Bygging av enebolig krever mye tid og penger. Mange lurer på om det vil lønne seg å bygge ny bolig i stedet for å kjøpe en allerede eksisterende bolig. I denne artikkelen skal vi se på hva som driver prisen på å bygge enebolig, og hvordan man regner seg frem til en estimert pris. Vi skal også se på forskjellige finansieringsmetoder.
Det er mange ulike faktorer som bestemmer eneboligens sluttpris. Boligens planløsning, valg av fagfolk, og valg av materiale er bare noen av punktene som spiller inn. For at du som byggherre skal få et bilde av hvor mye ditt prosjekt vil koste, kan du benytte deg av priskalkulatoren du finner nedenfor. Den er basert på prisdata hentet fra Byggstart.no. Alle byggeprosjekter er imidlertid ulike, og det må derfor en befaring til for å få en konkret prisantydning.
Kompleksiteten på prosjektet utgjør en god del av prisen på eneboligen. Prosjektets kompleksitet bestemmes av faktorer som man vanligvis ikke har mulighet til å påvirke. Blant disse finner vi:
Hvilken standard man ønsker at enebolig skal ha, vil ha en påvirkning på både pris og utseende av eneboligen. Dette er valg som byggherren ofte har stor innvirkning på. Faktorer som påvirker standard og pris er:
Valget av fagfolk vil påvirke hvordan sluttproduktet vil se ut, tidsrammen på prosjektet, og kvaliteten på arbeidet. Det er viktig å foreta en detaljert bakgrunnssjekk før man går i gang med å skrive kontrakt.
For å komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører, kan man benytte seg av markedsplassen Byggstart.no. Når man legger ut sitt prosjekt hos Byggstart, blir man matchet med de egnede fagfolk. Deretter kan man velge blant flere tilbud. Ved bruk av denne tjenesten er man forsikret om at fagfolkene har godkjente sertifiseringer på plass, og viser til gode resultater og tilbakemeldinger.
Når det kommer til prosjektorganisering, er det vanlig å velge mellom totalentreprise og delt entreprise. Velger man totalentreprise, har man én entreprenør som står ansvarlig for å fullføre hele byggeprosjektet. Tilbudet man får fra totalentreprise vil inkludere alle byggekostnader utenom innkjøp av overflatematerialer. Velger man å gå for en delt entreprise, står man selv ansvarlig for å leie inn forskjellige håndverkere og stå for innkjøp av alt materiale. Da må man inngå avtaler med flere aktører som kan resultere i flere komplikasjoner.
Det er viktig å ha god kjemi med entreprenøren man skal jobbe med. Har aktøren vist gode kommunikasjonsegenskaper under prosessen, lover det godt for et videre samarbeid.
Mange som vurderer å bygge egen enebolig ønsker å vite om det er mer lønnsomt enn å kjøpe en eksisterende bolig. Her finnes det dessverre ikke noe fasitsvar, ettersom bygging av bolig innebærer en rekke ulike komponenter, blant annet pris på tomt, interiørkostnad og byggekostnad.
Når man bestemmer seg for å bygge en enebolig, er som regel ikke hovedfaktoren økonomiske årsaker. Årsaken er heller friheten til å forme sin egen bolig. I mange tilfeller kan man likevel tjene penger ved å bygge nytt, i motsetning til å totalrenovere en allerede eksisterende bolig.
Man kan ofte regne seg frem til hva som er mest lønnsomt om man finner ut den estimerte prisen ved å kjøpe brukt enebolig og kostnadene på en totalrenovasjon, og måle det opp mot kostnadene ved å bygge ny enebolig.
Husk at hvis man velger å bygge en ny enebolig, er man nødt til å ha et sted å oppbevare seg i løpet av perioden. Dette er man nødt til å ta med i regnestykket.
Det er anbefalt å la entreprenøren stå for innkjøp av alt byggmateriale. Entreprenøren har god kjennskap til hvilke materialer som bør bli brukt, og hva som er enkelt å jobbe med. Håndverkerfirmaer får som regel gode rabatter på materialer, så man vil både spare tid og penger ved å la håndverkerfirma bruke sin kompetanse til dette.
Det er derimot mer vanlig å stå ansvarlig for å kjøpe inn overflatematerialer selv. Da snakker vi gjerne om gulv, tak, veggkledning, kjøkken og bad. Hvilke overflatematerialer som egner seg, avhenger av egen smak, standard og prisklasse. Det kan likevel være lurt å rådføre seg med entreprenøren om hvilke materialer som er anbefalt. Det er ofte lurt å velge kvalitet fremfor pris. Når man har valgt ut hvilke materialer man skal ha, kan man som regel kjøpe disse via entreprenøren. Entreprenøren vil ofte ha tilgang på egne rabatter.
Det er avgjørende at finansieringen er på plass før man setter i gang byggeprosessen. Det er flere ulike måter man kan få finansiert sitt byggeprosjekt på. Har man nok egenkapital, er dette anbefalt. Da sparer man seg for å betale renter.
De aller færreste har nok penger i banken til å finansiere bygging av bolig fra egen lomme. Da kan det være lurt å gå for enten fleksilån, som er et fleksibelt lån som gir 60% av boligens verdi, eller å øke boliglånet, som kan gi en lånesum opp mot 85% av boligens verdi. For å øke boliglånet, er man nødt til å sende inn egen søknad. Fleksilån og øking av boliglån er ganske gunstige lånemuligheter, ettersom det gir samme rente på ens nåværende boliglån.
Man kan også velge å bruke et forbrukslån som finansieringsmetode. Her får man en rente som vanligvis ligger mellom 10 – 20%. Det er et nokså høyt lån, og man bør sette opp en konkret plan for hvordan man skal nedbetale dette lånet relativt raskt.
I et slikt byggeprosjekt er det vanlig at man anskaffer en arkitekt eller en interiørarkitekt før man finner et håndverkerfirma. Arkitekten vil stå for tegning av eneboligen, prosjekteringen, og søknad om godkjenning fra kommunen.
Etter man har utført arbeidet med en arkitekt og fått klarsignal til å bygge, inngår man en kontrakt etter man har godkjent tilbudet fra entreprenør. Innunder dette tilbudet gjelder som regel alt av kostnadene som tilhører bygging av boligen, som blant annet:
Det er viktig å gå igjennom kontrakten nøye før man signerer, slik at man er klar over hva tilbudet inkluderer. Er man usikker, kan det være lurt å ha med en fagperson til å se over dokumentene.
Gjør smarte boligvalg