Når man skal sette opp et fundament, for eksempel ved utbygging av tomt, er det mange viktige valg og hensyn som må tas underveis. I denne artikkelen vil vi gi deg all informasjon du trenger om bygging av ringmur. Du vil blant annet få informasjon om hva et slikt prosjekt vil koste, og hvordan du går frem for å finne dyktige fagfolk til å utføre arbeidet.
Det er ikke alt man kan forberede seg på når man skal bygge et fundament. Eksempelvis vet man ikke alltid hvordan grunnforholdene er før man er i gang med gravingen. Værforholdene vil ha betydning for hvor raskt betongen herder. Dersom det er store mengder fjell og stein i under jorda, kan det føre til vanskeligheter med å flate ut underlaget. Dette innebærer at det å bygge ringmur kan være et uforutsigbart prosjekt, noe som videre gjør det vanskelig å legge en presis fremdriftsplan for prosjektet, samt å lage budsjett. På tross av uforutsigbarheten, kan man likevel forberede seg til en viss grad før man setter i gang med å grave.
Hos Statsbygg kan man finne en nasjonal database for grunnundersøkelser. Databasen er en samling med resultater fra geotekniske undersøkelser over hele Norge. På denne databasen kan du undersøke forholdene i grunnen der du bor ved å søke opp adressen din. Dette vil være avgjørende for hvor dypt du må grave.
I noen tilfeller kan det være fare for telehiv i bakken. Dette må i så fall sikres mot på undersiden av ringmuren, med en viss distanse til konstruksjonen. Utgravingen vil da være større enn selve muren. Dersom fundamentet skal bygges under bakken, må du forsikre deg om at du drenerer på riktig måte. Uten tilstrekkelig drenering risikerer du fuktskader som igjen kan føre til mugg og råte.
Selv om det er mange uforutsigbare faktorer i et slikt prosjekt, vil det være lurt å planlegge etter beste evne. Et vellykket prosjekt forutsetter god planlegging, og du vil på den måten ha mer kontroll over fortløpende utgifter. En vesentlig del av budsjettet bør derfor være forbeholdt uforutsette utgifter. I et tidsperspektiv må du også vite når ringmuren skal være ferdig, og når det videre arbeidet kan settes i gang.
Det å sette opp ringmur krever kvalifiserte fagfolk. For å unngå setningsskader er det essensielt at arbeidet utføres på en tilfredsstillende måte. Slike skader vil koste vesentlig mer enn det koster å engasjere en entreprenør, og derfor lønner det seg sjeldent å gjøre dette på egen hånd. Her er noen gode tips for å finne de riktige fagfolkene:
Det er ikke alltid lett å finne de riktige fagfolkene, og dessverre finnes det også useriøse aktører på markedet. Et alternativ som blir stadig mer populært er markedsplassen Byggstart.no.
Prisen på å sette opp ringmur vil variere i stor grad avhengig av forholdene under bakken og av bruksområdet. Derfor er det vanskelig å estimere en nøyaktig pris på forhånd. Likevel kan vi danne oss et bilde av prisnivået ved å se på gjennomsnittspriser ved lignende prosjekter. Ifølge markedsplassen Byggstart.no ligger gjennomsnittsprisen for ringmur på cirka 800 kroner per løpemeter, inkludert mva. Prisen inkluderer alle kostnader til materialer og arbeider. Merk at dette bare er en gjennomsnittspris, og betydelige variasjoner kan forekomme. I noen tilfeller kan prisen være nede i 600 kroner per løpemeter, mens den andre ganger kan være så høy som 1.400 kroner per løpemeter. I tillegg må man regne med ekstra kostnader knyttet til gravearbeid.
Dersom det er tele i bakken, må fundamentet telesikres. Tele kan forårsake setningsskader ved at grunnen utvider seg, og det må derfor isoleres cirka en meter utenfor ringmuren. Deretter må det dreneres. Dette vil bidra til at du sparer penger i lengden, ettersom dreneringen vil forhindre fuktskader som er dyre å utbedre.
Et budsjett vil bidra til å gi deg en oversikt over økonomien, selv om det er vanskelig å anslå hva alt vil koste. Med et budsjett vil du enklere kunne gjøre justeringer etterhvert som de ulike utgiftene dukker opp. Når du setter opp et budsjett, bør du også sørge for å ta høyde for uforutsette utgifter.
Når du skal bygge ringmur, må du ta stilling til hvilke materialer som skal brukes. Ulike typer ringmurer varierer i henhold til forholdene under bakken, bruksområde, og hvorvidt ringmuren skal bygges over eller under terrenget. Det skal her tas stilling til valg av forskaling, dreneringsmasse og isolasjon. Noen ganger vil det være aktuelt med innebygd varme og radonsikring. Dette vil også ha noe å si for hva slags materialer du velger. For å unngå å gjøre feil valg av materialer, vil det være lurt å rådføre seg med en fagperson. De mange valgmulighetene tilsier at riktig valg av materialer vil kunne variere i stor grad fra prosjekt til prosjekt. I noen tilfeller kreves det lite tilpasning, og det vil da kunne være aktuelt å kjøpe ringmurselementer som settes opp som et slags byggesett. Ringmurselementene vil da fungere både som fasade, forskaling og isolasjon.
