Når du skal bygge nytt hus, er det mange kostnader å ta hensyn til underveis. Forberedelser og god planlegging er nødvendig for å sikre en god byggeprosess, og da er det avgjørende at man har oversikt over utgiftene. Med denne kalkulatoren kan du få et bilde av hva slags pris du kan forvente til ditt prosjekt. Videre skal vi skal ta for oss hva som kan være med på å drive prisen på prosjektet.
Juster spakene så de passer til størrelse og kompleksitet/standard på ditt prosjekt. Slik kan du se hva lignende prosjekter har kostet, og du har et bedre grunnlag for å sette opp et budsjett. Kalkulatoren er basert på prisdatabasen til Byggstart.no.
Dette er faktorer som kan ha stor innvirkning på de totale kostnadene. Det er vanskelig å påvirke disse med egne valg. Ettersom du bygger enebolig er det likevel grep man kan ta, blant annet ved å velge bort noen av de fordyrende faktorene.
Når det kommer til boligens standard har man større påvirkningsmuligheter. Hva det vil koste er i utgangspunktet avhengig av hva man har av ønsker og behov.
Det er mange valg man kan ta for å holde prisen nede. Det er greit å merke seg at de aller billigste produktene gjerne blir fortere slitt og ødelagt enn de som koster litt mer. Dermed kan det faktisk vise seg å bli dyrere på sikt, ettersom man ofte må bytte ut produktene etter kort tid. Når det er sagt, er det likevel mange rimelige produkter som også holder høy kvalitet, og i mange tilfeller er det det estetiske man betaler for. Her må man bestemme selv hva man mener er greit å betale for de forskjellige løsningene.
Er man tidlig ute, er det også lurt å følge litt med i markedet og se om det dukker opp tilbud eller kampanjer man kan benytte seg av. Ofte er det lagersalg og reduserte priser på materialer hos de store leverandørene.
For å sikre et god byggeprosess og ikke minst et godt resultat, er man avhengig at man har dyktige håndverkere til å bygge huset. Man ønsker entreprenører som har erfaring fra denne typen prosjekter, gjerne en som er ekspert på hus med utleieenhet, og vet hva som skal til for å sikre mest mulig privatliv samtidig som det er kostnadseffektivt og brukervennlig. I tillegg er det også lurt om vedkommende kjenner til alle regler og forskrifter med tanke på utleie. For en ufaglært er det ofte vanskelig å bedømme kompetansen og kunnskapen til en aktør.
Da kan det være lurt å benytte seg av Byggstart.no. Det er en markedsplass der byggherrer kommer i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører og håndverksbedrifter.
Det er alltid en fordel å samle inn flere tilbud før man inngår en avtale. Da kan man sette tilbudene opp mot hverandre, og være sikker på at man får en konkurransedyktig pris. Man må passe på å lese avtalen nøye, slik at man er sikker på at begge parter er enige om hva avtalen innebærer. Det kan også være variasjoner i hva som er inkludert i tilbudet, så det lønner seg å kryssjekke alle punktene mot hverandre. Jo mer detaljert man er i prosjektbeskrivelsen, desto bedre grunnlag har entreprenøren for å gi et godt og konkret tilbud.
Man må alltid passe på at man har finansieringen på plass før man setter i gang med store byggeprosjekter. Det er flere måter å finansiere et byggeprosjekt, og man må ta en avgjørelse basert på personlig økonomi og forhold til banken.
Dette er den enkleste og rimeligste måten å finansiere det på, ettersom man allerede har pengene tilgjengelig, og slipper renteomkostninger. Dette krever at man har spart over en lang periode. Det er ikke alle som har tilstrekkelig egenkapital til å finansiere hele prosjektet. Da kan man kombinere det med andre finansieringsformer.
Har man allerede et boliglån, kan det være en mulighet å øke dette for å finansiere byggingen. Ved et økt boliglån beholder den lave renten man allerede har. Dermed er dette en relativt rimelig form for finansiering. Man kan imidlertid ikke låne mer enn 85% av boligens verdi. Dersom det er lenge siden man kjøpte, kan man foreta en ny verdivurdering og se om det er mulighet for høyere lånebeløp.
Rammelånet fungerer slik at man setter et verdiobjekt som sikkerhet (normalt en bolig), og kan låne opp til 60-80% av boligens verdi. Pengene kan man bruke på hva man vil, og renten er omtrent den samme som på boliglånet.
Et byggelån krever grundig prosjektbeskrivelse, og tar utgangspunkt i forventet verdi når boligen står ferdig oppført. Dette gir en større risiko for banken, noe som gir utslag i en litt høyere rente. Banken tar pant i tomten, og har rett til å overta både tomten og det som er bygget til da, dersom prosjektet blir avbrutt.
Selv om det ikke er noen ting i veien for å leie ut et rom i egen bolig, vil som regel utleier og leietaker foretrekke om det dreier seg om en separat boenhet. Selv om det fører med seg en del ekstrakostnader i byggeperioden, vil det også gjøre det mer attraktivt å leie, og det vil være mulig å forlange en høyere husleie. Det vil også øke verdien på boligen, og den ekstra leieinntekten kan gå med til å betale ned lånet. Bor man i størstedelen av boligen selv, er pengene skattefrie. Hvor mye man kan ta i leie og hvor mye det har å si for verdien på boligen er avhengig av standard og hvor i landet man bor.
Gjør smarte boligvalg