Lurer du på hva en hjemmelader til elbil koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å installere en lader hjemme. Vi tar en gjennomgang av populære hjemmeladere, forteller deg hvordan du skaffer deg en hjemmelader og ikke minst: vi forklarer en del av de tekniske begrepene om lading av elbil. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
En hjemmelader til å lade el- eller hybridbil koster mellom 5.500 og 15.000 kroner. I tillegg til prisen på selve laderen kommer prisen for installasjonen av laderen. Det kan koste alt fra 1.000 til 10.000 å få en hjemmelader installert, men i gjennomsnitt ligger prisen på rundt 5.000 kroner.
Grunnen til at prisen på installasjon kan variere så mye, er at den påvirkes av hvor mye som må oppgraderes på det elektriske anlegget ditt. Prisen for installasjon vil bli dyrere hvis boligen din har et gammelt elektrisk anlegg. En hjemmelader, også kalt ladestasjon eller ladeboks, er et et elektrisk apparat som trekker mye elektrisitet over lang tid. Det er derfor viktig at installasjonen gjøres på riktig måte. Hvis ikke, kan resultatet i verste fall bli brann.
En annen faktor som påvirker prisen på både selve ladeboksen og installasjonen, er hvor høy effekt ladeboksen skal lade ved. Generelt sett er laderne som kan lade ved høyere effekt, noe dyrere. Monteringen vil i de fleste hjem kreve noe mer arbeid hvis man går for en lader med høyere effekt. Vi gir deg forklaringen på hva ladeeffekt er i neste avsnitt.
Prisen for å fullade en el- eller hybridbil med en hjemmelader ligger på mellom 20 og 30 kroner. Hvor mye det vil koste å lade opp din spesifikke bil, kommer an på hvor stort batteri bilen din har og hva strømprisen din ligger på. Vi kan ta utgangspunkt i en gjennomsnittlig strømpris, inkludert nettleie, på 1 kroner per kWh. Hvis batterikapasiteten til bilen din er på 30 kWh, vil det koste 30 kroner å fullade batteriet. Når det er sagt, er det andre faktorer som spiller inn på ladingen. Hvis det er veldig varmt eller kaldt i været, tar det lenger tid å lade batteriet. Elbilbatterier er laget slik at de ikke lades helt opp, dette er fordi det ikke er bra for batteriet og lades maksimalt mange ganger. Ladingen vil altså avsluttes før du når de fulle 30 kWh og kronene.
En elbil bruker mellom 1 og 2,5 kWh per mil. Med andre ord koster det mellom 1 og 2,50 kroner per mil å kjøre en elbil.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
I dette avsnittet skal vi gi deg en innføring i de viktigste begrepene om lading av el- eller hybridbil. Det er mange ord og begreper å sette seg inn i når man kjøper en elbil, men frykt ikke, vi forklarer det du trenger å vite før du skal velge hvilken elbillader du vil gå for.
En schukokontakt er en helt vanlig stikkontakt. Man kan lade en el- eller hybridbil via denne typen kontakt. Å lade bilen i en vanlig stikkontakt er den metoden som tar lengst tid - mellom 8 og 40 timer. Det er ikke anbefalt å benytte dette som sin faste lademetode hjemme. Ledningen som brukes for å lade bilen på denne måten, kalles en nødlader. Som navnet tilsier, skal denne laderen kun benyttes i unntakstilfeller. Schukokontakt er rett og slett ikke dimensjonert for strømmengden som kreves for å lade en elbil hver dag.
Hvis du lader bilen med en schukokontakt, må du forsikre deg om at den oppfyller kravene fra direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Du kan lese om kravene her.
Siden det ikke er anbefalt å benytte vanlig stikkontakt og støpsel når man lader en elbil, må det finnes en annen type kontakt til slikt bruk. Det gjør det, og den kalles type 2. Denne type støpsel er større enn det vanlige schukostøpselet med sine to pinner (kontaktpunkter). Et type 2-støpsel har flere kontaktpunkter og disse overfører informasjon mellom ladestasjonen og bilen i tillegg til å utføre ladingen på en trygg måte. Når batteriet er fulladet, får ladestasjonen beskjed om å avslutte strømoverføringen. Noen ladestasjoner kommer med en fastmontert type 2-kabel, mens andre har valgt å ha en avtagbar kabel. Dette påvirker ikke ladingen. Det er opp til deg å velge den løsningen du synes er mest praktisk. Type 2-kontakter er den europeisk standarden for lading av el- og hybridbiler, mens type 1 er den amerikanske standarden.
Ladekapasitet er begrepet for hvor mye strøm din bil kan ta til seg. Mange biler har ladekapasitet på 3,4 eller 7,4 kW. Det er bilens ladekapasitet som tilsier hvor fort fort bilen kan lades. Selv om du installerer en lader som kan gi 22 kW, vil bilen kun ta til seg for eksempel 7,4 kW. Ladere som gir en effekt på mellom 1,4 og 7,4 kW kan kobles til et strømnett på 230V, som er det vanligste i Norge. Denne typen strømnett kalles énfasenett.
