Lurer du på hva en markiseduk koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å bytte ut den gamle duken til markisen din og når du bør begynne å tenke i disse baner, samt kostnader for andre løsninger, hvordan du unngår å ruinere deg i prosessen, og om en ny markiseduk egentlig er verdt det. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Blant utendørs solskjermingsløsninger finner vi markiser. Denne klassikeren brukes både til å beskytte vinduer og terrasser, i tillegg til å fungere som levegg og tak til utehager som pergola. Markiser har lang levetid, inntil 20 år. Men selve duken kan det være godt å få byttet ut oftere enn det - fargene blekner, stoffet slites ut og egenskapene blir dårligere; etter 8-10 år er det gjerne på tide å skifte den. Heldigvis koster det ikke allverden å kjøpe ny. Hvis du vurderer å skifte ut hele markisen, kan du lese mer i vår artikkel om priser for vindusmarkiser.
Ved bestilling av ny markiseduk må du oppgi bredde og lengde samt høyde på kappen, det vil si den delen av markiseduken som henger som et kort forheng forrerst, et lite stykke ned fra frontdekselet - den er ofte bølgete. I seksjonen “Slik unngår du å betale for mye” skal vi se nærmere på hvordan du tar mål riktig.
Det finnes mange forskjellige dukfarger og -mønstre å velge mellom - og ulike stoffer, ofte 100 prosent akryl. Akryl er et slitesterkt syntetisk tekstilfiber som tåler sollys godt og som ikke tar opp fuktighet. Markiseduken kan fås teflonbehandlet, noe som gjør duken glatt, vannavvisende og smussavvisende.
Markiser har tre ulike typer oppbevaring av duken: helkassett, halvkassett eller åpen rull. Sistnevnte innebærer at dukrullen er uten noen beskyttelsesboks i noen form. Noen velger å lage eller kjøpe et eget tak som monteres på oversiden av rullen. Helkassett-varianten vil være den som tar aller best vare på markiseduken i lukket tilstand, men den er naturligvis også den dyreste.
Dersom du har kassettmarkise, må markisen ned og rullen ut for at du skal få byttet duken - med rullen mener vi altså den sylinderen som duken rulles opp rundt når den ikke er i bruk. Det er gjerne også noen deksler på systemets sider som må fjernes. Om du derimot har en markise uten kassett, kan du i utgangspunktet bytte duken uten at du trenger å demontere rammeverket. Men pass på at du får stroppet markisearmene, slik at de ikke løsner mens du holder på. Deretter kjører du markiseduken helt ut og av rullen slik at den bli hengende fritt. Nå kan du løsne den ved å dra den av sidelengs.
Husk at du alltids har muligheten til å kontakte en solskjermingsspesialist og få hjelp både med demontering og montering av den nye markiseduken. Blant de du kan kontakte, er Solskjerming AS, Kjells Markiser og Markisehuset. Dette er bedrifter som spesialiserer seg på solskjerming og kan måltilpasse og skreddersy løsninger for deg - riktignok til en dyrere penge. Du kan også gå for varianter i standardstørrelser som selges i butikker som Plantasjen, Europris og Jula.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Dukskifte, om du kjøper separat markiseduk hos en solskjermingsspesialist, vil koste deg rundt 1.600 kroner. Da har vi gått ut fra mål på 1,5 ganger 2 meter; ofte selges dukene etter kvadratmeterpris, i dette tilfellet cirka 500 kroner per kvadratmeter. I butikk, typ kjente lavpriskjeder, vil du kunne få tak i duker til 700 kroner, og til og med mindre enn dét. Men det er lurt å lese produktbeskrivelsene og sammenligne dukenes kvalitet og egenskaper. Selvrensende dukmodeller koster naturligvis mer enn enklere dukstoff. Store markiser til terrasser og pergolaer koster også mer enn små markiseduker til vinduer.
Vindusmarkiser, hele systemet, koster gjerne mellom 3.000 og 5.000 kroner. Det finnes også markiser i helt andre prisklasser, helt opp mot 100.000 kroner, når det er snakk om mer omfattende solskjermingsprosjekter. Prisene vil alltid avhenge av type, kvalitet og leverandør.
Skulle du ha valgt utvendige screens, en egen type skjermingsduk som sitter tett mot vinduet, eller persienner i stedet for markise, og du må bytte ut disse, vil du måtte ut med prisen for et helt nytt produkt:
For konkrete priser på solskjermingsprodukter kan du benytte deg av produktkonfigurator på leverandørenes nettsider - altså egne priskalkulatorer, om du ikke kontakter leverandørene direkte.
