Det finnes mange grunner til å renovere et hus. I noen tilfeller handler det hovedsakelig om å endre boligens estetiske uttrykk eller oppgradere til en høyere standard. Andre ganger er det totalrenovering helt nødvendig for å ivareta huset. Har det oppstått skader på boligen, som for eksempel fukt, råte eller brann, kan det få omfattende konsekvenser for hele boligen. Uansett vil totalrenovering være et omfattende prosjekt. Denne artikkelen gir deg et overblikk hva som inngår i et renoveringsprosjekt. Du kan blant annet lese om priser, nødvendige forberedelser, og hvordan du finner den rette entreprenøren til jobben.
På et så omfattende prosjekt som renovering er det vanskelig å anslå hva et spesifikt prosjekt kommer til å koste. Det er først når man har utarbeidet en detaljert prosjektbeskrivelse og entreprenøren har kommet på befaring, at man kan forvente et realistisk estimat. Prisdata hentet fra markedsplassen Byggstart.no viser at snittprisen på innvendig totalrenovering ligger på ca 12.000 kr per kvadratmeter. Dette inkluderer alt av både arbeid og materialer. Det forekommer imidlertid store prisvariasjoner avhengig av prosjektets omfang og kompleksitet. Om man inkluderer utvendig renovering (tak, fasade, etterisolering, drenering), ligger snittprisen på ca 20.000 kr per kvm. Hvor man havner, avhenger av en rekke faktorer, inkludert standard, antall kjøkken/bad, tilstand på eksisterende bygg, endringer i planløsning, råteskader, etc.
Selv om renovering ofte vil føre til en verdiøkning, er det ikke garantert at denne overstiger utgiftene knyttet til prosjektet. Derfor er det ikke anbefalt å totalrenovere dersom man har planer om å selge boligen innen kort tid. Da lønner det seg heller å gjennomføre mer overfladisk oppussing som vil gjøre boligen mer appellerende for potensielle kjøpere. Dersom man kjøper et gammelt hus med lav standard, kan det derimot lønne seg å totalrenovere.
Totalrenovering er et prosjekt som innebærer arbeid på en rekke ulike fagfelt. Gjennomføringen avhenger av et stort antall aktører, og det er viktig at arbeidet mellom disse blir presist koordinert. Dersom delarbeider ikke er ferdig i tide, kan det oppstå forsinkelser som gjør prosjektet både dyrere og mer krevende. Man har hovedsakelig to valg når man skal organisere prosjektet: totalentreprise og delt entreprise.
Totalentreprise går ut på at byggherre kun skriver kontrakt med én bedrift. Denne står da ansvarlig for at alt arbeid blir utført og koordinert. Totalentreprenøren er gjerne en tømrerbedrift, som utfører deler av arbeidet selv, og henter inn de nødvendige underentreprenørene på de resterende fagfeltene. Dette inkluderer vanligvis rør, elektrisk, ventilasjon, maling, mur, etc.
Velger man delt entreprise, skriver man kontrakt med entreprenører på hvert enkelt fagområder. Da står man også ansvarlig for koordinering, men mindre man engasjerer en ekstern prosjektleder. Dette ansvaret vil være svært omfattende og tidkrevende.
Uavhengig av entrepriseform er det viktig å engasjere rett entreprenør. Valg av entreprenør vil ha stor effekt på både prosjektgjennomføringen og det ferdige produktet. Det kan imidlertid være vanskelig å vite hva man skal se etter i anbudsprosessen. Det finnes en rekke kriterier man bør vurdere når man skal sammenligne potensielle entreprenører:
Stadig flere velger å benytte markedsplassen Byggstart.no for større bygg- og renoveringsprosjekter. Byggstart jobber med å sette byggherrer i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører.
En god prosjektbeskrivelse gjør det enklere for entreprenøren å komme med et realistisk pristilbud. Det gjør gir deg også bedre oversikt over prosjektet du skal i gang med.
Vanligvis vil man inkludere følgende i en god prosjektbeskrivelse:
Det er en rekke grunner til å være nøye når man forbereder en renovering:
Det er vanlig å skille mellom prosjekter der det kun gjøres innvendig renovering og prosjekter der man gjør både innvendig og utvendig renovering. Totalrenovering innebærer generelt omfattende tiltak. Noen inngrep som ofte gjøres ved innvendig totalrenovering er:
Utvendig renovering består gjerne av:
Utvendig totalrenovering kan ofte koste opp mot dobbelt så mye som vanlig innvendig renovering. Det er også større sjanse for at man må søke til kommunen ved utvendig totalrenovering.
Vanligvis vil prisen fra entreprenøren din inkludere alle materialer og byggevarer, med unntak av overflatematerialer. Overflatematerialer inkluderer varer som for eksempel fliser, parkett, baderomsmøbler, kjøkkeninnredning, garderober og annet inventar. Disse produktene finnes i en rekke forskjellige stiler og standarder. Det er derfor vanskelig for entreprenøren å anslå den eksakte prisen.
Selv om overflatematerialer ikke nødvendigvis er inkludert i tilbudet fra entreprenøren, kan det likevel hende at entreprenøren har mulighet til å skaffe disse varene til reduserte priser. Det er også viktig å sjekke med entreprenøren om kvaliteten på byggevarene du planlegger å kjøpe er i henhold til kravene, slik at håndverkeren kan gi deg garanti.
Totalrenovering er kompliserte prosjekter der uventede situasjoner ofte oppstår. Dette kan fort føre til uenighet og konflikter dersom man ikke har avtalt hvordan man skal håndtere slike situasjoner. Man bør derfor alltid ha en klar skriftlig kontrakt før man starter med renovering. Her må det kommer tydelig frem hvordan man skal håndtere eventuelle forsinkelser. Man bør også bli enige om hva man gjør dersom prosjektet viser seg å bli dyrere enn først antatt, noe som ofte kan skje når man for eksempel jobber med totalrenovering av eldre hus.
Når man skal skrive kontrakt, kan man ta utgangspunkt i Forbrukerrådets kontraktsmaler for kjøp av håndverkertjenester. Malene inneholder relevante opplysninger for arbeidet som skal utføres, slik som betalingsmåte, pris og tidsskjema. I større prosjekter, slik som for eksempel totalrenovering, er det vanlig å betale i forbindelse med å ha nådd visse avtalte milepæler. Den siste betalingen (gjerne 5-10%) vil vanligvis gjøres etter man har gått sluttbefaringen sammen med en ekstern fagperson (gjerne en takstmann).
Det er også vanlig å holde tilbake siste del av betalingen til man har mottatt all relevant dokumentasjon fra entreprenørene. Dokumentasjonen kan bli nødvendig ved salg av boligen, eller dersom man skulle ende opp i en forsikringssak. Dette gjelder for eksempel FDV-dokumentasjon for våtrom, samsvarserklæring fra elektriker samt fakturaer.
Gjør smarte boligvalg