Det kan være en lur investering å bygge på huset. Man kan fort få tilbake byggekostnadene i form av økt markedsverdi på boligen. Det er likevel viktig å huske på at å bygge på huset medfører betydelige utgifter. I denne artikkelen ser vi på hva et slikt prosjekt vil koste, hva som er prisdrivere, og hvordan man finner riktige fagfolk. Vi skal også se på hvilke faktorer som spiller inn på lønnsomhet, blant annet handel av materialer og hvilken årstid det er lurest å bygge på huset.
For å få et bilde av hvor mye det vil koste å bygge på huset, kan man bruke kalkulatoren under. Den er basert på prisstatistikk fra markedsplassen Byggstart.no. Merk at alle prosjekter er forskjellige, og at det må befaring fra en erfaren entreprenør eller annen fagautoritet til for å kunne gi et nøyaktig prisanslag. I denne kalkulatoren har vi tatt utgangspunkt i pris for tilbygg (utvidelse av husets grunnflate).
Graden av kompleksitet har mye å si for hva det koster å gjennomføre ethvert byggeprosjekt. Når det er snakk om å bygge på huset, har husets utgangspunkt stor innvirkning. Her snakker vi om momenter man ikke kan påvirke i særlig grad. Kompleksitet er gjerne fastsatt av eksisterende rammer. Dette er noen av faktorene som avgjør grad av kompleksitet:
Det finnes i all hovedsak tre måter å bygge på huset på. Man kan grave ut kjelleren, bygge et tilbygg, eller bygge et påbygg. For samtlige alternativer vil flere av punktene over være aktuelle. Man bør velge den måte å bygge ut huset som medfører minst kompleksitet. Har man kompliserte grunnforhold, kan påbygg egne seg godt. Dersom man har et hus som allerede har flere etasjer, kan det være lurt med et tilbygg eller å grave kjeller. Det er lurt å rådføre seg med arkitekt og andre fagfolk før man tar et valg. Lokal reguleringsplan kan også medvirke til valget.
Standard kan man som byggherre i stor grad fastsette selv. Man kan velge hvor mye man ønsker å investere i elementer som:
En viktig prisdriver for et byggeprosjekt er valg av fagfolk for jobben. Nøyaktig hva slags kompetanse som behøves når man skal bygge på huset, avhenger av omstendighetene. For å bygge ut kjelleren behøves gravere og betongentreprenør, mens taktekkere og tømrere trengs for påbygg. Prosjektorganiseringen vil også variere. Vi ser at de fleste huseiere som ønsker å bygge på huset velger hovedentreprise. Det vil si at én bedrift tar seg av alt utførende arbeid, og vil leie inn nødvendig kompetanse fra underleverandører der det behøves. En hovedentreprenør vil også stå for innkjøp av byggevarer. Siden de fleste prosjekter av denne typen rommer flere fagområder, er det praktisk å gjøre det på denne måten. En del velger imidlertid å skille ut grunnarbeider og fundamentering til separat entreprenør.
For å kunne bygge på huset innenfor sine budsjettrammer med et vellykket resultat, har valg av fagfolk mye å si. Det er viktig at man gjør en grundig jobb når man skal velge fagfolk. Det er alltid lurt å hente inn 3 sammenlignbare anbud fra konkurrerende entreprenørbedrifter. Man bør prioritere gode attester, solid økonomi, riktige godkjenninger og erfaring med lignende prosjekter. Hvis man benytter seg av markedsplassen Byggstart.no, finner man en rekke kvalitetssikrede entreprenører på én plass.
Hvis vi sammenligner snittkostnaden per kvadratmeter for å bygge på huset med kvadratmeterprisen på bolig, ser vi at det stort sett lønner seg å bygge på huset. Man vil som regel få igjen byggekostnadene i form av økt verdi av boligen. Det å bygge på huset kan gi økt bokvalitet for familien. Man kan også bygge ut en utleiedel som kan gi skattefrie inntekter.
