Det er mange ulike årsaker til at boligeiere velger å renovere badet. For noen handler det om å få et mer moderne uttrykk. Andre ganger kan det være nødvendig fordi det har oppstått vannskader, eller man ønsker å forbedre tekniske løsninger som varme og ventilasjon. En totalrenovering av badet vil åpenbart være betydelig dyrere enn mindre overflateoppussing. Samtidig kan renovering føre til at boligen stiger betydelig i verdi. Uavhengig av hvorfor man ønsker å renovere, er det noen ting man bør sette seg inn i før man går i gang med et slikt prosjekt. I denne artikkelen finner du den viktigste informasjonen om å renovere badet.
Badet blir gjerne regnet som det dyreste rommet i huset. Det er mange tekniske installasjoner, og krever flere fagområder å bygge (rørlegger, elektriker, membranspesialist, flislegger/murer, ventilasjon, snekker og maler).
Ifølge markedsplassen Byggstart.no sin prisdatabase koster totalrenovering av bad i gjennomsnitt rundt 275.000 kroner. Denne gjennomsnittsprisen inkluderer alt av arbeid på samtlige involverte fagfelt, samt fliser, armaturer og annen baderomsinnredning. Merk at dette er en snittpris, og at prisene varierer mye: med størrelse, standard og kompleksitet på prosjektet. Hva som avgjør hvorvidt et gitt prosjekt havner over eller under snittprisen, avhenger av en rekke faktorer. Noen av disse prisdriverne er også mer betydelige enn andre.
En åpenbar driver, er valg av entreprenør. Her er det betydelige forskjeller, avhengig av effektivitet og kostnadene for entreprenøren. På baderom er det uansett greit å velge en entreprenør som innehar Våtromsgodkjenningen fra Fagrådet for Våtrom.
Et annet grep som kan bidra til å redusere kostnadene, er å velge rimelige materialer. Både fliser og innredning til bad kommer i en rekke prisklasser og utførelser. I tillegg kan det være nyttig å holde utkikk etter tilbud og kampanjer. Et økonomisk alternativ kan også være å velge baderomsplater fremfor fliser.
Et tredje grep er å beholde dagens struktur på røropplegg og vegger. Dersom man gjør større ombygginger (for eksempel utvidelse av badet) eller omgjøringer på sluk/røropplegg, vil dette typisk koste en del mer enn om man beholder dagens løsning. Husk at dette også kan utløse søknadsplikt til kommunen.
I anbudsprosessen er det viktig å velge et firma som har god kompetanse på våtrom, membran og flislegging. Det finnes hovedsakelig to måter å organisere et byggeprosjekt: delt entreprise og totalentreprise. Delt entreprise vil si at skriver kontrakt med et firma for hvert fagområde, for eksempel flislegger/murer, membranspesialist, rørlegger og elektriker. Ved totalentreprise skriver man kun kontrakt med ett firma, som står ansvarlig for gjennomføring og koordinering på alle fagfelt. Ofte har totalentreprenøren ulike underentreprenører på de fagfeltene de ikke selv utfører. Uavhengig av antallet underentreprenører, vil man som byggherre kun forholde seg til totalentreprenøren.
Et stadig mer populært valg når man skal finne fagfolk til bygg og renovering, er Byggstart.no. Byggstart er en gratis tjeneste som kobler byggherrer med kvalitetssikrede håndverkere og entreprenører.
Det å renovere badet er et prosjekt som normalt vil ta mellom 2 og 6 uker. Under finner du en oversikt over stegene som inngår i renovering av bad:
Anbudsprosessen: De første du må gjøre, er å engasjere den rette entreprenøren. Her bør man hente inn. På denne måten kan du være sikker velger et konkurransedyktig tilbud, både når det gjelder pris og tidsbruk. Forsikre deg om at entreprenørene du vurderer har alle forsikringer og godkjenninger på plass, og at de har en solid økonomi.
Riving av det eksisterende badet: En hovedforskjell på oppussing og renovering av bad, er omfanget på arbeidet. Renovering er ofte langt mer omfattende, og innebærer normalt å bytte ut alt eksisterende interiør, samt alt av tekniske løsninger. Selve arbeidene starter derfor vanligvis med at riving ned til bjelkelaget/betong.
Tekniske arbeider: Etter rivingen, er det vanlig å skifte ut rør og sluk, såfremt det er nødvendig. Dersom badet er eldre enn 20 år, er det anbefalt å skifte ut rør og sluk. Å skifte sluk kan i noen tilfeller kreve søking til kommunen. Dette kan du lese mer om lengre ned i artikkelen. I denne prosjektfasen vil man også installere nye tekniske løsninger, som varmekabler og nytt ventilasjonsanlegg, dersom dette er ønskelig. På sikt vil det lønne seg å investere i gode tekniske løsninger når man først er i gang med renovering av badet.
Membran: Etter rør og sluk er skiftet, vil en membranspesialist legge ny membran. Hensikten er å sikre at konstruksjonen blir vanntett. Dette gjør man ved å dekke utsatte steder på treverket bak kledningen med vanntett membran.
