Arker kan være en god innretning for å øke arealet på loftet, uten å måtte løfte hele taket. Det er imidlertid en omfattende prosess, og det kan ofte vise seg å bli kostbart. I denne artikkelen skal vi se på hva som styrer kostnadene når man skal bygge arker, og hvordan man kan holde kostnadene nede. I tillegg kan du få et bilde av hva det vil koste å bygge arker på din bolig ved å bruke vår priskalkulator.
Dra i spakene for å justere størrelse og kompleksitet/standard til å passe til ditt prosjekt. Prisen du får vil være basert på tidligere prosjekter som har gått gjennom tjenesten Byggstart.no. Merk at denne prisen kun vil fungere som en pekepinn, og at du må få en fagperson på befaring for å få et presist prisoverslag.
Å bygge arker er et relativt komplekst prosjekt, og det er ofte vanskelig å påvirke dette med egne valg. Kompleksiteten bestemmes av boligens eksisterende konstruksjon, og spesielt bæring er nøkkelordet her.
Med egne valg kan man gjøre prosjektet både dyrere og rimeligere, f.eks:
Å bygge arker er ikke så enkelt som det kan virke ved første øyekast, ettersom det kan ha stor innvirkning på byggets bærekonstruksjon. Derfor er det viktig at man får arbeidet utført av en erfaren tømrer. Eventuelle feil kan få store konsekvenser, og for at du skal unngå bekymringer, er det avgjørende at du føler deg trygg på at entreprenøren kan sakene sine.
Stadig fler i denne velger å benytte seg av markedsplassen Byggstart.no for å komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere.
For å forsikre seg om at man får en konkurransedyktig pris, må man samle inn tilbud fra flere entreprenører og håndverksbedrifter. Da kan man sammenligne tilbudene, og se hvordan de forskjellige aktørene priser prosjektet. Hva som er inkludert i tilbudene kan imidlertid variere, så man må lese gjennom tilbudene nøye. Husk også å sjekke timespris for eventuelle tilleggsarbeider, og om tilbudet er oppgitt som fastpris, estimat eller uforpliktende budsjettpris. En fastpris er nettopp fast, mens et estimat kan variere opp mot 15%. En budsjettkalkyle kan variere mye, så det lønner seg å få mer klarhet i sluttpris før man eventuelt signerer kontrakt.
Normalt er det entreprenøren selv som står for innkjøp av alt av byggevarer, og dette vil da være inkludert i prisen. Det lønner seg å overlate dette ansvaret til fagfolk, ettersom de vet hvilke materialer de trenger, og hvor stor mengde som skal bestilles. I tillegg vil det være fagfolkenes ansvar om det skulle være forsinkelser fra leverandørens side. Mange entreprenører har dessuten gode avtaler med leverandører de bruker ofte, og kan dermed tilby en lavere pris enn det man kan forhandle seg frem til som privatperson.
Ettersom arker er et såpass omfattende prosjekt, vil gjerne kostnadene også være høye. Derfor er det viktig at man har kontroll på finansieringen fra starten av, så man vet hvilke rammer som gjelder for prosjektet. Det finnes flere måter å finansiere et byggeprosjekt på. Hvilken måte som passer best, avhenger av personlig økonomi og prosjektets omfang. Dette er de vanligste finansieringsformene for å bygge arker:
Dette er som regel å foretrekke, men det er ikke alle som har tilgjengelige midler til å fullfinansiere et byggeprosjekt med egenkapital. Det vil være den billigste måten å gjøre det på, ettersom man slipper rentekostnader som følger med et banklån. Det vil derimot ofte være mulig å finne en kombinasjon.
Å øke lånet man har på boligen er et godt alternativ, ettersom man beholder den samme lave renten man allerede har. Ettersom man allerede har en god avtale med banken, vil det også ofte være en relativt enkel prosess. Man kan derimot ikke låne mer enn 85% av boligens verdi, så om man allerede har nådd denne grensen, vil det ikke være mulig å øke lånet ytterligere. Dersom boligen har økt i verdi, kan det lønne seg å foreta en ny verdivurdering, og på den måten øke lånebeløpet.
En annen form for boliglån er et rammelån (også kalt fleksilån). Her er lånegrensen gjerne på rundt 60% av verdien på boligen, så det krever ofte at man har betalt ned på lånet en stund. Pengene har man tilgjengelig på en egen lånekonto, og man betaler kun renter på de pengene man faktisk bruker. Renten er avhengig av hva slags avtale man har med banken, men er som regel på nivå med boliglånet.
Noen velger å finansiere oppussing og prosjekter som dette med forbrukslån. Dette anbefales ikke, ettersom lånet har en rente på mellom 10% – 20%.
Ved å bygge bygge arker kan du utnytte boarealet på loftet på en god måte, og dermed gi boligen flere effektive kvadratmeter. Du vil få muligheten til å innrede en egen loftstue, nytt soverom eller kanskje skille ut en egen loftsleilighet. Dette vil gi deg økt bokomfort og samtidig være med på å øke verdien på boligen din. Hvor stort utfall det vil ha på verdien er avhengig av hvor i landet du bor og hvor mye større plass du får, men ofte vil verdiøkningen være større enn byggekostnadene.
Gjør smarte boligvalg