Det er mange som drømmer om å bygge eget hus, og mange finner det attraktivt med små og sjarmerende hus. For andre vil ikke økonomien tillate å bygge stor enebolig. Men et lite hus trenger ikke bety det samme som trangt og innestengt. Med god organisering og planlegging fra starten av, vil ikke den begrensede størrelsen være noen utfordring. Vi viser deg hvordan du går frem.
Å bygge ny enebolig er et relativt stort prosjekt, selv når det er snakk om et lite hus. Da er det viktig å sette av tilstrekkelig tid til forberedelser. Det er mye å tenke på når man skal bygge sitt eget hus, og det kan fort dukke opp problemstillinger underveis man ikke har tenkt på. Skal huset arkitekttegnes? Hvordan ser tomten ut? Hvor mye plass trenger du egentlig? Det gjelder å tenkte nøye gjennom disse problemstillingene før du tar en endelig avgjørelse. Valgene du gjør her kommer til å ha stor innvirkning på resten av prosjektet.
Uavhengig av om huset er stort eller lite, er det noen bofunksjoner man ikke kommer unna. Bad og toalett, kjøkken, oppholdsrom og soveplass er en nødvendighet i alle boliger. Det går an å kombinere noen av disse og finne løsninger man trives med, men for å oppnå tilstrekkelig bokvalitet krever det en del planlegging. I tillegg er det lurt å sette av nok plass til oppbevaring. Sesongklær, sportsutstyr og hobbyartikler tar ofte mye plass, og det gjelder å holde hjemmet organisert og ryddig når det er begrenset med plass.
For å finne plasseffektive løsninger tilpasset det begrensede arealet, er det lurt å bruke en arkitekt som har små boliger som spesialfelt. En dyktig arkitekt vil finne løsninger og se muligheter du ikke tenker over selv, og vil bidra til at boligen ikke føles så innestengt og trangt som det ofte kan bli med små hus.
Det er alltid lurt å sette seg inn i markedet og hva man kan forvente av kostnader før man setter i gang. Å sette opp budsjettet er en stor del av planleggingsprosessen, og da er det viktig at du har noen tall å forholde deg til. Det er mange faktorer å ta hensyn til når man skal bygge ny bolig, og det er ikke mulig å komme med en helt nøyaktig pris på forhånd. For å komme med et overslag kan vi ta utgangspunkt i priser på tidligere prosjekter av samme type. Ifølge Byggstarts prisdatabase vil gjennomsnittsprisen på et nytt hus være på 36.000 kroner per kvadratmeter. Med normal variasjon vil de billigste prosjektene ha en kvadratmeterpris på 29.000 kroner, mens et dyrere hus ofte kan bevege seg opp mot 50.000 kroner per kvadratmeter. I noen tilfeller kan prisen også bli enda høyere, men dette styres vanligvis av personlige valg og behov.
Ting som ofte er med på å gjøre prosjektet dyrere, kan for eksempel være ujevnheter på tomten. Det kan fort gjøre det mer utfordrende å finne praktiske løsninger, og det vil føre til ekstra gravearbeider. Andre fordyrende faktorer kan være materialvalg, spesiallagde funksjoner eller tekniske løsninger. Husk på at mange tekniske løsninger som gjør boligen mer energieffektiv kan kvalifisere til økonomisk støtte fra Enova.
Mange byggeprosjekter står og faller på finansieringen. Det er ofte her begrensningene kommer, og mange velger å bygge et lite hus nettopp for å spare penger. Med dagens boligpriser kan det være krevende å komme seg inn på markedet, men hvis man er nøye med organiseringen og finner smarte løsninger som ikke krever mye plass, kan et lite hus være det som gjør boligdrømmen mulig.
Når du bygger ny bolig er det nærliggende å se på muligheten til å ta opp et byggelån. Ettersom det er større risiko fra bankens side når de ikke kan ta sikkerhet i et ferdig hus, vil renten også være noe høyere. I mange tilfeller kan dette konverteres til vanlig boliglån når byggeperioden er over, og du vil deretter få lavere rente og et mer gunstig lån. Selv om det er mulig å få til individuelle avtaler med banken, vil det være vanskelig å få lån uten egenkapital.
Når det er sagt er det faktisk mulig å regne egeninnsats som en del av egenkapitalen, men det krever en meget grundig utregning av egeninnsatsens verdi, og banken er ofte skeptisk til for mye egeninnsats med mindre du kan dokumentere at du har den nødvendige kompetansen. Er du faglært håndverker selv kan det komme godt med, og det finnes også kurs du kan ta for å ha bedre grunnlag for at arbeidet vil ha ønsket kvalitet. På selvbyggerkurs.no kan du ta et gratis selvbyggerkurs i regi av Leca, som kan gjøre at kommunen godkjenner deg som ansvarlig utførende for betongarbeid selv. Men selv med solid erfaring og dokumenterte ferdigheter er det fortsatt en stor risiko fra bankens side, og det vil sjelden være mulig å få lån basert på egeninnsats som eneste egenkapital.
