Vil du vite mer om seriekoblet røykvarsler? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om de ulike typene brannalarmer, fordelene med seriekobling, hvor du får tak i seriekoblede røykvarslere og mye mer. Seriekoblede røykvarslere øker sikkerheten og behøver ikke koste allverden. Og visste du at du dagens røykvarslere er trådløse og kan integreres i smarthjemsystemer? Er du klar over fordelene med optiske apparater? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Seriekoblede røykvarslere er koblet sammen; dersom én av dem oppdager fare på ett sted, vil alle apparatene i serien varsle. Slik kan du være trygg på at sirenen vil varsle deg selv om brannen for eksempel begynner nede i en lukket kjeller - og sikkerheten øker: Du kjøper deg mer tid til å komme deg ut, ringe brannvesenet eller slukke brannen med et brannslukningsapparat før flammene får gjort for stor skade.
Du kan kjøpe seriekoblede røykvarslere separat, om du for eksempel ønsker å utvide et eksisterende alarmsystem, så lenge enhetene er kompatible. Det er ellers vanlig å kjøpe pakker med mellom to og åtte røykvarslere og dessuten mulig å koble sammen så mange som tretti varslere. Både alarmselskap med egne døgnåpne sentraler samt lavpriskjeder, nettforhandlere og utstyrsbutikker uten abonnementstjenester tilbyr seriekoblede røykvarslere.
Varslerne kan sammenkobles ved hjelp av kabler, men de fleste typene på dagens marked er trådløse. Begge løsningene vil uansett gi bedre sikkerhet enn separate røykvarslere. Jo, det kan være irriterende at alle varslerne går av samtidig ved en falsk alarm, men det er kanskje en liten pris å betale?
Om du installerer fire seriekoblede røykvarslere i boligen din, vil totalkostnadene gjerne havne et sted mellom 1.000 og 3.000 kroner.
Om du ønsker at brannalarmen din skal være tilknyttet en alarmstasjon, kan du velge å bli abonnement hos et alarmselskap. Abonnementstjenestene koster gjerne et sted mellom 200 og 500 kroner i måneden og kommer i tillegg til kostnadene for produkter og installasjon. Ved brann vil da sentralen varsles automatisk og nødvendig hjelp vil bli sendt. Selskapet vil også ta på seg ansvaret for at alarmsystemet fungerer som det skal, blant annet ved å gi deg beskjed dersom apparatene ikke fungerer og det må byttes batteri eller gjøres andre tiltak.
Monteringshjelp koster gjerne rundt 2.000 kroner, men er i visse tilfeller gratis. Kostnadsfri installasjon er særlig vanlig om du gjør innkjøpene under en kampanje, som er ganske hyppige i denne bransjen. Tilbudene gjelder ofte ved kjøp av en kombinasjonsløsning med både innbrudds- og brannalarm. Du vil også kunne oppnå samlerabatter når du kjøper alarmsystemer til både bolig og hytte fra én og samme leverandør. Vi kan også nevne at ved kjøp av alarmprodukter som er forsikringsgodkjent (FG-godkjent), vil du kunne få avslag på innboforsikring og lavere egenandeler.
Om du ønsker å ha oversikt over alarmsystemet og å kunne betjene det via mobilen, trenges ofte tilrettelegging i form av en egen basestasjon, en hovedenhet. Slike har gjerne en prislapp på mellom 1.500 og 3.000 kroner. Iblant kan også fjernkontroll eller veggpanel komme til egne priser, da med en omtrentlig prislapp på mellom 500 og 1.000 kroner.
Den endelig prisen for å installere seriekoblede røykvarslere vil avhenge av hvor avansert system du ønsker deg, størrelsen på boligen din og antall røykvarslere. Prisene fra de store alarmsepseialstene, som tilbyr pakkeløsninger og abonnement, er ikke tilgjengelige ved søk på nett alene. Du får konkrete pristilbud tilpasset din bolig og dine ønsker ved å fylle ut skjema på aktørenes nettside, eller ved kontakte dem på telefon eller e-post.
