Elementhus har blitt et stadig vanligere alternativ blant de som ønsker å bygge sin egen bolig. Ved å benytte pre-produsert elementer kan man montere et råbygg i løpet av svært kort tid. Dette gjør elementhus til en praktisk løsning, forutsatt at tomten og boligen egner seg for elementer. I denne artikkelen kan du regne ut omtrent hva ditt prosjekt kommer til å koste. Du kan også lese om hva som driver prisen når man bygger elementhus, hvordan man kan finansiere prosjektet, og hva som er mest lønnsomt av plassbygd hus og elementhus.
Det er en rekke faktorer som påvirker prisen når man bygger elementhus. Derfor er man avhengig av en detaljert prosjektbeskrivelse for å kunne få en presis prisantydning. Ved å benytte priskalkulatoren kan du imidlertid danne deg et bilde av prisen allerede nå. Denne baserer seg på prisstatistikk fra markedsplassen Byggstart.no, og tar utgangspunkt i variablene størrelse og kompleksitet/standard. Merk at prisen man får oppgitt ikke er et nøyaktig estimat.
Under finner forklarer vi hva som ligger i begrepene kompleksitet og standard.
Prosjektets kompleksitet beskriver hvor krevende arbeid som skal utføres. Dette gjelder både forberedelser, selve byggearbeidet og søknadsprosessen. Kompleksiteten avhenger i stor grad av gitte forhold, og er dermed noe byggherre har liten mulighet til å påvirke.
Noen faktorer som påvirker prosjektets kompleksitet er:
Standarden inkluderer kvaliteten på de materialene, produktene og løsningene man velger. Byggherre har selv ansvar for å velge ut en rekke varer. Under finner du eksempler på noen av disse varene, samt hvilke prisklasser de finnes i:
Å engasjere dyktige fagfolk er nødvendig for å kunne gjennomføre et vellykket utført prosjekt. I tillegg til å være avgjørende for kvaliteten på resultatet, kan det også ha betydelig effekt på prisen. For det første vil det være forskjell på pristilbudene man mottar fra ulike entreprenører. Det er derfor viktig å sikre en konkurransedyktig pris. Dette forutsetter at man henter inn tilbud fra flere aktuelle aktører. Det som imidlertid kan ha enda større effekt på prisen, er om man engasjerer en entreprenør som leverer arbeid av lav kvalitet. Dette kan for eksempel skje dersom bedriften benytter ukvalifisert arbeidskraft eller dårlig materialer. Da risikerer man at det oppstår skader eller feil på boligen, noe som kan bli dyrt å utbedre. Derfor vil det være lønnsomt å investere i en dyktig entreprenør.
For å forsikre seg om at man at entreprenører man engasjerer er kompetent og pålitelig, bør man gjennomføre en bakgrunnssjekk av de aktuelle bedriftene. Blant annet bør man undersøke entreprenørens referanser, økonomi, godkjenninger og kommunikasjonsevner. Dersom man ønsker å komme i kontakt med bedrifter som allerede har blitt kvalitetssikret, kan man legge ut prosjektet sitt på markedsplassen Byggstart. På den måten vil man motta pristilbud fra flere entreprenører som har erfaring med å bygge elementhus.
Videre må man finne ut hvordan man ønsker å organisere prosjektet. Her har man valget mellom totalentreprise, generalentreprise og delt entreprise.
En totalentreprise innebærer at man kun skriver kontrakt med én entreprenør for både prosjektering og utførelse. Da står denne bedriften ansvarlig for å hente inn all nødvendig arbeidskraft og koordinere arbeidet mellom de ulike fagområdene. Dette er entrepriseformen de fleste velger når de skal bygge ny bolig. På den måten har man kun én aktør å forholde seg til, og man overlater fremdriften i prosjektet til totalentreprenøren. En generalentreprise innebærer at man skriver én kontrakt på alt av utførende arbeider, mens man kan ha separate kontrakter for arkitekt og annen prosjektering.
Velger man delt entreprise skriver man kontrakt med entreprenører til hvert enkelt fagområde. Denne entrepriseformen innebærer også at byggherre står ansvarlig for å koordinere arbeidet. Dette forutsetter at man har den nødvendige tiden og kompetansen som kreves.
