Lurer du på hva en elbillader fra Garo koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på elbilladere fra Garo, inkludert prisvariasjoner, hva som vanligvis inkluderes i prisen, hvilke alternativer som finnes på markedet, hva du bør tenke på om du ønsker elbillader til hjemmet, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye når du skal investere i en Garo elbillader.
Å gå til innkjøp av elbil er en ypperlig måte å spare penger på og samtidig redusere utslipp. En elbil går på batteri som kan lades opp hjemme eller på en ladestasjon. Det er imidlertid mye rimeligere å lade bilen hjemme enn på ladestasjon, og derfor velger mange eiere av elbil å investere i en egen hjemmelader. Lader du hjemme, kan du velge å lade med vanlig stikkontakt, men det er mye raskere og sikrere å lade med en ladeboks som er spesialtilpasset til lading av bil.
Garo er en populær produsent av elbilladere i Norge. Konsernet produserer og utvikler ulike typer produkter for elektroinstallasjon, inkludert ladere til elbil. Virksomheten deres foregår i Norge, Sverige, England, Finland, Irland og Polen. Hovedkontoret deres ligger i Sverige, mens det norske kontoret drives fra Lier i Norge.
Prisene for Garo elbillader varierer mellom ulike typer ladere og forhandlere. De fleste tilbudene ligger på litt over 15.000 kroner, men mange forhandlere opererer også med høyere priser. Flere autoriserte merkeverksteder i Norge fører, og anbefaler, ladere fra Garo.
Laderne på markedet kommer med ulik ladeeffekt, noe du bør ha i bakhodet når du skal velge en lader. Dersom du bare har behov for å lade bilen over natten, har du kanskje ikke behov for den høyeste ladeeffekten, da kan det eksempelvis være nok med 3,7 kW. Mange vil imidlertid ha behov for raskere opplading og i slike tilfeller bør en vurdere en lader med høyere effekt. Merk at effekten også avhenger av bilen din og hvor mye den kan ta imot. I tillegg vil strømnettet ditt og størrelsen på hovedsikringen ha betydning for hvor stor ladeeffekt du faktisk kan få. I de fleste norske hjem brukes et strømnett med 230v, men mer moderne bygg kan ha 400v.
Ladere kommer også med ulike funksjoner. I hovedsak kan man skille mellom enkle og smart ladere. Enkle ladere kan ikke kobles til nettet og gir ikke noen form for styring. Med en smart lader kan du derimot koble til nettet, noe som gir deg større grad av styring, både når det gjelder tid og effekt. Hvis du trenger mange meter kabel fra sikringsskapet til elbilladeren, kan dette koste litt ekstra. Alle disse faktorene, effekt, smarte funksjoner, lengde på kabel og så videre, vil kunne påvirke prisen på Garos elbillader i positiv eller negativ retning.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Når du begynner å se etter en elbillader til hjemmet ditt, vil du møte på en del nye begreper. Noen av disse kan være velkjente, mens andre er fremmedord for mange.
Nedenfor gjør vi rede for noen av de viktigste begrepene knyttet til elbilladere:
Type 1: Type 1 og type 2 handler om ladekontakten og er ulike former for støpsler brukt til lading av elbiler. Med type 1 er det kun mulig å lade på 1-fase, noe som maksimalt gir en ladeeffekt på 7,4 kW. Type 1 brukes for det meste på eldre biler og biler som produseres i Asia eller Nord Amerika.
Type 2: Type 2 ladekontakt er vanlig å se på biler som er produsert etter 2018 eller på biler som produseres i Europa. Type 2 ladekontakt støtter enten 1-fase eller 3-faser og kan gi strøm opptil 22 kW forutsatt at ladekabelen tillater det. I Norge er type 2 ladekontakt det mest utbredte og de fleste offentlige ladestasjoner i landet har type 2 kontakt.
Mode 1, 2, 3 og 4: Mode 1, 2, 3 og 4 viser til ulike metoder for lading.
GLB-ladeboks: Garo spesialiserer seg særlig på GLB-ladebokser. Disse kommer med stikkontakt type 2, mode 3. Ladingen kan justeres fra 1,4 kW til 22 kW og passer både til elbiler som har type 1 og type 2 inntak i bilen.
Når du først har bestemt deg for å kjøpe elbil, må du begynne å tenke på hvilken lader du skal ha. Laderen må helst være tilpasset ditt eget bruksmønster og du må sørge for å kjøpe en lader som har de funksjonene du trenger. Ofte vil en kunne få gode kampanjetilbud ved å kontakte en elektriker. Disse tilbudene kommer gjerne med pakkepriser som inkluderer en rimelig lader og installasjon på veggen slik at den er klar til bruk. Men hvis du velger feil lader, vil du kanskje se deg om etter en ny en relativt raskt.
Først er det viktig at du finner ut om huset og bilen støtter 1 eller 3 faser, og deretter hvor mye strøm de kan levere på hver fase. Elbilladeren bør være tilpasset dette. Når du har funnet ut hvilke spesifikasjoner du trenger, kan du begynne å se på laderne på markedet. På hjemmesidene til Garo finner du en stor oversikt over deres utvalg og her vil du sannsynligvis finne en lader tilpasset dine behov. Det kan også lønne seg å lese deg opp på tester av forskjellige elbilladere fra Garo for å finne ut hvilke som er de beste, eller å forhøre deg med en venn eller bekjent som har kunnskap eller erfaring med bruk av Garos ladere. Når du har funnet en du ønsker, må du finne ut hvilke forhandlere i nærområdet ditt som selger den aktuelle laderen.
