Det finnes mange fordeler med å velge takpapp som taktekke. Takpapp er et rimelig alternativ som er vanntett, raskt å legge, og som kan legges på flate tak. I tillegg kommer takpapp i flere farger og kan males når den blir slitt. I denne artikkelen kan du lese om hva takpapp er og hvordan man kan finne dyktige fagfolk til å legge det. Du kan også lese mer om byggevarer og produkter, tidsbruk og finansiering av nytt tak.
Den opprinnelige takpappen ble laget av papp fylt med tjære. Dagens takpapp derimot, består av polymermodifisert bitumen, polyesterfiber og glassfiber. Produktet inneholder altså ikke lenger papp. Begrepet “takpapp” kan derfor være noe misvisende, og mange produsenter har i stor grad gått over til å kalle det “takbelegg” i stedet.
Takpapp kommer både i ruller og som skårne skiver. De skårne skivene kalles takshingel, men takpapp og takshingel består altså av det samme. Takshingler krever en takvinkel på minst 15 grader, mens takpapp er bedre egnet for flate tak. Takpapp egner seg imidlertid ikke like bra på skråtak som på flate tak eller pulttak. På skråtak vil takpappen etterlate seg et negativt visuelt inntrykk, mens den ikke er synlig på pulttak og flate tak.
Det finnes en rekke fordeler med takpapp. En av dem er den lave på vekten, på rundt 4 kilo per kvadratmeter. Andre fordeler er at den kan legges på flate tak, har en forventet holdbarhet på 25-30 år, er vanntett, kommer i flere forskjellige farger, og at den kan legges på undertak som er laget av trebord og kryssfiner.
Takpapp er et godt valg for følgende taktyper:
Takpapp kan stort sett legges hele året. Det er imidlertid store variasjoner i etterspørsel mellom de ulike sesongene. Aller høyest etterspørsel finner man på våren og sent på høsten. Derfor kan man oppnå en lavere pris ved å engasjere fagfolk utenfor disse travle periodene. Skifter man tak i travle perioder, kan det innebære at færre entreprenører er ledige, og pristilbudene vil i mange tilfeller ikke være like gode. Som regel vil det ikke være noe problem å skifte tak på vinteren, i motsetning til hva mange tror.
Takpapp er et rimelig produkt sammenlignet med andre typer taktekke. Ifølge markedsplassen Byggstart.no ligger gjennomsnittsprisen på omtrent 1.100 kroner per kvadratmeter takflate, inkludert materialer og arbeidstimer. Dette er imidlertid kun en gjennomsnittspris, og prisen kan i noen tilfeller komme opp i 1.600 kroner per kvadratmeter eller ned i 600 kroner per kvadratmeter. Dette varierer fra prosjekt til prosjekt og avhenger av diverse prisdrivere. Noe av grunnen til at prisen er såpass lav er at takpapp er praktisk å jobbe med for taktekkere, og det vil derfor være behov for færre arbeidstimer sammenlignet med andre taktyper.
Det viktigste prisdriverne for legging av takpapp er:
Det er verdt å merke seg at byggherre selv kan påvirke prisen til en viss grad. Størrelse, tilgjengelighet og kompleksitet kan man ikke gjøre stort med. Her vil prisen styres av gitte forhold. Man kan derimot påvirke prisen ved å velge produkter og fagfolk i den prisklassen man selv ønsker. Husk imidlertid at det ofte lønner seg å investere i kvalitet. Er man villig til å betale litt mer i dag, vil sannsynligvis taket ha en lenger levetid.
Når man skal legge nytt tak med takpapp, må man ta stilling til hvordan man ønsker at arbeidet skal gjennomføres. Det å legge nytt tak vil som regel kreve arbeid fra fagfolk innen ulike fagfelt. Dersom byggherre selv ønsker å påta seg ansvaret for gjennomføringen og koordinering av arbeidet mellom de ulike fagfeltene, må man selv skrive kontrakt med ulike entreprenører. Dette kalles delt entreprise. Vær imidlertid oppmerksom på at det da forventes at man har tydelig planer for selve gjennomføringen av prosjektet. Hvis man heller ønsker at én entreprenør tar for gjennomføringen og koordinering av arbeidet, kan man velge totalentreprise. Da vil én bedrift stå ansvarlig for at alt nødvendig arbeid blir utført, enten ved å utføre dette selv, eller ved å hente inn de nødvendige underentreprenørene. Totalentreprenøren vil da koordinere alt arbeidet selv og stå ansvarlig for eventuelle feil og mangler som måtte oppstå underveis.
Uansett hvilken entrepriseform du velger, er det viktig å være nøye i valget av entreprenør. Du bør sørge for at bedriften du engasjerer har en solid økonomi. Det vil si at bedriften er i stand til å håndtere eventuelle økonomiske tap uten at det går på bekostning av prosjektet. I verste fall kan man risikere at entreprenøren går konkurs i løpet av prosjektet eller den påfølgende garantiperioden. Vær derfor nøye med å undersøke bedriftens økonomi.