Det er klart at du vil spare betydelige summer på ikke å betale for abonnement. Samtidig vil du kunne spare noen dyrebare sekunder på automatisk tilkalling av hjelp ved brann. Noen abonnementstjenester inkluderer også service og reparasjon av ødelagte komponenter. En måte å være pengesmart på er ved å gjøre grundige sammenligninger av de ulike tilbudene og skaffe deg et forhandlingsgrunnlag før du takker ja til noen. Det er som regel gratis og hente inn pristilbud, og mange kommer også på uforpliktende befaring hjem til deg. Når det gjelder seriekoblede røykvarslere versus enkeltstående, er ikke prisforskjellen nødvendigvis særlig stor.
En test utført i 2017 av TV2 hjelper deg konkluderte med at brannsikkerheten ivaretas både av røykvarslerne i det nedre og det øvre prissjiktet.
Røykvarslerne som ble testet var:
Disse ble testet for ulmebrann. Ulmebranner utgjør særlig stor risiko fordi de er vanskeligere å oppdage - uten gode varslere. Konklusjonen var at økt pris betyr lavere reaksjonstid. Men selv om det skilte to-tre minutter på reaksjonstiden, bestod alle testen - hver av dem varslet tidsnok, det vil si tidlig nok til at du ville kommet deg ut av bygget før rommene ble fylt med farlige mengder gass.
Alarmpakkene fra Verisure og Sector Alarm er anerkjente og populære her til lands. Samtidig er det ikke slik at disse er de eneste som kan tilby gode løsninger. Det er lurt å lese anmeldelser av firmaer og produkter på nøytrale nettplattformer og i sosiale medier, og eventuelt å be de ulike tilbyderne om referanser. Verisure og Sector Alarm har solide og trygge systemer, men befinner seg også i det øvre prissjiktet.
Det er ikke lovpålagt å ha seriekoblede røykvarslere, men ekspertene er samstemte: De anbefaler seriekobling. Norske myndigheter krever imidlertid at boligen din har minst én røykvarsler som er plassert slik at den høres tydelig på alle soverom, også når dørene er lukket. Lydnivået til sirenen skal være på minst 85 desibel.
Optisk røykvarsler: Først og fremst; ordet optisk er en betegnelse som brukes om noe som har med synet å gjøre. Og det er de optiske, og ikke de ioniske, røykvarslerne som gjelder for fremtiden. Optiske røykvarslerne oppdager brann på et tidligere stadium; de er bedre til å oppdage ulmebrann og røykutvikling. De er også i bedre stand til å takle ufarlig damp, fuktighet og stekeos. Derfor passer de også særlig godt i nærheten av bad og kjøkken.
Optiske røykvarslere fungerer ved at en lysstråle sendes ut i rommet. Når strålen brytes av flammene, utløses alarmen. En ulmebrann starter typisk i materialer som madrasser, puter og tepper, eller forårsakes av elektriske anlegg. Optiske apparater vil ikke tape effekt over tid. De koster riktignok noe mer enn de ioniske brannvarslerne.
Ionisk røykvarsler: Tidligere var det ioniske røykvarslere som gjaldt. Det betyr at de fleste av oss har ioniske røykvarslere hjemme. Men dette er altså en eldre type teknologi, og når du skal skaffe deg nye, er det optiske variantene som anbefales; de ioniske bør kun vurderes som et supplement til de optiske. Ioniske røykvarslere reagerer først og fremst på åpne flammer og på brann som utvikler seg raskt. Apparatet sender radioaktiv stråling ut i rommet som når den treffer varm gass, blir positivt ladet. Det gjør at strøm sendes gjennom brannvarsleren og setter i gang sirenen, og eventuelt gir beskjed til alarmsentralen.
