Bygging av bad er et omfattende prosjekt med store summer involvert. Med tilstrekkelig planlegging, sikker finansiering og egnede fagfolk er det imidlertid ingenting som står i veien for en vellykket gjennomføring. I denne artikkelen har vi samlet den viktigste informasjonen for de som ønsker å bygge bad. Vi tar blant annet for oss priser, organisering og hvordan man finner den rette entreprenøren.
Når man planlegger å bygge et nytt bad er det nødvendig å sette opp et realistisk budsjett. Dette gir en god indikasjon på hvilken løsninger og standard du har midler til å finansiere. Størrelsen på badet er en viktig faktor for prisantydningen, men det er også andre forhold som spiller inn, som kvaliteten på byggevarene, fliser og hvor effektivt håndverkerne arbeider.
Ifølge markedsplassen Byggstart.no ligger snittprisen for bygging av et nytt bad på ca. 300.000 kroner. Dette er noe dyrere enn renovering av eksisterende bad som ligger på ca. 275.000 kroner i snitt. Denne prisen inkluderer alle arbeider og materialer, også materialene som byggherre selv kjøper inn (som f.eks. fliser, armaturer, baderomsmøbler og badekar). Prisene varierer mye avhengig av både størrelse, kompleksitet og standard.
Det er viktig at man som byggherre vet hvilke midler man har til rådighet før man går i gang med et slikt prosjekt. Som nevnt ovenfor er det derfor viktig å ha en oversiktlig plan over budsjettet. Budsjettet avgjør hvilken løsninger man kan velge, og minsker risikoen for at uventede utgifter gjør det vanskelig å finansiere prosjektet. Finansieringen av byggeprosjektet blir diskutert senere i artikkelen.
Det finnes hovedsakelig to måter å organisere byggingen av bad: delt entreprise og totalentreprise. Delt entreprise innebærer at man skriver kontrakt med separate håndverkere på de ulike fagfeltene. Velger man derimot en totalentreprise har byggherren kontrakt med én entreprenør. Denne totalentreprenøren utfører deler av arbeidet selv og henter inn underentreprenører på de resterende fagfeltene. Den står også ansvarlig for koordineringen mellom de involverte aktørene, og sørger for at arbeid blir forskriftsmessig utført. Dette gjør at byggherren kun har én aktør å forholde seg til, noe som gjør prosjektet enklere å gjennomføre. Dersom det oppstår reklamasjoner, vil totalentreprenøren inneha ansvaret, uavhengig av hvor feilen har oppstått.
Uavhengig om man velger delt entreprise eller totalentreprise er visse kriterier man bør vurdere når man er på utkikk etter fagfolk. Hvis arbeidet ikke holder høy kvalitet, eller hvis materialene som blir brukt ikke er godkjent, kan det forårsake store problemer i etterkant av prosjektet. Det finnes en rekke useriøse aktører i byggebransjen. Derfor er det viktig å utføre en grundig bakgrunnssjekk av selskapet du vurdere å engasjere. Her er seks kriterier du bør vurdere:
Det er også viktig å hente inn pristilbud fra flere ulike entreprenører. Ved å sammenligne tilbudene kan man danne seg et bilde av hvilke aktører som tilbyr konkurransedyktige priser. Pris er imidlertid ikke det eneste man bør undersøke når man vurderer tilbudene. Også innholdet i tilbudene er avgjørende. Variasjoner i pris kan i noen tilfeller skyldes at entreprenøren har inkludert ulike poster i tilbudene. For å få oversikt over innholdet i tilbudene kan det være lurt å sette dem opp i et regneark. På den måten kan man sammenligne hva entreprenørene tar for de ulike arbeidene, ikke bare totalprisen.
Noe stadig flere byggherrer velger å gjøre for å komme i kontakt med entreprenører, er å registrere prosjektet sitt på markedsplassen Byggstart.no. Dette er en plattform der boligeiere kan finne kvalitetssikrede bedrifter, og motta pristilbud.
På et så omfattende prosjekt som å bygge bad, er det viktig å ha oversikt over tidsbruken. Viktige faktorer er størrelse, hvor godt man planlegger og effektiviteten til håndverkerne. I tillegg må man skaffe alle nødvendige byggetillatelser og materialer før man setter i gang.
