Vil du vite mer om kameraovervåkning hjemme? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om privat kameraovervåkning, hvilke type produkter du har å velge mellom, lovgivning det er greit å kjenne til, og mye mer. Med få grep kan du øke sikkerheten betraktelig, enten du vil betale for oppfølging fra en sikkerhetssentral eller ikke. Visste du at dagens kameraer ikke bare kan oppdage mistenkelige bevegelser fra folk, men også flammer? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Et aktivt overvåkningskamera vil reagere på bevegelse i eller utenfor hjemmet ditt ved å sette i gang videoopptak eller ta bilder. Noen vil også sette i gang sirene og eventuelt sørge for automatisk varsling hos en alarmsentral, en tjeneste som ordnes gjennom frivillige abonnementstjenester. Med et system som er tilkoblet internett, vil du kunne motta varsler fra kameraet på mobilen. Dette krever ofte en egen hovedenhet som samordner alarmkomponentene og tilrettelegger for appstyring.
Du kan velge å kjøpe ett enkel overvåkningskamera eller flere kameraer som kan sammenkobles. De fleste er trådløse, men noen leveres med ledninger. Det finnes typer som har innebygd wifi-tilkobling, andre også høyttaler og mikrofon. Kameraer kjøpt i butikk eller i nettbutikk er som regel greie å installere selv, mens overvåkningssystemer fra spesialistene krever monteringshjelp. Du får kjøpt varianter både til innendørs og til utendørs bruk, og mange av overvåkningskameraene på dagens marked tar høyoppløsningsbilder og har nattesyn.
Kameraer med appstyring gir deg god oversikt over boligen din også når du ikke er hjemme. Her vil du kunne motta varsler og se live-bilder hjemmefra. Om sensorene oppdager noe mistenkelig, kan varsling foregår på flere måter: på telefonen din eller med sirene som kan varsle de som er i huset, forbipasserende eller naboer. Innbruddsalarm og dets kameraer kan videre kobles opp mot det øvrige alarmsystemet, som røykvarslere og smarte digitale dørlåser. Alt kan da samordnes via smarthjemssystemer og fungere sammen - for eksempel vil innbruddsalarmen kunne skrus av og på automatisk ettersom du kommer og går.
Stykkprisene for overvåkningskameraer, uten abonnement, ligger ofte på mellom 300 og 2.000 kroner. Det er også vanlig å kjøpe pakkeløsninger, da med to eller flere kameraer, til priser på mellom omtrent 4.000 og 10.000 kroner.
Noen overvåkningskameraer har innebygd wifi-tilkobling, andre krever at du kjøper en egen basestasjon for appstyring via internett. Slike enheter koster gjerne mellom 1.500 og 3.000 kroner, men det varierer altså om denne basen er inkludert i prisen for overvåkningssystemene eller ikke.
Du kan også velge pakkeløsninger med flere kameraer og mer omfattende alarmsystemer som inkluderer bevegelses- og magnetsensorer. De enkleste systemene kan du som regel enkelt montere og koble opp mot internett selv, mens mer avanserte systemer krever profesjonell installasjon. Det varierer om denne jobben er inkludert i prisen eller ikke.
Prismessig står nok det viktigste valget mellom overvåkning med eller uten abonnement hos et sikkerhetsselskap. Innbruddsalarm med abonnementstjeneste som sikrer tilknytning til en alarmsentral, flere kameraer samt egne sensorer, ordnes ofte ved månedlige avdrag. Eventuelt kan dette også kombineres med røykvarslere eller andre sikkerhetsløsninger og betales som én sum.
Abonnement knyttet til et overvåkningssystem koster ofte rundt 5.000-6.000 kroner i året, noe som gir en månedspris på cirka 400-500 kroner. Men prisene her varierer. Du finner selskap som tilbyr tilknytning til alarmsentral og oppfølging til ned mot 200 kroner i måneden.
Elkjøp, Biltema og Kjell & Company selger gjerne rimeligere varianter, og du velger selv hvor mange kameraer du ønsker. Homely, Verisure og Sector Alarm er blant de mest kjente spesialistene innen boligalarm og kameraovervåkning. De tilbyr oppfølging fra egne sentraler, men koster mer. For øvrig tilbyr også utvalgte forsikringsselskap boligalarmer med overvåkning.
De største aktørene må du ofte kontakte direkte for å få konkrete pristilbud. Dette gjelder særlig for boligalarmer, komplette systemer, hvor prisen er helt avhengig av hvor omfattende system du ønsker deg, antall komponenter og størrelsen på boligen. Samtidig er det nok i stor grad konkurransehensyn som gjør at prislistene ikke ligger åpne på nettet. Valg av funksjoner og leverandør er også viktige prisfaktorer. Det finnes mange produkter, systemer og leverandører der ute; benytt deg gjerne av anbudstjenester for å komme i kontakt med kvalitetssikrede firmaer på en enkel måte. Du kan for eksempel bruke vår gratis anbudstjeneste her på Boligsmart.
