Det finnes mange grunner til å bygge om huset. Det kan gi bedre plass, øke verdien på boligen og gi en smartere planløsningen. I denne artikkelen svarer vi på spørsmål som gjerne melder seg når man vurderer å bygge om boligen. Vi skal blant annet se på hvilke søknader som er påkrevet, hvilke fagfolk som egner seg og hvordan man forbereder seg på best mulig måte. I tillegg vil det gis tips til hvordan man får et vellykket resultat.
Hva det koster å bygge om et hus, avgjøres i stor grad av husets nåværende tilstand, husets størrelse, og kompleksiteten av selve ombyggingen. Ifølge markedsplassen Byggstart.no, ligger snittprisen per kvadratmeter på ca 12.000 kr for innvendig totalrenovering med ombygging. Denne prisen inkluderer alle kostnader knyttet til prosjektet. Dersom det også er snakk om utvendig totalrenovering med ombygging, ligger snittprisen på ca 20.000 kr per kvadratmeter.
Pristilbud fra entreprenører inkluderer normalt av arbeid og byggematerialer, mens byggherre noen ganger kjøper inn overflatematerialer selv. Dette gjelder som oftest kjøkken, gulv, fliser, baderomsmøbler, dusjløsning og armaturer. Man har ofte spesifikke ønsker på disse materialene, men det kan likevel være greit å forhøre seg med entreprenøren angående produktene på forhånd. Entreprenøren får ofte gode tilbud på materiale og vet også hvilket materiale som består av god kvalitet.
I forbindelse med et ombyggingsprosjekt er det mange som også ønsker å engasjere en arkitekt. Prisen for en arkitekt vil komme i tillegg, ettersom arkitektfirmaet gjør arbeidet uten samarbeid med entreprenøren. Arkitektens ansvar er å stå for arbeidstegningene, søknadsprosessen (om nødvendig) og prosjekteringen. Dette arbeidet vil gjøre det enklere for entreprenørene å gi et nøyaktig tilbud på prosjektet.
Før man forhører seg med fagfolk, er det nødvendig å sette opp en budsjettering for prosjektet. Personlig økonomi avgjør om man har råd til å sette i gang prosjektet eller ikke. Ved å forhøre seg med en bank og sette opp en budsjettramme, kan man avgjøre om man får ombygd hele eller store deler av huset, eller om man må starte med et mindre prosjekt. Mens noen foretrekker å gjøre litt og litt, er det flere som ønsker å utføre ombygging av hele huset i samme prosess.
Man er avhengig av flinke fagfolk for å få et vellykket resultat. Da er det viktig å vite hvordan man skal gå frem for å finne de beste i bransjen. Nedenfor vil man se noen grunnleggende punkter man bør kreve at entreprenøren kan tilby:
1. Gode omtaler: Dette viser at firmaet har tidligere fornøyde kunder og kan vise til tidligere vellykkede prosjekter.
2. Konkurransedyktige priser: Pris er alltid viktig, og vil ofte være avgjørende i konkurransen mellom likeverdige aktører.
3. Stabil økonomi: Et firma med stabil økonomi gir en forsikring til byggherren om at de ikke blir borte underveis i byggeprosjektet eller i garantiperioden i etterkant.
4. Kapasitet: Hvor lang tid prosjektet vil ta er en indikasjon på effektiviteten til firmaet. Tar prosjektet lengre tid enn antatt, kan man spekulere i om de har nok arbeidskapasitet til arbeidet.
5. Gode kommunikasjonsegenskaper: Det er viktig at entreprenøren er flink til å kommunisere. Er det et stort prosjekt, er man avhengig av at byggherren får luftet ut sine meninger.
6. Godkjente sertifiseringer:
Man skiller i hovedsak mellom to alternativer når man går i gang med å finne fagfolk. Dette er totalentreprise og delt entreprise:
Med mindre det er ønskelig å stå som byggeleder for prosjektet, velger de fleste byggherrer å ta i bruk en totalentreprise. Da sparer man tid og slipper å inngå flere kontrakter.
Et stadig vanligere måte å finne entreprenørfirmaer med den rette kompetansen, er å legge ut prosjektet på anbud på en online anbudsplattform. For større bygg- og renoveringsprosjekter kan man bruke markedsplassen Byggstart.no, som har samlet kvalitetssikrede entreprenører fra hele landet på ett sted.
