I denne artikkelen skal vi se på hva etterisolering av boligen vil koste, og hvordan man kan holde kostnadene nede. Vi skal også se på om det er en lønnsom investering, og hvordan man kjøper inn rett materiale for sitt prosjekt.
Det er flere faktorer som avgjør prisen på en etterisolering. For å få en pekepinn på hvor mye ditt prosjekt vil koste, kan du benytte deg av kalkulatoren nedenfor. Den er basert på prisstatistikk fra markedsplassen Byggstart.no. Det er viktig å vite at prisen vil variere fra prosjekt til prosjekt. For å få en konkret pris må man utføre en befaring. Prisene under inkluderer bytte av utvendige trekledning og etterisolering.
De viktigste kostnadsdrivere på prisen av etterisolering er:
Om isolasjonen blir lagt feil, kan det føre til fuktskader i veggen. Dette kan føre til et dårlig inneklima, og kan være helseskadelig og føre til pustebesvær og eksem. Derfor er det viktig å finne dyktige fagfolk til sitt prosjekt. Hvis man engasjerer håndverkere med god erfaring og kompetanse, er det mindre sjanse for at det blir utført en dårlig jobb. Man bør se til at håndverkerne har utført flere lignende prosjekter tidligere. Les referanser fra andre byggherrer før du engasjerer håndverkere til ditt prosjekt. Dette gir en god indikasjon på deres kvalitet.
Stadig flere benytter seg av markedsplassen Byggstart.no for å bli matchet med fagfolk. Her kan du komme i kontakt med kvalitetssikrede håndverkere.
Etterisolering kan være en lønnsom investering på mange måter. Det vil føre til at man reduserer varmetapet til boligen. Dette vil gjøre strømutgiftene lavere, og man vil tjene inn prisen på kostnaden av å sette inn isolasjonen relativt raskt.
Etterisolering vil også minske sjansene for at boligen utsettes for fuktskader. Ettersom mugg og råte ofte oppstår på grunn av dårlig luft, vil etterisoleringen ha en stor betydning for inneklima. Dårlig inneklima kan føre til store helseproblemer, og øker risikoen for blant annet allergier og luftveissykdommer. Dette kan resultere i at man får bronkitt, pustebesvær, eller eksem. Har man lagt inn isolasjonen riktig, vil man unngå dette. Derfor er det viktig å engasjere dyktige håndverkere til prosjektet.
Det er mange byggherrer som velger å kombinere isoleringen med andre oppgraderinger av boligen. Skal man isolere hele veggen, må den eksisterende kledningen fjernes. Dette er krevende arbeid, som kan føre til at kledningen kan bli ødelagt. Å utføre dette arbeidet kun for å legge inn isolasjon kan gjøre prosjektet mye dyrere. Hvis man skal bytte kledning, vil da isolasjonen være en liten kostnad i forhold. Det er sjeldent lønnsomt å utføre en utvendig isolasjon med mindre man kombinerer det med andre typer renoveringsarbeid.
Det å utføre isolering av boligen er også miljøvennlig. På den måten vil man redusere boligens varmetap, og dermed gjøre boligen mer bærekraftig. Ifølge Arkitekt Sandmark handler bærekraft i boliger om mer enn miljøvennlighet - det handler også om god bokvalitet, lang levetid og effektiv energiutnyttelse. En etterisolering vil bidra til å forbedre alt dette. Derfor er etterisolering lønnsomt for lommeboken, inneklimaet, og for det globale klimagassutslippet.
Når man skal i gang med et bygg- og renoveringsprosjekt, er det alltid viktig å ha en god finansieringsplan. Før man setter i gang prosjektet bør man utføre en grundig budsjettplan som inneholder hvilken finansieringsmåte man benytter seg av, i tillegg til en budsjettramme. Når det gjelder et isoleringsprosjekt skiller man mellom fire ulike finansieringsmåter:
Hvis man velger å kombinere isolasjonen med et større renoveringsprosjekt, kan et byggelån også være aktuelt. Dette lånet gjelder større prosjekter, og man åpner en byggelånskonto hos sin bank. Lånet blir gjort om til et vanlig boliglån etter arbeidet er utført. Her ligger renten noe høyere enn ditt boliglån.
Uavhengig av hvilken finansieringsmetode man velger, er det viktig at man har en god plan på hvordan man skal nedbetale et eventuelt lån etter prosjektet er ferdiggjort. Et lån med høyere rente vil være vanskeligere å nedbetale i ettertid.
Det er veldig viktig at man velger riktig type isolasjon når man skal gå i gang med å etterisolere sin bolig. Boligens byggeår, bygningens konstruksjon, og den nødvendige U-verdien (mål på isolasjonsevnen) er avgjørende for hvilket materiale eller hvilken metode man velger å gå for. Dette er de ulike isolasjonstypene man bruker ved etterisolering:
Erfarne håndverkere har god kompetanse når det kommer til å velge rett isolasjonstype til ulike typer prosjekter. Det er derfor anbefalt at man lar håndverkerne stå ansvarlig for innkjøp av materialene til prosjektet. Går man for innkjøpet selv risikerer man å:
Velger man likevel å kjøpe inn materialet selv, er det viktig å forhøre seg med entreprenøren på forhånd, slik at man vet hvilken isolasjonstype man trenger, hvor mye som er nødvendig og nøyaktig målelengde på byggets område. Det er anbefalt å bestille materiale god tid i forveien slik at man vil få materiale tidsnok, uansett om det oppstår feil med leveransen.
For at prosjektet skal bli rimeligere, er det anbefalt at man sammenligner priser fra ulike håndverkere når man henter inn tilbud. Man bør hente inn tilbud fra tre ulike aktører. På den måten kan man velge den som er mest komplett for prosjektet. Når man skal sammenligne tilbud er det viktig å se etter følgende:
Gjør smarte boligvalg