I denne artikkelen kan du lese om blant annet pris, forberedelser og formalitetene knyttet til bygging av små bad, i tillegg til tips til deg som skal i gang. Du får også tips til hvordan du finner den rette entreprenøren til prosjektet.
Når du skal i gang med et oppussingsprosjekt, er det viktig å beregne god tid til forberedelser og planlegging. Før man går i gang med selve arbeidet, må man velge materialer, utarbeide en grundig prosjektbeskrivelse og finne dyktige håndverkere. Blant annet kan det være aktuelt å engasjere en interiørarkitekt som kan hjelpe til med å designe det nye badet. Dette koster typisk fra 5.000 kr for små bad.
I anbudsprosessen er det viktig å kunne gi entreprenørene en detaljert og presis prosjektbeskrivelse. Dette gjør det mulig for entreprenørene å komme med realistiske anslag på pris og tidsbruk. Det lønner seg alltid å samle inn tilbud fra flere aktører. På den måten kan man sammenligne tilbudene, og være sikker på at man godtar en konkurransedyktig pris. Det er imidlertid viktig å sammenligne innholdet i tilbudene, ikke bare totalsummen. Ulik pris kan komme av at entreprenørene har inkludert ulike poster i tilbudene. På bad er det vanlig at fliser, armaturer og baderomsinnredningen er utelatt fra tilbudet.
Kompetente og erfarne fagfolk er en forutsetning for et vellykket prosjekt. Dette er spesielt viktig når man skal renovere bad. Dårlig arbeid kan føre til lekkasjer og fuktskader som igjen kan forårsake alvorlige skader på konstruksjonen. Derfor er det viktig å investere i en entreprenør som har relevant kunnskap og kompetanse. Dessverre er det mange useriøse aktører i bransjen, og det kan være vanskelig å vite hvordan man engasjerer en dyktig og pålitelig entreprenør. Derfor er det viktig å gjennomføre en grundig sjekk av de aktuelle kandidatene. Det er en rekke kriterier man bør undersøke.
Det første man bør gjøre er det å sjekke referanser. Dette kan man gjøre ved å søke opp omtaler fra tidligere kunder. Man kan ofte finne dette på bedriftenes nettside. Vær imidlertid oppmerksom på at det er bedriften selv som velger ut disse. For å være sikker på at man mottar reelle beskrivelser av entreprenøren, kan man be om å få tilsendt referanser man kan kontakte direkte.
Man bør også undersøke hvilke godkjenninger bedriften har. Selv om de fleste godkjenningsordninger i Norge er frivillige, fungerer disse likevel som et kvalitetsstempel. Se etter Sentral godkjenning, våtromsnormen og om bedriften er godkjent som mesterbedrift. Sentral Godkjenning er en ordning som utsettes av Direktoratet for Byggkvalitet, og viser at foretaket har den nødvendige kompetansen, kvalitetsrutiner og økonomien. Mesterbedriftsordningen viser at bedriften har ansatte med mesterbrev, mens våtromsnormen sikrer at ledelsen har gjennomført kurs fra Fagrommet for våtrom. Sistnevnte er spesielt viktig når man skal utføre arbeid på bad.
Stadig flere velger å benytte markedsplassen Byggstart.no for å komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører. Det er en nettside der man kan komme i kontakt med kvalitetssikrede håndverksbedrifter.
Mens det for mange holder å ha et ekstra toalett, vil andre ha behov for en sekundær dusj eller badekar. I tillegg til egne ønsker, må man ta hensyn til hvor stort baderommet er og prioritere hva man har størst behov for. Når man skal bygge et bad, er det flere grunner til å overlate alt innkjøp til håndverkeren. For det første kan det være vanskelig å beregne hvor mye materialer man trenger. En fagperson vet hva som passer sammen og hvor mye materialer som går med til arbeidet. Entreprenøren kan også peke ut alternativer hvis varen skulle vise seg å være utsolgt. I tillegg har noen entreprenører gode avtaler med leverandører de bruker ofte, og kan derfor skaffe varene til en bedre pris. Du vil også unngå problemer ved for eksempel feilaktig oppmåling eller eller forsinkelser fra leverandøren. En del velger likevel å bestille fliser, innredning og armaturer selv da mange har sterke preferanser for enkeltmerker eller design.