Når det gjelder plassering, bør denne typen brannalarm festes på steder hvor det er større sannsynlighet for flammebrann, det vil si der det befinner seg mest brennbart materiale, typisk på loftet eller i kjelleren. Ioniske røykvarslere er som du har skjønt dårligere til å oppdage ulmebrann. Radioaktivt materiale brytes dessuten ned over tid og gjør at apparatene må byttes ut relativt ofte. De må også deponeres som farlig avfall. Mengden radioaktivt stoff er for øvrig så liten at den ikke utgjør noen helsefare. Ioniske røykvarslere gir oftere feilalarm fordi de takler røyk og partikler fra stekeos og fukt dårligere enn de optiske variantene. Til gjengjeld befinner de seg i det billigste prissjiktet.
Termisk røykvarsler: En termisk brannvarsler utløses når temperaturen rundt varsleren overstiger 58 grader. Den aktiveres altså av varme og ikke røyk. Noen røykvarslere kan reagere både på ulmebrann, åpne flammer og varm røyk. Her kan vi nevne røykvarsleren ProLink GS 558 A fra Branninfo.
Overvåkningskamera: Visse typer overvåkningskameraer fungerer som brannalarm; de er stilt inn slik at de vil reagere om de ser flammende bevegelser. De må anses som et tillegg til ordinære røykvarslere. Ved hjelp av en basestasjon og appstyring kan kameraer, innbrudds- og brannalarmer fungere som et helhetlig sikkerhetssystem. En annen fordel med dagens overvåkningskameraer er at de gir mulighet for direktekommunikasjon med alarmsentralen. Den installerte mikrofonen gjør at du kan snakke rett ut i rommet og bli hørt av alarmoperatørene. Ved hjelp av bilder fra innsiden av boligen kan operatørene videre fortelle deg hvor brannen er, hva du bør gjøre og hvordan du kommer deg ut av bygget. Overvåkningskamera inngår gjerne ved kjøp av komplette boligalarmsystemer.
Seriekoblet eller enkeltstående: Alarmspesialistene selger i utgangspunktet utelukkende seriekoblede røykvarslere. Og det koster heller ikke veldig mye mer å velge de variantene som trådløst lar seg koble sammen. Disse kronene er fort verdt det; seriekoblede varslere øker sikkerheten.
Lavpriskjeder, nettbutikker, elektronikkforhandlere: I denne kategorien vil gjerne prisene variere fra 250 kroner til 1.400. Biltema har optiske røykvarslere for trådløs seriekobling, opptil 30 stykker. Det samme har Jula med sine optiske brannvarslere som kan kobles sammen trådløst i system med opptil 24 enheter.
Nest Protect: Nest Protect, en røykvarsler som reagerer på CO-gass, også kalt kullos; den oppdager brann raskt, men befinner seg i det øvre prissjiktet. Denne selges hos blant andre Clas Ohlson.
Biltema: Også Biltemas egen brannalarm har mulighet for trådløs seriekobling. Den er blant de rimeligste røykvarslerne på markedet.
Både Verisure, Homely og Sector Alarm tilbyr alarmsystemer av den mer omfattende typen; dekningen er utvidet, men prisen vil også stort sett være høyere enn om du går til innkjøp av produkter i butikk eller på nett.
Alarmsystem fra Verisure: Dette er et firma med lang fartstid i det norske markedet. De får jevnt over gode anmeldelser og rangeringer fra brukerne, noe du kan lese mer om ved å søke dem opp på kjente nettplattformer. Vi har også en egen prisguide om Verisure, om du ønsker å lese mer utfyllende om selskapet. Verisure tilbyr brannalarmanlegg tilkoblet døgnåpen alarmstasjon, inkludert seriekoblede og optiske røykvarslere. Deres brannalarmer har både sirene og et sikkerhetselement i form av en stemme som forteller deg hvor det brenner. De gir deg også muligheten til å bli varslet på mobilen om noe skulle oppstå. Verisure har vektertjeneste som en del av sine abonnementstjenester. Vekterne kan blant annet hjelpe deg å gjenopprette sikkerheten i boligen etter en uønsket hendelse, bistå brannvesenet og eventuelt tilkalle låsesmed eller glassmester ved behov.