Hos de fleste alarmselskapene kan du dessuten bestille gratis befaring, for deretter å få et uforpliktende pristilbud. Her har du muligheten til å undersøke tilbud fra flere, og eventuelt forhandle om prisen. Det kan også være lurt å spørre om garantitid, produktets forventede levetid, mulige serviceavtaler og eventuelt referanser. Kameraene på det norske markedet er som regel laget for å tåle tøft vær, og bør kunne motstå i alle fall en viss grad av hærverk.
Netgear Arlo Pro: Denne gjør det særlig godt i tester. Den får plusspoeng for å være batteridrevet og å tåle vær, vind og minusgrader godt. Det kan gjøre lydopptak, har USB-lading rett i kameraet. Sirenelyden er ganske høy - om det er positivt eller negativt blir opp til deg å vurdere. Sirenen befinner seg i basestasjonen. Videre er den tilhørende appen lett å bruke. Med dette kameraet får du sju dager videolagring. Det er mulig å betale for utvidede lagringspakker, men de fleste vil klare seg godt med sju. Konklusjonen er at Netgear Arlo Pro er et godt alternativ, om enn litt dyrere enn standardvarianten Arlo.
Netgear Arlo Q: Dette kameraet er ikke trådløst, men til gjengjeld har det en lang ledning, er nokså avansert og dessuten relativt billig. Det kan kun plasseres inne, og må altså monteres et sted hvor det det finnes strømuttak. Men det har innebygd wi-fi og du trenger dermed ingen basestasjon for å koble det opp mot internett. Det scorer også høyt for videokvaliteten sin. Innstillingene lar deg sette opp en funksjonell timeplan for overvåkningen, samtidig som du kan sette opp bestemte “deteksjonssoner”. Netgear Arlo Q er svært god i test.
Nest Cam Outdoor: Dette overvåkningskameraet er solid og tåler altså å stå ute. Det er enkelt å montere og å flytte på. Systemet lar deg sette opp en timeplan for aktivering og deaktivering av overvåkningen, og kameraet har toveis lydoverføring. Den tilhørende appen er god å bruke. Nest Cam Outdoor kan riktignok i praksis ikke brukes uten abonnement, har ikke sirene eller lokal lagring og fungerer ikke uten internett. Bildematerialet kan lagres sentralt hos et alarmselskap; lagring gjennom abonnementstjenestene gir god bildekavlitet. Her får du ekstra trygghet gjennom totrinns-verifisering - med totrinns-verifisering logger du deg inn i overvåkningssystemet med eget passord i tillegg til engangskode, typisk en kode du mottar på telefon.
Netatmo Presence Home Camera: Dette kameraet fungerer godt utendørs. Det fungerer også som flomlys, som både kan lyse opp inngangspartiet når det er mørkt slik at du lettere finner veien, og gjøre uvelkomne gjester oppmerksomme på at de blir sett. Muligheten for lokal lagring av bildematerialet gir skarpe bilder, og systemet kan skille mellom personer, biler og dyr. Appen er smart og oversiktlig. Ulempen med Netatmo Presence er at monteringen er ganske krevende, og du kan gå ut fra at du vil trenge en elektriker for å få jobben gjort riktig og trygt. Til sist kan vi nevne at kameraet har skarpe kanter, et moderne, røft utseende flere nok vil sette pris på.
Homely: Homely skriver på sin nettside at de har et av markedets rimeligste abonnement. Deres boligalarm er tilkoblet en FG-godkjent alarmstasjon. Det vil si at produktene deres er forsikringsgodkjente, at de holder en viss standard og dermed vil kunne gi rabatter på innboforsikringer blant annet i form av lavere egenandeler. Vektertjenesten som inngår i abonnementet er landsdekkende. Søk i kjente søkemotorer og i sosiale medier viser videre at Homelys kunder er fornøyde med produktene og tjenestene.
Sector Alarm: Sector Alarm er en kjent aktør med lang erfaring. De får jevnt over positive tilbakemeldinger fra kundene sine, ifølge anmeldelser og rangeringer tilgjengelig på kjente nettplattformer. Gjennom deres abonnementstjenester vil du få gratis utrykning, teknisk support og service, samt livstidsgaranti og erstatning hvis noe av utstyret blir ødelagt. Et typisk kampanjetilbud fra Sector Alarm innebærer gratis installasjon av en grunnpakke med både innbrudds- og brannalarm, inkludert overvåkningskamera og eventuelt digital dørlås. Her kan du ofte spare et par tusenlapper.
