Det er avgjørende for et godt byggeprosjekt å ha et ryddig og oversiktlig budsjett. Om man har orden på økonomien, vil dette forenkle planleggingsprosessen, gi større trygghet til håndverkere og lette på bekymringer for deg selv. Vi har utviklet kalkulatoren under for å gjøre det lettere for deg å beregne totale kostnader knyttet til prosjektet, og gjøre det enklere for deg å komme i gang med planleggingen.
Du justerer spakene til å passe til ditt prosjekt, avhengig av hvor stort du skal bygge, og kompleksitet/standard. Dette vil hjelpe deg med å beregne kostnadene, men husk at dette kun er ment som en generelt overslag. Kalkulatoren er basert på prisdatabasen til Byggstart.no.
Kompleksitet er gjerne avhengig av grunnforhold og andre satte faktorer, og er dermed ikke noe man kan påvirke noe særlig med egne valg. Ved nybygg vil alternativet være å velge bort de mest kostnadskrevende elementene fra prosjektet.
Når det kommer til standard, er valgmulighetene større. Dette er gjerne avhengig av smak og personlige behov, og det er opp til hver og en hvor mye penger det er verdt å bruke på dette.
For å vite hva man kan ta seg råd til av spesialbygde løsninger og andre løsninger som går på standard, må man først få klarhet i finansieringen. Mange byggeprosjekter står og faller på prisen, og det gjelder å vite hvor mye penger man har tilgjengelig for å unngå forsinkelser og i verste fall at hele prosjektet faller i grus. Hvordan det lønner seg å finansiere et byggeprosjekt er avhengig av personlig økonomi.
Dette vil være den rimeligste løsningen, ettersom man slipper å betale rentekostnader. Det er imidlertid ikke alle som har tilstrekkelig egenkapital tilgjengelig, ettersom et slikt prosjekt ofte kan beløpe seg til flere millioner kroner. Derfor er de fleste nødt til å kombinere det med andre former for finansiering.
Dette er et godt alternativ dersom man har muligheten til det. Har man allerede et boliglån man har betalt ned på, kan man enkelt søke om å øke lånet. Man beholder også den forholdsvis lave renten man allerede har, og det er dermed en rimelig låneform. Man kan belåne boligen med opp til 85% av boligens verdi, men banken vil også ta hensyn til andre faktorer.
Rammelån (også kalt fleksilån) ligner en form for boliglån, men fungerer på en litt annen måte. Mange bruker det som sparepenger, ettersom man kan ha pengene tilgjengelig på en egen lånekonto, og kun betaler det man faktisk bruker. Lånegrensen er på omtrent 60% av verdien på boligen som er satt som sikkerhet. Renten er fortsatt lav, men gjerne noen få desimaler høyere enn på boliglånet.
Når man bygger ny bolig er det også mange som velger å ta opp et byggelån. Her har banken pant i selve tomten, og har rett til å ta over både tomt og det som er bygget til da om prosjektet skulle bli avbrutt. På grunn av den ekstra risikoen er renten noe høyere, og kan ligge på rundt 6%. Banken krever nøye prosjektering og oppfølging for å innvilge et slikt lån, og vil gjerne også kreve at man først bruker det man har tilgjengelig av egenkapital.
Når man skal bygge et hus, skal man gjerne bo der i mange år fremover. Da er det viktig å finne en erfaren entreprenør til å utføre jobben. Det er lurt å prøve å bruke en aktør som har jobbet med lignende prosjekter tidligere, og som kan dokumentere gode resultater og fornøyde kunder. Det er også viktig at entreprenøren kjenner til alle de aktuelle kravene og forskriftene, og holder seg innenfor regelverket. Man bør finne en entreprenør som kan tilby en konkurransedyktig pris.
En populær løsning for å sikre seg seriøse og kompetente fagfolk til byggeprosjektet, er markedsplassen Byggstart.no. Dette er en gratis tjeneste som samler kvalitetssikrede entreprenører og håndverkerfirmaer på ett sted, for at det skal være enklere for deg som kunde å komme i kontakt med dyktige fagfolk.
Et enkelt grep du kan ta for å holde prisen nede, er å alltid samle inn flere tilbud til hvert prosjekt. Du kan deretter sette tilbudene opp mot hverandre, og velge det med best pris. Det er imidlertid ikke bare prisen du burde se på. Hvilke tjenester som er inkludert i tilbudet kan også variere. Dersom entreprenøren innehar en spesiell ekspertise du er ute etter, kan det også være med på å drive prisen. Derfor er det viktig at du alltid leser tilbudet nøye, så du vet hva som faktisk er inkludert.
Det vanligste er å overlate innkjøp av byggematerialer til entreprenøren. En profesjonell har ofte bedre forutsetninger for å vite hvilke materialer som passer til jobben, og har også større kontroll på hvor stor mengde av hvert materiale som trengs. I tillegg har mange entreprenører faste leverandører, og kan ofte tilby rabatterte priser på produktene som kommer kunden til gode. Den totale kostnaden på byggevarene kan utgjøre en stor andel av hele prosjektet, så her er det penger å spare.
Mange tror man ikke kan gjennomføre byggeprosjekter midt på vinteren, men dette stemmer ikke. Lav temperatur kan imidlertid være med på å gjøre noen arbeider vanskeligere. Gravearbeider vil kompliseres dersom det er frost i bakken. Betongarbeid kan også være mer utfordrende, ettersom betongen er avhengig av en viss temperatur for å herde. Når det er sagt, er det mange entreprenører og håndverkerfirmaer som har ledig tid på vinteren, og i noen tilfeller er det også mulig å forhandle seg til en lavere pris på grunn av lavere etterspørsel.
Gjør smarte boligvalg