En hjemmelader som kan lade med effekt mellom 7,4 og 22 kW må kobles til et strømnett med 400V. Denne typen strømnett kalles 3-fase. Siden denne typen strømnett ikke er like vanlig i Norge, vil det bli en ekstra kostnad ved installasjon av ladeboksen for å oppgradere strømnettet ditt.
Ladebokser kommer i to varianter: Enkel ladeboks og smart ladeboks.
De enkle ladeboksene er en tryggere, mer avansert versjon av den vanlige stikkontakten. Slike ladere sørger for å lade bilen på en trygg måte. For å starte og stoppe ladingen, kobler du enkelt og greit ladekabelen inn og ut av bilen.
En smartlader lader også bilen på en trygg måte, men har i tillegg flere funksjoner. Denne typen lader regulerer selv når bilen lades. Du kan velge å programmere den til å starte og avslutte ladingen på gitte tidspunkter. Eller du kan la laderen regulere dette selv. En smartlader registrerer hvor mye strøm som brukes ellers i boligen og avpasser ladingen av bilen deretter. Når det brukes mye strøm ellers i boligen, lader bilen kun med lav effekt, men ettersom elektriske apparater blir slått av utover kvelden og natten, øker smartladeren ladeeffekten opp til bilens maksimale ladekapasitet.
Ved å regulerer ladingen ut ifra strømbruken ellers i boligen, fordeler smartladeren belastningen på det elektriske anlegget ditt på en jevn måte. Dermed minimeres sjansen for overbelastning, skade og varmegang.
I 2023 ble det innført strengere regler for hjemmelading av elbiler. Tidligere var det tillatt å etablere fast elbillading med stikkontakt dersom visse krav var oppfylt. Nå er dette ikke lenger tillatt for nye ladeinstallasjoner. Nye ladepunkter må være utstyrt med en ladeboks som har type 2-kontakt, i tråd med kravene i NEK 400:2022.
Det er fortsatt lov å nødlade ved behov, så lenge det ikke er en fast løsning. Ladepunkter med stikkontakter som ble bygget før regelendringen, kan fortsatt brukes, forutsatt at de følger NEK 400-normen fra 2014 eller 2018 og ellers oppfyller sikkerhetskrav.
Når du skal installere en hjemmelader til elbil, er det lurt å starte med å undersøke ladekapasiteten til bilen din. Det kan være unødvendig dyrt å kjøpe en lader som gir en mye større ladeeffekt enn det bilen din kan ta imot. Dette gjelder særlig hvis det vil innebære at du må oppgradere strømnettet ditt fra 230V til 400V. Når du har funnet bilens ladekapasitet, kan du begynne å se på hjemmeladere som matcher denne kapasiteten.
Noen ladebokser kan modifiseres til å lade med en effekt helt fra 1,4 til 22 kW. Hvis du installerer en slik lader, kan du kjøpe en ny bil med høyere ladekapasitet i fremtiden, uten å måtte kjøpe en ny lader. En ladeboks med justerbar ladeeffekt kan også være praktisk hvis du har tenkt å selge boligen din. Da kan en ny eier ta i bruk ladeboksen, selv om de har en annen bil enn deg.
Neste steg er å vurdere om du ønsker en smart eller enkel ladeboks. Mange synes det er praktisk å selv regulere når ladingen skal starte og avsluttes, mens andre foretrekker at en smartlader styrer dette for dem. Det er ikke noe fasittsvar på dette, det er opp til deg å avgjøre hva du synes er best.
Når du har bestemt deg for hvilken lader som passer for deg, kan du ta kontakt med en montør. De fleste velger å kjøpe laderen sin fra en montør, siden apparatet uansett må installeres av en fagperson. Firmaet som skal installere hjemmeladeren må være en autorisert elektrikervirksomhet, og alle slike firmaer er registrert i Elvirksomhetsregisteret. Hvis firmaet du vurderer å kjøpe en lader fra ikke er oppført her, er det antakelig en useriøs aktør.
Det kan også være lurt å kontakte strømselskapet ditt før du installerer en hjemmelader. Noen strømselskaper har egne tilbud på hjemmeladere. Og noen strømselskaper gir deg en bedre pris på lading ved kommersielle stasjoner hvis du er kunde hos dem. Ta en titt på hva strømselskapet ditt har å tilby. En tredje grunn til at det er lurt å kontakte strømselskapet sitt før man installerer en hjemmelader, er at noen aktører krever at du søker tillatelse fra dem for å endre på det elektriske anlegget ditt. Dette gjelder særlig hvis du ønsker å installere en lader som lader med høy effekt.
