Et påbygg kan være et gunstig investeringsobjekt, og utgjøre en praktisk måte å øke boligens bruksareal på. Hva slags budsjettrammer som gjelder for et prosjekt som dette, avhenger av flere aspekter. I denne artikkelen presenterer vi en priskalkulator som kan gi deg en pekepinn på hvor mye det vil koste å bygge et påbygg på din bolig. Lenger ned i artikkelen tar vi for oss relaterte temaer som lønnsomhet, finansiering og hvordan man finner riktige fagfolk til riktig pris.
For å få en indikasjon på hvor mye et påbygg vil koste, kan man benytte seg av kalkulatoren under. Den er basert på prisstatistikk fra markedsplassen Byggstart.no. Husk at alle prosjekter er forskjellige, og at det må arkitekttegninger, prosjektbeskrivelse og befaring til for å få et nøyaktig pristilbud.
Jo mer komplekst et prosjekt er, desto høyere vil kostnaden bli. For påbygg er det flere faktorer som spiller inn på hvor vanskelig det vil være å gjennomføre, for eksempel:
Standarden man ønsker seg for materialer og produkter som inngår i påbygget vil også virke inn på pris i betydelig grad. Her kan man som byggherre ta avgjørende valg. Mange huseiere velger å renovere resten av huset i sammenheng med påbygg. Siden man som regel må gjøre omfattende arbeider med de bærende vegger, vil man uansett måtte renovere deler av bygningsmassen innvendig. For at huset skal få et helhetlig preg, vil mange byggherrer også installere nye vinduer og ny kledning i forbindelse med et påbygg. Dette vil si at utgifter til materialer kan bli betydelige. Under er noen eksempler på prisdifferansen på ulike typer materialer:
Et påbygg vil vanligvis kreve innsats fra flere fagfelt. Man vil som regel ha behov for håndverkere som:
I enkelte tilfeller vil også ytterligere kompetanse være påkrevet. Dette er et prosjekt som er omfattende, og selv den ivrigste hobbysnekker vil være nødt til å hyre inn ekspertise. Dette gjelder alltid når man skal styrke bygningens bæreevne, alt av elektrisk arbeid, og alt av rørleggerarbeid. Ettersom mange fagfelt skal koordineres, er det vanligst å skrive én kontrakt for alle utførende fag (kalt hovedentreprise eller generalentreprise). Det vil si at én entreprenør står ansvarlig for alle de utførende fagene, organisering og prosjektgjennomføring. Innkjøp av materialer inkluderes som del av kontrakten.
Med et så bredt ansvarsområde, er det viktig å velge riktig entreprenør. Det er viktig å finne en entreprenør som har bygget påbygg på en vellykket måte tidligere. Sterk økonomi og riktige godkjenninger bør også prioriteres. Ved å bruke markedsplassen Byggstart.no, kan man bli matchet med kvalitetssikrede entreprenører.
Økt boareal vil medføre økt verdi på boligen. Hvorvidt det vil lønne seg, vil avhenge av prisen på prosjektet og boligpriser i ditt område. I områder med høye boligpriser, vil det som regel lønne seg å bygge på, ettersom kvm-pris på boliger er betydelig høyere enn byggekostnad. Bygger man for eksempel et påbygg på 50 kvm på Nordstrand i Oslo, kan regnestykke se omtrent slik ut:
Det vil nesten alltid være et omfattende prosjekt å få bygget en ny etasje på huset. Dermed blir budsjettene som regel høye. Man må derfor prioritere å finne en gunstig form for finansiering. Det bør man gjøre så tidlig som mulig i planleggingsfasen. Det finnes flere mulige måter å finansiere et påbygg på:
Det finnes en del grep som kan holde utgiftene nede når man skal bygge et påbygg:
God planlegging:
Man må få avklart så tidlig som mulig hvor komplisert et påbygg vil bli. Er ikke huset egnet for et påbygg i utgangspunktet, kan man være tjent med å utforske andre alternativer.
Hent flere tilbud:
påbygg vil normalt gjennomføres som totalentreprise/hovedentreprise. Hent inn flere tilbud for å sørge for at du kan danne deg et bilde av gjeldende priser i markedet. Når du sammenligner tilbud, bør du se etter følgende:
Er de samme postene inkludert i de ulike tilbudene? Se etter hva som er inkludert og hva som er beskrevet som tillegg.
Tar entreprenørene forbehold i tilbudene?
Er hele tilbudet fastpris? Eller er deler estimat eller uforpliktende kalkyle? Husk: estimater kan ikke kan variere mer enn 15% (ref håndverkertjenesteloven.).
Er det enkeltposter som er varierer mye? Dette kan komme som resultat av ulik forståelse av prosjektet, noe som bør klargjøres.
Våtrom over våtrom:
Skal man ha bad i påbygget, vil det lønne seg å anlegge det direkte over et bad i etasjen under for å gjøre røropplegget enklere. Dette vil kunne redusere prisen som rørleggeren må ta.
Standard/materialer:
Valg av overflatematerialer og innredning vil ha stor innvirkning på sluttsummen. Dette gjelder for eksempel på parkett, fliser, baderomsinnredning, armaturer, kjøkken og garderober. Her finnes det som nevnt mange prisklasser. Plassbygde løsninger vil alltid være dyrere enn standardløsninger, men kan gi personlig preg og en bedre utnyttelse av arealet.
Man kan gjennomføre denne typen prosjekt når som helst. Det vil normalt ikke foreligge behov for å grave eller gjøre annet grunnarbeid, og det er normalt ikke mye betongarbeider. Dette betyr at vinteren ikke legger noen hindringer. Det kan faktisk være lurt å få utført påbygg i vinterhalvåret. Mange entreprenører har mer ledig kapasitet på vinteren. Det kan gi utslag i bedre pris, og det kan medføre at populære bedrifter som normalt sett kan være vanskelig å få tak i, kan være tilgjengelige. Husk å ta dette med i beregningen fra et tidlig punkt i prosjektplanleggingen. Man må ofte flytte ut i forbindelse med prosjektet, så dette bør også planlegges rundt.
Gjør smarte boligvalg