Å bygge hus er et prosjekt som innebærer store summer. Derfor er det mange spørsmål knyttet til prisen på et slikt prosjekt. I denne artikkelen kan du lese om hvor mye det koster å bygge et hus, hvilke faktorer som er avgjørende for prisen og hva som er inkludert i tilbudet fra entreprenørene.
For å få en indikasjon på hva ditt prosjekt kan komme til å koste, kan du bruke priskalkulatoren under. Denne er basert på prisstatistikk fra markedsplassen Byggstart.no, og tar utgangspunkt i variablene kompleksitet og standard. Merk at det forekommer store variasjoner mellom ulike prosjekter. Ønsker man et presist estimat, må man få en fagperson på befaring. Kalkulatoren kan imidlertid gi et inntrykk av hvilket prissjikte prosjektet ditt vil kunne havne i.
Under finner du en oversikt over hva som påvirker de to variablene som inngår i kalkulatoren:
Kompleksitet beskriver hvor omfattende og krevende arbeid som skal utføres. Denne variabelen påvirkes hovedsakelig av teknisk arbeidet som er knyttet til prosjektet. Dette er en variabel byggherre har liten mulighet til å påvirke. Eksempler på faktorer som påvirker prosjektets kompleksitet er:
Standard er en variabel byggherre har langt større mulighet til å påvirke. Her vil valg av kvalitet, løsninger og materialer ha stor betydning for på pris og boligens utseende. Følgende varer vil påvirke standarden:
Å engasjere en dyktig entreprenør til byggeprosjektet er en forutsetning for et vellykket prosjekt. På prosjekter der man har behov for arkitekttegninger og prosjektering er det også viktig å finne en kompetent arkitekt.
Når man skal i gang med å finne fagfolk, er det visse vurderinger man kan gjøre for kvalitetssjekke aktuelle kandidater: undersøk hva tidligere kunder sier om entreprenøren; forsikre deg om at bedriften har en stabil økonomi; sjekk at entreprenøren har tilstrekkelig kapasitet til å gjennomføre prosjektet innenfor det tidsrommet du har sett for deg; og sammenlign flere pristilbud for å finne ut hvilke aktører som tilbyr konkurransedyktige priser.
I tillegg til valget av entreprenør, er det viktig å bestemme seg for hvordan man ønsker å organisere prosjektet. Her har man hovedsakelig valget mellom hovedentreprise og delt entreprise.
hovedentreprise går ut på at byggherre kun skriver kontrakt med én entreprenør. Denne bedriften står da ansvarlig for å hente inn all nødvendig arbeidskraft, enten ved å utføre arbeidet selv, eller ved å engasjere de nødvendige underentreprenørene. Ved hovedentreprise er det også hovedentreprenørens ansvar å koordinere arbeidet mellom de ulike fagfeltene.
Velger man derimot delt entreprise, skriver man kontrakt med ulike entreprenører på hvert fagfelt. Det innebærer også at det er byggherre som står ansvarlig for å koordinere arbeidet mellom de ulike fagfeltene. Unntaket er dersom man engasjere en ekstern prosjektleder. I forbindelse med et så omfattende prosjekt som å bygge hus, velger de fleste byggherrer å organisere arbeidet som en hovedentreprise. På den måten har man kun én bedrift å forholde seg til. Dette gjør det både enklere å opprettholde god kommunikasjon underveis, og å håndtere eventuelle feil eller mangler man skulle oppdage. I slike situasjoner er det hovedentreprenørens ansvar å utbedre feilen, uavhengig av hvilke fagområde feilen kan spores tilbake til.
Å bygge hus er ofte noe byggherrer velger som et alternativ til å kjøpe et eksisterende hus. Derfor lurer mange på hva som vil være mest lønnsomt. Dette vil variere avhengig av en rekke faktorer. I tillegg til interiør- og byggekostnader, er man nødt til å regne med prisen for tomten. Alle disse faktorene må ta hensyn til når man skal finne ut om det mest gunstig å bygge nytt eller kjøpe.
Når man skal sammenligne disse to alternativene, er det viktig å undersøke hvor mye det vil koste å oppnå den samme standarden. Kjøper man et eksisterende hus vil det ofte være nødvendig å pusse opp eller renovere for å oppnå den standarden man vil få dersom man bygger nytt. Dersom et eksisterende hus krever omfattende renovering for å oppnå dagens standard, vil det ofte være mer lønnsomt å bygge nytt.
Det skal også nevnes at det å bygge nytt ofte dreier seg om mer enn å velge den mest lønnsomme løsningen. Ofte handler det hovedsakelig om å bygge en bolig som er tilpasset egne ønsker og behov.
En viktig del av prosjektet er å finne riktig materiale og produkter. Det er anbefalt å overlate mest mulig av innkjøpet til entreprenøren. Dette gjelder særlig materialer knyttet til det komplekse arbeidet. Entreprenøren har ofte utbredt kunnskap om kvaliteten på ulike materialer og hvilke materialer som er enklest å jobbe med. Dessuten har de ofte tilgang på gode priser fra sine faste leverandører.
Dersom man likevel velger å kjøpe inn materialene selv, tar man også på seg ansvaret for å bestille riktig mengde og størrelse. Man står også ansvarlig dersom det skulle oppstå feil eller forsinkelser i forbindelse med levering.
I forbindelse med innkjøp av de øvrige materialene (f.eks. fliser, gulv, kjøkken- og baderomsinnredning osv.) kan byggherre velge mellom å overlate ansvaret til entreprenør eller å kjøpe inn materialene selv.
Det er en rekke faktorer man ikke kan påvirke når man skal bygge hus. Dette gjelder særlig det komplekse arbeidet. Det finnes imidlertid grep man kan ta for å holde kostnadene nede.
Under finner du eksempler på hvordan du kan redusere kostnadene når du skal bygge hus:
Før man tar et endelig valg i anbudsprosessen, er det viktig å undersøke hva som er inkludert i tilbudene fra de ulike entreprenørene. Følgende bør være inkludert i tilbudene:
Hvis dette ikke er inkludert i tilbudet, bør man forhøre med seg med entreprenøren. Man kan også rådføre seg med en fagperson for å få hjelp til å vurdere tilbudene. Tjenestene fra arkitekt inkluderer som regel arkitekttegninger, prosjektering og arbeidet med å utforme søknad til kommunen.
Gjør smarte boligvalg