Å isolere loftet kan være en effektiv måte å redusere strømutgiftene. Det minimerer varmetapet samtidig som det bidrar til å skape et bedre inneklima i boligen. Skal man bygge om et råloft til oppholdsrom, vil isolering ofte være en forutsetning. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva det koster å isolere loftet, hvilke faktorer som har mest å si for prisen, og hva slags fagfolk som kan utføre denne typen prosjekt. Vi vil også ta for oss hvilke materialer som egner seg best, samt vurdere de mest egnede finansieringsformene. Du får også tips til hvordan du kan holde kostnader nede.
Det er vanskelig å anslå nøyaktig hva det vil koste å isolere loftet. Et presist estimat kan man forvente først når man får en fagperson på befaring. Likevel kan man få en pekepinn ved å bruke kalkulatoren under. Den er basert på prisdata hentet fra byggstart.no, en markedsplass der byggherrer kan finne kvalitetssikrede entreprenører og håndverksfirmaer.
Kompleksitet har mye å si for prisen på et byggeprosjekt. Et komplekst prosjekt krever gjerne høyere kompetanse og flere arbeidstimer. Dette gir seg utslag i en dyrere pris. Når man isolere loft er det flere faktorer som påvirker kompleksiteten:
Når det gjelder isolering av loftet, avhenger standard i stor grad av hvilket isolasjonsmateriale man velger. Det finnes mange forskjellige typer i flere ulike prisklasser. Også de ulike materialene varierer i både pris og kvalitet avhengig av produsent.
Husk også at andre materialer kan være nødvendige. For eksempel dampsperre, som er en plastduk som skal legges på varmesiden av isolasjonen for å forhindre spredning av fukt. Også dampsperre kommer i forskjellige prisklasser og standarder.
Isolering av loft er et prosjekt som normalt kreve håndverkere på kun ett fagfelt: snekkere. De fleste tømrerbedrifter har kompetansen som kreves, og det er ikke behov for å involvere andre fagfelt. Unntaket er når man skal isolere loftet som del av et større prosjekt. Mange velger nemlig å gjøre dette i sammenheng med å legge nytt tak, bygge om loftet til oppholdsrom, eller etterisolering av hele huset. Da er det nødvendig å hente inn kompetanse innen flere felt. Installering av blåseisolasjon vil også kreve håndverkere med spesialisering. Ikke alle tømrerbedrifter har kompetansen og utstyret som kreves for å utføre slikt arbeid. Dette bør man forhøre seg om hvis man har planer om å isolere loftet på denne måten.
Ved isolering av loft, som ved andre typer byggeprosjekter, er det viktig at man finner en erfaren entreprenør som tilbyr konkurransedyktige priser. Det er stor verdi i å finne et firma som har gjort lignende jobber tidligere. Det er også viktig at man sjekker grundig hvorvidt det foreligger fuktskader, og at disse opprettes før man fortsetter med arbeidet.
Stadig flere velger å benytte gratistjenesten Byggstart.no for å komme i kontakt med kvalitetssikrede håndverkere og entreprenører. Gjennom Byggstart kan man få tilbud fra flere aktuelle bedrifter og vurdere disse opp mot hverandre.
Ved å isolere loftet, kan man redusere boligens varmetap. Dette gir utslag i lavere strømregning. Ettersom isolering er en relativt liten investering, kan man gjerne tjene inn alle utgifter på sikt. Boligens takstverdi blir også høyere når man kan vise til et godt isolert loft. Hvis loftet brukes til oppholdsrom, vil det også bidra til bedre bokvalitet. Dette er riktignok en noe større investering enn det som behøves for å isolere et råloft. Man må også påregne utgifter til ventilasjonsanlegg, slik at man får tilstrekkelig lufting hvis man velger å innrede et råloft som oppholdsrom.
