Vil du vite mer om vaktselskaper? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva et vaktselskap er, hvilke krav som stilles til et vaktselskap og hvilken rolle et slikt selskap kan spille når en bolig sikres med privat alarm. Vi går også gjennom hva en slik type sikring typisk koster. Følg våre råd, og unngå de vanligste feilene.
Er du klar for å installere alarm og ønsker å få tilbud fra alarmselskaper? Da kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du kontaktet av opptil tre alarmselskaper med deres beste tilbud.
Et vaktselskap er et firma som driver med ulike former for vakthold. Det kan være på offentlige steder, ved store arrangementer eller hos bedrifter. Er man boligeier og har privat alarm koblet til en alarmsentral, har sentralen som regel avtale med et vaktselskap som kan rykke ut når noe skjer. Det finnes også vaktselskaper som selv tilbyr alarmtjenester.
Vekteren kan sjekke utenfor huset og også låse seg inn hvis det er uklart hva som har utløst en innbruddsalarm. Oppdager vekteren innbrudd, kan han eller hun tilkalle politiet. Vedkommende kan også sikre boligen ved å tilkalle håndverkere slik at skader, for eksempel knuste vinduer, ikke fører til ytterligere fare eller verditap.
I Norge stilles det strenge krav til alle som skal drive vaktselskap. Slik virksomhet er regulert av en egen lov, og loven krever at vaktselskap må være godkjent av politiet og årlig sende rapport til dem. Loven slår også fast at alle som skal starte sikkerhetsselskap eller jobbe som vekter, må ha rent rulleblad. Dette sjekkes regelmessig.
I andre deler av verden kan vaktselskaper ha vide fullmakter, blant annet til å bære våpen eller bruke hunder til vakthold. I Norge har vaktselskaper verken lov til å bruke våpen eller vold, og hund kan bare brukes til egenbeskyttelse. Oppstår det skarpe situasjoner, må vekterne tilkalle politi.
For å jobbe som vekter i Norge må man ha gjennomgått en grunnutdanning etter krav fra politiet. I utdanningen ligger blant annet opplæring i etikk, kulturforståelse, konfliktforebygging og -håndtering, førstehjelp og risikovurdering. Det er også et krav i Norge at alle vektere bærer en uniform. Uniformen må ikke kunne forveksles med uniformen til politi eller tollvesen.
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
I Norge er det en rekke selskaper som tilbyr alarmtjenester der muligheten for vekterutrykning er innbakt. De to største selskapene er henholdsvis Verisure (tidligere Securitas Direct) og Sector Alarm.
Verisure er en stor aktør ikke bare på det norske alarmmarkedet, men også markedet i flere andre land. I Norge har selskapet nesten en kvart million kunder, både bedrifter og private. Verisure startet opp i Norge i 1988 under navnet Securitas Direct. Fortsatt samarbeider selskapet med Securitas. Securitas har over 5.000 vektere fordelt over hele Norge og regnes som en svært profesjonell aktør innen vektertjenester. Innen boligalarmer tilbyr Verisure sikring både mot innbrudd, brann og åpner for tilkobling av en rekke smarthjemfunksjoner som elektronisk dørlås, varmepumpestyring og overvåking mot lekkasjer. Verisure har godt omdømme blant norske forbrukere og har mange år på rad toppet Norsk Kundebarometer som er en undersøkelse BI gjør av kundelojalitet og -tilfredshet hos ulike norske selskaper.
Sector Alarm ble startet i Trondheim i 1995 og har siden utvidet ikke bare i Norge, men også til flere andre europeiske land. Selskapet har i dag over 180.000 kunder og 600 medarbeidere i Norge. Hovedkontoret ligger på Storo i Oslo. Sector Alarm tilbyr sikring mot både brann og innbrudd og har, i likhet med Verisure, mulighet for tilkobling av ekstrafunksjoner som strømstyring og elektronisk adgangsregulering, kontrollerbart via en egen app på mobilen. Sector Alarm formidler også vektertjenester og samarbeider i den forbindelse med lokale vaktselskap landet over. Selskapet peker på at denne organiseringen sikrer god områdekunnskap og beredskap. Selskapet er kjent for god kvalitet på sine produkter, og for god kundeservice. Blant annet har selskapet mange år på rad vunnet over andre alarmselskaper i analyseselskapet SeeYous test av norske kundesentre.
