Når man skal bygge hus er det mange valg og avgjørelser man må ta stilling til. Det man først og fremst må finne ut, er hva slags stil man ønsker å bygge i. Mange liker tradisjonelle trehus, men det blir stadig mer populært å bygge i moderne stil, med store vinduer og rette linjer. Når man bygger ny bolig kan man velge helt fritt blant ulike stilarter, og det er lurt å tenke nøye gjennom hvilken stil man ønsker seg.
I denne artikkelen skal vi se på hvordan man organiserer prosjektet, og hvordan du bør forberede deg. Vi skal i tillegg se på hva et slikt prosjekt kan koste, forskjellige finansieringsformer, og hvordan man kan gjøre besparelser.
Det er mye å tenke på når man skal i gang med å bygge bolig. Hvilke materialer skal man bruke? Skal man få huset tegnet av en arkitekt, eller finne et passende ferdighus?
De fleste som bygger hus planlegger å bli boende en stund, og da er det avgjørende at man er fornøyd med resultatet. Et moderne hus har trekk fra funkisstilen, med minimalistisk stil og store flater. Ofte vil det være kledd i tre eller pusset mur, men ha elementer av betong og glass. Det er lurt å se hva som faller i smak, og kontakte en arkitekt tidlig i prosessen. Ønsker man en enklere og raskere løsning, er også ferdighus et alternativ. Det finnes mange fine ferdige varianter, så det kan være lønnsomt å se seg litt rundt om man finner det perfekte huset.
Det er også mulig å tilpasse ferdighus, men man er ofte låst til en viss stil, planløsning og rominndeling. For å få flere valgmuligheter og større påvirkningskraft, bør man engasjere en arkitekt. En dyktig arkitekt vil ta hensyn til ønsker og behov, og samtidig bruke erfaring og kunnskap til å finne praktiske løsninger.
Mange assosierer moderne hus med flate tak. Et flatt tak kan gi muligheten til å utnytte taket på en helt annen måte enn med skråtak, for eksempel ved å bygge takterrasse. Det er imidlertid greit å være oppmerksom på utfordringer med tanke på vannlekkasje og fuktskader. Dette vil en dyktig arkitekt ha kontroll på, og ha løsninger som frakter vann vekk fra taket.
Når man bygger ny bolig, er det alltid viktig å undersøke hvilke byggeregler som gjelder for kommunen. Reguleringsplan og andre kommunale bestemmelser kan være med på å påvirke søknadsprosessen, og man kan ikke bygge om man ikke får innvilget byggetillatelse. En arkitekt vil som regel stå for søknaden, og det vil forenkle prosessen om arkitekten har tegnet huset og dermed har kjennskap til prosjektet. Dette bør undersøkes så tidlig som mulig, så man ikke kaster bort tid og penger på å planlegge et hus som ikke lar seg gjennomføre på grunn av regelverket.
Det er et stort ansvar å bygge et helt hus, så man bør se etter en entreprenør som har lang erfaring og kompetanse fra lignende prosjekter. Når man har lite erfaring fra byggebransjen, er det derimot vanskelig å bedømme en håndverkers kompetanse. Dermed må man ta visse forholdsregler.
De fleste godkjenningsordninger er valgfrie i Norge, og det er ikke et krav å ha disse om man skal drive i bransjen. Slike godkjenninger er likevel et kvalitetsstempel, og noe alle seriøse entreprenører setter høyt. Godkjenningene kommer fra ordninger som Sentral Godkjenning, Våtromsnormen og Mesterbedriftordningen. Dette er noe man burde se etter når man skal finne entreprenør.
Man burde også undersøke referanser fra tidligere kunder, som ofte ligger ute på nettsidene. Disse referansene har imidlertid bedriftene valgt ut selv, så man får dermed ikke lese referanser fra misfornøyde kunder på bedriftenes nettsider. Man kan be om kontaktinformasjon til tidligere kunder, og på den måten få en mer oppriktig tilbakemelding.
Det er også lurt å undersøke selskapets økonomi. Selv om det ikke nødvendigvis er noen sammenheng mellom hvor dyktig en håndverker er i faget sitt og økonomistyring, sier det likevel noe om seriøsiteten og hvor opptatt aktøren er av detaljer. Ved å kontrollere at selskapet har stabil økonomi, kan man forsikre seg mot at bedriften går konkurs før jobben er ferdig, og at man blir stående igjen med et halvferdig hus.
Det blir stadig mer populært å få hjelp til å finne dyktige håndverkere. Flere velger å benytte seg av markedsplassen Byggstart.no, som matcher byggherrer med entreprenørene som vil egne seg best.
Å bygge hus utgjør ofte en god investering, men dette avhenger av området man bygger i, og hvor mye man må betale for tomten. Gjennomsnittsprisen for å bygge moderne hus ligger på ca. 33.000 kroner per kvadratmeter. Vær oppmerksom på at ingen prosjekter er like, så prisen varierer fra hus til hus. Totalkostnadene avgjøres av tomtens beliggenhet, grunnforhold, og ønsket standard.