Kledning og interiør: Siste steg i renoveringen er montering av fliser/baderomsplater, elektriske arbeider, baderomsmøbler og armaturer. Her har man mange valgmuligheter. Noen velger fliser, andre velger baderomsplater, som ofte er et rimeligere alternativ. Når man skal velge møblering kan man enten la dusjen bestå kun av fliser med glassdør, eller å velge dusjkabinett.
Dette kjøper entreprenøren inn: Det er normalt slik at entreprenøren kjøper inn alle materialer knyttet til konstruksjon og bygging. Normalt er det ikke anbefalt å kjøpe inn denne typen materialer selv. Entreprenøren har ofte utbredt erfaring med lignende typer prosjekter og vet hvilke materialer som egner seg best. Ved å la håndverkerne stå for disse innkjøpene, unngår man også at det oppstår problemer som følge av feilaktige oppmålinger. Man slipper også å måtte bytte materialer ved eventuelle feil. Noen entreprenører har også rabattavtaler med visse leverandører og varehus, slik at totalprisen blir lavere enn om man handler inn materialene selv.
Dette kjøper du selv inn: Ofte står også byggherre ansvarlig for å kjøpe inn deler av materialene. Når det kommer til renovering av bad vil dette for eksempel kunne gjelde baderomsinnredning, armaturer og fliser eller annen kledning. Det kan også bli aktuelt å gå til innkjøp av mindre varer som dørhåndtak og lignende. Det er også mulig å velge ut disse varene, og deretter overlate innkjøpet og frakten til entreprenøren.
Slik kan du holde kostnadene nede: For å holde kostnadene nede på materialer du selv kjøper inn, lønner det seg å holde utkikk etter kampanjer og materialer på tilbud. Slik kan du skaffe kvalitetsmaterialer til en rimeligere pris. I tillegg kan noen entreprenører ordne gode priser på varer som armaturer og baderomsmøbler. Noen vurderer muligheten for å kjøpe inn alle materialer på egenhånd, for å redusere utgiftene. På grunn av entreprenørens rabatter, effektivitet, kompetanse og enkel tilgang til varebil og henger, vil det likevel sjeldent lønne seg, dersom du også tar din egen tidsbruk med i betraktning.
Når man skal renovere badet har man et utvalg av finansieringsmuligheter:
Egenkapital: Det vil alltid være rimeligere å finansiere prosjektet ved hjelp av egenkapital, fremfor å ta opp lån. Selv om egenkapital ville gitt renter i banken, vil innskuddsrenten som regel være lavere enn utlånsrenten.
Flexilån: Dersom man allerede har et boliglån, kan man benytte deg av et såkalt flexilån (rammelån). Dette er penger man disponere slik man selv ønsker, med en låneramme på inntil 60 % av boligens verdi. Denne typen lån egner seg altså for dem som allerede har betalt ned en god del på boliglånet. Denne finansieringsformen er svært rimelig ettersom man får samme rente som på boliglånet.
Øke boliglånet: I motsetning til et flexilån, vil det å øke boliglånet kreve en egen søknad. Her kan man få innvilget en låneramme på opptil 85 % av boligens verdi. Også her vil man oppnå et svært rimelig lån, ettersom man fortsatt har den originale boliglånsrenten.
Forbrukslån: Det å ta opp forbrukslån vil være den dyreste finansieringsformen. Det krever ingen sikkerhet i bolig eller annen kapital, og du har typisk en rente på 10 - 20 %. Dersom man velger å ta opp et forbrukslån bør man derfor være forberedt på å betale det ned så raskt som mulig.
Normalt krever ikke totalrenovering av bad av noen form for søking til kommunen. Det finnes imidlertid noen unntak. Dersom renoveringsarbeidet medfører at brannskillet mellom to boenheter brytes, må man ha tillatelse fra kommunen. Hvis man planlegger å bytte sluk i et etasjeskille av tre, medfører dette sannsynligvis at brannskillet brytes. Sluk som ligger i betong kan altså byttes uten at brannskillet brytes. Et annet unntak vil være at renoveringen krever inngrep i bygningens bærende struktur. Dette krever alltid søking til kommunen. Et siste unntak vil være arbeider som kategoriseres som bruksendring. Det vil si at man for eksempel ønsker å gjøre en bod om til deler av det nye badet. Isåfall vil dette kreve søking om bruksendring.
Dersom det blir aktuelt å søke til kommunen, det være noen situasjoner der man kan søke selv, mens man i andre tilfeller må engasjere en ansvarlig søker. Ansvarlig søker er som regel baderomsentreprenøren. Direktoratet for byggkvalitet har mer informasjon om hvilke prosjekter som krever søking, samt veivisere som gir spesifikke svar for hvordan du må søke i ditt prosjekt.
Et stadig mer populært valg når man skal finne fagfolk til bygg og renovering, er Byggstart.no. Byggstart er en gratis tjeneste som kobler byggherrer med kvalitetssikrede håndverkere og entreprenører.
Gjør smarte boligvalg