Både nasjonalt og regionalt finnes det i Norge andre alarmselskaper på siden av de to store:
Avarn Security driver en virksomhet som ligner mye på virksomheten til Sector Alarm og Verisure. Selskapet var tidligere kjent under navnet Nokas, og tilbyr boligalarm med kameraovervåking til det Avarn selv kaller en “fast, lav månedspris”. Selskapet er kanskje større i Sverige og Finland, men begynner å bli en markant aktør også i Norge.
I 2019 kom Homely som en ny aktør inn på markedet for alarmselskaper. Selskapet, deleid av mediekonsernet Schibsted, skiller seg ut ved å ha en standardisert pris på sitt alarmabonnement og standard alarmpakker som kan kjøpes i butikk. En annen særegenhet er at man kan velge vekk muligheten for vekterutrykning.
Noe lignende som det Homely tilbyr, tilbys av selskapet bak den såkalte Norgesalarmen. Også her eier kunden selv alarmanlegget, og drifter den også selv. Tilknytning til alarmsentral er imidlertid en mulighet hvis man betaler ekstra.
I tillegg til disse aktørene finnes det også mer lokale og regionale aktører. Enkelte av disse igjen samarbeider med kommunalt og interkommunalt brannvesen om vekterutrykningen.
I Norge er det hovedsakelig to måter å skaffe seg boligalarm på: boligalarm med abonnement og boligalarm uten abonnement. I det siste tilfellet kjøper, eier og drifter man alarmen helt selv og har ikke tilgang til bistand fra et alarmselskap om alarmen skulle gå. Slike alarmanlegg kan ligge på mellom 3.000 og 10.000 kroner i innkjøp, og krever som regel i tillegg et mobilabonnement til noen hundre kroner i året for å fungere optimalt.
Har man husalarm med abonnement, trenger man ikke kjøpe anlegget selv. I stedet betaler man en månedlig avgift og får tilgang til alarm og tjenester fra et alarmselskap.
Hva det koster for et abonnement hos norske alarmselskap er ikke helt enkelt å få oversikt over. De store alarmselskapene vegrer seg gjerne for å oppgi standardpriser, dels av konkurransehensyn og dels fordi en boligalarm gjerne må tilpasses en bolig og koster forskjellig fra hus til hus.
Tester har samtidig vist at alarm med abonnement for en standard rekkehusleilighet hos tilbydere som Verisure og Sector Alarm kan ligge på opp mot 500 kroner i måneden. Er huset større, slik at det kreves flere sensorer, kan prisen gå opp.
Også antallet funksjoner som er koblet på alarmanlegget, spiller en rolle. Den teknologiske utviklingen med stadig ny smartteknologi påvirker også alarmbransjen og via alarmappen som de fleste større selskaper tilbyr, vil man kunne styre alt fra oppvarming til utgangsdør, hvis man er villig til å betale. En siste faktor kan være sannsynligheten for innbrudd. Bor man i et belastet strøk, vil dette kunne påvirke prisen.
Mye tyder imidlertid på at alarmselskaper ofte har en del å gå på i prissettingen. En god ide kan derfor være å spille ulike leverandører opp mot hverandre. Gå ikke for første og beste tilbud, men hent inn flere anbud og la selskapene konkurrere om deg.
Husk også at lav pris ikke er det eneste saliggjørende. Undersøk hva som ligger inne i hver enkelt avtale, og tenk nøye gjennom hvilket tilbud som passer for deg. Sjekk spesielt hva du må betale hvis du ønsker å si opp avtalen. Det finnes eksempler på at alarmkunder ved oppsigelse har blitt møtt med gebyrer de ikke var klar over på forhånd, noe du kan unngå ved å lese vilkårene grundig.
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
De to store tilbyderne av alarmtjenester i Norge er Sector Alarm og Verisure. Disse oppgir ikke standardpriser. Mye tyder likevel på at disse sett over tid ligger relativt likt i pris. For sikring av et vanlig rekkehus kan prisen ligge på oppunder 500 kroner. Det tilsvarer rundt 6.000 kroner i året. Prisen kan imidlertid være forskjellig gjennom året, ettersom ulike kampanjer og tilbud skifter.