Dersom overvåkningssystemet detekterer mistenkelige bevegelser, tas det bilder av det området kameraet dekker. Bildematerialet sendes kryptert fra kameraene og inn til alarmstasjonen hvor de lagres i et lukket nettverk. Der ligger de i et visst antall dager før de blir slettet. Det er kun alarmoperatørene her, og politiet, som har tilgang på bildene.
Personopplysningsloven har et eget kapittel som regulerer kameraovervåking. Behandling av personopplysninger for private formål utgjør imidlertid et unntak. Det uavhengige forvaltningsorganet Datatilsynet, hvis oppgave det er å overvåke overholdelse av personopplysningsloven, har vurdert det til at reglene dermed ikke gjelder for kameraovervåking i private hjem: Det finnes ingen lov som regulerer hvor lenge et alarmselskap kan oppbevare bildene dine, hvem som har tilgang på dem, eller hvilken sikkerhetsløsning bildelagringen skal baseres på. Det betyr at disse punktene vil være basert på den avtalen som inngås mellom deg og alarmselskapet, og det er derfor lurt å gå nøye gjennom avtaledokumentene samt stille spørsmål rundt hvilke rutiner selskapet har med tanke på å oppdage brudd. Hva skjer ved tekniske avvik? Vil du bli varslet dersom kameraene skulle komme til å ta bilder ved falske alarmer og bilder blir sendt til sentralen? Gå gjennom disse spørsmålene med den aktuelle aktøren om du er i tvil. Det viktigste er tross alt at du selv har tillit til alarmselskapet.
Det ligger ikke i alarmselskapenes rutiner eller mål å bruke dette sikkerhetssystemet til å se inn i hjemmet ditt. Det er heller ikke mulig for en som sitter på alarmsentralen å manuelt skru på kameraene dine; overvåkningskameraene skal ta bilder dersom en aktivert sensor registrerer bevegelser. Risikoen for hacking av privat kameraovervåkning er også svært lav. Skulle du likevel komme til å oppleve ubehag og kritikkverdige situasjoner, bør du melde fra til Datatilsynet: Brudd på personopplysningssikkerheten, som medfører risiko for folks rettigheter og frihet, skal aller helst rapporteres. Det må gjøres innen det har gått 72 timer.
Du har full frihet til å overvåke egen bolig og egen hage. Etter loven må du imidlertid sørge for at du ikke fanger opp deler av offentlige områder eller av andres eiendom. Privatpersoner kan heller ikke overvåke andres private sfære. Det gjelder eksempelvis leieboere, og deres besøkende.
Dagens kameraer kan dekke et område på tolv ganger tolv meter. Noen typer overvåkningskameraer har ansiktsgjenkjenning og andre kan tilpasses kjæledyr slik at alarmen ikke utløses om de firbente er alene hjemme. Det er vanlig med toveis lydoverføring - kommunikasjon mellom apparatet i boligen og mobilen eller alarmsentralen. De fleste boligalarmer har dessuten kameraer med mørkesyn. Det finnes også kameraer som “ser” brann. Under finner du en inndeling av ulike kameravarianter:
Med kamera og appstyring vil du kunne se video i sanntid og finne ut hvem som befinner seg i hjemmet ditt, samt opprette talekommunikasjon med familien eller gjester. Du får tilgang til bilder og video av viktige hendelser, og materialet kan sky-lagres på en sikker, kryptert måte. Wifi-tilkobling, med sikker bredbåndstilkobling, gjør dessuten at du kan unngå sjenerende ledninger. Alt gjestene dine ser, er et stilig kamera; det finnes et stort utvalg nette modeller med elegant design.
Du har generelt mange valg når det gjelder kameraovervåkning hjemme, fra ett enkelt kamera som kan kjøpes i elektronikkbutikker eller på nettet, til omfattende overvåkningssystemer som kan kobles opp mot brannalarmen og smarthjemssystemer. Ved å betale for abonnement hos profesjonelle sikkerhetsselskaper vil du ha rask tilgang på hjelp fra vektere og nødetatene.
Du står altså ganske fritt til å vurdere risiko og hvilket prisnivå du vil legge deg på - dersom du vurderer det til at du ønsker kameraovervåkning. Tall fra Statistisk Sentralbyrå kan i den forbindelse fortelle at politiet får inn cirka 5.000-6.000 anmeldelser på såkalte grove tyverier fra bolig, fritidsbolig, garasje og boder i året.
Hvor ofte du må bytte batterier i overvåkningskameraer, avhenger av bruken og den modellen du har. Noen kameraer har oppladbare batterier som holder dem i gang i to måneder per lading. Om du har alarmabonnement, vil som regel alarmselskapet sørge for å varsle deg når batteritiden er i ferd med å gå ut.
Gjør smarte boligvalg