Flate tak blir stadig vekk mer vanlig å se i Norge. Med moderne hus kommer ofte flate tak. Denne typen tak skiller seg fra tradisjonelle skråtak i både materialer og pris. I denne artikkelen kan du få en indikasjon på hvor mye det vil koste å legge flatt tak på din bolig. I tillegg tar vi opp forskjellige spørsmål knyttet til prisdrivere, fagfolk og finansiering.
Ved å ta i bruk priskalkulatoren under, kan du få et bilde av hvor mye det vil koste å legge flatt tak på din bolig. Priskalkulatoren vil gi deg et prisestimat basert på takets størrelse og kompleksitet/standard.
Ulike tak vil variere i kompleksitet. Dette er gjerne faktorer som gjør arbeidet med å legge nytt tak mer krevende av forskjellige grunner. Prisdrivere som knytter seg til kompleksitet kan i liten grad påvirkes med egne valg.
Når det gjelder standarden, står man friere til å påvirke prisen på det flate taket:
Når man henter inn tilbud for totalentreprise hos entreprenører, vil tilbudet inkludere alle materialer som trengs til å legge flatt tak, samt alle arbeidstimene entreprenøren bruker. Merk at tilbudet ikke dekker uforutsette utgifter. Slike utgifter kan påløpe dersom det for eksempel oppdages råteskader når det eksisterende taket rives. Den type skader bør repareres umiddelbart, da de på sikt vil skade konstruksjonen som bærer taket. Hvis det oppdages råteskader, er det vanlig å avtale en egen timepris med entreprenøren for utbedring av disse.
Hvorvidt det lønner seg å legge flatt tak avhenger av flere faktorer. Det er ikke nødvendigvis slik at verdiøkningen på boligen vil tilsvare kostnadene for oppussingen. Dette påvirkes av stilen man velger, materialene en bruker, boligens beliggenhet, og i hvilken grad man klarer å holde prisen nede. Et nytt tak som appellerer til et stort utvalg av potensielle kjøpere vil ha større sjanse til å gi avkastning.
Dersom det nåværende taket er gammelt og utsatt for skader, er det større sannsynlighet for at det lønner seg å skifte tak. Særlig fukt- og råteskader kan bli svært dyrt å reparere dersom det forblir ubehandlet i lang tid. I slike tilfeller vil det som regel være en god investering å legge nytt tak.
Mange ønsker nytt tak fordi det lønner seg på andre måter enn økonomisk. Et pent, nytt tak som ikke trenger utskiftning de neste tiårene gjør at du slipper å lure på om taket er i grei stand.
Det finnes en rekke entreprenører på markedet, og alle er dessverre ikke like seriøse. Derfor er det lurt å gjøre grundige undersøkelser før du engasjerer en entreprenør. Her er noen tips til hva som bør sjekkes:
Det blir stadig mer populært å benytte seg av Byggstart.no for å komme i kontakt med fagfolk. Dette er en markedsplass der byggherrer blir matchet med kvalitetssikrede håndverkere og entreprenører.
Et flatt tak skal vare i 20 til 30 år. Dette forutsetter godt vedlikehold og kvalitet på både materialer og arbeid. Derfor er det sjeldent en god idé å ofre for mye kvalitet for en rimeligere pris. Dersom det utføres slett arbeid, eller hvis materialene ikke er av god kvalitet, kan prosjektet fort bli mer kostbart. Enkelte fornuftige tiltak kan imidlertid bidra til å holde prisen nede uten kvaliteten ofres.
Det vil som regel lønne seg å få håndverkeren til å kjøpe inn materialer, da håndverkere ofte får gunstige rabatter. Kjøper du materialene selv, er det viktig å gjøre grundige undersøkelser av markedet ved å sjekke prisen hos flere forskjellige byggevarehus. Du har større sjanse for å få rabatt dersom du kjøper i større mengder. Derfor bør du unngå å gjøre mange mindre bestillinger.
Det kan også være penger å spare dersom du er villig til å legge nytt tak utenfor sesongen. Mange tror at man ikke kan legge nytt tak om vinteren, men det er ingenting som tilsier at det ikke skal la seg gjennomføre på vinterhalvåret. Dessuten vil etterspørselen hos entreprenører være lavere om vinteren. Som følge av dette, vil det ofte være muligheter til å få en gunstigere pris.
Det kan også være penger å spare på å velge riktig finansieringsmetode. Hvilken finansieringsmetode som er mest gunstig for deg, vil avhenge av egen økonomi. Dette er de mest aktuelle mulighetene for å finansiere nytt tak:
Egenkapital: Har man tilstrekkelige oppsparte midler, kan det være et alternativ å finansiere det nye taket med egenkapital. På den måten slipper man renteutgifter som følger med lån. Man kan også delfinansiere prosjektet med egenkapital.
Forbrukslån: Det kreves ingen sikkerhet for å ta opp et forbrukslån. Dette er imidlertid den dyreste formen for lån. Renten ligger som regel mellom 10% og 20%. Derfor er det viktig å nedbetale lånet så fort som mulig.
Øke boliglånet: Hvis du øker boliglånet, kan du låne opp til 85% av boligens verdi. Det økte boliglånet vil beholde samme rente som det eksisterende boliglånet.
Fleksilån: Lånebeløpet til et fleksilån kan brukes på hva man måtte ønske. Renten vil være den samme som på boliglånet og man kan låne opp til 60% av husets verdi.
For å finne ut hvilket alternativ som passer best, kan det være lurt å rådføre seg med banken.
Gjør smarte boligvalg