Vil du vite mer om brannsikring? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om brannsikring, inkludert hvilke krav du har å forholde deg til, hvilke produkter du kan velge mellom for å få et brannsikkert hjem, riktig plassering av varslere, og mye mer. Det er lovpålagt å ha fungerende brannvarslingssystem hjemme og på en eventuell hytte. Visste du at du også må ha både røykvarslere og manuelt brannslukningsutstyr? Er du klar over hvilke brannsikkerhetsmessige regler som gjelder for garasjer? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Brannsikring er et vidt begrep. Det innbefatter alt fra skilting av nærmeste rømningsvei, evakueringsplaner, branndører, beskyttelse av bærende konstruksjoner, brannteknisk utforming av bygg, nødvendige brannvernkurs og øvelser til brannalarm- og varslingssystemer, brannslukkingsapparater og sprinkleranlegg, samt annet utstyr for brannslukking og evakuering - ja, alt som gjøres for å sikre folk og bygg mot brann.
Installasjon av røykvarslere er den viktigste investeringen du kan gjøre for brannsikring hjemme og i fritidsboligen din. Samtidig er det viktig med kunnskap om hva du bør gjøre ved brann. Sørg for at du vet hvor brannslukningsapparatene og annet utstyr som branntepper og/ellers - stiger befinner seg, og merk deg rømningsveiene.
Krav til brannsikring begynner allerede i planleggingsfasen for nybygg. Men det branntekniske er heldigvis noe fagfolkene tar seg av. Det du som eier er ansvarlig for, er at det fås på plass et brannvarslingssystem med tilstrekkelig antall røykvarslere. Det skal også være slukkeutstyr i boliger og hytter, for eksempel brannslukkingsapparat - minst ett.
De norske byggtekniske forskriftene slår fast at bygg skal sikres på en slik måte at mennesker og dyr kan unnslippe brannfare. Også materielle verdier, sett i et miljø- og samfunnsperspektiv, dekkes av regelverket. Du er videre pålagt - jepp - å være en god nabo; i plan- og bygningsloven står det at det ikke skal bygges nærmere enn fire meter fra nabogrensen - slik minskes faren for brannspredning.
Om du installerer fire seriekoblede røykvarslere i boligen din, vil totalkostnadene gjerne havne et sted på mellom 1.000 og 3.000 kroner. Stykkprisen for de billigste røykvarslerne ligger på rundt 250 kroner, men det finnes også flere varianter til over 1.000 kroner.
Hos alarmselskapene ordnes ofte nedbetaling av installasjonen og produktene over en viss periode, ofte over tre år. Denne summen legges da til en abonnementspris. Månedsprisen for abonnementstjenestene, som blant annet sikrer tilknytning til en alarmsentral, koster gjerne fra 200 til 500 kroner i måneden.
Pristilbud fra alarmselskapene får du først når du kontakter dem direkte, enten ved å fylle ut enkle nettskjema på hjemmesiden deres, ved å sende en e-post eller kontakte dem på telefon. Når det er snakk om å brannsikre en leilighet, en enebolig eller en hytte, er det naturlig nok store forskjeller i pris fordi det vil varierer hvor mange røykvarslere som trengs, og hva slags annet utstyr og funksjonsnivå du ønsker.
Flere aktører på markedet for brannsikring tilbyr gratis befaring, og de er vant til å måtte konkurrere om deg som kunde. En rask og enkel måte å finne aktuelle tilbydere på, er å benytte anbudstjenester, for eksempel vår egen gratis anbudstjeneste her på Boligsmart. På den måten får du sammenlignet tilbudene fra flere, og du kan samtidig føle deg trygg på at du har å gjøre med seriøse og trygge aktører. Vi minner om at det er lurt å undersøke nøye hva som inkluderes i tilbudene, også når det gjelder garantitid, forventet produktlevetid, serviceavtaler eller annet, og å ikke se seg blind på totalsummen.
Bolig og fritidsbolig: Boliger og hytter skal være utstyrt med minst én type slukkeutstyr. Det kan være:
Boligen og hytta må også ha røykvarslere som gjør at du kan høre brannalarmen gå uansett hvor du befinner deg i bygget. Røykvarslerne og slukkeutstyret må kontrolleres jevnlig og i samsvar med anvisninger fra leverandøren, på eget ansvar.
Garasje: Byggteknisk forskrift stiller ingen branntekniske krav til carporter. Det er heller ingen krav til frittliggende garasjer som ligger minst to meter fra bygninger på naboeiendommen. Plassert nærmere enn dét, må den delen av garasjebygget som er nærmere enn to meter, utføres med brannmotstand EI 30. EI 30 betyr at en vegg er motstandsdyktig mot brann i minimum 30 minutter.
