Lurer du på hva en elbillader til hjemmet koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på en hjemmelader til elbilen din, inkludert prisnivåene på noen av de beste modellene på markedet, hva du egentlig får for pengene, hvorvidt det er verdt det, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
En elbillader hjemme vil i snitt koste mellom ca 4.700 og 18.000 kroner, altså er det snakk om et vidt spenn i pris! Hvor mye du må betale, avhenger nemlig blant annet av hvilken leverandør du kjøper fra, samt små og store forskjeller mellom de forskjellige modellene de tilbyr. Enkelte leverandører kan tilby modeller som er priset langt over vårt estimat, men disse er såpass sjeldne at vi ikke har tatt dem med i denne beregningen.
Vi skal gå inn på prisforskjellene litt senere i artikkelen, men noe som kan påvirke prisene på ladebokser er for eksempel om modellen har berøringsskjerm eller ikke. Vi vil også nevne at noen leverandører tar prisen på installasjonen av ladeboksen med i prisoverslaget sitt, mens andre utelater den eller selger installasjonen som et oppgitt tillegg til ladeboksen. Informasjon om dette finner du på hjemmesidene til leverandørene eller på hjemmesidene til forhandlerne deres. Det varierer altså veldig hvor mye som faktisk er inkludert i pristilbudene man får oppgitt, noe som gjør det vanskelig å fastslå hva totalprisen vil ende på. Det viktigste for deg som kunde blir da å sjekke hvilke nødvendige utgifter du må påregne (installasjon, selve ladeboksen, eventuelt tilleggsutstyr) og beregne totalkostnadene selv om du går for en leverandør som ikke kan gi deg en pakkepris eller et fullstendig overslag.
Når det gjelder kostnader som påløper etter kjøpet av selve ladeboksen, er det viktig å huske på at strømprisene har steget kraftig de siste par årene. Det er som regel rimeligere å lade hjemme enn ved en offentlig ladestasjon, men det kan likevel være greit å ha dette i bakhodet. Den faktiske prisen for å lade vil også komme an på hvor i landet du bor og hva slags strømavtale du har fra før.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Å anskaffe en ladestasjon til hjemmet ditt er ikke så komplisert som du kanskje først vil tro. Det aller første du bør gjøre, er å kontakte en godkjent elektriker som kan se på sikringene i huset ditt. De kan best vurdere hvilken type ladeboks som vil være best egnet for ditt hjem, siden de lett vil kunne fortelle deg om du har TN-nett eller IT-nett. Om boligen din er bygget etter år 2000, vil du mest sannsynlig ha TN-nett, som er det ladeboksene som blir produsert i dag, er bygget for å takle. IT-nett er mer vanlig i eldre boliger, og det er svært få ladebokser som klarer å jobbe med IT-nett, så det er viktig at en elektriker får avklart dette før du investerer i en ladeboks. Det er verdt å nevne at enkelte forhandlere av ladebokser vil ha kompetanse til selv å kunne gjennomføre en slik vurdering, og hvis du allerede har en idé om hvilken ladeboks du er ute etter, kan det være lurt å sjekke om leverandøren har slike tilbud du kan benytte seg av! Vi vil kort nevne at forhandlere ofte er elektrikere som leverandørene av ladeboksene velger å selge gjennom - leverandører har ofte mange forhandlere. Wallbox har for eksempel Star Bil AS, Imaas Bil AS, Elektrofag Jæren AS, og mange flere.
Etter at elektrikeren har foretatt sin vurdering av både strømnettet og sikringene dine, vil vedkommende også kunne gi deg et anslag over hva installasjonen kan koste. Du må bruke en godkjent elektriker for å kunne installere ladeboksen, og den samme elektrikeren som gjør vurderingen, vil ha kompetansen til å installere ladeboksen. Dette er spesielt viktig om du velger en leverandør som ikke har installasjon med i prisanslaget sitt. Om du velger å benytte installasjonspakken til en leverandør, trenger du ikke å tenke på dette.
Når alt dette er gjort, vil du lettere kunne se etter en leverandør som passer for dine behov. Dette kan bli en lengre prosess, og det kan lønne seg å sette seg ekstra godt inn i hva de forskjellige leverandørene tilbyr. En elektriker kan gi råd om det rent tekniske i dette tilfellet. Når du har funnet en leverandør, er siste steg å kontakte dem. Du kan kontakte dem via deres hjemmeside, eller gjennom en av forhandlerne deres. Når ladeboksen er bestilt, er det bare installasjonen som gjenstår, og deretter kan du bruke den uforstyrret!
Det varierer hva som er inkludert i prisen hos de forskjellige leverandørene. Hvilken modell man velger, er selvsagt en stor faktor, siden det er forskjell på hva slags innhold ladeboksene har, også i den forstand at det er forskjell på hvor “smart” en smart-ladeboks er. De nyere modellene vil ofte være “smartere” enn de litt eldre, siden teknologien er i stadig utvikling. Forskjellen her kan være for eksempel berøringsskjerm eller hvor mye kontroll man har via appen til leverandøren. Alle smarte ladebokser vil ha et system hvor ladeboksen selv kontrollerer ladetidspunkt for å optimalisere effektiviteten av ladingen.
