Om man har lite erfaring med fasadeoppussing, kan det være vanskelig å anslå hvor mye et slikt prosjekt vil koste. I denne artikkelen skal vi se på hvilke faktorer som avgjør sluttsummen på en fasadeoppussing. Vi skal også presentere en priskalkulator basert på prisdata fra Byggstart.no.
Kalkulatoren under vil gi deg et bilde av hvor mye en murpuss vil koste på din bolig. Juster spakene så de passer til størrelse og kompleksitet/standard for ditt prosjekt.
Kompleksitet vil ofte ha mye å si for den totale prisen på prosjektet, og er ofte vanskelig å påvirke med egne valg. Disse faktorene spiller inn på prosjektets kompleksitet:
Når det kommer til standard, har man i utgangspunktet større påvirkningskraft. Man kan styre kostnadene etter hvilke produkter man foretrekker.
Når man skal finne dyktige fagfolk, er det viktig å være grundig i prosessen. Det lønner seg å investere litt ekstra tid og innsats for å være sikker på at du bruker håndverkere som har nødvendig erfaring og kompetanse. Det er imidlertid ikke alltid så lett å vite hvordan man skal gå frem for å finne egnede håndverkere til prosjektet.
Det er alltid lurt å foreta en bakgrunnssjekk av aktøren. Be om referanser før du bestemmer deg for håndverkerfirma, og kontakt gjerne referansene selv. Da kan du gjøre deg opp en mening om hvor oppriktig tilbakemeldingen er. Du burde også undersøke om foretaket innehar de nødvendige godkjenningene og har økonomien i orden. Mange dyktige håndverkere kan ha mindre kontroll over det økonomiske, og det ville vært uheldig for deg som byggherre dersom foretaket skulle gått konkurs i løpet av arbeidsperioden.
Stadig flere velger å benytte seg av markedsplassen Byggstart.no. Der får byggherrer matchet sitt prosjekt med kvalifiserte entreprenører og håndverkere.
Husk at dyktige håndverkere er populære. Ofte kan de ha full timeplan mange måneder frem i tid. Derfor er det alltid lurt å være tidlig ute med dette.
Normalt vil alt av materialer, arbeidskraft og eventuelt stillas eller lift være inkludert i tilbudet. Det samme gjelder planlegging og ferdigattest. Det lønner seg alltid å lese tilbudet nøye. Dersom du har vært unøyaktig i prosjektbeskrivelsen‚ kan forskjellige bedrifter ha forskjellig oppfatning av hva som skal gjøres. Er det nødvendig å fjerne eksisterende kledning før man setter i gang med murpussen, er dette greit å ha fastsatt på forhånd.
Det er også lurt å samle inn tilbud fra flere foretak. Hva som er inkludert i prisen kan variere fra aktør til aktør, og når du har flere tilbud å sammenligne er det enklere å få et bilde av hva som er en konkurransedyktig pris. Det er imidlertid ikke bare prisen du burde ta med i betraktningen. Kompetanse, anslått tidsbruk og personlig kjemi er også noe som bør vurderes før man inngår en avtale.
Når det kommer til selve avtalen, gjelder det å være nøye i beskrivelsen av arbeidet. Dette vil være en fordel både for deg og for håndverkeren. Det er mye som kan skje i løpet av en byggeperiode, og man burde gjøre så godt man kan for å unngå konflikt og uenigheter. Hvordan løser dere det for eksempel hvis det er forsinkelser på materialer fra leverandørens side? Eller om regn eller lav temperatur gjør det det vanskelig å fullføre arbeidet til avtalt tid? Dette er ting som burde avtales på forhånd. Det kan lønne seg å bruke kontraktene fra Forbrukerrådet utviklet for kjøp av håndverkertjenester.
Det er normalt entreprenøren som står for innkjøp av materialer. En profesjonell fagperson vet hva slags mørtel som passer best til jobben, og har også større forutsetning for å beregne riktig mengde. Ettersom håndverkeren legger til prisen på materialene på regningen, er det mange som tenker at de kan prøve å forhandle seg frem til en bedre pris selv, spesielt ved større prosjekter. Dette stemmer som regel ikke. De fleste entreprenører og håndverkerfirmaer har nemlig gode avtaler med sine fast leverandører, og har dermed en rabatt medregnet i prisen. Dette kommer deg som kunde til gode. Håndverkerbedriften vil som regel tilby en lavere pris enn det du klarer å forhandle deg frem til direkte med leverandøren.
Kjøper du materialer og byggevarer direkte fra en forhandler selv, gjelder forbrukerkjøpsloven. Den sier at du har rett til å få pengene tilbake eller tilsvarende vare dersom det foreligger feil eller mangler ved materialene. Denne garantien gjelder som regel i opp til 5 år, men man er pliktig til å melde fra feilen innen 2 måneder etter at den oppdages. Leverandørens garantier kommer i tillegg, men denne garantien må i så fall være bedre enn det loven tilbyr. Det er verdt å merke seg at det ikke er forbrukerkjøpsloven som gjelder når du overlater innkjøpet til entreprenøren. Her er det avtalen dere imellom som bestemmer, sammen med håndverkertjenesteloven.
For å gjøre prosjektet til en tryggere prosess både for deg og entreprenøren, er det viktig å ha finansieringen i orden på forhånd. Hvilken løsning som er best, varierer ut i fra personlig økonomi. Om man har muligheten, er det nok mange som vil foretrekke å bruke oppsparte midler. Når man allerede har pengene tilgjengelig slipper man renteomkostninger, og man har stor frihet til å bruke pengene som man selv måtte ønske. Det er imidlertid ikke alle som har denne muligheten, og må dermed ty til å låne penger. Dette kan enten kombineres med egenkapital eller fullfinansieres via et lån. Hvor mye man kan låne kommer an på avtalen man har med banken, og vil variere fra person til person. En refinansiering av boliglånet vil nok være aktuelt for mange. Boliglån har relativt lav rente i dag, og man har allerede et låneforhold i banken. Man kan også forhandle frem et fleksilån eller kanskje et byggelån, avhengig av hvor stort prosjekt man planlegger. Et forbrukslån vil som regel ikke være å anbefale, ettersom det har en høy rente. Vet man at man kan betale tilbake hele lånet raskt, kan det likevel være et brukbart alternativ.
En bolig trenger vedlikehold for å være attraktiv og beholde verdien. Derfor vil det alltid lønne seg å pusse opp. Det er ingen tvil om at murpuss er en populær og tidløs fasade, og det vil alltid være positivt for omsetningsverdien av en bolig med en nypusset murvegg. Det holder seg også godt, og dersom man tar vare på veggen vil den se bra ut i mange tiår fremover.
Gjør smarte boligvalg