Vil du vite mer om FG-godkjent alarm? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva en FG-godkjent alarm er og hva den koster, hva alarm uten abonnement innebærer, fordeler og ulemper med alarm uten abonnement og mye mer. Visste du at så mange som 1 av 5 av alle boliger i Norge har installert alarm? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
FG ble opprettet i 1977 av forsikringsselskapene i Norge. Bokstavene FG sto opprinnelig for «Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd». I 2017 endret de navn til FG Skadeteknikk, hvor FG står for «forsikringsgodkjent». FG Skadeteknikk er en del av Finans Norge og utarbeider regler og godkjenner sikringsutstyr og foretak. Dette gjør de for å redusere risikoen for brann- og innbruddskader.
Når en boligalarm er FG-godkjent betyr det at alarmen er forsikringsgodkjent. Alle alarmer som er FG-godkjente oppfyller forsikringsselskapenes krav til sikkerhet etter nøye testing, utført av fagpersoner hos FG Skadeteknikk. At en alarm er FG-godkjent er med andre ord et kvalitetsstempel - da kan du være sikker på alarmen er testet og fungerer som den skal ved brann og innbrudd. Alle alarmer som er FG-godkjent er merket med en liten firkant med FG i fete bokstaver. Andre produkter som kan være FG-godkjente er brannalarmanlegg, sprinkleranlegg, låser, verdiskap og sikkerhetsskap.
Hvis du skaffer deg en en FG-godkjent alarm, kan det gi deg rabatt på forsikringspremien din, eller redusert egenandel ved skade. Grunnen til at forsikringsselskapene gir rabatt når alarmen er FG-godkjent er fordi en FG-godkjent alarm vil opprettholde deres krav til sikkerhet. Risikoen for innbrudd er rett og slett lavere med FG-godkjent alarm. Men det hjelper ikke med en FG-godkjent alarm om den er installert feil. Derfor er det lurt å benytte seg av et FG-godkjent foretak som har fagpersoner og rutiner som sikrer riktig installasjon av alarmsystemet.
De store alarmselskapene i Norge tilbyr alle alarmer som er FG-godkjente. Ønsker du å ha alarm, men ikke ha alarmabonnement fra et alarmselskap, bør du undersøke nøye at alarmen er av en god standard før du går til innkjøp. Selv om du kanskje kan spare penger på en alarm som ikke er FG-godkjent, er alarmen sjeldent like sikker.
En FG-godkjent innbruddsalarm er en god forebygging mot innbrudd, og en FG-godkjent brannalarm gir økt trygghet ved brann. En FG-godkjent alarm vil rett og slett minske risikoen for at boligen din - eller deg selv og dine kjære - blir alvorlig skadet.
Det er vanskelig å si eksakt hva et alarmsystem kan komme til å koste for akkurat din bolig. Det er flere faktorer som spiller inn på hvilken pris du vil ende opp med for alarmen:
Du kan kjøpe en alarm med eller uten abonnement. Kjøper du alarm med abonnement, ligger en gjennomsnittlig pris per måned på rundt 450 kroner. Prisen for installasjon kommer i tillegg, og denne vil variere ut i fra hvilken månedspris du betaler. Billig installasjon gir gjerne høyere månedspris, mens dyr installasjon gir lavere månedspris. Som regel må du ut med cirka 1.000 kroner for installasjon.
Kjøper du FG-godkjent alarm uten abonnement må du regne med å betale opp mot 10.000 kroner for det tekniske utstyret til alarmsystemet. Her kommer også installasjonskostnadene i tillegg. Du må også regne med noen utgifter til test og vedlikehold av det det tekniske utstyret. Med alarm uten abonnement har du ikke tilgang til en alarmstasjon, og må klare deg på egenhånd hvis alarmen går. Du vil få varsel på mobiltelefonen din om du ikke er hjemme når alarmen går.
Alarmsystempakker uten abonnement som ikke består av en FG-godkjent alarm får du fra cirka 2.000 kroner og oppover. Så her er det penger å spare, men du kan ikke være sikker på at alarmen er like trygg som en FG-godkjent alarm.
Et alarmsystem kan bestå av mange komponenter, som kan settes sammen på mange ulike måter, tilpasset din bolig og dine behov for alarm hjemme. Her skal vi gå gjennom noen av disse:
Å montere en alarm som er FG-godkjent, har flere gunstige fordeler. Nedenfor ser vi på noen av de viktigste grunnene til at dette kan lønne seg for nettopp deg:
Å velge å investere i en FG-godkjent alarm har også én ulempe som vi kjenner til:
Når du har en boligalarm med abonnement, betaler du hver måned en fast sum for å være tilknyttet en alarmstasjon med døgnbemannet overvåkning. Det vil si at hvis du trenger hjelp, får du det med en gang. Er det fare på ferde, sender de uten en vekter til boligen din, og de kontakter nødetater for deg om du skulle trenge det.
En boligalarm uten abonnement betyr at alarmen ikke er tilknyttet en alarmstasjon. Når du kjøper en alarm uten abonnement, betaler du kun for selve alarmanlegget og for eventuell montering, hvis ikke du vil gjøre monteringen selv. Du kan styre alarmen via en app på mobiltelefonen. Uten abonnement har du ansvaret helt selv hvis det skulle skje noe. Du vil får varsler på mobiltelefonen din om alarmen skulle fange opp noe, og da må du selv ta affære. Om du ikke er hjemme kan du reise hjem for å sjekke om ting er orden, eller få en nabo til å sjekke det ut. Du kan også installere en kameradetektor som tar bilde og sender den til din mobiltelefon ved utløst alarm. Er det en reell alarm, må du selv ringe nødetater.
Du finnes FG-godkjente alarmer også uten abonnement. Undersøk nøye om alarmen er FG-godkjent før du kjøper et alarmsystem uten abonnement. Mange alarmsystemer som er uten abonnement er ikke FG-godkjent.
Fordeler med alarm uten abonnement:
Ulemper med alarm uten abonnement:
Det viktigste å huske på når du har alarm uten abonnement, er at du har ansvar for - og må sørge for - at alarmanlegget fungerer som det skal. Du må derfor jevnlig teste det. Du bør ha rutiner på å skifte batterier i de ulike komponentene. Du må også sørge for at mobiltelefonen din ikke går tom for strøm, så du alltid kan bli varslet på mobiltelefonen om det skulle skje noe med alarmen.
Du bør ha tenkt nøye gjennom hva du skal gjøre hvis alarmen skulle utløses. Det kan fort bli en stressende situasjon, så det er lurt å ha en tenkt gjennom en plan på forhånd. Skal du for eksempel kontakte naboen, så vedkommende kan sjekke ut hva som har utløst alarmen om du ikke er hjemme? Har du overvåkningskamera installert, er det lurt å sjekke bildene herfra først.
Du bør være forberedt på falske alarmer. Om en alarm utløses, trenger ikke det bety at det er fare på ferde. Det kan være falske alarmer, som at teknikken har feilet eller noen familiemedlemmer har glemt å skru av alarmen når de kommer hjem. Det må være utslag fra flere ulike sensorer i flere ulike rom for at en alarm er ekte.
Gjør smarte boligvalg