Når man skal isolere loftet, kan man velge blant en rekke forskjellige materialer. Disse har forskjellig pris, isolasjonsevne, vekt og andre egenskaper. Man kan også velge ut ifra hvilket materiale som er mest miljøvennlig eller enklest å jobbe med for håndverkerne. Under finner du en oversikt over materialer som er vanlig å bruke når man skal isolere loftet:
Egner seg godt på loft med store, jevne flater. Dette skyldes at materialet leveres i store ruller, og må skjæres opp i passende stykker som så plasseres mellom bjelkene. Et populært alternativ i lav prisklasse. Mineralull lages av sand, stein eller glass og inneholder mye luft.
Dette er et egnet alternativ for isolering av loft som brukes som oppholdsrom. Sprayskum har høyere isolasjonsevne enn mange alternativer. Materialet kommer i to utgaver: åpen og lukket celle. Sistnevnte byr på så god isolasjon mot kulde og fukt at man ikke behøver dampsperre. Høy pris gjør at materialet ikke er like godt egnet hvis man kun skal isolere et råloft.
Et miljøvennlig materiale som fremstilles av resirkulert papirmasse som tilsettes brannhemmende kjemikalier. Det er noe tyngre enn mineralull. Dette bidrar til bedre lydisolasjon. Isolasjon av cellulose leveres som store plater som må skjæres til for å passe områder man skal isolere. En fordel med cellulose er at materialet i stand til å trekke til seg og transportere vekk fukt. Ved å isolere med cellulose kan man redusere risikoen for kondens på loftet.
Dette er ikke et materiale, men heller en fremgangsmåte. Det går ut på at små kuler, fremstilt av enten glassfiber, cellulose eller mineralull, blåses inn mellom bjelkene med en egen maskin. Fremgangsmåten egner seg spesielt godt for loft med komplisert struktur som gjør det krevende å legge mineralull eller cellulose på tradisjonell måte.
Uansett hva slags isolasjonsmateriale man velger, er det å anbefale å overlate innkjøp til entreprenør. Profesjonelle håndverkere har erfaring med å kjøpe inn riktig mengde, bestille i tide og velge produktet som passer best for det aktuelle prosjektet. Det kan også ha økonomiske fordeler, ettersom entreprenører ofte har tilgang på rabatter hos faste underleverandører.
Å isolere loftet er ikke vanligvis et prosjekt som krever et stort budsjett. Likevel er det viktig å ha oversikt over finansiering og økonomi. Det er aldri anbefalt å engasjere fagfolk før man har finansieringen på plass. Dette gjelder også for prosjekter med relativt lave budsjetter.
Egenkapital: Isolering er ofte en fornuftig investering ettersom man kan spare inn utgiftene i form av lavere strømregninger på sikt. Ved å bruke egenkapital til å finansiere prosjektet kan unngår man å måtte betale renteutgifter i etterkant.
Økt huslån: Har man lån på boligen, kan man øke dette for å finansiere denne typen prosjekt. Da beholder man den samme renten og øvrige vilkår.
Forbrukslån: Dette lånet innebærer at man får pengene inn på konto i løpet av kort tid. Det krever heller ingen sikkerhet. Ulempen er at lånet har en høy rente, vanligvis på mellom 10-20%. Det forutsetter derfor at man har en klar plan for nedbetaling.
Når man skal isolere loftet, er det lurt å prioritere kvalitet så langt budsjettet tillater. I lengden vil det lønne seg å ha et godt isolert loft som kostet noe mer, enn et loft med dårlig isolasjon. Det finnes likevel måter å holde prisen nede på som ikke går på bekostning av kvalitet.
Som byggherre, bør man alltid sørge for å hente inn flere tilbud fra konkurrerende bedrifter. Bare ved å sammenligne priser hos minst to forskjellige håndverksbedrifter, kan man forsikre seg om at man betaler en god pris. Husk at man bør hente inn pristilbud med identisk innhold. Det kan også lønne seg å isolere resten av huset samtidig som man isolerer loftet. Entreprenørselskap gir gjerne bedre pris på større prosjekter. I tillegg kan man søke om tilskudd fra Enova for å finansiere et slikt prosjekt. Det kan man ikke hvis man kun isolerer loftet. Dessuten er det begrenset hvor mye man kan tjene på å isolere loftet dersom det også forekommer varmetap i resten av boligen.
Gjør smarte boligvalg