønsker deg egentlig er en enklere måte å kunne sitte ute om sommeren på, beskyttet fra lettere vær og vind. Hageteltene, sammenleggbare og flyttbare, koster som regel ikke mer enn rundt 1.000-3.000 kroner.
Blant solskjermingsspesialistene finner du Solskjerming AS, Kjells markiser, Utedesign og Pergolux. De tar betalt gjennom sine nettsider direkte ved forskuddsbetaling; bestilling og betaling kan gjøres fra deres nettsider og foregår ved at du plotter inn informasjon om mål, antall, modell, farger, stil, ønsket system for opprulling av duken (med eller uten kassett), bosted og metode for betjening. Om ikke via nettskjemaene, kan du kontakte ønsket bedrift på e-post eller telefon. I andre tilfeller ordnes betaling i etterkant av befaring og etter avtale med leverandøren.
Noen har løsninger med gratis frakt for kjøp av produkter over enn viss pris. Under en eventuell befaring kan du be om å få en faktura med utgifter for hele prosjektet, inkludert monteringen og hjemleveringen. Om du skaffer deg pristilbud fra to-tre leverandører, kan du forhandle om prisen. Du har ellers muligheten til å be om delbetaling samt betalingsutsettelse - fire måneder er i så fall vanlig.
Solskjermingsspesialistene har gjerne egne, gunstige avtaler med fagfolk innen montering, og med elektrikere. Dette er ordninger som er aktuelle dersom det er snakk om mer omfattende solskjermingsprosjekter og for eksempel installering av elektriske løsninger der det i utgangspunktet ikke finnes strømuttak. Bestilling og betaling kan da ordnes gjennom én enkelt aktør, for enkelhets skyld - eller du kan velge å gjøre dine egne prisundersøkelser. Kanskje finner du gode priser for selve rammeverket til pergolaen på den ene siden og rimelig monteringshjelp et annet sted? Det hender jo også at pergola og solskjerming er på salg. Ved å gjøre det slik, kan du sammenligne disse prisene mot totalprisen fra solskjermingsleverandørene og sikre deg den mest økonomiske løsningen.
Før du bestiller pergolaen din, er det uansett lurt å ha tenkt litt gjennom hvor du ønsker å plassere den, ønsket størrelse, hva du ønsker å bruke den til, typen tak, prisen du er villig til å gi samt ønsket stil og utseende.
For at du skal få slippe å sitte for mye på nett å lete etter leverandører og produsenter selv, kan du registrere behovene dine hos oss i Boligsmart for et uforpliktende tilbud. På den måten kan vi hjelpe deg med å finne kvalitetssikrede aktører i nærområdet ditt.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
En pergola kan gi beskyttelse både mot sol, regn, vind og innsyn i hagen din. Den skaper en lun utestue som lar deg sitte ute selv om det er kaldt ute, særlig om du setter inn en varmeovn. På solrike dager kan den gi behagelig skygge, og når det regner, kan den holde deg tørr. Slik kan du utnytte utearealene på en god måte, rigge til et sted å lese eller arbeide i ro eller ordne i stand til grillfest. Samtidig er den ment å skulle vare og å tåle årstidene i Norge.
Solid, smart, funksjonell og stilig, ja - det kan likevel være vanskelig å bestemme seg for om pergolaen faktisk er verdt (de mange) pengene du må investere eller ikke. Mulighetene er i alle fall mange, fra helt enkle løsninger til full pakke med avanserte forhåndsinnstillinger for automatisk justering av solskjermingen. Om du ønsker deg en pergola, blir ikke nødvendigvis spørsmålet hvorvidt det er verdt det, men heller hvilken løsning i hvilket prissjikt. Og vi forstår godt om du nå ser for deg din drømmepergola, en i tre med klatreplanter, eller en i stål, pulverlakkert, eller malt i hvitt, med skinnende glassvegger og et luftig solseil!
Gjør smarte boligvalg