For å få mer kontroll på fukt og temperatur, vil det noen ganger være fordelaktig å støpe såle på innsiden av ringmuren. Større såler krever store mengder betong, og det er mye som skal tas hensyn til i dette arbeidet. Sålen må ha riktig høyde og riktig mengde fall, og det anbefales derfor å la entreprenøren ta seg av dette.
Ringmur med kryperom bør unngås fordi hulrommene under vil gjøre det vanskeligere å kontrollere fukt. Dette kan igjen medføre skader. Noen ganger kan det være nok å legge isolasjonen rett på grunnen, men dette kommer an på hva som skal bygges over ringmuren.
Det finnes mange forskjellige typer betong, og hva som er den riktige varianten for din ringmur vil variere ut fra bruksområdet og trykkbelastningen. Privatpersoner bruker som oftest fiberarmert betong eller ferdigbetong. Førstnevnte inneholder stål- og plastfiber og er et nyere alternativ til tradisjonell armering. Med fiberarmert betong er det ingen fare for at armeringen synker under støpingen, og den brukes ofte til å støpe gulv i garasjer, boliger og i ringmur. Dissingen må imidlertid gjennomføres grundig for å unngå at fibrene stikker ut av betongen etter at den har herdet. Dersom det skulle skje, vil det være svært tungvint å glatte ut gulvet tilstrekkelig.
Tradisjonell armering er å foretrekke til større plater. Betongen må tåle belastningen, og selv om den har stor trykkstyrke, tåler den strekkbelastning dårlig. Derfor er armeringen viktig. Ringmur, som de fleste andre konstruksjoner laget av betong, må armeres. Når du skal velge armering, må du sørge for at denne passer til forskalingen. Tykkelsen, høyden og tettheten på ringmuren vil avgjøre hvor mye armering du vil ha behov for.
Ved bygging av ringmur er det som regel fire mulige finansieringsmetoder. Hvilket alternativ som er best vil avhenge av situasjonen din, hvor mye egenkapital du har, om du allerede har boliglån, og hvor raskt du er i stand til å tilbakebetale eventuelle lån. Her er en oversikt over de vanligste alternativene:
Som vi har vært inne på tidligere, er det vanskelig å anslå en konkret pris på ringmuren, men ved å sette opp et detaljert budsjett som tar høyde for uforutsette kostnader, vil man ha bedre kontroll over utgiftene. For å vite hvilken finansieringsmetode som passer best for din økonomi, kan det være lurt å rådføre deg med banken din.
I det aller fleste tilfeller vil det være nødvendig å søke om tillatelse hos kommunen før du setter i gang arbeidet. Hvorvidt arbeidet er søknadspliktig, avhenger av størrelse og kompleksitet på bygget, samt tiltenkt bruksområde. I tillegg foreligger det kommunale restriksjoner, slik som reguleringsplan og utnyttelsesgrad. Selv om disse reglene sjeldent vil omfatte ringmuren, vil de ofte omfatte konstruksjonen som skal stå på ringmuren. Derfor er det viktig at du på forhånd, og i god tid, undersøker om arbeidet krever godkjenning.
Hovedregelen er at bygg som er ment til beboelse, også er søknadspliktige. Skal man for eksempel bygge en hytte, må man søke. Dette gjelder også dersom bygget inneholder våtrom, soverom, stue eller kjøkken. I noen tilfeller vil garasjer og boder kunne bygges uten at det er behov for å søke, men bygget må i så fall oppfylle bestemte krav. I mai 2021 trådte nye regler i kraft, som tilsier at man ikke trenger å søke om tillatelse for å oppføre tilbygg på inntil 15 kvm som skal brukes til beboelse. For tilbygg på inntil 50 kvm som ikke skal brukes til beboelse (enkle garasjer, boder), trenger man ikke søke, og er de på inntil 50 kvm og skal brukes til beboelse, kan man søke selv. Merk at tilbyggene kun er fritatt for søknadsplikten om de ikke underbygges med kjeller. Skal du bygge kjeller, må du søke. Det er svært mange krav som må være oppfylt for at tilbygget skal være søknadsfritt, så dette bør du alltid dobbeltsjekke!
Direktoratet for byggkvalitet har mer utfyllende beskrivelser av regler som gjelder for spesifikke prosjekter. Her kan man finne ut om prosjektet ditt, spesifikt, er søknadspliktig. I noen tilfeller vil det også være nødvendig å søke gjennom et ansvarlig foretak. Når du utarbeider budsjett, bør du også ta hensyn til utgifter som kan påløpe med søknadsprosessen. Disse utgjør imidlertid en liten del av totalkostnadene.
Når ringmuren er ferdig, bør du få en uavhengig fagperson til å se over arbeidet som er blitt gjort, slik at eventuelle feil kan bli påpekt og rettet opp i raskt. Deretter er det viktig å få tilsendt alt av ferdigdokumentasjon fra entreprenøren. Denne dokumentasjonen vil inneholder informasjon om arbeidet som er blitt utført og om materialene som har blitt brukt. På denne måten kan du ved senere anledning dokumentere at arbeidet er utført i henhold til gjeldende regelverk. Dette vil være nødvendig i forbindelse med forsikring, ved et boligsalg, eller ved fremtidige byggeprosjekter.
Arbeid med ringmur er sjeldent spesielt komplisert, men det er likevel viktig at arbeidet blir utført på riktig måte, slik at man unngår skader som er kostbare å utbedre. Derfor er det anbefalt å engasjere dyktige håndverkere til å bygge ringmur.
Gjør smarte boligvalg