Mange som skal bygge nytt hus, har allerede en tomt. Tomtens utgangspunkt setter store føringer for totalprisen til prosjektet. Dersom tomten krever gravearbeider eller har fjellgrunn, vil det være en kompliserende faktor. Det samme gjelder om det er ustø grunn, og det må omfattende sikring til for at huset skal stå støtt. Tomtens tilgjengelighet vil også ha en del å si. Er det vanskelig å komme til, eller om tomten ligger langt unna allfarvei, vil det også påvirke totalkostnadene. Man burde også undersøke om veien tåler belastningen fra tungt utstyr som må fraktes under byggeperioden.
Man har større mulighet til å påvirke prisen når det kommer til boligens standard. Man kan selv innrede boligen etter egne preferanser på stil og pris. Takstein, kledning og vinduer er med på å prege husets utseende, og hvilke løsninger man går for vil styre prisen i begge retninger. Innvendige løsninger som rominndeling, overflatematerialer og andre eksklusive funksjoner har også mye å si. Husk at det som regel lønner seg å prioritere kvalitet over pris. Ved å velge gode og slitesterke produkter, vil man ikke behøve å skifte de ut like hyppig.
Det er alltid lurt å ordne finansiering så tidlig som mulig i planleggingsfasen. Dette hjelper deg med å få oversikt over hva som er realistiske rammer for ditt prosjekt. I tillegg er det lurt å ha finansieringen på plass tidlig slik at man ikke setter i gang med et byggeprosjekt som ikke lar seg gjennomføre. For oppføring av ny bolig, er det vanligst å ta opp et byggelån. Her dekker banken de løpende kostnadene til prosjektet, og sørger for oppfølging av fremdrift og ved hjelp av en takstmann. I motsetning til vanlig boliglån, tar man her utgangspunkt i forventet verdi av den nye boligen. Dette krever grundig planlegging fra byggherrens side, og en grundig verdivurdering av banken. På grunn av høyere risiko er renten også noe høyere, men byggelånet blir normalt gjort om til boliglån når prosjektet er ferdigstilt.
Det er vanlig å overlate innkjøp av materialer og byggevarer til entreprenøren. Mange seriøse aktører er skeptiske til å arbeide med varer de ikke har kjøpt inn selv, ettersom de må kunne gå god for kvaliteten på produktene. En profesjonell aktør har lang erfaring med hvilke materialer som passer sammen, og hva som gir best resultat til det enkelte prosjektet. Materialkostnadene vil stå for rundt halvparten av totalprisen for hele prosjektet, selv om det vil avhenge av ting som grunnforhold, størrelse og standard. Rundt 80% av kostnadene knyttet til grunnmur og fundamentering kan være arbeidskostnader knyttet til graving, mens for installasjon av varmepumpte vil materialkostnadene være den største utgiften.
Man vil spare penger ved å overlate innkjøp av materiale til håndverkerne. De har gjerne faste leverandører de pleier å bruke, og kjøper store mengder av gangen. Derfor får håndverkere rabatter og tilbud som ikke privatpersoner kan benytte seg av.
Når det kommer til boligens standard, kan byggherren velge materialer etter ønskelig utseende og pris. Byggherre plukker selv ut overflatematerialer som gulv, fliser, armaturer, veggkledning, samt innredning til bad og kjøkken. Det kan likevel være lurt å rådføre seg med entreprenøren om dette. Entreprenøren vil ha tips om hvilke materialer og produkter som er av høy kvalitet og hvilke som passer sammen. Det lønner seg i lengden å prioritere kvalitet over pris, så lenge budsjettet strekker til. På den måten går det lenger tid mellom hver gang man må skifte ut materialene. Ofte kan entreprenøren også være behjelpelig med å skaffe overflatematerialer og innredning. Entreprenøren har som regel tilgang på egne rabatter her også. Disse produktene vil ikke være inkludert i pristilbudet man får fra entreprenør.
Å bygge en ny bolig er et stort og omfattende prosjekt som involverer mange fagfolk. Derfor er det viktig å ha kontroll på alt av dokumenter, godkjenninger, regninger og kontrakter. Selv om man planlegger å bo i den nye boligen over en lenger periode, kan det likevel bli aktuelt å selge en gang i fremtiden. For å få mest ut av verdipotensialet til boligen, er det da viktig at man kan dokumentere at arbeidet er utført av ansvarlige fagfolk. Potensielle kjøpere vil spesielt se etter godkjenninger til våtrom og elektrisk arbeid.
Ferdigdokumentasjon kan også komme godt med i andre tilfeller. Skulle det oppstå skader på huset, vil også forsikringsselskapet se at alt arbeid har blitt utført i henhold til reglene. Om man ikke skulle ha papirene i orden, kan en skade utgjøre betydelige summer. I tillegg til dette vil kommunen vil også kreve kontrollerklæring for å utstede ferdigattest. Uten ferdigattest kan man heller ikke bo i huset. Det skal sies at man kan få midlertidig brukstillatelse, men da vil problemet bare bli utsatt. Dersom det har vært seriøse håndverkere på jobb i hver del av prosjektet, vil det være en selvfølge at alt av ferdigdokumentasjon blir overlevert kunden etter at jobben er ferdig.
Gjør smarte boligvalg