Tilbygg kan være en smart måte å utvide arealet på hytta, og øke bruksverdien. Har man en voksende familie, eller er man flere familier som ønsker å benytte seg av hytta samtidig, kan det være gunstig. I denne guiden tar vi for oss hvilke muligheter man har, hva det koster, og hvordan man best tar seg av planleggingen og gjennomføringen som kreves for å bygge ut sin hytte.
Nøyaktig hva det vil koste å bygge på en hytte vil avhenge av omstendighetene. Likevel kan det være nyttig å se på snittprisen, som ligger på 28.000 kr per kvm. Denne prisen inkluderer alt utførende arbeid og alle materialer.
Mange faktorer spiller inn på hvor mye det vil koste å bygge ut en hytte. Adkomst er et viktig punkt. Har man en hytte som ligger nært veien, slik at vareleveranser kan gjennomføres på en enkel måte, vil prosjektet ha en lavere pris enn dersom hytta ligger langt fra allfarvei.
Hvilken form for utbygging man velger har også mye å si. Man kan generelt sett velge mellom tre fremgangsmåter:
Her er det verdt å merke at jobb med de bærende elementer (påbygg) og hyttas fundament (underbygg) kan føre til økte kostnader. Det kan også grunnarbeid gjøre (tilbygg). Disse faktorene bidrar til å gjøre prosjektet mer komplekst Jo høyere grad av kompleksitet, desto høyere vil prisen bli.
Standard vil også ha stor innvirkning på pris. Det vil trekke prisen kraftig opp om man ønsker raffinerte byggematerialer og eksklusive interiørprodukter. Det koster også ekstra å bygge våtrom og kjøkken.
Når man skal bygge på hytta, er det mange som ønsker å bidra selv. Det kan man gjerne gjøre, dersom man har nok tid og relevant fagkunnskap. Likevel er det en del arbeid som man er nødt til å overlate til yrkesutøvere. Det gjelder alt som har med det elektriske å gjøre, samt å legge rør. Det gjelder også arbeid med fundamentet og de bærende elementer. Gjøres det feil her, kan konsekvensene bli alvorlige.
Man risikerer å gjøre skade hvis man går i gang med å grave ny kjeller uten å ha fått en fagmann på befaring først. Hvorvidt man velger å benytte seg av en arkitekt, er opp til den enkelte hytteeier. For større utbygginger, særlig de som vil kreve at man får en fagperson til å søke kommunen om tillatelse, kan det være lurt å hyre inn en arkitekt.
Man kan som gjennomføringsform velge mellom delt entreprise eller totalentreprise. Når man skal gjennomføre et prosjekt av et større omfang, som å bygge ut hytta, er det vanligst å velge totalentreprise. Ved å velge totalentreprise, får man én bedrift til å ta seg av prosjektorganisering og utføring av alle fag. Dersom man skal bygge i større format, er det tilrådelig å snakke med en arkitekt. For tilbygg over 50 kvadratmeter må man normalt få en fagperson til å søke kommunen om tillatelse. Denne oppgaven blir vanligvis utført av arkitekten, men kan også bli gjort av en bygningsingeniør eller byggmester.
Det er lurt å finne en entreprenør til å ta seg av de utførende fagene. Her er det viktig å gjøre et godt valg. Riktig entreprenør kan ha mye å si for både sluttresultat og pris. Man bør finne en bedrift som kan vise til relevante attester fra fornøyde hytteeiere. Man bør også sjekke at bedriften har alle godkjenninger som kreves, og at de har en solid økonomi. Det blir stadig mer populært å benytte seg av markedsplassen Byggstart.no. Ved å legge ut prosjektet på deres nettsider, blir man matchet med egnede entreprenører.
Det finnes forskjellige former for utbygging. Hvilken type som egner seg best, er avhengig av hyttas utgangspunkt. Avgjørende faktorer er grunnforhold, terreng, tilgang og hva slags type hytte man har. Her kan det være lurt å søke råd hos fagfolk på et tidlig stadium. Man kan snakke med en arkitekt, eller kanskje få en entreprenør eller bygningsingeniør på befaring. De kan se på grunnen, hyttas bærende elementer og grunnarbeid, og deretter gi sine anbefalinger. På den måten kan man få et realistisk bilde av hva som er mulig, og hvilke løsninger som vil fungere best.
Man må som regel søke kommunen for å oppføre et tilbygg på hytta. Dette spesielt i tilfeller hvor man skal bygge på med våtrom. Dette er det også viktig å forhøre seg om tidlig. Det er lurt å starte søknadsprosessen så tidlig som mulig. Mer informasjon om søknader finner du lenger ned i artikkelen.
Som del av forberedelsene, er det vanlig å hyre en arkitekt til å tegne tilbygget man ønsker på hytta. Arkitekter kan bidra med smarte planløsninger, og forslag basert på lignende prosjekter som har blitt utført med hell tidligere. Når man har fått arkitekttegninger, er det enklere å hente tilbud fra entreprenører. Det vil også hjelpe med planlegging og gjennomføring. De eneste tilfellene det er tilrådelig å bygge uten hjelp fra arkitekt, er dersom det er veldig små prosjekter.
