Det kan være en god investering for fremtiden å skaffe god isolasjon i vegger, tak og gulv. Det vil redusere oppvarmingsutgiftene og øke bokvaliteten. I denne artikkelen kan du lese om hvor mye det koster å legge inn isolasjon i boligen, hvordan man finner dyktige håndverkere til jobben, og hvilke materialer som egner seg.
Prisen på å legge inn isolasjon varierer ut fra en rekke faktorer. Snittprisen ligger på rundt 2.500 kroner per kvadratmeter. Denne prisen inkluderer både arbeid og materialer.
Noen viktige pådrivere til kostnaden av prosjektet er:
Type hus: Hva slags type hus man har vil påvirke kostnadene. Har man et eldre trehus, vil dette som oftest være dårlig isolert.
Boligens byggedato:
Boliger bygd før 1955: Om boligen er bygd før 1955, vil det mest sannsynlig ha lite eller ingen isolasjon i huset. Dette vil gjøre isolasjonsarbeidet mer kostbart.
Boliger bygd mellom 1955 – 1970: På den tiden ble det vanligvis ikke isolert tykkere enn 100mm. Dette er mindre enn dagens krav. Man ser også at isolasjonen ofte er slitt eller preget av byggefeil. Dette gjør at man som regel må og erstatte isolasjonen, eller legge på mer isolasjon. Begge deler vil fordyre prosjektet.
Boliger bygd mellom 1970 – 1990: Hus som ble bygd på denne tiden har sannsynligvis isolasjon i tak og vegger, men ikke være mer enn 100 – 200 mm. Det tilfredsstiller ikke dagens krav. Å isolere boliger bygd mellom 1970 – 1990 krever imidlertid mindre arbeid enn boliger som ble bygd på et tidligere tidspunkt.
Nyere boliger: I dag er kravet for tilstrekkelig isolasjon mellom 200 – 350 mm i gulv, tak og yttervegger. Har man en nyere bolig, er det ofte nok å bytte tettelisten på vinduet, eller fuge i sprekker. Hvis det kun er dette som er nødvendig, vil kostnadene på prosjektet bli rimeligere.
Husets størrelse: Husets størrelse vil ha en innvirkning på kostnadene. Selv om det er dyrere å utføre et arbeidet på et større hus, vil det ofte bli rimeligere per kvadratmeter.
Type isolasjon: Man har flere typer isolasjon å velge mellom. Hva som er riktig type isolasjon avhenger av bygningens konstruksjon, bruksområde, isolasjonsevne, og om man skal isolere innvendig/utvendig. Hvilken isolasjon man trenger til sitt prosjekt vil være med på å drive prisen opp eller ned.
Man ser at det å isolere boligen ofte er lønnsomt med tiden, og vil derfor være en god investering. I tillegg vil det forbedre boligens inneklima. Typisk ser man at man sparer mellom 5.000 og 10.000 kr for en enebolig per år etter å ha utført isoleringen av yttervegger.
Før man engasjerer håndverkere til å isolere boligen, er det viktig å sette opp en budsjettplan i forkant. Det er viktig å vite at det å isolere boligen er en god investering for inneklima. Sett en budsjettramme for hva du har rådighet til å bruke, og forhør deg med banken angående finansiering. Du kan lese om finansieringsmetoder lenger ned i artikkelen.
For å oppnå maksimal effekt, er det nødvendig å få lagt på isolasjonen riktig. Om arbeidet blir utført på feil måte, kan det forårsake fuktskader, som kan føre til store utgifter i reparasjonsarbeider. Man kan også oppleve mugg og råte, som er helseskadelig.
Det er derfor viktig å engasjere håndverkere som har god erfaring og kompetanse på innlegg av isolasjon. Dette vil hindre dannelse av mugg og råte i veggene, på taket, eller i gulvet. Man bør finne et firma som har gjort lignende jobber tidligere og tilbyr konkurransedyktige priser. Det er viktig å sikre at hele boligen blir grundig isolert og at det tilfredsstiller dagens krav.
Stadig flere velger å benytte seg av markedsplassen Byggstart.no for å komme i kontakt med kvalitetssikrede håndverkere. Gjennom Byggstart kan man få tilbud fra flere håndverkere og entreprenører.