Under ombyggingsprosjektet er det noen forberedelser man bør være klar over. Det er en stor fordel å ha alt planlagt før man setter i gang med prosjektet. Å ha en god oversikt over tidsplanen, finansieringen, materialet og entreprenøren vil gjøre ombyggingen til en enklere prosess for byggherren.
En ting man bør være klar over er søknadsprosessen. Det er flere tiltak som kan utløse søknadsplikt i forbindelse med en ombygging. Noen av de vanligste er:
Om det gjelder mindre ombygginger holder deg gjerne med en 1-trinns søknad, og da er behandlingstiden på 3 uker. Gjelder det større prosjekter med dispensasjon fra reguleringsplanen, må man belage seg på 12 ukers behandlingstid, og ofte mer. Noen tiltak kan man søke om selv som byggherre, mens man trenger en ansvarlig søker for andre tiltak. Eksempel på tiltak du kan søke om selv er bruksendring og tilbygg under 50 kvadratmeter.
Om man har planlagt å ombygge hele huset, må man belage seg på at arbeidet kan ta flere måneder. Ønsker man å bli værende i boligen under prosjektet, må man forvente støy og forstyrrelser. Fordelen med å bli boende er at man til enhver tid har kontroll på prosjektets fremgang. Ulempen er at dette kan gå utover søvn og hverdagens gjøremål.
Når man skal planlegge innkjøp av byggevarer er det flere ting man bør ta hensyn til. Det er først og fremst viktig å tenke langsiktig når man går til innkjøp av varene. Derfor er det lurt å kjøpe materiale av høy kvalitet. Entreprenørene stiller som regel visse krav til kvaliteten av byggevarene. Er det dårlig kvalitet, eller vanskelig materiale å jobbe med, vil entreprenøren i de fleste tilfeller nekte å jobbe med dem. Det er viktig at materialene skal samsvare med husets utseende og de tekniske materialene som blir brukt.
Når man har engasjert en entreprenør til byggeprosjektet er det generelt frarådet å stå for innkjøpet av materialene selv. Husk at entreprenøren har kompetanse i innkjøp av varer. Dette er det lurt å utnytte seg av. Entreprenøren er god på å beregne nødvendige mengder og hvilke materialer som skal bli brukt til de ulike delene av byggeprosjektet. Entreprenøren får også diverse rabatter ved å bruke sine faste underleverandører, så dette tjener både byggherren og entreprenøren på.
Når det gjelder overflatematerialer som parkett, kjøkken, garderober, fliser, etc er det mange byggherrer som ønsker å stå for innkjøpet av dette selv. Da er det viktig å følge noen retningslinjer:
For å slippe å betale full pris på alle varene er det flere muligheter å skaffe seg rabatter på. Noen av disse måtene er å:
Ombygging av et hus varierer veldig i pris. Skal man i gang med et større prosjekt, er det vanlig at man tar opp lån for å få arbeidet utført. Man finansierer gjerne prosjektet på 4 følgende måter:
Her er noen viktige regler man bør forholde seg til når man skal gå i gang med ombygging av huset:
1. Ha en helhetlig oversikt over prosjektet: Vær klar over hva man ønsker å ombygge, hva som er prisantydningen, og hva som er tidsplanen på prosjektet.
2. Ha en tydelig budsjettplan: Vær klar over hvordan man skal betale og finansiere prosjektet.
3. Gjennomfør en grundig sjekk av fagfolk: At man har pålitelige og flinke fagfolk til prosjektet er viktig for å få et vellykket sluttresultat.
4. Ha en skriftlig kontrakt: Alt som er inkludert i prosjektet skal være inkludert i kontrakten, inkludert kostnad, startdato og sluttdato.
5. Gjør en grundig befaring av prosjektet: Se over at alt av arbeid er gjort på en ordentlig måte. Ta gjerne med en erfaren fagperson for å se over arbeidet.
6. Få dokumentasjon i etterkant: Når prosjektet er gjennomført, skal man få tilsendt en dokumentasjon på alt som er utført. Dette er til nødvendig for videre salg av bolig, garanti eller ved forsikringstilfeller.
Gjør smarte boligvalg