Ved å registrere behovene dine hos oss i Boligsmart, kan du bli kontaktet av montørfirmaer i ditt lokalmiljø og motta pristilbud på installasjon av elbillader. Ikke bruk tid på selv å sitte på nettet og lete etter den beste aktøren; la oss finne dem for deg!
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Nå som du har fått oversikt over hva du bør tenke over når du skal installere en hjemmelader, gir vi deg en oversikt over de noen av de mest populære hjemmeladerne på det norske markedet.
Easee Home koster mellom 7.000 til 8.500 kroner. Kostnaden for installasjon kommer i tillegg til denne prisen. Denne ladeboksen er en smartlader, og du kan styre ladingen via en app. Laderen har en maksbelastning på 32 A. Ladeeffekten kan stilles til alt mellom 1,4 og 22 kW, avhengig av om den kobles til et 230V-strømnett eller 400V-strømnett. Easee Home har ikke fastmontert kabel. Easee er laget for norske værforhold og fungerer i temperatursjiktet -30°C til +40°C.
Schneider EVlink koster rundt 5.000 kroner. Kostnaden for installasjon kommer i tillegg. Dette er en enkel ladeboks, du starter og avslutter ladingen selv. Du kan gjøre dette via en app eller ved å trykke på selve ladeboksen. Laderen har en maksbelastning på 16 A. Schneider EVLink kommer i ulike modeller med ulik ladeeffekt. Basismodellen lader ved 3,7 kW, men aktøren har modeller som lader ved 7,4, 11 og 22 kW. Du må derfor forsikre deg om at du kjøper den modellen som passer for deg. Denne ladestasjonen har fastmontert kabel. Laderen fungerer i temperatursjiktet -30°C til + 50°C.
Defa eRange Uno koster om lag 12.000 kroner. Kostnaden for installasjon kommer i tillegg. Ladeboksen kan styres via en app, men har ikke andre smart-funksjoner. Laderen har en maksbelastning på 32 A. Basismodellen har en maksimal ladeeffekt på 7,4 kW på et 230V-strømnett. Ønsker du å lade ved høyere effekt, kan du kjøpe modellen som heter Defa eRange Uno 3-fase. Defas ladebokser kan kjøpes både med og uten fastmontert kabel. Defa eRange Uno tåler temperaturer mellom -25°C og +50°C.
Wallbox Pulsar Plus koster rundt 8.000 kroner. Denne ladestasjonen er en smartlader og den kan styres med en app. Maksbelastningen til denne laderen er 32 A. Den har en maksimal ladeeffekt på 22 kW når den er koblet til et 3-fase strømnett (400V). Laderen kan også benytte 230V. Modellen har en fastmontert ladekabel med type 2-kontakt. Driftstemperaturen til denne laderen er mellom -25°C og +40°C. Denne laderen skiller seg ut ved å være en av de minste ladeboksene.
Siden selve installasjonen av en ladeboks kan være dyr, lurer mange på om de kan spare penger ved å gjøre noe av arbeidet selv. Svaret på dette er i hovedsak nei. Elektriske apparater av denne typen skal kun installeres av fagfolk. Du kan dog gjøre noe av grunnarbeidet selv. Ved noen installasjoner passer det å legge kabelen mellom sikringsskapet og ladeboksen under jorden. Du kan grave grøften til denne kabelen på egen hånd. Du bør dog forhøre deg med elektrikeren, slik at du er sikker på at du graver til riktig dybde og har riktig fyllmasse til grøften.
Når hjemmeladeren først er installert, vil du spare penger når du lader bilen din. Det koster mellom 150 og 200 kroner å lade bilen ved kommersielle ladestasjoner. Når du lader hjemme, koster det kun mellom 20 og 30 kroner.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
De aller fleste el- og hybridbileiere lader bilen hjemme, og det er anbefalt å investere i en ladeboks til dette bruket. Som vi har nevnt kalles laderen du kan plugge inn i en vanlig stikkontakt, nødlader. Hvis det skulle oppstå skade på bilen eller det elektriske anlegget ditt, eller i verste fall brann, er det ikke sikkert du får penger igjen på forsikringen hvis du har brukt nødladeren til hjemmelading. Det kan virke billig å benytte nødladeren, men resultatet kan bli veldig kostbart om det skulle oppstå en skade.
En hjemmelader kan også øke verdien på boligen din. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor stor verdiøkning den vil gi. Men det vi vet sikkert, er at andelen elbiler og hybridbiler stadig øker i Norge. Derfor er det naturlig å anta at en ladeboks vil gjøre boligen mer attraktiv på markedet. Velger du en ladeboks med regulerbar ladeeffekt, er du garantert at den passer til en interessert kjøpers bil. En ladestasjon har en forventet levetid på 15-20 år.
Gjør smarte boligvalg