Når det er snakk om å isolere boligen, skiller man ofte mellom innvendig og utvendig isolasjon. Ved innvendig isolasjon må man fjerne alt av tapet, plater og panel. Ved utvendig isolasjon må man fjerne kledning, papp og eventuelle platelag. Innvendig isolering er generelt sett enklere å utføre enn utvendig isolering.
Slik foregår arbeidet ved innvendig isolering:
Prosess når man skal utføre utvendig isolering:
Uavhengig om man skal isolere innvendig, utvendig, eller begge deler, er det lurt å la håndverkerne stå for hele prosessen. På den måten unngår man feilgrep, som kan gi store komplikasjoner ved senere tidspunkt.
Det er viktig at man velger riktig type isolasjon. Isolasjonen man bruker avhenger blant annet av byggets konstruksjon, bruksområde, mål på isolasjonsevne (U-verdi), og om man foretar en innvendig eller utvendig isolering.
Det er anbefalt at man lar håndverkerne stå ansvarlig for innkjøpet av materialet, ettersom de har god erfaring og kompetanse med hvilken isolasjonstype som passer boligen. Velger man å stå for innkjøp av isolasjonen selv, kan man risikere å kjøpe inn isolasjon som ikke er egnet boligen. Det er viktig å huske at materialkostnadene er relativt små sammenlignet med arbeidskostnadene.
Det er ikke anbefalt å kjøpe inn materialer selv når man har engasjert håndverkere til prosjektet. Det kan føre til ekstra kostnader dersom materialet ikke ankommer i tide, eller det ikke er bestilt inn riktig mengde. Det kan være vanskelig for byggherren å beregne hvor mye som trengs. Bestiller man for lite, kan man oppleve at prosjektet blir forlenget på grunn av manglende isolasjonsmateriale.
Dersom man ønsker å stå for innkjøpet av isolasjonen selv, er det viktig å videreformidle dette til håndverkerne på forhånd. Da bør man sammen med håndverker finne ut hvilken isolasjon som er best egnet. Disse materialene er vanlig å bruke når man skal isolere boligen:
Det er viktig at man har utarbeidet en budsjettplan på forhånd, slik at man er sikker på at man kan finansiere prosjektet. Her skiller man gjerne mellom fire ulike finansieringsmåter:
Man bør aldri gå i gang med et prosjekt uten at man har finansieringen på plass. Det kan være lurt å ta kontakt med banken på forhånd og forhøre seg om hvilken finansieringsform som egner seg best.
Når man engasjerer håndverkere til å utføre isoleringen, er det viktig å skrive under på en skriftlig kontrakt på forhånd. Dette er for å forsikre deg som byggherre hvis komplikasjoner oppstår under eller etter prosjektet. Denne kontrakten fungerer også som et garantibevis etter prosjektet er gjennomført. Man skal alltid skrive under en skriftlig kontrakt på forhånd uavhengig av om det er et lite eller stort prosjekt. Forbrukerrådet har gode kontraktsmaler som man kan benytte gratis.
Kontrakten skal inkludere fagfolk, arbeidsoppgaver og priser. Hvis prosjektet vil ta lang tid å gjennomføre, kan det også være lurt å tilføre en fremdriftsplan i kontrakten. Her vil det være beskrevet når de forskjellige arbeidsoppgavene skal starte, og når de skal være utført. Dette gjør det enklere for byggherren å se til at håndverkerne jobber effektivt.
Ønsker man å gjøre deler av isoleringen selv, skal man inkludere dette i kontrakten. Husk at håndverkerne ikke kan gi garanti på arbeidet som du selv utfører. Ønsker man å bidra, men er usikker på hva som vil være mest lønnsomt å bidra med, bør man forhøre med håndverkeren på forhånd av prosjektet.
Man lar som regel en liten andel av kontraktsbeløpet stå igjen til det er blitt utført en sluttbefaring. Den skal utføres av en ekstern fagdyktig etter prosjektet er ferdigstilt. Det er vanlig å holde igjen 10% av totalbeløpet frem til prosjektet har blitt godkjent.
Gjør smarte boligvalg