I tillegg bør du alltid be entreprenøren om referanser fra tidligere arbeid med lignende prosjekter. Forhør deg gjerne med kunder som har samarbeidet med entreprenøren nylig. På den måten kan du få en nyansert beskrivelser av hvordan entreprenøren er å jobbe med. Det kan også være lurt å undersøke om bedriften har ulike godkjenninger. Sjekk om bedriften er en mesterbedrift og om de har sentral godkjenning fra Direktoratet for Byggkvalitet. Disse godkjenninger er frivillige, men fungerer som et sikkert tegn på kvalitet. Dessuten er det viktig å undersøke om bedriften har riktig kompetanse og erfaring. Arbeid med flate tak krever som regel en entreprenør med spesialisering, mens mer ordinære typer tak, som saltak, kan legges av de fleste tømrerbedrifter. Til slutt er det viktig å finne en entreprenør med gode kommunikasjonsevner. En tydelig og profesjonell dialog mellom entreprenør og byggherre er en viktig forutsetning for et vellykket prosjekt.
For å forenkle prosessen med å finne dyktige fagfolk, velger mange byggherrer å benytte seg av markedsplassen Byggstart.no. Hos Byggstart kan man legge ut prosjektet sitt og bli kontaktet av kvalitetssikrede entreprenører med relevant erfaring og kompetanse. Pristilbudene man mottar er uforpliktende.
Generelt vil det ta rundt 2 til 4 uker å legge et nytt tak. Dersom man legger tak med takpapp kan man imidlertid forvente en tidsbruk på nærmere 2 uker. Takpapp er generelt raskere å legge enn andre typer taktekke ettersom takpappen kommer i ruller og kleber på egenhånd. Taktekkeren skal i tillegg sveise tverrskjøter, feste ytterkanter til sidene på taket og bruke pappspiker til å feste takpappen ordentlig til undertaket. Større og kompliserte tak vil imidlertid ta noe lenger tid enn små og enkle tak.
Det vil uansett være en fordel å utarbeide en detaljert fremdriftsplan sammen med entreprenøren. Med en slik helhetlig oversikt vil det være enklere å følge med på fremdriften i prosjektet underveis. En fremdriftsplan vil i tillegg redusere risikoen for at det oppstår uforutsette hendelser.
Vær imidlertid obs på at prosjektet risikerer å bli utsatt dersom man avdekker råte i det eksisterende tak. I slike tilfeller skadene utbedres før man kan gå i gang med å legge nytt tak. Hvorvidt det finnes råte, og det eventuelle omfanget, vil man først ha oversikt over etter man har revet opp det eksisterende taket. Derfor bør man få en befaring av taket på forhånd. Man bør også utarbeide budsjettet med utgangspunkt i at det kan finnes råte i taket.
Byggevarer og produkter utgjør en vesentlig del av totalkostnadene ved legging av nytt tak. Derfor vil det lønne seg å undersøke mulighetene for å kunne spare penger ved innkjøp. Som regel vil det lønne seg å la håndverkeren ta seg av innkjøp av materialer. På den måten kan du spare deg selv for mye arbeid og diverse ekstra kostnader som eventuelt skulle komme dersom du bestiller feil produkter eller beregnet feil mengde. En håndverker har både kjennskap og erfaring med ulike produkter og byggevarer. Derfor vet de ofte hva som er praktisk å jobbe med og hva som egner seg best til ulike prosjekter. I tillegg vil en håndverker som regel få en bedre rabatt, ettersom de har mulighet til å handle inn til flere prosjekter samtidig. Dersom du lar håndverkeren ta seg av innkjøpet, vil disse rabattene speiles i totalkostnadene.
Dersom du likevel skulle bestemme deg for å ta deg av innkjøp selv, bør du huske på å kjøpe inn store mengder i én omgang fremfor å gjøre flere små bestillinger. Da øker sjansen for at man kan få rabatt på varene man skal benytte. Du bør i tillegg undersøke markedet nøye og ta imot tilbud fra 3 byggevarekjeder. På den måten kan du sammenligne prisene og kjøpe byggevarer og produkter til en konkurransedyktig pris.
Når man skal legge nytt tak, finnes det grovt sett fem ulike finansieringsalternativer. Hvilket alternativ som passer for deg vil i stor grad avhenge av om du har tilstrekkelig egenkapital og om du allerede har et boliglån. Dette er de vanligste finansieringsalternativene når man skal legge nytt tak:
For mer informasjon og råd om hvilke finansieringsalternativer som passer best i din situasjon, kan du kontakte banken din for nærmere veiledning.
Enkelte renoveringsprosjekter vil kvalifisere til tilskudd fra Enova. Enova gir støtte til diverse klimavennlige tiltak for privatpersoner. Når man skal legge nytt tak på huset, har man mulighet til å forbedre varmeisolasjon i taket, noe som vil bidra til å redusere varmetap og energiforbruk. I tillegg kan man legge til rette for installasjon av balansert ventilasjon i boligen. Dersom takomleggingen utføres i kombinasjon med andre oppgraderinger av bygningskroppen, kan det være en mulighet for å få støtte. Du bør imidlertid kontakte Enova for å finne ut om du kan motta støtte til tiltakene du planlegger å gjennomføre.
Gjør smarte boligvalg