Det anbefales å overlate så mye av arbeidene som mulig til profesjonelle fagfolk. Har du kompetansen og erfaringen som skal til for å oppnå et godt resultat, er det lov å ta på seg noen oppgaver selv.Det er i så fall viktig at du har realistiske forventinger til sluttresultatet. Husk også på at en håndverker gjerne jobber både fortere og bedre enn du klarer selv, så det lønner seg å regne litt på tidsbruken også.
Det er ikke lett å vite hvordan man skal gå frem for å finne kvalifiserte håndverkere. Dessverre finnes det mange useriøse aktører i bransjen, og mange kan også ta på seg jobber som er utenfor sitt spesialfelt. Det gjelder å være nøye med hvem man velger, og å gjøre god research av foretaket før man inngår noen avtale. Mange entreprenører og håndverkerbedrifter oppgir referanser på nettsidene sine, men det kan være lurt å be om kontaktinfo og kontakte vedkommende selv. På den måten kan du gjøre deg opp en mening om referansen er reell. Det finnes også andre sider på nettet hvor tidligere kunder kan skrive om sine erfaringer med foretaket. Det kan også være lurt å undersøke selskapets økonomi. Selv de beste håndverkerne kan rote med økonomien, og det kan fort bli en kinkig situasjon dersom selskapet skulle gå konkurs før huset er ferdig.
Gjennom markedsplassen Byggstart slipper du å bekymre deg for noe av dette. Der finner du kvalitetssikrede entreprenører og håndverkerfirmaer som beviselig holder høy kvalitet.
Den vanligste måten å organisere et prosjekt av denne størrelsen på, er ved å velge en totalentreprise. Dette spesielt hvis du har begrenset med erfaring fra større byggeprosjekter selv. Da har du bare én entreprenør å forholde deg til, som selv er ansvarlig for å skaffe alle underentreprenører til å fylle de øvrige fagområdene. Det kan være vanskelig å organisere og koordinere mellom disse selv med mindre du har ledet noe lignende tidligere. Når du overlater arbeidet til en totalentreprenør, er det vedkommende som er ansvarlig dersom det skulle oppstå forsinkelser i noen ledd, eller om det på andre måter skulle være noe som ikke fungerer. Ved delt entrepriseform har du større valgmuligheter når det kommer til å finne underentreprenører, men de fleste er fornøyde med å overlate denne delen av arbeidet til en erfaren totalentreprenør. En totalentreprenør har gjerne faste samarbeidspartnere de pleier og samarbeide med, og de vet hvem som jobber godt sammen. De tar gjerne et ekstra påslag på prisen (rundt 10%) for administrative kostnader og økt risiko.
Det er også vanlig å overlate innkjøp av materialer og byggevarer til entreprenøren. Hvis du skal stå for dette selv, er det ditt ansvar at riktig vare er kjøpt inn i riktige mengde og målelengde. Det er også du som står som ansvarlig hvis det oppstår forsinkelser fra leverandøren. Håndverkeren skal ha betalt fra avtalt tid uansett om materialene ikke har ankommet arbeidsplassen. Det blir mye unødvendig ansvar i en allerede stressende prosess, så dette anbefaler vi at du unngår. En fagkyndig har god erfaring med å måle opp og beregne nødvendig mengde, og vet hvilke produkter som passer sammen. I tillegg har mange entreprenører og håndverkerfirmaer gode avtaler med leverandører de bruker ofte, og kan dermed tilby gode rabatter på produktene. Materialer står som regel for 40% av totalkostnadene til et byggeprosjekt, så det er gode penger å spare her.
Det er imidlertid noen typer produkter det er best å kjøpe inn på egen hånd. Dette gjelder gjerne ting som armaturer, gulv og kjøkkenfronter. For å få det som man vil hjemme, er det best å velge dette selv. Man kan fortsatt få håndverkeren til å montere disse tingene, men planlegg det på forhånd. Det er uansett lurt å diskutere innkjøpene med håndverkeren. Kanskje kan vedkommende bruke erfaringen sin til å foreslå nye løsninger du ikke har tenkt på.
Kjøper du materialer selv fra en forhandler, kan du få pengene tilbake eller nye varer dersom det oppdages feil på materialene. Dette gjelder opp til 5 år etter kjøpet, med du må si ifra innen 2 måneder fra feilen ble oppdaget. Denne retten gjelder ikke hvis det er håndverkeren som har stått for innkjøpene. Hvis det er tilfelle, er det avtalen mellom deg og håndverkeren som gjelder, sammen med håndverkertjenesteloven.
Når man bygger nytt hus bør man benytte anledningen til å gjøre huset så energieffektivt som mulig. Det er mange tiltak du kan gjøre som både vil være med på å redusere strømregningen og klimaavtrykket. Selv om investeringskostnaden på disse løsningene ofte vil gjøre prosjektet noe dyrere, vil du på grunn av det lave energibehovet ofte ende opp med å spare penger på sikt. I tillegg er det mulig å få økonomisk støtte til mange av disse tiltakene. Enova kan betale tilbake opp til 150.000 kroner for grep som bidrar til mindre utslipp og ressursbruk. Dette begrenser seg til 25% av kostnadene som følger med de ekstra tiltakene. Besøk Enovas nettsider for å se hva som er aktuelt for ditt hus.
Gjør smarte boligvalg