Alarmsystem fra Sector Alarm: Sector Alarm er et populært firma blant norske kunder, og i 2021 vant de Kundeserviceprisen. En avtale hos Sector Alarm gir abonnement og tilknytning til en døgnåpen alarmsentral med profesjonelle vektere og direktelinje til nødetatene. Du kan lese mer om dette i vår prisguide om Sector Alarm.
Alarmsystem fra Homely: Homely rangerer jevnt over høyt blant sine kunder, i følge nøytrale og kjente nettplattformer. Abonnementsprisene deres er blant markedets laveste. Det foreligger ingen indikasjoner på at dette går på bekostning av kvaliteten eller sikkerheten til alarmsystemene.
Det er også populært å koble røykvarslerne opp mot smarthjemsystemer. En smart røykvarsler vil gi deg beskjed på mobilen om noe skulle skje og du ikke er hjemme. Husk å sørge for at komponentene går med det systemet du har hjemme eller tenker å skaffe deg.
I løpet av de siste ti årene har trådløse, seriekoblede røykvarslere blitt vanlig. De har også sunket i pris. Alarmekspertene anbefaler deg klart å bruke de få hundrelappene ekstra for de seriekoblede variantene. Samtidig er det greit å være klar over at du har muligheten til å kjøpe enkeltstående varianter. Kanskje vil det være gunstig under visse forhold, for eksempel om du ønskere å supplere hovedanlegget med en ekstra varsler i nærheten av et kjøkken eller bad hvor det produseres damp fra dusjing eller matlaging - og du ikke ønsker at det skal begynne å ule i hele boligen hver gang. En separat varsler kan også være aktuelt i et verksted hvor gass fra maling, lakk og sterke rengjøringsmidler kan komme til å gi feilalarmer.
Du kan spare noen kroner på å montere røykvarslere selv. Dagens trådløse varianter er stort sett enkle å montere, og du får det gjerne gjort i løpet av en time eller to. Dette gjelder hovedsakelig om du kjøper produktene fra en uavhengig forhandler. Dersom du kjøper alarmsystemet gjennom en spesialist, som Verisure eller Homely, behøver du som regel profesjonell installasjon. Alt arbeid som involverer det elektrisk, faste elektriske opplegg, må utføres av sertifiserte fagfolk.
Det er lovpålagt med brannalarm i boliger og hytter. Det kan være en eller flere, så lenge sirenen kan høres i alle rommene, og på alle soverom også når soveromsdøren er lukket. Det innebærer gjerne minst én i hver etasje. Når du skal velge plassering, er det to hensyn å ta: 1) Alarmen skal klare å varsle deg uansett hvor i boligen du befinner deg, og 2) tenk gjennom hvor det er størst sannsynlighet for brannutvikling. I en kjeller eller på et loft hvor du ikke oppholder deg like ofte, er det lurt å ha egne varslere slik at brannen ikke rekker å utvikle seg i skjul.
Røykvarslere har gjerne en levetid på rundt 10 år. Men så lenge de reagerer som de skal når du trykker på testknappen, trenger du ikke bytte dem ut. Jo eldre varslerne dine er, er oftere bør du riktignok utføre en funksjonstest. Vit at støv som har lagt seg inne i apparatet kan øke varslerens reaksjonstid, og det er lurt å støvsuge eller tørke bort bøss en gang i blant, gjerne en gang i året.
Støv kan også utløse feilalarmer. Det samme kan gass fra maling eller lakk. Gamle røykvarslere har større sannsynlighet for bli utløst uten grunn. Hvis den gir fra seg korte pip, betyr gjerne at det er på tide å bytte batteri. Forbrukerkjøpsloven gir deg reklamasjonsrett i fem år; hvis det oppstår feil med alarmen i løpet av disse første årene, skal forhandleren ordne med reparasjon eller nytt apparat.
Gjør smarte boligvalg