Det er vanlig at du, når du legger inn bestilling for markiseduk, velger antall, mål, dukfarge samt form og design på kappen. Til slutt velger du blant alternativene for levering og får opp fraktkostnadene i tillegg til produktprisen. Hvilke alternativer du har for levering og prisen for dette, kommer an på hvor du bor.
Inkludert i prisen er ganske enkelt selve duken, ferdig med eventuell overflatebehandling. Merverdiavgiften er som regel inkludert i produktprisen, mens fraktkostnader pleier å bli beregnet og lagt til denne. Eventuelt kan du hente produktene selv fra lager, om du bor i nærheten, og slik spare noen kroner på dét.
Mange aktører tilbyr å sende deg gratis dukprøver - det er mange forskjellige farger og teksturer å velge blant, og prøvene kan gjøre det lettere for deg å ta et bevisst og godt valg.
Standard reklamasjonstid ved kjøp av markiseprodukter er 5 år. Eventuell skader, feil eller mangler som følge av feil montering, bruk eller manglende vedlikehold er det du som kunde som står økonomisk ansvarlig for.
Solskjermingsleverandørene, spesialistene, tilbyr gjerne gratis befaring også ved dukskift på markise. Hurra! Om du bestemmer deg for at du ønsker, eller behøver, hjelp til å skifte markiseduken, kan du velge å betale ekstra for å få jobben gjort.
Dersom du ønsker deg en elektrisk markise, inkludert for eksempel tilleggsfunksjoner som sensorer og styring via app, som krever en egen styringsenhet til rundt 2.000-3.000 kroner, vil utgiftene for dette komme i tillegg til prisen for selve markisen. Da er det også mulig du har behov for elektriker. Ofte har solskjermingsleverandørene egne, gunstige avtaler med nødvendige aktører, elektrikere eller montører, og du betaler enkelt for det hele via leverandøren alene. Kanskje har du allerede en motorisert markise hjemme - du kan likevel bytte ut markiseduken selv, selv om dette gjør arbeidet bittelitt mer pirkete. Er du usikker, kontakter du en spesialist.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Vær oppmerksom på at eventuelle flekker eller andre synlige produksjonsfeil må reklameres på før du henger opp duken. Det er generelt en god måte å unngå å betale for mye på, det å behandle duken forsiktig og å vedlikeholde den godt - i form av vask og eventuelt impregnering. Ta en runde med mildt såpevann før og etter sommersesongen, men ikke bruk sterke vaskemidler - Zalo fungerer fint. En annen måte å sørge for at duken lever ut sin tilmålte tid, er å la våt duk få tid til å tørke før den rulles inn. For øvrig er det slik at fallet på duken være minst 15 grader for at regnvannet effektivt skal kunne renne av den.
Du kan spare tid - og muligens penger - ved å velge seriøse og gode tilbydere. Det kan du gjøre ved å registrere behovene dine hos oss i Boligsmart. På den måten kan du finne gode leverandører tilgjengelig nær deg. Benytt gjerne muligheten for gratis befaring til å sammenligne tilbudene fra to-tre spesialister og bruk informasjonen du får, til å forhandle om prisen.
Ja, du har muligheten til å betale en solskjermingsspesialist for hjelp med å få tredd på plass den nye duken, men i utgangspunktet er dette noe du kan gjøre helt selv - jepp. Da trenger du ikke betale for annet enn produktprisen til den nye duken.
Vi skal kjapt gå gjennom hvordan du går frem: Det første du bør gjøre, er å forsikre deg om at selve markisekonstruksjonen vi holde en periode til. Det kan du gjøre ved å ta en kikk etter korrosjon i ledd, festemateriell, lakk og overflatebehandling. Korrosjon er for øvrig ordet som brukes om oppløsning av metall - den prosessen som skaper rust. Videre undersøker du om støttearmene fremdeles tåler vekten av duken: Når markisen er kjørt helt ut, sjekker du om frontskinnen fremdeles holder formen og ikke har blitt buet. En slik svakhet i konstruksjonen, samt dårligere kraft i bærearmene, vil kunne føre til at markisen vil henge for mye også etter at den nye duken er montert.
Deretter må du finne ut av hvilke mål den nye duken skal ha: Med den gamle markiseduken kjørt helt ut måler du avstanden fra rullen, sylinderen innerst mot husveggen som markisen rulles opp rundt, og ut til frontskinnen - og her legger du til 30 centimeter. Denne ekstra duklengden vil gå med til festet, det vil si til én runde rundt sylinderen. Slik får du korrekt mål på markisedukens projeksjon, altså maks utfall - dukens stilling når markisearmene har maks avstand fra veggen. Du velger selv hvor høy den nye kappen skal være, men husk å legge til 1 til 2 centimeter i beregningen; også her vil noe av stoffet forsvinne til festet og gå inn i frontskinnen når markisen henges opp. For å få riktig bredde på markisesystemet måler du både frontskinnen og rullen - om det er noen ulikhet her, går du ut fra det korteste målet. Fra dette trekker du rundt 2 til 3 centimeter. Det skal nemlig være igjen cirka 1 centimeter klaring på hver side av duken, på festesporene.