Skal man leie inn entreprenør til å stå for tilbygg på hytta, vil det som regel være å anbefale å la fagfolkene ta seg av kjøp av byggevarer. Dette byr på en rekke fordeler. Håndverkere er vant til å bestille riktig mengde, vite hva slags produkter som passer godt sammen, sørge for å ta hensyn til leveringstid, og ta andre gode valg basert på erfaring. Husk at hvis man selv bestiller materialer, blir man nødt til å betale håndverkerne for tapt arbeidstid dersom leveringen blir forsinket.
Kjøper man materialer fra et byggevarehus eller annen forhandler, vil man ha rett til å få pengene tilbake eller motta nye varer som erstatning hvis det foreligger mangler. Denne garantien gjelder som oftest opp til 5 år etter kjøpet. Man må imidlertid reklamere om mangelen innen 2 måneder etter at problemet ble oppdaget. Eventuelle garantier fra leverandøren selv kommer i tillegg.
Hvis man overlater innkjøp av byggematerialene til entreprenøren, vil ikke loven om forbrukerkjøp være gjeldende. Da er det avtalen mellom deg og håndverkeren som er gjeldende.
Fagfolk vil ofte forlange at materialene holder en viss standard før de vil gi sin garanti for eget arbeid. Dette kan særlig gjelde for elektrikere og rørleggere. Her vil det klart lønne seg å stole på erfarne fagfolk. Å kutte kostnadene til beinet når det gjelder vann og elektrisitet er sjeldent lønne seg i lengden.
Når man skal lage tilbygg på hytta, er det viktig å tenke på hvordan man skal få de levert til hyttetomta. Her kan man spare seg for en del bry gjennom god planlegging. Ligger hytta beleilig til, vil ikke dette spille en stor rolle (selv om leveringstid må tas med i regnestykket, siden man gjerne har litt ekstra avstand til nærmeste leverandør). Derimot kan det ha mye å si for hytter som ligger mer ulendt til.
Det finnes flere måter å finansiere utbygging av hytta. Prosjektets omfang vil spille en stor rolle her. Det kreves langt større budsjett for å bygge en ny etasje, versus å føye på en bod. Uavhengig av slike hensyn er det lurt å sørge for å ha finansieringen på plass så tidlig som mulig. Det er ikke gunstig å avlyse et påbegynt prosjekt fordi finansieringen ikke lot seg ordne som håpet. Hytteeiere som skal bygge på hytta velger som oftest en av disse finansieringsformene:
Skal man utføre et mindre prosjekt som innbefatter en stor andel av egeninnsats, kan man gjerne finansiere det med egenkapital. Det kan lønne seg i lengden, da man gjerne vil få igjen investeringen i form av økt verdi på hytta. Når det er sagt, bør man ikke strekke seg for langt her. Det er sjeldent lurt å investere for mye egenkapital i ett prosjekt.
Et forbrukslån kan egne seg for mindre til mellomstore prosjekter. Det er enkelt å søke om slike lån, og man får hurtig tilgang til lånebeløpet. Det som er veldig viktig å understreke her, er betydningen av å betale tilbake lånet på kort tid. På den måten unngår man å betale i overkant mye for finansieringen. Det er aldri tilrådelig å ta opp et forbrukslån hvis man ikke er sikker på at man vil være i stand til å innfri det innen kort tid.
Et rammelån kan være en gunstig måte å finansiere tilbygg på hytta. Renten er lav, og med sikkerhet i huset vil man ellers sikre seg gode vilkår. Eneste grunn til å holde igjen her, er hvis man har planer om større byggearbeider på huset. Da kan det være lurt å spare muligheten til å øke boliglånet for å finansiere det.
Det finnes regler for hvordan man kan bygge tilbygg på hytta. Søknadsplikt gjelder for mange prosjekter innenfor denne typen utbygging. Blant annet gjelder det i alle tilfeller der man skal utføre arbeider som involverer bærende elementer. Dette vil altså gjelde for både påbygg og underbygg. For mindre arbeider kan man søke selv, mens for tilbygg på 50 kvadratmeter eller mer kreves det at en fagperson står som ansvarlig søker på hytteeierens vegne. Dette vil vanligvis falle på arkitekten, men kan også utføres av en bygningsingeniør eller byggmester.
Når det gjelder vann og strøm, foreligger egne regler som det er viktig å overholde. Det samme gjelder for plan- og bygningsloven. Det er bortimot like strengt regulert å bygge oppholdsrom på en hytte som for et bolighus.
Merk at det foreligger regler om hva man kan foreta seg på en hyttetomt. Dette varierer fra kommune til kommune. Det kan også ha en del å si hvor i terrenget hytta ligger. Er den nære strandlinja, kan det være vanskelig å få godkjent en byggesøknad. Det kan være lurt å ta kontakt med kommunen, eller å få en erfaren fagperson for å forhøre seg på et tidlig tidspunkt om hva som gjelder for ens hyttetomt.
Gjør smarte boligvalg