En forskjell kan for eksempel være i størrelsen på etableringsgebyret. I perioder kan slike gebyrer falle helt bort. I andre sammenhenger kan det ligge på opp mot 3.000 kroner. Skal man ha alarmabonnementet over mange år, trenger imidlertid ikke dette å være noen stor prisfaktor.
Nykommeren Homely, som nå forsøker å få sin andel av markedet, har utfordret både prisnivå og modellen for prisfastsettelse. Selskapet tilbyr nå månedsabonnement til én pris uavhengig av størrelse på anlegget. Ifølge selskapet selv er prisen markedets laveste, og det synes på det rene at den ligger godt under de to store tilbyderne, også når den den valgfrie adgangen til vekterutrykning er inkludert.
Det man imidlertid må regne inn i prisen til Homely er utgiftene til alarmpakke. Her starter prisen på rundt 3.000 kroner. I tillegg er det en egenandel ved vekterutrykning. Slik utrykning ligger inne i prisen hos Verisure og Sector Alarm, noe som fort lønner seg hvis man har mange falske alarmer.
Den enkleste måten å komme i kontakt med et alarmselskap på, er gjennom selskapets sider på nettet. Der finnes det som regel et skjema du kan fylle ut med grunnleggende informasjon om boligen din og kontaktinformasjon til deg selv. Kort tid etter, i noen tilfeller bare i løpet av noen minutter, vil selskapet da ta kontakt.
I noen tilfeller vil et selskap være villig til å gi deg et tilbud basert på den informasjonen du har fylt inn. I andre tilfeller vil det ønske å komme hjem til deg på befaring. Den siste løsningen gir en mer grundig gjennomgang av boligen og mulighet for en bedre tilpassing av alarmanlegget. Husk imidlertid at en slik befaring ikke forplikter deg til å kjøpe. Pass alltid på å få tilbud fra flere aktører og vurder dem opp mot hverandre i ro og mak. Du kan gjerne benytte vår gratis og uforpliktende anbudstjeneste her på Boligsmart - vi henter inn pristilbud for deg, slik at du slipper å gjøre denne jobben selv. Deretter kan du sammenligne tilbudene og velge det som passer deg best.
Etter inngått avtale er det på tide å montere anlegget. Undersøk om du kan spare penger på å gjøre dette selv. De fleste moderne alarmanlegg har komponenter som kommuniserer trådløst med hverandre. Det er dermed ikke nødvendig å trekke kabler, noe som gjør alarmen ganske lett å montere.
Når anlegget er oppe, er det på tide å sjekke ut de ulike funksjonene. Lær deg hvordan du skrur det av og på og hvordan du kan aktivere alarmen for ulike deler av huset. Instruer alle som bor i huset i det samme.
Husk også at du kan ha anledning til å ombestemme deg hvis du føler at alarmen du har kjøpt ikke passer deg og din bolig. Angrerettloven gir deg 14 dagers betingelsesløs angrerett for kjøp som ikke er gjort i en fysisk butikk.
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
En boligalarm knyttet til et alarmselskap kan gi boligen en god beskyttelse mot innbrudd og også mot brann. Men husk at den beste effekten av en alarm er den forebyggende. Studier har vist at så å si samtlige innbruddstyver snur når de ser at et hus er alarmert. Alle alarmer kommer med oblater og skilt til å feste på vinduer og dører. Vær nøye med å sette opp disse så slipper du at noen prøver seg i vanvare.
En annen god effekt av boligalarm er billigere forsikring. Forsikringsselskapene belønner som regel boligeiere med alarm ved å gi billigere forsikringspremie og lavere egenandel, og det bør du sørge for å dra nytte av. En forutsetning da er at alarmen er FG-godkjent. FG er forsikringsbransjens felles forsikringsordning for alarmer, alarmsentraler og alarmmontører. Undersøk alltid at tjenesten du abonnerer på er omfattet av denne ordningen.
Husk imidlertid at en boligalarm ikke løser alle problemer. Tenk fortsatt forebygging på mer tradisjonelle måter som å alltid sjekke at kokeplater slås av, at stearinlys er slukket og at alle dører og vinduer er forsvarlig lukket før man reiser bort. I ferier er det et godt råd å samarbeide med naboene. Slå plenen og hent post for hverandre så blir det vanskeligere for tyvene å skjønne at kysten er klar.
Gjør smarte boligvalg