Videre sjekker du at åpning i rullen og i frontskinnen har en innvendig diameter på 9 millimeter eller mer. Det går bra om åpningen er mindre også, men da kan det være at du må bytte plastsnoren (i PVC-materiale) i duken med en tynnere vaier. Du bør også sjekke at den lille åpningen ut av rullen og frontskinnen er minst 6 millimeter. Igjen, heller ikke dette behøver å bli noe stort problem, men det er mulig du vil måtte trekke ekstra hardt for å få inn den nye duken. Et tips er å beholde PVC-snoren fra den gamle markiseduken, som du jo vet passer inn i sporene til markisekonstruksjonen din, og om nødvendige sette inn denne i den nye duken i stedet for den plastsnoren som følger med.
Vit at rullen og frontprofilen kan ha skarpe kanter, så vær forsiktig når du trer på den nye duken - hold den rett ut når den blir tredd inn. For å unngå å skitne den til anbefaler vi at du tørker over alle komponentene på markise-rammeverket som duken kan komme til å komme i kontakt med, før du begynner på selve monteringen. Legg duken riktig vei på et rent underlag, så får du oversikt og kan lettere holde den ren. Trenger vi å nevne at det er lurt å vaske hendene både før, under og etter…?
Betaling foregår som regel ved forskuddsbetaling i nettbutikk ved bruk av debit- eller kredittkort. For større bestillinger kan det inngås avtale om delbetaling dersom den aktuelle aktøren tilbyr dette. Som en hovedregel sendes varen din idet oppgjøret er mottatt av leverandøren.
Det er vanlig å gjennomføre kjøpet via et bestillingsskjema på solskjermingsspesialistens nettside, hvor det til sist legges til prisen for frakt. For øvrig er det slik at noen leverandører tilbyr gratis levering ved kjøp for over 10.000 kroner, eller en annen bestemt sum. Du kan så klart også kontakte leverandøren via e-post eller på telefon og gjøre bestillingen på denne måten. Eventuelt kan du få en faktura for prosjektet i etterkant om du ønsker hjelp med montering.
Forenklet kan vi si at du har to valg når det gjelder innkjøp av ny markiseduk: Du kan oppsøke butikker som IKEA, Obs! Bygg, Plantasjen eller andre, hvor du bestiller et produkt i standardstørrelse som passer hjemme hos deg og installerer selv - etter å ha betalt en enkel produktpris, og eventuelt frakt. Du betaler leveringskostnadene eller henter produktet selv i butikken eller på leverandørens lager, om du bor i nærheten.
Den andre muligheten er å gå for en pakkeløsning som avtales med en solskjermingsspesialist. Da kan du bestille et skreddersydd prosjekt, få hjelp med oppmålingen og som nevnt få en regning med totalkostnadene til slutt. Det er vanlig at prisen bestemmes etter markisedukens mål samt hvor omfattende installeringsarbeid det er snakk om.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Det at markisene har lang levetid, og at du altså har muligheten til å bytte ut duken og beholde rammeverket lenger, gir deg mer for pengene. Alternative utvendige skjermingsløsninger vil være persienner og screens, om ikke en mer omfattende og dyrere pergola. Persienner og screens gir ikke samme mulighet til å bytte ut enkeltdeler, og holder deg tross alt ikke tørr når det regner.
Jo, markiser har stenger som kommer i veien og tar litt plass i hagen din eller på balkongen, men til gjengjeld beskytter den ikke bare mot regn, men eventuelt også vind om den brukes som sidemarkise. På en annen måte enn for eksempel persienner, skaper de en lun uteplass som samtidig bringer tankene til behagelig strandliv. De er også mer fargerike. Å bytte til ny duk er jo noe du kan gjøre også om du rett og slett ønsker litt variasjon.
God solskjerming er essensielt for oss som bor i Norge, her hvor dagene er eviglange i sommerhalvåret og solen lav og skarp resten av tiden. Og markiseduker utgjør gjerne i tillegg en ganske stor del av det estetiske uttrykket til en bolig. At de da får vise seg frem i sine fineste farger, samtidig som de har kvaliteter som filtrerer bort sterke, skadelige solstråler og holder uteplassen din tørr, det er vel fort noe som er verdt en tusenlapp eller to hvert tiende år? Vi går for “ja”, vi, om du stiller oss til veggs!
Gjør smarte boligvalg