Garo har et stort utvalg elbilladere slik at sjansen er stor for at du finner en lader som passer for deg. Likevel er lurt å samtidig sjekke flere alternativer slik at du kan sammenligne priser og se hvem som gir mest for pengene. Husk imidlertid at penger ikke er alt. Du vil først og fremst ha en god lader som holder i mange år og som gjerne kan brukes til flere biler i tilfelle du skulle skaffe deg en ny elbil i fremtiden.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Hva som inkluderes i prisen for elbillader fra Garo, kan variere fra leverandør til leverandør. Derfor er det viktig at du forhører deg om dette på forhånd. Når du kontakter elektrikere, vil du se at prisene du får oppgitt for installasjonspakker kan variere betydelig, noe som skyldes at prisene inkluderer forskjellig innhold. Det hjelper lite å kjøpe en elbillader fra Garo som kan levere 22 kW dersom ikke selve installasjonen også er dimensjonert for å levere såpass mye strøm. Ofte vil de tilbudene som ser svært gode ut ikke være dimensjonert for dette. Det vil si at kablingen, strømnett, sikringer og kapasitet ikke legger til rette for å levere like mye kW som selve elbilladeren. Dette oppgis ikke alltid i prisen, men ladeeffekten kan da økes mot et ekstra tillegg i pris. Derfor er det viktig at du sjekker nøye hva som inkluderes i prisen når skal velge en installasjonspakke.
En typisk installasjonspakke kan eksempelvis inkludere følgende:
Hvis du for eksempel skal ha fase 3-lader med 400V, kan det påløpe et tillegg i prisen. Dessuten forutsetter det at boligen kan levere 400V.
Arbeid utover det som oppføres som inkludert i prisen, vil som regel føre til høyere pris. Dette kan eksempelvis være at det er behov for å grave en grøft eller hvis det er stor avstand mellom laderen og sikringsskapet. I tillegg bør du finne ut hva slags ekstrafunksjoner som er inkludert (som wifi-styring eller laststyring) og hva du har behov for.
I Norge er det svært populært å kjøre elbil som følge av at vi har en politikk som gjør det billig for nordmenn å kjøre elbil sammenlignet med alternativene. Dette innebærer at utvalget på det norske markedet er stort, både når det gjelder kjøp av elbil og ulike typer elbilladere. Garo er bare en av de populære produsentene som leverer elbilladere til det norske markedet, men det lønner seg alltid å sammenligne flere alternativer, både når det gjelder kvalitet og når det gjelder pris. Ved å se på flere alternativer, øker du sjansene for å finne rett elbillader for deg, tilpasset dine behov, til en gunstig pris.
Nedenfor ser vi nærmere på noen andre populære elbilladere i Norge:
ABL: Ladere fra ABL er blant de mest solgte elbilladerne i Norge. Særlig serien E-range fra ABL kommer godt ut av ulike tester som er gjort av ladere på det norske markedet. ABL har elbilladere i forskjellige varianter i forskjellige prisklasser og de kan kjøpes i elektrobutikker.
Easee: Easee har de siste årene blitt svært populære i Norge, blant annet som følge av sitt samarbeid med Tibber som legger til rette for lading med svært gunstige priser. Disse laderne er kjente for sitt pene design og er forøvrig norsk-utviklet. Prisene ligger omtrent i samme prissjiktet som Garo.
Keba: Elbilladere fra Keba er populære fordi de holder høy kvalitet og er tilgjengelige hos flere leverandører i Norge. Laderne deres har dessuten prestert godt i tester av elbilladere i Norge.
EVlink fra Schneider: EVlink fra Schneider har elbilladere som passer til alle typer elbil i Norge. Du kan kjøpe lader både som hjemmelader, men også parkeringslader eller til borettslag. Utvalget er bredt og du vil finne ladere i ulike størrelser med forskjellige løsninger.
Dette er bare noen av de mest populære alternativene i Norge. Men det er ikke alltid slik at den mest populære nødvendigvis er den beste for deg. Ta derfor en grundig sjekk av markedet før du bestemmer deg og sjekk gjerne med oss i Boligsmart før du tar et endelig valg - legger du inn detaljene dine på våre nettsider, kan vi hjelpe deg med å finne de beste tilbyderne i ditt nærområde, slik at du kan ta en bedre beslutning, på et tryggere grunnlag.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
I hvilken grad det lønner seg å kjøpe en elbillader fra Garo, avhenger av din egen bruk. Det er mye billigere å lade bilen hjemme enn å lade på offentlige ladestasjoner, og derfor vil det være en god investering for de fleste eiere av elbil. Kjører du elbilen svært sjeldent, kan det være tilstrekkelig å bare bruke offentlige ladestasjoner. Det er imidlertid mange fordeler med å ha en egen lader hjemme utover det å spare penger. Med en egen lader, slipper du å måtte lete etter offentlige ladestasjoner når bilen er i ferd med å gå tom for strøm. I tillegg er det praktisk å kunne lade når du selv ønsker, uten å måtte bekymre deg for lang kø på offentlige ladestasjoner når du har dårlig tid.
Det er imidlertid lurt å gjøre grundige undersøkelser før du bestemmer deg for å investere i en elbillader fra Garo eller andre leverandører. Laderen gir deg mer for pengene dersom du laderen, bolig og elbilen tillater lading med best mulig effekt. Det er ikke nødvendig å betale svært mye for kostbare ladere med høy ladeeffekt dersom bilen ikke er i stand til å ta imot med samme kapasitet. Selv om en må ut med en relativt høy pris for selve laderen og monteringen, vil du på lang sikt spare penger på lavere drivstoffkostnader. I tillegg vil elbilladeren bidra til å øke verdien på boligen din, slik at du kan få igjen enda mer for investeringen når du en gang i fremtiden skal selge huset ditt.
Gjør smarte boligvalg