Prisen er noe mange er opptatt av når de skal bygge et bad. Ettersom våtrom ofte er det dyreste rommet i huset, er det viktig å ha kontroll over kostnadene når man gjennomføre et slikt prosjekt. Det er flere grep man kan ta for å holde utgiftene nede. For eksempel kan man spare en god del ved å velge rimelige materialer. Det finnes flere robuste alternativer til budsjettpriser.
Et annet grep man kan ta, er å engasjere interiørarkitekt. Å engasjere fagfolk vil selvfølgelig ikke redusere kostnadene i seg selv. En interiørarkitekt kan imidlertid utarbeide løsninger som utnytter arealer maksimalt. Det er slike arealeffektive løsninger som vil kunne redusere utgiftene.
Det er en rekke faktorer og avgjørelser som er med på å bestemme prisen når man skal bygge et lite bad. Derfor er det vanskelig å anslå nøyaktig hva et spesifikt prosjekt vil koste. Det kan likevel være nyttig å undersøke hva bygging av små bad koster i gjennomsnitt. Ifølge prisdata fra markedsplassen Byggstart.no, er snittprisen på renovering av små bad ca. 250.000 kroner, alt inkludert. Det er verdt å merke seg at det kan forekomme store variasjoner, avhengig av blant annet materialer og funksjoner.
Før man går i gang med å bygge et lite bad må man avgjøre hvordan man skal finansiere prosjektet. Her har man flere valgmuligheter:
Har man spart opp nok midler på egenhånd, vil det som regel lønne seg å bruke egenkapital til å finansiere prosjektet. Da slipper man rentekostnadene som følger med et lån.
Har man behov for ekstern finansiering kan man blant annet velge å øke boliglånet. Et slikt lån har imidlertid visse begrensninger. Du kan aldri låne mer enn 85 % av boligens verdi. Dersom du er godt i gang med å betale ned lånet, kan dette likevel en god løsning ettersom det gjerne er lave renter. Om boligen har steget i verdi siden den ble kjøpt, kan det være lurt å få en ny verdivurdering for å se hvordan dette påvirker boliglånet.
En annen god mulighet er å ta opp et flexilån (rammelån). Dette gjelder først og fremst de som har eid boligen en stund, ettersom rammelånet kun kan være på inntil 60% av boligens verdi. Flexilån gjør det imidlertid mulig å disponere pengene slik man selv ønsker. Renten på et flexilån ligger gjerne på samme nivå som boliglånet.
Et forbrukslån krever ingen sikkerhet, men det er også den dyreste formen for finansiering. Renten ligger gjerne på opp mot 20%, som er vesentlig høyere enn andre alternativer. Derfor lønner det seg ikke å ta opp forbrukslån med mindre man har mulighet til å betale det ned i løpet av kort tid.
Når du skal gjøre endringer på boligen din, må du alltid undersøke om arbeidet krever byggetillatelse før du setter i gang. Renovering av bad utløser normalt ikke søknadsplikt, forutsatt at prosjekter foregår innenfor visse rammer. Er det nye badet allerede godkjent som oppholdsrom, vil det ikke kreve byggetillatelse. Unntaket er hvis prosjektet innebærer større endringer, som å flytte på vegger eller bryte brannskillet. Skal du gjøre om en bod eller annet rom som ikke er godkjent for varig opphold, går det under bruksendring, noe som alltid er søknadspliktig. Det lønner seg alltid å kontakte kommunen for å kartlegge hvilke lover og regler som påvirker ditt prosjekt.
Gjør smarte boligvalg