Mye av varmetapet fra boligen skjer gjennom taket. Derfor kan det være lurt å gjennomføre en isolering av taket. Dette gjør boligen mer energieffektiv, og man vil dermed få en lavere strømregning. Det vil også resultere i økt bokvalitet og bedre inneklima. I denne artikkelen kan du lese om hva som driver prisene når man skal isolere tak, hvordan man innhenter materiale, og hvordan man kan få finansiert sitt prosjekt.
Prisen på å isolere avhenger av flere faktorer. Det vil for eksempel koste mer å utføre en utvendig isolasjon enn en innvendig isolasjon. Når man utfører en utvendig isolasjon av taket er man nødt til å fjerne taktekke, for så å montere isolasjonen. Ifølge markedsplassen Byggstart.no ligger snittprisen på isolering av tak på ca. 1.400 kroner per kvm. Denne prisen inkluderer alle kostnader, både arbeid og materialer. De vanligste driverne av prisen er:
Før man setter i gang prosjektet, er det viktig å ha på plass en budsjettplan. Dette bør være en grundig plan som forteller deg hvordan du finansierer ditt prosjekt, hva maksbeløpet er, og hvordan man nedbetaler et eventuelt lån i ettertid. Ulike finansieringsmåter vil bli diskutert grundigere videre i artikkelen.
For at isoleringen skal utføres på en forsvarlig og effektiv måte, er det viktig å engasjere dyktige håndverkere til sitt prosjekt. Om isoleringen blir lagt på en feil måte, kan dette være svært dyrt å endre ved senere tidspunkt. Man kan da også oppleve dårligere inneklima, som øker risikoen for fuktskader og soppdannelser.
Dessverre er det mange useriøse aktører i bransjen. For å holde kostnadene nede er det noen byggherrer som velger å engasjere svart arbeid. På den måten vil man ha liten kunnskap om deres kvalitet, samtidig som man har ikke har garantier hvis noen oppstår under prosjektet. Man ser at sjansen for uforsvarlig arbeid, eller håndverkere som etterlater prosjektet halvferdig, øker betraktelig når det blir utført svart arbeid. For å unngå dette bør man gjøre en grundig bakgrunnssjekk på forhånd. Se til at håndverkerne har god økonomi, har godkjenninger i orden, og at de har gode referanser fra tidligere prosjekter.
Stadig flere velger å legge ut sitt prosjekt på markedsplassen Byggstar.no for å komme i kontakt med kvalitetssikrede håndverkere.
Det er viktig å planlegge prosjektet ut fra hvilken del av bygget som skal isoleres, hva slags type tak man har, og når boligen er bygd. Dette vil være med på å bestemme arbeidsoppgavene som må bli gjort, og tidsbruken til prosjektet.
Når man skal isolere taket er det viktig at man endrer forholdene for ventilasjonen og temperaturen. Luftsjakten bidrar til å sikre tilstrekkelig ventilasjon, og forebygge mot fuktskader som mugg og råte. Under vil du se eksempler på hva som er viktig å tenke på ved isolering av ulike typer tak:
Uansett hvilken type tak man skal isolere, er det viktig å være godt forberedt i forkant av prosjektet. Bor man i en flermannsbolig eller i en leilighet, er det lurt å melde fra til naboene på forhånd.
Man bør også være klar over at prosjektet kan gå ut over dine dagligdagse gjøremål, så det er viktig å planlegge sin tid ut fra prosjektet og være fleksibel. Det er lurt å skape en god relasjon med håndverkerne, ha en jevnlig kommunikasjon, og være klar på at det kan forekomme mye støy underveis i prosjektet.
Det finnes flere isoleringstyper man kan bruke når man skal isolere sitt tak. Hvilken isoleringstype som er mest lønnsomt for ditt prosjekt avhenger blant annet av byggets konstruksjon, boligens byggeår, den nødvendige U-verdien (isolasjonsevne), og om man skal isolere innvendig eller utvendig. Man skiller ofte mellom disse isoleringstypene:
Det er ofte vanskelig for byggherrer å vite hvilken type isolasjon som passer best til sitt prosjekt. Det er heller ikke lett å vite hvor stor mengde man behøver å kjøpe inn, og hvilken byggevarekjede som tilbyr gode priser og kvalitetssikrede materiale.