Det viktigste du må se etter, er som nevnt om installasjonen er medregnet i prisanslaget eller ikke, siden det er her prisen kan hoppe mest. Om leverandørene selv tilbyr installasjon, kan prisene variere veldig, og i andre tilfeller kan forhandlerne som leverandøren selger gjennom, operere med forskjellige installasjonspriser. Installasjonsprisen holder seg lik mellom modeller av samme leverandør, så dette er ikke noe du trenger å bekymre deg for. I noen tilfeller kan prisen på installasjon stige fordi oppgaven blir veldig omfattende for elektrikerne, men det vil i tilfellet bli gitt beskjed om i god tid og du vil få et prisanslag før installasjonsprosessen begynner. Som nevnt tilbyr noen leverandører, for eksempel Zaptec, en egen installasjonspakke som man selv kan velge om man vil benytte seg av eller ikke. Hos leverandører med egne installasjonspakker vil det være lett å finne fram til pakken på hjemmesiden deres, eller på hjemmesidene til forhandlerne deres. Om din valgte leverandør ikke har egne installasjonspakker, vil likevel forhandleren deres ofte ha en ordning for det, siden leverandører ofte velger å selge gjennom godkjente elektroforhandlere eller bilforhandlere med erfaring.
Hos de aller fleste leverandører vil apper hvor man får full kontroll over eget forbruk og alt annet teknisk med ladeboksen, være inkludert i kjøpsprisen. Hos noen av leverandørene er det mulig å dele ladeboksen med andre som bruker samme type ladeboks, for eksempel om du vil leie bort ladeboksen mens du er bortreist. Dette kan gjøres via appene deres, og du kan selv velge hvor mye personen som leier av deg betaler, uten noen ekstra kostnader fra leverandøren. Eksempler på leverandører som tilbyr dette er Easee og Defa. De aller fleste ladebokser er i dag smart-ladebokser, og derfor vil optimalisert lading hvor ladeboksen selv velger de beste ladetidspunktene være inkludert i prisen. Smart-ladebokser vil oftest velge å lade om natten når strømforbruket er lavest, og elbilen er da klar til bruk neste morgen.
Ekstra tilbehør er ikke alltid inkludert i det endelige kjøpet. Tilbehør kan for eksempel være ekstra ladekabler til elbilen din. Noen leverandører selger disse separat, men ikke i samme pakke som selve ladeboksen. Det har vært at noen få leverandører selger en ladekabel sammen med ladeboksen, men det vil i tilfelle være om ladeboksen har mulighet for fastmontert ladekabel. De aller fleste leverandører har en eller to modeller hvor man kan få fastmontert ladekabel.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
De aller største prisforskjellene kommer av om leverandøren har med installasjon som en del av prisen eller ikke. Prisforskjeller blir også påvirker av hvor avansert smart-ladeboksene er. Nedenfor skal vi ta en titt på prisnivået til noen aktuelle leverandører, og etter dette skal vi se nærmere på noen av de beste modellene de tilbyr.
Wallbox sine ladebokser ligger på 5.700 til 50.000 kroner. Det er et stort hopp fra de fire rimeligste modellene deres og opp til den aller dyreste. Alle modellene, utenom den aller dyreste, holder seg under 15.000 kroner. Installasjon kommer her som et pristillegg, via en egen el-installasjon-grunnpakke som kan ligge på opp mot 12.000 kroner, alt ettersom hvor omfattende installasjonen er.
Defa sine ladebokser ligger på 11.500 til 15.500 kroner. De har enkle smart-ladebokser, og tilbyr installasjon sammen med prisen, gjennom noen av forhandlerne de samarbeider med. an finner en oversiktlig liste over dette på hjemmesiden deres.
Schneider sine ladebokser ligger på 4.700 til 16.000 kroner. Enkelte av forhandlerne de selger gjennom, tilbyr installasjon sammen med prisen bare til firmaer, så det er viktig å sjekke dette på forhånd når du ser på hvilken forhandler det er aktuelt å gå til.
Easee sine ladebokser ligger på rundt 8.000 kroner. Gjennom deres hjemmesider kan man lett få kontakt med forhandlere over hele landet, og man kan også der velge om man vil ha installasjon som en del av den endelige prisen eller ikke.
Charge Amps sine ladebokser ligger på 9.000 til 11.000 kroner. De har ikke installasjon som en del av prisen, men det noen av forhandlerne deres har godkjente elektrikere som kan tilby løsninger for installasjon.
Nå som vi har sett litt på prisforskjellene mellom noen av de mest relevante leverandørene, skal vi se nærmere på spesifikke modeller fra noen av de samme leverandørene. Dette er noen av de mest populære og beste modellene på markedet i dag, her listet opp i en tilfeldig valgt rekkefølge:
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Et av de viktigste spørsmålene du må stille deg, er om en elbillader vil være verdt å kjøpe for nettopp deg. Heldigvis finnes det mange gode grunner til å svare “ja” på dette! . For eksempel vil det gjøre deg mindre avhengig av lokale offentlige ladestasjoner. Offentlige ladestasjoner kan bli svært dyre i lengden, da prisen på selve strømmen kan bli dyrere enn om du investerer i en ladeboks til hjemmet ditt. I områder med få ladestasjoner hender det også ofte at køene er lengre, og du har gjerne ikke like god tid til å lade opp bilen. Hjemme kan du derimot lade så lenge du trenger, uten å bekymre deg for at nestemann trenger å bruke laderen.
Om du tror det er en sjanse for at du må lade hjemme i en nødsituasjon, er det også verdt å investere i en hjemmelader. Dette fordi lading via en vanlig stikkontakt fører med seg en stor risiko for ødelagte sikringer og i verste fall brann. En ladeboks minsker sjansene for slike ødeleggelser betydelig, da de er bygget for å kunne tåle belastningen som følger med å lade en elbil. Lading via stikkontakt er også veldig langsomt, og blir dermed en dårlig løsning for de gangene du må lade ved nødstilfeller. En ladeboks vil kunne gi elbilen din strøm mye raskere og tryggere.
Gjør smarte boligvalg