Det er anbefalt å starte planleggingen minst et par måneder før man skal i gang med selve arbeidene. Ved å planlegge prosjektet nøye legger man til rette for en effektiv gjennomføring. Innredning, belysning og utstyr bør være avklart før håndverkerne starter arbeidet. Ved bruk av profesjonelle fagfolk, vil det ta rundt 3-5 uker før badet er klart til bruk. Det kan likevel være lurt å beregne en 1-2 ukers slingringsmonn i tilfelle det skulle oppstå forsinkelser. Hvis man skal utføre arbeid på boligens eneste bad, kan det være lurt å finne et annet sted å oppholde seg mens arbeidene pågår.
Badet er boligens mest kostbare rom målt i kvadratmeterpris. Det er derfor viktig å forberede prosjektet nøye og velge materialer og innredning man kan være fornøyd med i lang tid fremover. Ofte vil det ta 15-25 år før man pusser opp badet på nytt. Det kan derfor være lønnsomt å investere i et tidløst design og høy kvalitet. Har man spesifikke krav til materialene, er det lurt å spesifisere dette for entreprenøren.
Vi skiller gjerne mellom byggematerialer og overflatematerialer på bad. Byggematerialer er for eksempel betong, gipsvegger, maling og membran. Overflatematerialer kan være fliser, armatur, dusj, badekar, vask og skap. Det er vanlig at entreprenør handler inn byggematerialene, mens du som kunde selv handler noen av eller alle overflatematerialene selv. Merk imidlertid at entreprenør ofte kan ha gode rabatter på overflatematerialer som du kan nyttiggjøre deg av.
Noen byggherrer som skal bygge bad vurderer å kjøpe inn alle materialer på egenhånd. Da har man fullstendig oversikt over hva som blir kjøpt inn og hva de ulike varene koster. Selv om dette kan virke fristende, risikerer man å skape mange unødvendige problemer. Ved å kjøpe inn materiale selv kan det oppstå problemer som feilaktig oppmåling og bestilling av feil varer. I tillegg står man selv ansvarlig for overflødige materialer og forsinkelser i levering. Det betyr at byggherren blir nødt til å betale for tiden håndverkerne venter på materiale. Ved eventuelle forsinkelser er det viktig å holde entreprenøren oppdatert.
Med en snittpris på 300.000 kroner, er bygging av bad et kostbart prosjekt. Derfor er det viktig å planlegge finansieringen tidlig i prosessen. På den måten kan man kartlegge hvilke muligheter man har, og planlegge et prosjekt man er i stand til å betale. Det finnes hovedsakelig fire ulike måter å finansiere bygging av bad:
Skal man bygge bad må man først undersøke om prosjektet krever tillatelse fra kommunen. I de fleste byggeprosjektene trenger man ikke godkjenning fra kommunen for å bygge et nytt bad. Det finnes imidlertid tre unntak:
Det er derfor viktig å forsikre seg om at man ikke utfører noen av disse handlingene før man har vært i kontakt med kommunen. Hvis prosjektet krever byggetillatelse bør man forberede seg på minimum tre ukers saksbehandlingstid. I noen tilfeller er det pålagt å engasjere en fagpreson som kan søke på byggherres vegne. Denne rollen kalles ansvarlig søker og tilfaller som regel baderomsentreprenøren. Ansvarlig søkers oppgave er å hente inn all nødvendig dokumentasjon og forberede søknaden før den sendes inn til kommunen. Å engasjere har en kostnad, men er i noen tilfeller helt nødvendig for å få prosjektet godkjent. Dessuten kan det være svært krevende å forberede en fullstendig søknad, og det kan derfor være mer praktisk å overlate dette til en fagperson.
Når prosjektet er avsluttet og badet står klart til bruk, er det viktig å få tilsendt relevant informasjon fra entreprenøren. Det er svært viktig å få en god dokumentasjon på arbeidet som er blitt utført og hvilke materialer som er brukt under byggingen av badet. Slike dokumenter kan bli relevante i forbindelse med forsikringssaker eller salg av boligen. Har man ikke dokumentasjon på arbeidet som er blitt gjort, vil man automatisk få den svakeste verdivurderingen ved salg. Derfor er det svært viktig å samle på alle kvitteringer relatert til prosjektet, og få tilsendt en FDV-dokumentasjon etter endt prosjekt.
Gjør smarte boligvalg