Ofte vil det være å anbefale å velge en entreprenør som har egen elementproduksjon. Det finnes flere mellomstore entreprenører i Norge med egne elementlinjer, som også kan ta total- eller generalentreprise på oppføring av nye boliger.
Uansett hvilken entrepriseform man velger, er det viktig å skrive kontrakt med entreprenøren(e) man velger. Hvis man er usikker på hvordan et slikt dokument skal se ut, kan man engasjere en ekstern fagperson til å vurdere innholdet i kontrakten.
Mange som ønsker å bygge ny bolig lurer på hva som er lønner seg av elementhus og plassbygd hus. Begge løsninger har både fordeler og ulemper, og valget vil avhenge av hva byggherre er ønsker å prioritere. Noen av fordelene ved å bygge et elementhus er:
Når det kommer til det pris, er det ikke store forskjeller mellom elementhus og plassbygde hus når det kun er snakk om en eller to enheter. Det er først når man kommer opp i flere enheter at elementhus virkelig kan bli rimeligere. Husk også at råbygget normalt kun utgjør 20-35% av totalkostnaden ved oppføring av ny bolig, så en liten kostnadsfordel for elementer vs plassbygd utgjør en liten del av totalprisen på prosjektet.
Det finnes også enkelte ulemper med elementhus. Det innebærer lite fleksibilitet når produksjonen av elementene først er påbegynt, og man har noe mer begrensede muligheter når man skal velge fasadeuttrykk og stil.
Hvilke materialer man velger å bruke vil ha stor påvirkning på kvaliteten, utseende og prisen på huset. Det er anbefalt å overlate mest mulig av innkjøpet til entreprenøren. Da øker man sjansen for at alt av materiale holde høy kvalitet og ankommer byggeplassen i tide. Det kan også ha økonomiske fordeler. Entreprenører benytter gjerne faste underleverandører, noe som gir dem tilgang på svært gode rabatter
Når det gjelder varene byggherre selv står ansvarlig for å velge ut, er det anbefalt å prioritere høy kvalitet. Dersom man er villig til å investere i en høyere standard øker man også sjansen for å få produkter som holder i lang tid fremover. Velger man derimot å kjøpe inn de rimeligste produktene, risikerer man å måtte skifte ut disse etter en relativt kort stund. Derfor vil produkter av høy kvalitet ofte være lønnsomme på sikt.
Det er viktig å ha en finansieringsplan før man engasjerer fagfolk til prosjektet. Den vanligste kombinasjonen for oppføring av ny bolig, er egenkapital (som banken krever), i kombinasjon med et byggelån. Et byggelån betales ut fra banken etter hvert som prosjektet skrider frem, og banken følger gjerne opp fremdriften med egen representant. Et byggelån vurderes gjerne som mer risikabelt enn et boliglån, ettersom boligen tross alt ikke står der allerede. Det er flere situasjoner som kan oppstå underveis som kan gjøre at prosjektet ikke blir fullført (f.eks. at entreprenøren går konkurs, dødsfall, endringer i familien, store budsjettoverskridelser, etc). Dette er også grunnen til at banken vil kreve pant i tomten, som de kan selge dersom prosjektet ikke ferdigstilles. Renten på et byggelån er også normalt høyere enn et boliglån. Når prosjektet er ferdigstilt, blir byggelånet som regel omgjort til et boliglån.
I anbudsprosessen er det anbefalt å hente inn pristilbud fra flere ulike entreprenører. På den måten kan man sammenligne tilbudene, og finne ut hvilken bedrift som tilbyr et komplett tilbud til en konkurransedyktig pris. Sørg for å sammenligne innholdet i tilbudene, fremfor å utelukkende fokusere på totalsummen. Dersom et tilbud er rimelig, men entreprenøren har utelatt nødvendige arbeider, kan prosjektet vise seg å bli langt dyrere enn tilbudet tilsier. I slike tilfeller bør man forhøre seg med entreprenøren om hvor mye de utelatte arbeidene vil koste. Ofte vil det variere hvorvidt entreprenørene har inkludert følgende poster:
Gjør smarte boligvalg