Derfor er det anbefalt at man lar håndverkerne stå ansvarlig for innkjøpet av alt materiale som er nødvendig til prosjektet. På den måten står man ikke ansvarlig dersom man ikke får inn materialet i tide, eller om man har kjøpt inn feil byggevarer. Om materialet skulle bli levert med skader/slitasje, slipper man også å stå ansvarlig for å erstatte dette. Kjøper man inn materiale som håndverkerne ikke godkjenner (f.eks. dårlig kvalitet eller materiale som er vanskelig å jobbe med), kan de nekte å utføre arbeidet og nekte å gi byggherren garanti for utførelsen av jobben.
Det er flere fordeler med å la håndverkerne stå for innkjøpet:
Ønsker man å kjøpe materialene selv, er det anbefalt at man forhører seg med sine håndverkere på forhånd. På den måten forsikrer man seg om at man kjøper inn materialer av høy kvalitet, og at man kjøper inn en tilstrekkelig mengde.
Det er alltid viktig å ha en finansieringsplan før man setter i gang med et prosjekt. Det er viktig å vite på forhånd hvor mye man har av finansielle midler, slik at man vet at man har råd til å utføre prosjektet. Det er også anbefalt å sette et fast beløp man ikke skal overskride. Ved et prosjekt av denne størrelsen, skiller man grovt mellom fire ulike finansieringsmåter:
Egenkapital: Har man nok oppsparte midler, kan man bruke disse til å finansiere prosjektet. Da vil man unngå å måtte nedbetale et lån i etterkant, og man slipper de ekstra kostnadene som kommer med rentene.
Fleksilån: Et fleksilån blir sett på som et relativt gunstig lån, ettersom det gir samme rente som boliglånet. Man kan låne opptil 60% av boligens verdi.
Økt boliglån: En annen mulighet er å boliglånet. Da får man i likhet med fleksilånet samme rente som sitt inneværende boliglån. Her kan man låne opptil 85% av boligens verdi. Man er nødt til å sende inn en egen søknad for å få lånet innvilget.
Forbrukslån: Det er også en mulighet å ta opp et forbrukslån for å få finansiert sitt prosjekt. Her vil det være en høyere rente enn de tidligere nevnte finansieringsmåtene.
Om man velger å finansiere prosjektet med et lån, er det viktig at man har en god plan på hvordan man skal nedbetale det i etterkant av prosjektet.
Det er viktig at begge parter skriver under på en detaljert kontrakt før man går i gang med prosjektet. På den måten er man forsikret dersom problemer skulle oppstå underveis i prosjektet. Kontrakten fungerer som en garantibevis for byggherren, og man skal alltid skrive under på en kontrakt uavhengig av prosjektets omfang og størrelse. Har man engasjert seriøse og erfarne håndverkere, vil en kontrakt være en selvfølge.
Kontrakten skal inneholde alt av arbeidsoppgaver som skal utføres, betalingsplan, frister og priser. Det kan være lurt å innføre en fremdriftsplan. En fremdriftsplan gjør det enklere for byggherren å følge med på at arbeidet blir gjort effektivt. Det kan også være en fordel å føre inn betingelser dersom prosjektet må forlenges.
Hvis man skulle ønske å gjøre deler av prosjektet på egenhånd, skal dette innføres i kontrakten. Dette er fordi håndverkerne ikke kan gi garanti på arbeid man selv utfører. Det er anbefalt å diskutere med håndverkerne på forhånd om hva som eventuelt kan være lønnsomt å gjøre selv.
Til slutt er det også vanlig at man holder tilbake 10% av kontraktsbeløpet til hele prosjektet er gjennomført. Når prosjektet er utført og har fått godkjenning, betaler man siste rest til håndverkerne. Dette bør være inkludert i kontrakten.
Gjør smarte boligvalg