Dersom garasjen ligger i huset eller er bygd vegg i vegg med huset, skal alle skillekonstruksjoner mellom garasjen og andre rom i huset være gasstette. Det skal ikke være direkte forbindelse, det vil si dør, fra garasje til oppholdsrom eller rømningsvei - her må det da være et mellomliggende rom med dører som kan lukkes. Ofte finnes det en del brennbare og lettantennelige væsker i garasjer, samtidig som det vil være en viss fare for bilbrann. Vanlige brannalarmer kan komme til å gi hyppige feilalarmer her på grunn av høyere forekomster av ufarlig røyk, gass og støv, men det finnes egne termiske røykvarslere som kun reagerer på varme. Disse utløses når temperaturen ved brannvarsleren overstiger 58 grader, og kan altså være en grei måte å brannsikre garasjen på.
Borettslag og sameier: Det er styrene som har ansvar for HMS og internkontroll når det gjelder brannsikring i borettslag og sameier, både i boenhetene og i fellesareal. Det skal foreligge skriftlig dokumentasjon på at reglene er fulgt. Styrene i sameier og borettslag kan bestille gratis opplæring innen brannsikkerhet for beboerne hos Norsk Brannvern.
For å finne ut om brannslukkere og røykvarslere er godkjent, kan du se etter merking på utstyret. Produsentene er nemlig pålagt å merke produktene sine. Røykvarslere skal være merket med NS-EN 14604, DSB 235 eller SNR 235, og de skal ha en sirene med minimum 85 desibel. Brannslukkere skal være testet og sertifisert for riktig trykk av et anerkjent sertifiseringsorgan etter “EN-3” eller en annen standard som stiller likeverdige krav til funksjonalitet og effektivitet. Slukkere som ikke oppfyller disse kravene, kan fortsatt være til hjelp, men skal da merkes på norsk med at produktet har begrenset slukkekapasitet. Det kan ikke erstatte lovpålagt slukkeutstyr.
Lovverket sier videre at det skal være minst én brannslukker i hver boenhet, helst plassert nær soverommene. Brannslukkeapparater skal kontrolleres av fagfolk hvert femte år og ha full service hvert tiende år. Én gang i året bør du vende slukkeren opp ned og legge øret inntil: Lytt etter lyden av pulver som sildrer nedover - det er det det skal gjøre, samtidig som dette motvirker at pulveret forsteiner seg. Sjekk gjerne også at pilen står på grønt og at plomberingen er intakt. Produksjonsdatoen står nederst på produktet - du er ansvarlig for at slikt utstyr ikke er utgått på dato. Et generelt råd er å sjekke røykvarslerene og slukkeutstyret hver gang du er på hytta.
Det er lovpålagt med brannalarm i boliger og hytter. Det kan være en eller flere, så lenge sirenen kan høres i alle rommene, og på alle soverom, også når dørene er lukket. Det innebærer gjerne minst én i hver etasje.
I forskrift om brannforebygging står det:
Brannvarslere som kun varsler lokalt: Brannalarm uten abonnement koster mindre. Du vil ikke være tilknyttet noen alarmsentral og må selv tilkalle nødetatene ved brann. Du får kjøpt enkeltstående røykvarslere, også optiske apparater som kan seriekobles, på nett i og butikker som Elkjøp, Biltema, Kjell & Company og Power. Røykvarslere med innebygd wifi-tilkobling gir mulighet for mobilvarslinger.
Brannvarslingsanlegg tilknyttet alarmsentral: Om du velger å betale for at varslingssystemet ditt skal være tilkoblet en alarmsentral, vil det bety at boligen er godt beskyttet også når du ikke er hjemme. Med direktelinje til sentralen via en taleenhet kan du snakke rett ut i rommet og få hjelp med slukningsarbeid og evakuering. Dét er også kjekt hvis du trenger å avklare at det dreier seg om en falsk alarm. I tillegg til dette vil abonnementstjenestene ofte innebære at du får beskjed når det er på tide å bytte batterier.
Optiske versus ioniske røykvarslere: Optiske røykvarslere er det som gjelder i 2022, og fremover. De oppdager brann på et tidligere stadium enn de gamle ioniske typene ved å være bedre til å oppdage ulmebrann og røykutvikling. De er også i bedre stand til å takle ufarlig damp, fuktighet og stekeos. Derfor passer de også særlig godt i nærheten av bad og kjøkken. Optiske apparater taper ikke effekt over tid. De koster riktignok noe mer enn de ioniske brannvarslerne.
Seriekobling: Seriekoblede røykvarslere sørger for at alle apparatenes sirener utløses så fort ett av dem detekterer brannutvikling. Slik kan du være trygg på at du blir varslet selv om brannen begynner nede i en lukket kjeller for eksempel. Det gir deg mer tid til å komme deg ut, ringe brannvesenet eller slukke brannen før flammene får gjort for stor skade. Alarmekspertene anbefaler deg å betale det det koster ekstra (det er heller ikke store summer det er snakk om) for røykvarslere som kan seriekobles. De fleste seriekoblede variantene på markedet i dag er for øvrig trådløse.