Her er det imidlertid en del faktorer å ta hensyn til. Det er verdt å påpeke at muligheten til å bygge på huset vil inngå i takstverdien. Hvis man for eksempel har en tomt som egner seg for et tilbygg, vil dette ofte reflekteres i høyre salgsverdi. Det samme gjelder om man har en kjeller som kan graves ut, eller et loft som egner seg for ombygging til boareal. Om man er ute etter å oppnå best mulig takstverdi, trenger man ikke alltid å gjennomføre slike utbygginger. Det er ikke alltid et lønnsomt salgsprosjekt dersom man velger de aller mest kostbare alternativene, for eksempel ved å prioritere plassbygde løsninger for kjøkken. Husk at man ikke ikke forvente at neste huseier skal ha nøyaktig samme smak.
Når man bygger på huset, vil materialkostnadene som regel utgjøre en stor del av de totale utgiftene. I gjennomsnitt utgjør materialer og produkter rundt 40% av totalprisen for et byggeprosjekt. Denne prosentandelen varierer en god del fra prosjekt til prosjekt.
I noen tilfeller kan materialkostnaden være nede i 20% av den totale prisen. I anleggsarbeider, slik som graving og pigging, vil materialkostnadene være lave sammenlignet kostnadene til arbeidstimer og maskinleie. Det finnes også tilfeller der materialkostnaden nærmer seg 80% av de samlede utgiftene. Det kan være i prosjekter der man installerer eksklusive kjøkkenløsninger eller legger dyre fliser på et nytt bad.
Hva slags materialer som trengs vil variere fra prosjekt til prosjekt. Når man engasjerer håndverkere eller entreprenører, er det lurt å la dem stå for innkjøp av byggevarer. De har tilstrekkelig kompetanse og erfaring, og kan ta seg av denne delen av prosjektgjennomføringen selv. Unntaket er innredning, kjøkken og bad. På disse punktene vil huseiere flest ønske å stå som innkjøpsansvarlige. Merk at man også kan gå gjennom entreprenør for å handle inn også slike produkter. Dette kan ofte være nyttig, ettersom entreprenører ofte kan benytte seg av egne tilbud fra sine underleverandører.
Å bygge på huset er ofte en smart investering. For å kunne gjennomføre et slikt prosjekt, kreves gjerne betydelige midler. Derfor bør man vurdere nøye hva slags form for finansiering som vil egne seg best.
Uansett hvordan man velger å finansiere en utbygging av huset, er det viktig å ha dette klart på et tidlig stadium. Man bør aldri bruke penger på et byggeprosjekt før man vet at finansieringen er på plass. Man bør heller ikke gi forpliktelser om å dekke kostnader av noe slag.
Man kan gjennomføre denne typen prosjekter gjennom hele året. Entreprenører kan faktisk jobbe innen mange felt midt på vinteren. Man kan legge tak og kledning, til tillegg til å bygge tilbygg og påbygg når som helst. Det samme gjelder alle innvendige arbeider. Merk at man også kan jobbe med drenering om vinteren. Dette kan faktisk være fordelaktig å gjøre på vinteren, da det i mindre grad går utover hagen. Så lenge man graver inntil grunnmuren vil dette være mulig. Det vil si at man også kan isolere kjeller på vinteren. Ellers vil graving kompliseres av tæle i bakken. Det vil si at et påbygg bør få grunnarbeidet gjennomført før vinteren setter inn. Deretter kan man gjøre resten av arbeidet vinterstid. Graver man ut kjelleren, vil mye av arbeidet foregå innendørs. Noe graving utendørs vil i mange tilfeller kreves i tillegg. Her gjelder det å planlegge og organisere på en smart måte. Merk at det koster mer å støpe betong om vinteren (gjerne 5 til 10% mer enn ellers på året). Dette er relevant for å lage underbygg, ettersom kjellergulv lages av betong. Påbygg kan man i teorien gjennomføre året rundt.
Gjør smarte boligvalg