Sprinkelanlegg: Sprinkleranlegg er den vanligste formen for automatisk slukking. Du må ha manuelt slukkeutstyr i tillegg.
Overvåkningskamera som brannvarsler: Visse typer overvåkningskameraer fungerer som brannalarm; de er stilt inn slik at de vil reagere om de ser flammende bevegelser. De må anses som et tillegg til ordinære røykvarslere.
Annet brannutstyr: Brannteppe og brannstige er veldig godt å ha.
Homely: Homely har mange fornøyde brannalarmkunder, ifølge nøytrale og kjente nettplattformer. Abonnementsprisene deres er dessuten blant markedets laveste. Firmaets alarmstasjon er FG-godkjent og firmaet leverer vektertjenester i hele landet.
Verisure: Verisure har lang erfaring, jevnt over fornøyde kunder ifølge søk på kjente nettplattformer og i sosiale medier, en rekke produkter innen brannsikring, og de utfører profesjonell installasjon. Gjennom dem får du produkter basert på den nyeste teknologien på markedet. Hos dem kan du kjøpe røykvarslere, taleapparat og overvåkningskameraer, inkludert smartfunksjoner som lar deg styre sikkerhetssystemet ditt via mobilen. Både bolig- og brannalarm fra Verisure sikrer deg tilknytning til en alarmstasjon slik at nødvendig hjelp bli sendt så raskt som mulig ved farlige situasjoner. Du kan lese mer om dette i vår komplette guide om Verisure.
Bygg og Brannsikring Østlandet: Dette er et firma som arbeider over hele Østlandet. De er landsdekkende gjennom medlemskap og eierskap i Protecta AS. Passivt brannvern er deres spesialområdet, og med det menes brannsikringstiltak som er ”innebygd” i byggkonstruksjonen og ikke krever aktivering i tilfelle brann.
Firesafe: Oslo-baserte Firesafe, totalleverandør innen brannsikkerhet, har kunnskap, kompetanse og erfaring innen brannsikring. De prosjekterer, designer og installerer brannalarmanlegg for alle typer bygg og kan utføre service og reparasjoner. Videre samarbeider de med entreprenører og deg som boligeier for å sikre hjemmet ditt. Firmaet tilbyr også kurs og seminarer i brannvern.
Oslo Brannsikring: Her finner du faglærte tømrere, murere og andre med spesialkompetanse på brannvern. Oslo Brannsikring utfører alle typer oppdrag som ivaretar brannsikkerheten i bygget ditt, også om du skal bygge nytt. Via samarbeidspartnere tilbyr de aktiv brannsikring: brannalarmanlegg, automatiske slukkeanlegg (gasslokkeanlegg, sprinkler- og vanntåkeanlegg), samt nødlys, ledelys, håndslukkere og brannslanger med mer.
Bygg og Bevar: Bygg og Bevar, et samarbeidsprosjekt mellom Klima og miljødepartementet og Byggenæringens Landsforening, sprer kunnskap om hvordan gamle hus skal vedlikeholdes og settes i stand i tråd med bygningens alder, konstruksjon, materialbruk, stil og lokale egenart.
Det foreligger klare krav fra myndighetene når det kommer til brannsikring. Og det er du som eier av bygget som har ansvaret for brannsikkerheten, og for å kontakte sertifiserte fagfolk når det er behov for det. Brannsikkerhet går både på utformingen av bygget, utstyr og kunnskap. Det er lurt å gå gjennom og snakke om rømningsveier, snakke om og øve på hvordan en forholder seg ved brann, særlig om det er barn i hus.
Når det kommer til brannalarmanlegg, anbefaler blant andre Verisure og Norsk Brannvernforening seriekoblede optiske røykvarslere. Et slikt system vil varsle effektivt i hele boligen og sørge for å advare om ulmebranner - som er den vanligste årsaken til brann i norske hjem. Ulmebranner er skumle fordi de utvikler seg over tid og rekker å produsere giftig gass. Oftere enn flammene er det denne giftige gassen som lar liv.
Vi vil også få minne om å sjekke batteriene i røykvarslerne. Gjør gjerne det minst en gang i året - kanskje på en fast dag i desember? Om du er tilknyttet en alarmstasjon, vil du gjerne bli varslet når det er på tide å bytte til nye batterier. For øvrig er det vanlig at røykvarslere holder i 10 år, ikke lenger. Et tips er å ha et lite lager av batterier, særlig på hytta, slik at du alltid har nye tilgjengelig.
Hver fjerde brann i norske hjem skyldes feil på det elektriske anlegget. I mange tilfeller er årsaken eldre elektriske anlegg som ikke er dimensjonert for dagens strømforbruk.
Vi avslutter med å liste opp tegn på at det elektriske anlegget bør oppgraderes:
Gjør smarte boligvalg